Snowden-dokumenter afslører hemmelig spion-alliance med Danmark som medlem

Illustration: g0d4ather | Bigstock
I alt 18 nationer deler gennem 'SIGINT Seniors' erfaringer og metoder samt konkret information.

Danmark er medlem af en hemmelig spion-alliance, der blandt andet bruges til at dele efterretninger til at bekæmpe terrorisme.

Det fremgår af dokumenter lækket af Edward Snowden, som The Intercept har offentliggjort.

Alliancen er delt i to afdelinger – 'SIGINT Seniors Europe' og 'SIGINT Seniors Pacific'. SIGINT er en sammentrækning af ‘signals intelligence’ – en betegnelse, der dækker over at overvågning eller opsnapning af kommunikation.

Begge grupper ledes af NSA.

Læs også: Forsvarets Efterretningstjeneste søgte ulovligt i rådata i 2016

SIGINT Seniors Europe (SSEUR) blev dannet under den kolde krig – i 1982 – med 9 medlemmer, men voksede til 14 efter terrorangrebet mod USA i 2001. Det er ikke klart ud fra dokumenterne, hvornår Danmark kom med i gruppen, men det er senest siden 2005.

Her blev gruppens medlemmer enige om at bruge systemet CENTER ICE til at udveksle oplysninger under krigen i Afghanistan.

Fysisk base

I 2013 talte gruppen de såkaldte Five Eyes – USA, Storbritannien, Canada, Australien og New Zealand – samt ni europæiske nationer: Belgien, Danmark, Frankrig, Tyskland, Italien, Holland, Norge, Spanien og Sverige.

Gruppen bliver sommetider omtalt som 14 Eyes af NSA, der også kalder gruppen for '14 af verdens meste avancerede SIGINT-producerende nationer’.

Af Snowden-dokumenterne fremgår det, at gruppen har samarbejdet om at overvåge potentielle trusler mod store europæiske begivenheder som de Olympiske Lege i Grækenland 2004 og vinter-OL i Italien 2006.

Læs også: Kontroversielt big data-værktøj skal udpege svindlere ved den norske grænse

I 2013 foreslog NSA at etablere en permanent fysisk base for SSEUR, hvor koalitionens analytikere kunne sidde og arbejde sammen – en plan, som Storbritannien erklærede sig ‘all in’ på at lægge lokaler til.

Af samme dokument fremgår det, at ‘nogle europæiske nationer kan være mistænksomme’ ved at være vært for en sådan base på grund af ‘bekymringer for Europas menneskerettighedslove’.

Da Snowdens dokumenter senest stammer fra 2013, er det uklart, hvor diskussionen om en SSEUR-base landede.

Japan sagde fra

SSEUR’s søsterorganisation – Sigint Senior Pacific – tæller igen Five Eyes, men også Sydkorea, Singapore, Thailand samt Indien og Frankrig. Tilsammen har de to fraktioner således 18 medlemslande.

Læs også: Amerikansk senat stemmer for at forlænge NSA’s overvågningsprogram

Japan er ifølge et af de lækkede dokumenter blevet inviteret med, men valgte i marts 2007 – som den eneste nation – at sige fra.

NSA angiver, at Japan anså det som en 'for stor risiko', at landets deltagelse i samarbejdet ville blive afsløret utilsigtet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Anne-Marie Krogsbøll

...

Sidder netop og ser høringen om den nye databeskyttelseslov i fifletinget i går: http://www.ft.dk/aktuelt/webtv/video/20171/reu/tv.4340.aspx?as=1

Det er deprimerende - vi har nu en regering og et folketingsflertal, som til hver en tid er parat til at tilsidesætte grundlæggende borger/menneske- og retssikkerhedsrettigheder for et eller andet konstrueret nytteargument - og derfor vil der på ingen måde blive gravet i eller grebet ind overfor overvågning - uanset hvor lovlig/ulovlig den på papiret er - og man kan jo altid lave loven om.

Jeg frygter for fremtiden - denne regering har ingen grænser ift. totalitær udvikling.

https://www.nrk.no/dokumentar/xl/antennene-som-samler-inn-data-om-norske...

 • 17
 • 0
Hans Nielsen

Så skulle du måske ikke bruge så meget tid, på at følge med.

Man kan i sidste ende blive syge af det. Både fysik og psykisk. Især hvis det er det noget, man alligevel ikke kan ændre, eller gøre noget ved.

Og det er ikke alle kampene, der er det værd.

Prøv at holde helt "ferie". Sluk dit internet og tv til facebook, v2 og folketinget, og andre steder du læser og debattere, i nogle uger. Det vil ikke gøre den videre forskel, hverken i forhold til debatten, lovene eller udviklingen. Når du så kommer igen, så vælg lidt hårde i udvælgelsen, i forhold til hvor du vil bruge din energi.

Du vil opdage, at både debatten, sunhedsplatformen og alt det andet stadig findes, og ikke har rykket sig. Men du vil have et nyt syn og mere energi til at vælge og udvælge dine kampe. Som du beskriver din håndtering og oplevelse af din kampen lige nu, så er der kun en taber, og det er dig.

Vi ses om et par uger :-)

 • 1
 • 7
Lars Bjerregaard

Det er nok, hvad en del beslutningstagere håber, at folk gør - så lykkes deres plan

Jeg er i hvert fald glad for, at der er folk der er vagthunde, som dig Anne-Marie - så tak! På vores alle sammens vegne. Men Hans har ret, husk at passe på dig selv. Vi her hver især kun en endelig kapacitet for dårlige nyheder og bekymringer, og man skal lære sine symptomer at kende. Det har jeg selv lært på den hårde måde.

 • 18
 • 0
Anne-Marie Krogsbøll

Tak for omsorg, Lars Bjerregaard. Ja, det er et dilemma, hvad der er mest frustrerende - at skulle bruge tid på at forsøge at påvirke, eller at skulle leve med denne helt skæve udvikling. Lige nu er det sidste det værste :-(

Heldigvis er det jo et gruppearbejde - man løfter i flok - også her. På et eller andet tidspunkt vender vinden nok...

 • 5
 • 0
John Foley

Tak til alle der orker at tage kampen op og ikke lader sig kue. En særlig tak til Anne-Marie Krogsbøll, der utrætteligt arbejder på at gøre os alle klogere og gang på gang afslører bl.a. politikernes skjulte dagsorden, hvor staten går forud for borgerenes rettigheder og retsikkerhed. Vi er efterhånden en stor gruppe der målrettet arbejder på at etablere en folkebevægelse, der kan vække den danske befolkning af "Tornerosesøvnen". Hvordan dette tænkes gjort kan ikke afsløres her nu, men mange initiativer er i støbeskeen og foråret bliver en god anledning til at få folket i bevægelse. Alene er vi ikke nok - der skal løftes i flok.

 • 15
 • 0
Anne-Marie Krogsbøll

Tak, John Foley - også for din indsats, som jeg altid bliver klogere af. Og ja - man fornemmer "grøde", og må håbe, at det bliver starten på et opgør med den herskende retning.

Politiken har f.eks. mange artikler med fokus på den slags i dag - om end jeg ikke er enig med dem i alt:

F.eks. lusk med det kommende valgsystem: https://politiken.dk/indland/art6365327/Folketinget-er-blevet-vildledt-o...

Leder om farerne ved genomloven: https://politiken.dk/debat/ledere/art6365394/Et-nationalt-gencenter-er-e...% B8lsomme-data-ikke-misbruges

Overvågning af børnefamilier (gode fagfolk med ordentlige arbejdsforhold burde kunne spotte disse ulykkelige sager uden totalovervågning): https://politiken.dk/indland/art6365403/Regeringen-vil-overv%C3%A5ge-all...

Demokratiets gradvise undergang - med demokratiske midler: https://politiken.dk/debat/klummer/art6365169/S%C3%A5dan-d%C3%B8r-demokr...

 • 8
 • 0
Christian Nobel

Jeg er i hvert fald glad for, at der er folk der er vagthunde, som dig Anne-Marie - så tak! På vores alle sammens vegne. Men Hans har ret, husk at passe på dig selv. Vi her hver især kun en endelig kapacitet for dårlige nyheder og bekymringer, og man skal lære sine symptomer at kende. Det har jeg selv lært på den hårde måde.

Jeg kan kun være enig.

Det er et fantastisk arbejde Anne-Marie gør for at finde alt det snavs frem som "man" prøver at skjule rundt omkring, stor ros for det.

Vi skal stadig lære af historien og ikke blindt tro på hvad der sker - godt nok er der relativt ro her i landet (og Europa) for tiden, men det billede kan uhyggeligt hurtigt ændre sig.

Uden der ellers skal gå Godwin i den, så skal man altså ikke glemme at Hitler misbrugte demokratiet til at afskaffe det, snildt orkestreret ved hjælp af intimidering, som ville være langt lettere med alle de data der kan fremskaffes nu om dage.

Og man må også huske på, at det er i fredstid man skal aftale reglerne for krig, så det er meget farligt ikke at være kritisk over for en udvikling som, hvis den falder i de forkerte hænder, kan være fatal.

For hovedparten herinde drejer det sig nok ikke så meget om hvad betydning det har for dem selv, men så sandelig hvad betydning det har for deres børn og børnebørn.

Så tak til Anne-Marie, og tak til John, glæder mig meget til at høre mere til det nye initiativ.

Og når Anne-Marie (og andre) begynder at råbe op, så kan det jo være der er andre der også tør begynde at råbe op - der er trods alt mange der læser med her, og vi har vel også en forpligtelse til selv at råbe op, og ikke bare passivt anse det for underholdning. Måske på et tidspunkt man så kan nå op på så stor masse at bolden virkelig kan rulle.

Fortællingen skal bredes ud, så alle forstår den, og det er meget svært - personligt kan jeg se at folk enten er ved at falde i søvn, slet ikke fatter det, eller ikke gider at høre efter, når man prøve at fortælle dem hvad der sker. Og mange gange er deres reaktion jo desværre også - jamen det går jo meget godt, jeg har jo ikke noget at skjule, og bare vi hygger os, osv, osv - suk.

 • 3
 • 0
Anne-Marie Krogsbøll

Tak, tak, Christian Nobel. Det er jo motiverende at høre, at folk faktisk sætter pris på det. Og jeg ved, at der lige nu arbejdes nogle steder på at gøre dette svære stof mere forståeligt og tilgængeligt - det er bare svært, derfor tager det tid.

Til alle, som daglig sidder og raser i sofaen, og tænker "Det kan bare ikke være rigtigt", eller "Det der lyder meget mærkeligt" eller "Det der kan jeg altså ikke holde ud": Det er faktisk ret nemt at søge aktindsigter - at det så kan være en frustrerende ørkenvandring ind imellem, og at man sagtens kan dumme sig med at søge det forkerte, så man bliver nedlagt af Mørkelygten, er en anden sag.

https://aktindsigtshaandbogen.dk/

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere