Snart skal 25.500 læger og sygeplejersker i hovedstaden kun huske 1 kodeord
Læger og sygeplejersker i Region Hovedstaden kan se frem til mere tid til patienterne, når alle regionens hospitaler fra årsskiftet er kommet over på en single sign-on-løsning. Det fremgår af en pressemeddelelse.
Hidtil har sundhedspersonalet skullet huske op til 10 forskellige kodeord til fagsystemerne i det daglige, hvilket både er tidskrævende og frustrerende for de ansatte.
»Tidligere havde vi en skov af adgangskoder, og alle systemer skulle åbnes hver for sig. Når du havde åbnet systemerne, var du bundet til den pc, du havde åbnet dem på. Hvis en kollega brugte pc’en, mens du var væk, skulle du starte forfra med at åbne alle systemerne igen. Typisk arbejder vi i 3-4 systemer af gangen, så det kunne godt tage noget tid,« udtaler Allan Kofoed-Enevoldsen, ledende overlæge for Medicinsk afdeling på Frederiksberg Hospital, i pressemeddelelsen.
Projektet med at indføre single sign-on kaldes Effektiv System Adgang og benytter en kombination af tynde klienter og desktop-virtualisering til at nå målet om en fælles adgang til hospitalernes it-systemer.
Løsningen er nu implementeret på alle regionens hospitaler undtagen Hillerød og i psykiatrien, som ventes at komme i mål inden årsskiftet.
Når løsningen er fuldt udrullet, vil Region Hovedstadens cirka 25.500 læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale langt om længe have fået nem og hurtig adgang til de kliniske systemer, hedder det i pressemeddelelsen.
»Nogle vil måske spørge, hvorfor vi ikke har gjort det noget før. Men en løsning som Effektiv System Adgang er ikke nogen quick-fix. Det er den største virtuelle løsning i Europa og blandt top-10 på verdensplan. Og der skal tages nogle enormt store tekniske og organisatoriske hensyn ved implementering af sådan en løsning,« udtaler Pia Kopke, konstitueret direktør for it-udvikling i Region Hovedstaden, i pressemeddelelsen.
Tidsbesparelsen på lægernes og sygeplejerskernes daglige login ventes at blive i omegnen af 50 procent.
**Al sundhedspersonale har single sign-on ved årsskiftet**
Region Hovedstaden barberer sundhedspersonalets passwords ned til blot ét, og sundhedspersonalet får ét samlet login til alle it-systemer. Det giver massive tidsbesparelser og mere tid med patienterne.
København, den 12. november 2012: Tidligere skulle sundhedspersonalet på Region Hovedstadens hospitaler huske helt op til 10 forskellige passwords, når de skulle logge på et af de mange it-systemer, de bruger i deres daglige arbejde på hospitalerne. Den tid er snart slut. Region Hovedstaden er nemlig tæt på at være i mål med Effektiv System Adgang, som samler alle de større sundhedssystemer i en virtuel løsning og gør det meget hurtigere at logge på.
”Tidligere havde vi en skov af adgangskoder og alle systemer skulle åbnes hver for sig. Når du havde åbnet systemerne, var du bundet til den pc, du havde åbnet dem på. Hvis en kollega, brugte pc’en, mens du var væk, skulle du starte forfra med at åbne alle systemerne igen. Typisk arbejder vi i 3-4 systemer af gangen, så det kunne godt tage noget tid,” siger Allan Kofoed-Enevoldsen, ledende overlæge for Medicinsk afdeling, Frederiksberg Hospital.
Med Effektiv System Adgang logger du på og åbner systemerne én gang for alle. Hvis sygeplejersken eller lægen forlader pc’en for at behandle en patient og vender tilbage lidt senere, skal de ikke bruge tid på først at logge sig på og åbne alle programmerne igen med forskellige passwords. Alle programmerne er åbne, og lægen og sygeplejersken kan fortsætte, hvor de slap. Det kræver kun et enkelt login. Samtidig kan sundhedspersonalet logge på fra alle arbejdsstationer uanset, hvor de befinder sig, fordi løsningen ligger i skyen.
”Det er en stor lettelse nu at kunne åbne systemet og havde adgang til det hele med det samme. Jeg har fået et nyt og vægtløst skrivebord og kan gå fra pc til pc og logge mig ind med kun ét password og se de informationer, jeg forlod på en anden pc. Arbejdsgangen som læge er blevet enklere og mindre stresset, fordi vi skal bruge mindre energi på at betjene systemerne,” siger Allan Kofoed-Enevoldsen.
Løsningen er implementeret på alle regionens hospitaler på nær Hillerød og psykiatrien, som vil være i mål inden årsskiftet. Til den tid vil alle Region Hovedstadens cirka 25.500 læger, sygeplejerske og øvrigt sundhedspersonalet have nem og hurtig adgang til de kliniske systemer.
Europas største virtuelle løsning
I Region Hovedstaden er det lykkedes at skabe en løsning, hvor sundhedspersonalets første login kan reduceres til 70 sekunder. Derefter tager det kun 5-6 sekunder at logge sig på Effektiv System Adgang, som giver adgang til de større sundhedssystemer. Det betyder massive tidsbesparelser og mere tid til patienterne.
”Succeskriteriet for Effektiv System Adgang er at halvere den tid sundhedspersonalet bruger på at logge på systemerne. Den konkrete tidsbesparelse er ved at blive undersøgt, og vi forventer, at den reelle tidsbesparelse på login er mindst 50 procent. Det betyder mere tid til patientbehandling og langt større arbejdsglæde hos sundhedspersonalet, der ikke længere skal være frustrerede over mange passwords og lange login-tider,” siger Pia Kopke, konstitueret vicedirektør Udvikling, Region Hovedstadens IT, Medico og Telefoni (IMT)
Når Effektiv System Adgang er færdigimplementeret ved årsskiftet vil der efterfølgende være fuldt fokus på at øge brugeranvendelsen af løsningen, og håndtere de lokale variationer, der er i svartider på login og i systemerne i Effektiv System Adgang.
”Nogle vil måske spørge, hvorfor vi ikke har gjort det noget før. Men en løsning som Effektiv System Adgang er ikke nogen quick-fix. Det er den største virtuelle løsning i Europa og blandt top 10 på verdensplan. Og der skal tages nogle enormt store tekniske og organisatoriske hensyn ved implementering af sådan en løsning,” siger Pia Kopke.
Fordele ved Effektiv System Adgang
Hurtig systemadgang, hvor hospitalspersonalet får adgang til systemerne ved en på-logning på 60-90 sekunder. Derefter tager det 5-6 sekunder at logge sig på Effektiv System Adgang.
Virtuelt skrivebord, hvor data trækkes ned fra en virtuel server i Region Hovedstadens datacenter i stedet for at ligge lokalt på den enkelte pc.
Single Sign-on, hvor hospitalspersonalet slipper for at skulle huske mange forskellige brugernavne og passwords og i stedet kan logge på én gang.
Sessionsbevarelse, hvor hospitalspersonalet kan trække det virtuelle skrivebord med sig, når de går fra en pc til en anden og bibeholde den samme arbejdssession.
Patientkontekstbevarelse via H-EPJ, hvor man ud fra et enkelt opslag på patientens CPR-nummer kan se data på patienten i flere systemer.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.