Snowden anklager israelsk virksomhed for at have muliggjort mord på Khashoggi

9. november 2018 kl. 10:191
Snowden anklager israelsk virksomhed for at have muliggjort mord på Khashoggi
Illustration: Laura Poitras.
Edward Snowden har anklaget den israelske cybersecurity-virksomhed NSO Group for at have hjulpet Saudi-Arabien med mordet på Jamal Khashoggi, ved hjælp af deres overvågningssoftware Pegasus.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mordet på den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi har skabt et stort politisk pres på Saudi-Arabien og dets kronprins, Mohammed bin Salman. Nu anklager whistlebloweren Edward Snowden et israelsk cybersecurity-firma, for at have hjulpet Saudi-Arabien med mordet, ved at sælge dem deres smart phone spyware, Pegasus.

Snowdens udtalelser kom til en konference hos den canadiske organisation The Citizen Lab, som laver forskning i sammenfaldet mellem digitale medier, global sikkerhed og menneskerettigheder.

The Citizen lab har lavet en undersøgelse af NSO’s Pegasus-spyware, og er kommet frem til, at Pegasus er aktiv i 45 forskellige lande.

Snowden ringede ind via videokald fra et ukendt sted i Rusland, og han var klar i sin kritik fa NSO.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»NSO Group er, ud fra de beviser vi har i dag, de værste til at sælge disse indbrudsværktøjer, som aktivt bliver brugt til at overtræde systemkritikeres, oppositionsfigurers og aktivisters menneskerettigheder.«

Fjern-jailbreak af smart phones

Pegasus er et sofistikeret stykke software, som gør brug af en række såkaldte zero-day exploits – sårbarheder, som endnu ikke var blevet patchet.

The Citizen Lab har navngivet kombinationen af tre zero-days Trident. NSO Group eller deres kunder sender målet en SMS, som indeholder et link. Hvis ofret trykker på linket, bruger Pegasus Trident til at jailbreake ofrets telefon, og installere sig selv.

Efter installation, har NSO Group og deres kunder adgang til alle data på telefonen, og kan optage opkald og aktivere mikrofon og kamera efter forgodtbefindende.

Bruges mod systemkritikere og menneskerettighedsforkæmpere

The Citizen Lab beskriver i deres rapport, hvordan Pegasus i høj grad bruges af lande med et tvivlsomt forhold til menneskerettigheder:

”Vores konklusioner tegner et dystert billede af truslen mod menneskerettigheder fra NSO’s globale udbredelse. Mindst seks lande med betydelige Pegasus-operationer har tidligere været forbundet med misbrug af spyware mod civilsamfund, inklusive Bahrain, Kasakhstan, Mexico, Marokko, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.”

I Khashoggis tilfælde, var det hans ven og med-dissident Omar Abdulaziz, som fik sin telefon inficeret med Pegasus.

Det betød, at NSO og den saudiarabiske regering var i stand til at overvåge deres samtaler og overhøre Khashoggis planer.

Tidligere har Pegasus også været forsøgt brugt mod den emiratarabiske dissident Ahmed Mansoor.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
9. november 2018 kl. 14:51

"The Citizen Lab har navngivet kombinationen af tre zero-days Trident. NSO Group eller deres kunder sender målet en SMS, som indeholder et link. Hvis ofret trykker på linket, bruger Pegasus Trident til at jailbreake ofrets telefon, og installere sig selv."

Konklusionen er - drop alt kommunikation via SMS, for du ikke kan være sikker på afsenderen.

Altid brug din messaging klient (Signal, Wickr, Telegram eller hvad du nu bruger) til alt kommunikation.

Og for god ordens skyld, slet historiken og beskederne med jævne mellemrum.