Snart kan du vise alle - ja alle! - skrifttyper på din hjemmeside

Så er version 1.0 af Web Open Font Format klar. Dermed er vejen banet for, at websider fremover kan boltre sig i eksotiske skrifttyper.

Er du efterhånden godt træt af Verdana, Times New Roman og Arial på websiderne, så er der glædeligt nyt.

En ny standard for at bruge alverdens skrifttyper på nettet er netop blevet vedtaget i version 1.0 af World Wide Web Consortium, bedre kendt som W3C. Det skriver Infoworld.com.

Web Open Font Format (WOFF) gør det muligt at indlejre skrifttyper på en webside, så browseren kan få den rette font og præsentere indholdet, helt som designeren havde tænkt det. Det sker i en såkaldt WOFF-container, som komprimerer skrifttypen. Gennem CSS-filen for en webside kan man så trække på de fonte, der bliver sendt af sted til browseren sammen med resten af indholdet.

Standarden vil blive understøttet af alle de store browsere, men tidsplanen er endnu ukendt. For Firefox er WOFF dog allerede indbygget i den nuværende version 3.6, mens den i Internet Explorer kommer i version 9, som frigives i beta-udgave til september.

Der har været mange forsøg på at få inkluderet fonte i websider, men de fleste er slået fejl, typisk fordi det har været for besværligt for webside-snedkeren at bruge. Der har også været juridiske spidsfindigheder, da mange fonte koster penge at bruge og derfor ikke kan distribueres frit over nettet.

Man har forsøgt sig med digital beskyttelse af skrifttyper, der blev indlejret i hjemmesider, men som med meget andet Digital Rights Management (DRM), har det også givet anledning til besvær og blev ikke en succes.

Med WOFF går man derfor væk fra DRM-beskyttelse. I stedet kan ejerne af en font nemt søge sig frem til, hvilke sider på nettet som bruger en given font, da CSS-filerne i sagens natur ikke kan skjules.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere