Rapport: NSA vil bygge kvantecomputer til at bryde ind hos regeringer

Dokumenter, der er offentliggjort af Edward Snowden, dokumenterer at NSA er i gang med at bygge en kvantecomputer, som skal kunne bryde så godt som enhver form for kendt kryptering i dag hos regeringer, banker og virksomheder.

NSA er angiveligt i gang med at bygge en kvantecomputer, som skal kunne bryde selv de stærkeste krypteringer opstillet af regeringer, banker og virksomheder.

Det viser endnu en læk fra den tidligere NSA-konsulent Edward Snowden, skriver amerikanske Washington Post. Kvantecomputeren er en del af et program, NSA kalder for ‘Penetrating Hard Targets’ - at bryde gennem tungt beskyttede forsvar hos mål’. Det program alene koster 435 millioner kroner.

En kvantecomputer er en computer, der udnytter egenskaber i den mikroskopiske verden, som tilsyneladende ophører med at eksistere i den makroskopiske verden - det vil sige den klassiske verden, vi som mennesker befinder os i. Kvantecomputere vil teoretisk kunne afprøve samtlige muligheder i visse problemstillinger på én gang.

Med hensyn til at bryde krypteringer handler det om at bygge en kvantecomputer med nok bits, som ved kvantecomputere hedder qubits. Netop den opgave er meget svær, men samtidig noget, NSA angiveligt har brug for for at opretholde overvågningen og beskyttelsen af amerikanske interesser, skriver Washington Post.

Det nye Snowden-dokumenter viser desuden, at NSA er i fuld gang med at lave en række forsøg i et hemmeligt rum kaldet ‘Faraday-buret’. Det bur er bygget, så man forhindrer elektromagnetisk energi i at komme ind i eller forlade rummet. Ifølge Snowden-lækket er det nødvendigt, hvis eksperimentet med kvantecomputeren skal lykkes.

Potentielt set vil NSA’s kvantecomputer kunne bryde en af det mest kendte krypteringsstandarder i dag, nemlig RSA. Det benyttes blandt andet til krypteret web-browsing i den finansielle verden og til at kryptere e-mails.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Ulrik Schmidt

Det er paradoksalt; de er en frihedselskende nation, men det er en illusion, at de er frie. Amerikanerne elsker at tro, at de er frie, men når man kommer (derover) fra Europa, indser man jo hurtigt, at det ikke er sådan - desværre går det også den vej her...

  • 0
  • 0
Niels Elgaard Larsen

Nettet dør ikke.

Kvantecomputere arbejdes der jo også på udenfor NSA. Så man skal jo nok alligevel til at se på systemer, der er resistente overfor kvantecomputere.

Som artiklen siger, dur RSA ikke, hvis det lykkes nogen at bygge en større kvantecomputer, der virker.

Diskrete logaritmer dur så heller ikke.

Men det betyder ikke, at alt er håbløst. Fx holder NTRU måske stadig (den er resisten overfor Shor's algoritme, og der kendes ikke nogen teoretiske angreb selv med kvantecomputere).

Desværre er NTRU patentinficeret selvom det er software, eller måske snarere matematik.

Men det skal vi jo ikke bekymre os om i Danmark, medmindre vi underlægger os fremmede patentdomstole :-)

Og for et par måneder siden blev algoritmen frigivet som Fri Software: http://www.net-security.org/secworld.php?id=15997

Og det er glædeligt at efter Snowdens afsløringer er det mange, der er begyndt at tage perfect forward secrecy alvorligt.

Kvantecomputere er een grund. Men der er masser af andre NSA angreb, der gør det vigtigt. Og ikke kun tekniske angreb. Lavabit-sagen illustrerer at juridiske trusler (FISA) også kræver at forward secrecy. Og der er andre trusler end bare NSA's

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere