Snowden brugte kollegas password

En tidligere kollega til Edward Snowden har mistet sikkerhedsgodkendelsen, fordi han indtastede sit NSA-password på Snowdens computer. Det viser et offentliggjort dokument om NSA's opklaring af det store læk.

Hvordan kunne en civil, ansat hos et konsulentfirma, der arbejdede for NSA fra et kontor på Hawaii, slippe af sted med så enorme mængder strengt fortroligt materiale, som Edward Snowden gjorde det?

Sådan har mange – nok især it-folk – spurgt sig selv i kølvandet på Edward Snowdens store læk af mange tusinder dokumenter fra NSA og GCHQ.

Spørgsmålet bliver nu besvaret en lille smule af et dokument om den undersøgelse, som NSA satte i gang om lækket. Det skriver NBC News, der har fået adgang til dokumentet, som ikke er hemmeligtstemplet.

Her fremgår det, at Edward Snowden fik en kollega til at indtaste sit password på Snowdens computer, og at han på den måde opsnappede passwordet og et PKI-certifikat, som blev brugt til at få adgang til flere dokumenter.

Kollegaen fik frataget sin sikkerhedsgodkendelse i november og er siden stoppet, fremgår det.

Mere uklart er det hvordan to andre ansatte, der bliver nævnt i undersøgelsen, er involveret. Men de to – en fra USA's militær, og en civil ekstern konsulent – har fået adgangsforbud til NSA's kontorer.

Tidligere har Reuters rapporteret, at Edward Snowden fuppede 20-25 kollegaer til at opgive deres password, men det har hovedpersonen selv afvist helt og sagde dengang, at han aldrig havde stjålet passwords.

Med i ligningen hører også, at NSA, siden Edward Snowden trådte frem som whistleblower, har kørt en smædekampagne mod Snowden, som bliver set som en forræder. For eksempel er det tit blevet nævnt, at han må være russisk spion, selvom der ikke har været indicier eller beviser for det.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Lars Lundin

Ved at distribuere klassificeret information har Snowden brudt loven for at stoppe langt vægtigerere forbrydelser. Det er en nødretshandling, som må være straffri.

Om han så har forbrudt sig mod endnu en i sammenhængen uvæsentlig lov, ved at opsnappe en kollegas password, kan jeg ikke se gør nogen forskel.

  • 16
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere