Snart kan du vise alle - ja alle! - skrifttyper på din hjemmeside

18. august 2010 kl. 12:167
Så er version 1.0 af Web Open Font Format klar. Dermed er vejen banet for, at websider fremover kan boltre sig i eksotiske skrifttyper.
Artiklen er ældre end 30 dage

Er du efterhånden godt træt af Verdana, Times New Roman og Arial på websiderne, så er der glædeligt nyt.

En ny standard for at bruge alverdens skrifttyper på nettet er netop blevet vedtaget i version 1.0 af World Wide Web Consortium, bedre kendt som W3C. Det skriver Infoworld.com.

Web Open Font Format (WOFF) gør det muligt at indlejre skrifttyper på en webside, så browseren kan få den rette font og præsentere indholdet, helt som designeren havde tænkt det. Det sker i en såkaldt WOFF-container, som komprimerer skrifttypen. Gennem CSS-filen for en webside kan man så trække på de fonte, der bliver sendt af sted til browseren sammen med resten af indholdet.

Standarden vil blive understøttet af alle de store browsere, men tidsplanen er endnu ukendt. For Firefox er WOFF dog allerede indbygget i den nuværende version 3.6, mens den i Internet Explorer kommer i version 9, som frigives i beta-udgave til september.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der har været mange forsøg på at få inkluderet fonte i websider, men de fleste er slået fejl, typisk fordi det har været for besværligt for webside-snedkeren at bruge. Der har også været juridiske spidsfindigheder, da mange fonte koster penge at bruge og derfor ikke kan distribueres frit over nettet.

Man har forsøgt sig med digital beskyttelse af skrifttyper, der blev indlejret i hjemmesider, men som med meget andet Digital Rights Management (DRM), har det også givet anledning til besvær og blev ikke en succes.

Med WOFF går man derfor væk fra DRM-beskyttelse. I stedet kan ejerne af en font nemt søge sig frem til, hvilke sider på nettet som bruger en given font, da CSS-filerne i sagens natur ikke kan skjules.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
18. august 2010 kl. 12:42

Er det stadig lige så nemt at tvinge de hjemmesider man kigger på i sin browser, til kun at bruge de få alm. skrifttyper man selv ønsker?

Måske er jeg lidt kedelig, men jeg ser helst internettet i samme gamle og letlæselige typer :-)

8
18. august 2010 kl. 18:58

I about:config sæt gfx.downloadable_fonts.enabled til false så er der lukket for WOFF

3
18. august 2010 kl. 12:51

Super fedt at W3C gør WOFF til en recommendation! Super fedt at IE 9 understøtter WOFF! Super fedt at WOFF ikke har DRM!

....og super fedt at vi, mens vi venter på at IE 9 overtager verden, kan bruge værktøjer som Font Squirrel (http://www.fontsquirrel.com/fontface/generator)

2
18. august 2010 kl. 12:50

Ja, det er faktisk nemmere end hvis hjemmesiden som i dag bruger billeder til at vise teksten i deres ønskede font.

Version2: I har skrevet navnet forkert (det har jeres kilde også). Det hedder Web Open Font Format, ikke Web Open File Format.