Snowden: NSA står også bag industrispionage

9 kommentarer.  Hop til debatten
Snowden: NSA står også bag industrispionage
Illustration: Wikipedia.
Den tyske koncern Siemens er et af ofrene for industrispionage, udført af NSA, fortæller Edward Snowden i et tv-interview.
27. januar 2014 kl. 12:07
errorÆldre end 30 dage

Siden de mange afsløringer af NSA's massive overvågning af internettet og telenettet begyndte med Edward Snowdens læk midt i 2013, har NSA's forsvar lydt, at indsamlingen kun sker af hensyn til nationens sikkerhed, og at man ikke indsamler mere information end nødvendigt.

Men den påstand angriber Edward Snowden nu i et sjældent tv-interview, der blev sendt søndag aften på den tyske kanal ARD.

NSA er nemlig ikke på nogen måde selektiv, når der samles data ind, og det går også ud over virksomheder uden for USA. Informationer, der ikke har betydning for USA's sikkerhed, men som kan styrke USA's interesser, bliver også indsamlet og gemt, sagde Edward Snowden i interviewet ifølge The Guardian.

Den tidligere konsulent for NSA nævnte som eksempel, at en tysk koncern som Siemens har været et af målene for NSA's overvågning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Danmark sagde den nu tidligere direktør for brancheforeningen ITEK Tom Togsverd i efteråret til Politiken, at danske virksomheder også bliver udsat for industrispionage, udført af NSA, en anklage, han dog hastigt måtte trække tilbage.

Der har tidligere været afsløringer af, hvordan USA's efterretningsvæsens omfattende muligheder for aflytning er blevet brugt til at sikre amerikanske virksomheder ordrer. For eksempel var det NSA's aflytning af den europæiske flyproducent Airbus' kommunikation med Saudi-Arabien, som i 1994 afslørede en bestikkelsessag, der endte med, at en ordre på 6 milliarder dollars i stedet gik til amerikanske virksomheder.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
28. januar 2014 kl. 09:42

Jeg fik en underlig fornemmelse og tanke... kan det tænkes... hvad nu hvis hele denne sag med Snowdens offentliggørelser er sket med mening? Af amerikanerne selv...

Det er muligvis at Snowden selv tror at han lækker det, men han er bare en uvidende marionet, som er sat op til at lække alle disse informationer lidt efter lidt....

Hvad vil situationen i virkeligheden så være? Hvad har amerikanerne gang i, mens alle vi andre rener rundt som en flok forskrækkede og forvirrede høns, og bliver holdt hen af den ene læk efter den anden?

De viser hvad de Har været i stand til at gøre, og ja det koster lidt damage control, Obama må ringe og undskylde til Mergel o.s.v.

Det spørgsmål som i virkeligheden er interessant, er Hvad som kommer bagefter, hvad kan amerikanerne fremadrettet og hvad skal det bruges til?

8
28. januar 2014 kl. 11:36

Så er det i mine øjne mere sandsynligt, at han er russisk spion, som det antydes i en helt ny bog af en Economist-journalist. Hans flugt krævede ressourcer og FSB tager sig rigtigt godt af ham. En prominent afhopper ville få samme VIP-behandling i USA.

Uanset, så finder jeg det godt, at det her kommer frem. Også selvom det formentlig fører til en kraftigere destabilisering af NATO i de kommende årtier, end vi bryder os om at tænke på. En landkrig kan igen blive en reel mulighed her i området, osv. osv. osv. Den her slags overdreven spioneren mod egne borgere duer ikke i længden i frie samfund, så de skal have er hak i tuden engang imellem.

Industrispionage har også fundet sted mod danske bikse via NSA, tror jeg. Find en biks med stor eksport og en stor, amerikansk konkurrent. Det ser ud til at være mønstret.

Mvh Mogens

5
27. januar 2014 kl. 21:51

... med at omtale tilfælde af industrispionage mod navngivne virksomheder, hvis ikke han følte sig meget sikker på at kunne dokumentere sin påstand. Siemens og andre burde i fald det er korrekt kræve erstatning af de stater, som har ladet dette magtmisbrug pågå.

Selv om beviset ikke er konkret forelagt, må man alligevel spørge sig selv, hvorfor vore politiske ledere er SÅ ubekymrede ift. mulig økonomisk fjendtligsindet spionage imod danske og europæiske interesser? Det burde være en oplagt politisk sag at forsøge at score points på.

Men egentlig tror jeg blot, at arrogancen er et udtryk for, at national- og retsstaternes tid, som vi troede, vi kendte den, er endegyldigt forbi.

6
28. januar 2014 kl. 09:13

Tror umiddelbart at der måske foreligger en skjult form for "you scratch my back and i scratch yours" når man er så "ligeglad" med situationen. - Jeg har stærkt på fornemmeren at hvad de taber på gyngerne har de måske en aftale om at vinde på karussellen.

2
27. januar 2014 kl. 14:15

Der har tidligere været afsløringer af, hvordan USA's efterretningsvæsens omfattende muligheder for aflytning er blevet brugt til at sikre amerikanske virksomheder ordrer. For eksempel var det NSA's aflytning af den europæiske flyproducent Airbus' kommunikation med Saudiarabien, som i 1994 afslørede en bestikkelsessag, der endte med, at en ordre på 6 milliarder dollars i stedet gik til amerikanske virksomheder.

Hvis en efterretningstjeneste kommer under vejr med en bestikkelsessag, så er det vel indenfor det rimelige at de lader det går videre? Men hvis de blot opfanger kontraktforhandlinger, og så lader detaljerne tilflyde 'gode venner', som så giver et mere fordelagtigt tilbud, så er det spionage

1
27. januar 2014 kl. 13:14

Det burde da give stof til eftertanke for alle private virksomheder der har udvikling og offentlige instanser der har persondata.

3
27. januar 2014 kl. 15:52

Med de muligheder NSA har, så er det ligegyldigt, om du har dine data i skyen eller ej. Er data værdifulde nok, skal de nok få fat i dem alligevel.

4
27. januar 2014 kl. 16:34

Med de muligheder NSA har, så er det ligegyldigt, om du har dine data i skyen eller ej. Er data værdifulde nok, skal de nok få fat i dem alligevel.

Ja men hvis det bliver tilpas dyrt, kan det være de lader være, eller at det bliver så besværligt at der er andre ting som er nemmere.

Hvis alt data som man lægger i skyen, også det som sendes frem og tilbage er krypteret, så vil der selv om man haft fingeren i nøgler og programmer til kryptringen, skulle bruges computer kraft på at gemme og dekryptere det.

Hvis man f.eks. kryptere alt video, og porno der blev sendt på nettet, så skulle der bruges ret mange harddiske til at gemme alt data, indtil man fandt ud af det var en gammel kopi af lang nede i halsen man have indsamlet.

Man er jo nød til at gemme alt, for man ved jo ikke hvad som er værdifuldt, især ikke før det er dekryptere.

At 10 araber er rejst til landet, og er begyndt på flyundervisning, kan jo ikke komme nogen ved.