Snowden-afsløringer ændrer intet i Danmark

10. juni 2014 kl. 15:415
Snowden-afsløringer ændrer intet i Danmark
Illustration: Wikipedia.
Hverken juridiske eller lovgivningsmæssige tiltag er taget for at forhindre overvågning i Danmark efter Snowden-skandalen. Tværtimod udvider vi, konkluderer britisk rapport.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ingenting. Det er i det store og hele, hvad der er sket i Danmark oven på Edwards Snowdens afsløringer om overvågning for et år siden. Det konkluderer den britiske forsker og fortaler for privatliv Simon Davies i sin nye rapport 'A Crisis of Accountability', skriver Berlingske.

Rapporten er blevet til i samarbejde med observatører i 29 lande, og konklusionen er, at flertallet af landene ikke har gennemført større ændringer på trods af stor opstandelse over Snowdens afsløringer.

Selv om et af de lækkede dokumenter fra Snowden placerede Danmark i en gruppe, der har et 'fokuseret samarbejde' med den amerikanske efterretningstjeneste, NSA, har justitsminister Morten Bødskov (S) hele tiden afvist, at den danske regering er involveret i ulovlig overvågning.

I rapporten bliver det beskrevet, hvordan mange virksomheder i landene har reageret på afsløringerne med en række sikkerhedstiltag som gennemsigtighedsrapporter og væg til væg-kryptering. Det bliver anerkendt som en 'lovende begyndelse', men samtidig mener knap 60 procent af adspurgte it-professionelle og jurister i rapporten, at tiltagene ikke er nok.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Om Danmark konkluderer rapporten, at debatten om NSA-skandalen ikke har ført til den mindste holdningsændring blandt de store partier i Folketinget, og der er hverken taget juridiske eller lovgivningsmæssige tiltag for at forhindre masseovervågning eller begrænse adgang til virksomhedsdata. Det forholder sig faktisk lige omvendt: Der har været tiltag til legitimere og legalisere den måde, som efterretningstjenester, der arbejder i Danmark eller på vegne af Danmark, hidtil har gjort det.

Det bliver legemliggjort med lovudkastet om Center for Cybersikkerhed under Forsvarsministeriet, som forsvarsminister Nicolai Wammen (S) har fremsat. Loven er blevet kritiseret for at kunne give Forsvarets Efterretningstjeneste adgang til at behandle og videresende flere følsomme oplysninger fra borgere og virksomheder til de udenlandske efterretningstjenester, som de samarbejder med.

Samtidig har rapporten nået at medtage nyheden om, at Justitsministeriet i denne uge opgiver sessionlogning efter at have nået en erkendelse af, at det ikke virkede i praksis.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) vil dog ikke afvise, at overvågningen af danskernes internetbrug kan genoptages - hvis det kan ske på en måde, der virker.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
11. juni 2014 kl. 08:55

tror da pokker, at man ikke frivilligt slipper den mulighed igen. Værtshusspionerne fra enevældens tid er bare genopstået i en ny forklædning, og kontrollen med borgerne genoprettet. Man må jo ikke, i sin begejstring over demokrati og andre tvivlsomme buzzwords, glemme, at truslen mod det bestående gemmer sig blandt borgerne, og at et detailleret kendskab til disses adfærd er afgørende for at kunne begrænse en uhensigtsmæssig udvikling. Valgdagen er såmænd slem nok for politikernes nerver, så de har ingen interesse i flere overraskelser end højst nødvendigt til dagligt.

3
11. juni 2014 kl. 07:24

Så længe folk bliver ved med at stemme på personer/partier der går ind for udvidet overvågning, så bliver overvågningen (sjovt nok) udvidet. Selv på Version2.dk og Ing.dk, hvor der ellers er mere en gennemsnitlig skepsis, tør jeg vædde på at 70-80% (minimum) stemmer på partier der vil udvide overvågningen. Så længe folk gør det, ændres intet...

2
10. juni 2014 kl. 20:58

Selvfølgelig er der ikke sket noget - hvad havde vi lige regnet med?

For det første ligger det længst eller næstlængst nede på listen over interessante emner for politikere. Det kan slet ikke hamle op med en bilagssag på 425.- for lidt rødvin, som nok bliver det næste!

For det andet er poltikere notorisk bekymrede for at komme til at udtrykke sig forkert om strategiske samarbejdspartnere - i dette tilfælde (og som så ofte) er det USA!

For det tredje så er politikerne ikke på samme måde som os i stand til at relatere disse emner ift. ytringsfrihed og personlig frihed (som der ellers er rigeligt af partier der påstår at de kæmper for). Det bliver først relevant når det sættes i kontekst med dem selv, som f.eks. "Se & Hør"-sagen, som nok skal få langt flere konsekvenser. Her kunne politikerne lige pludselig se sig selv afsløret på "Se & Hør" for deres private gerninger og straks dukker ord som "personlig frihed" op i deres ordbog!

Hvis der endelig skulle være en enkelt eller to på Borgen der så kan se igennem disse problemer og alligevel påpege at der bør gøres noget... ja, så spiller en eller anden bare "Terrorist"-kortet og så dør den diskussion - også selvom at det er blevet tydeligt for enhver hvad der kan gemme sig bag disse "standard"-kort. Et af de bedste og nyeste eksempler er Logningsbekendtgørelsen hvor det nu er blevet tydeligt for enhver i riget at det er blevet opretholdt udelukkende på disse "kort" og ikke på merit.

Så nej, der kommer ikke til at ske noget i Danmark... Desværre!

1
10. juni 2014 kl. 19:16

Tror ikke der er ret mange politikere der fatter noget som helst, hvis abstraktions niveauet inkludere noget som ikke lige er, inden for rammerne af titalssystemet.

Den dag, de mærker effekten af, hvad det vil sige at blive overvåget og vi skal opleve sager som Se&Hør, PET, NemID og Lars Lykke etc. kunne nogen måske få held med at forklare dem det binære talsystem og alle dens herligheder.

De skal bare ikke komme nu eller senere og bilde os ind at de var blevet "vildledt" - Hvis ikke de fatter hvad det er, Edward fortæller, så er det lidt svært at hjælpe dem.