Snart kan nye pc’er flytte data dobbelt så hurtigt

Den første nye PCI Express-standard i syv år er klar.

Teknologien, som knytter mange af de centrale enheder i pc’er og mange andre typer datamaskiner sammen, PCI Express (PCIe), kommer snart i en ny og betydelig hurtigere udgave. Denne uge blev den endelige udgave af PCIe 4.0-specifikationen udgivet. Dette sker næsten syv år efter, at den forrige version, 3.0, blev færdig.

Arbejdet med PCIe 4.0 blev startet i 2011. Dengang var planen, at specifikationen skulle blive klar i 2014 eller 2015. Så sent som august sidste år var målet, at specifikationen skulle fuldføres i begyndelsen af 2017, men heller ikke dette skete.

Fart og strøm

Det er særligt to egenskaber, som er interessante ved den nye udgave af PCIe. Den ene er selvfølgelig, at kapaciteten for dataoverførsel pr. bane fordobles, fra knap 1 til knap 2 gigabyte pr. sekund i hver retning. Et x16-spor, som har 16 baner, vil dermed kunne overføre tæt på 64 gigabyte data i sekundet.

For at understøtte for eksempel 400 Gbit Ethernet kræves der 50 gigabyte pr. sekund i hver retning.

Den anden vigtige forbedring er, at PCIe-sporene med PCIe 4.0 vil levere langt mere effekt til de installerede kort, mindst 300 watt. Med PCIe 3.0 er maksimaleffekten på 75 watt, men ofte er den begrænset til omkring 25 watt. Det er ikke nok til at drive et kraftigt grafikkort.

Version 5.0

Til trods for hastighedsforøgelsen betyder det ikke, at grænsen er nået, eller at det fremtidige behov er dækket.

Allerede i sommer bekendtgjorde PCI-SIG, organisationen, som står bag PCI Express-specifikationen, at arbejdet med PCIe 5.0 er godt i gang.

Også med denne version skal dataoverførselskapaciteten fordobles, ved at antallet ‘gigatransfers’ pr. sekund øges fra 16 til 32. Da vil et x16-spor totalt kunne overføre tæt på 128 gigabyte pr. sekund, næsten 64 GB/s i hver retning.

Dette skal gøre det muligt for PCIe at betjene avancerede netværksteknologier og kommende lagrings- og GPU-teknologier, specielt i servere, uden at være en flaskehals.

Foreløbig er planen, at PCIe 5.0 skal være færdig i begyndelsen af 2019.

Denne artikel blev først publiceret på digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Martin Sørensen

Det er alligevel en ret høj frekvens.


Det må man sige - jeg er lidt imponeret over at det overhovedet kan lade sig gøre når man tænker på banernes længde. De kan vel ikke være meget kortere end et par cm, og så er man langt oppe i transmissionsledning ved de frekvenser.

Det virker lidt komisk at hvis jeg skal bygge ny computer (ja, jeg bygger stadig selv), så går jeg efter bundkort der har ét 66MHz PCI slot.. Årsagen er at jeg har et PCI lydkort med 51/4" breakout box som jeg er ret glad for og som jeg derfor gerne vil kunne fortsætte med at bruge. Da jeg sidst opgraderede for to år siden kunne jeg ikke finde en værdig PCIe erstatning. Markedet for konsumlydkort er ikke ret stort længere så udvalget er ikke imponerende.

Heldigvis kan jeg se at AMD Ryzen og Intel 8xxx serien også har et pænt udvalg af bundkort med PCI, så det kan stadig lade sig gøre at kombinere det ældgamle udstyr med en ny maskine. :-)

Log ind eller Opret konto for at kommentere