Snart koster det et administrationsgebyr at overdrage .dk-domæner

13. december 2018 kl. 05:1213
Snart koster det et administrationsgebyr at overdrage .dk-domæner
Illustration: presse logo.
DK-Hostmaster indfører fra januar et gebyr på 50 kroner for at overdrage et domæne fra en registrant til en anden.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I dag koster det ikke brugeren noget, men fra 1. januar bliver prisen 50 kroner for at overdrage et .dk-domæne fra en registrant til en anden.

Det fremgår af en nyhed offentliggjort i denne uge på den danske top-level domæne-administrators hjemmeside. Også kendt som DK Hostmaster.

Her står det at læse, at de 50 kroner vil blive opkrævet, når den nye registrant accepterer overdragelsen på DK Hostmasters selvbetjening. Ifølge nyheden så går de 50 kroner til at dække administrationsomkostninger i den forbindelse.

Domæne-overdragelsen sker i udgangspunktet som selvbetjening på DK Hostmasters hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Version2 har spurgt domæne-administratoren om, hvilke administrative omkostninger, der er tale om.

I en mail forklarer kommunikationsansvarlig hos DK Hostmaster, Ingeborg Auken Beck, at de administrative omkostninger består i, at:

  • Vedligeholde og udvikle selvbetjeningsløsningen og andre systemer for at sikre kunderne en robust drift og god service.

  • Oprette den nye registrant i vores systemer

Omkostningsbestemt

Ingeborg Auken Beck påpeger desuden, at DK Hostmaster ikke må opkræve gebyrer med gevinst for øje jævnfør domænelovens paragraf 10.

»Indføringen af en pris for overdragelse af et domænenavn er derfor udelukkende en konsekvens af de omkostninger DK Hostmaster har med at drive infrastrukturen af den danske del af internettet og holde en database over alle registrerede .dk-domænenavne opdateret og retvisende,« oplyser den kommunikationsansvarlige.

I nyheden på DK Hostmasters hjemmeside bemærkes det også, at det fortsat ikke vil koste noget at samle domænenavne under et bruger-ID, hvis domænerne har samme registrantoplysninger.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
17. december 2018 kl. 13:10

Kan se meningen med begge holdninger. Men hvorfor skulle alle betale for dem der flytter domæner hele tiden. (ThumpsUp) for 50 kr straf gebyr.

11
14. december 2018 kl. 08:04

DK Hostmaster er "non profit" og skal dække deres udgifter hos domæne ejere - det er vel rimeligt nok at de pålægger begyrer hos de ejere som kræver service (enten manuel behandling, eller it systemer til automatisering)?

Gebyrer har også del fordel at det virker "opdragende", måske kan domæne ejere sikre at den korrekte registrant bliver brugt ved oprettelsen, så disse overdragelser ikke sker så ofte.

9
13. december 2018 kl. 17:45

Nej, det er ikke mange penge, men jeg sidder og er i gang med at ordne domæner for en lang række foreninger

Så hvis jeg er kommet for skade at have to konti hos dk-hostmaster, og vil "konsolidere" dem alle på en konto, så koster det 50 kr/stk? Det syntes jeg heller ikke er rimeligt.

Menes der ikke at man overdrager domænet til en anden person/juridisk-enhed?

Edit: Ser lige at det nederst i artiklen. Det koster ikke noget at konsolidere.

6
13. december 2018 kl. 11:58

Nej, det er ikke mange penge, men jeg sidder og er i gang med at ordne domæner for en lang række foreninger og det kan nemt komme til at løbe op, hvis de vil overdrage, så deres domæner administreres centralt.

5
13. december 2018 kl. 11:56

Synes det er til den kække side, at man kalder det en prisændring, når det var gratis før. Og så er det et ret stort gebyr for noget, som der ikke skal menneskehånd indover. Jeg kan fint forstå, hvis der var gebyr på den overdragelseserklæring man kan sende ind til dem som PDF.

4
13. december 2018 kl. 11:51

Det er altså ikke nogen herregård, med mindre man har mange domæner der skal sælges videre.

3
13. december 2018 kl. 10:28

Jeg har svært ved at se at drift omkostninger til "at drive infrastrukturen af den danske del af internettet og holde en database over alle registrerede .dk-domænenavne opdateret og retvisende" skulle kunne retførdiggøre en så massiv prisændring.

De fleste firmaer oplever i disse tider at deres drifts omkostninger til sådanne systemer falder markant, så at det skulle blive dyrere for DK-Hostmaster ligger mig meget fjernt.

Det er i mine øjne blot ENDNU en malkeko.

2
13. december 2018 kl. 09:58

"Version2 har spurgt domæne-administratoren om, hvilke administrative omkostninger, der er tale om."

og hun burde havde svaret af der ikke var nogen, ekstra udgifter ved af overflytte det, og af hun derved godt ved af hun bryder domænelovens paragraf 10.

1
13. december 2018 kl. 09:12

De kunne blot koste 10 kr ekstra. Jeg kan ikke se hvorfor det skal koste 50 kr at ændre et ejer id i en tabel.

Er ideen bag selvbetjening ikke at det skal være billigere?