Allerede før den kommende 2. version af den digitale signatur er på plads, er udviklingen af et bud på 3. generation i fuld gang. Her er den personlige nøglefil delt op i to dele, hvor den ene ligger på en central server og den anden del ligger på din mobiltelefon, og den skal stadig bruges med et hemmeligt kodeord.
Nødvendigt samarbejde
»Når nøglen er delt op, betyder det, at hverken mobilen eller den centrale server kan skrive under på egen hånd - de to dele skal arbejde sammen, og serveren skal ikke nødvendigvis vide, hvad man bruger nøglefilen til,« forklarer datalogiprofessor ved Aarhus Universitet, Ivan Damgård.
Han leder projektet ITSCI, It Security for Citizens, et samarbejde mellem Aarhus Universitet, TDC og PBS. At man selv har kontrol over noget af nøglen er en central del af projektet:
»Når du selv har en del af nøglen fjerner det den risiko, som man er nødt til at tage højde for - nemlig at myndighederne misbruger min nøgle eller misbruger oplysningerne om, hvor jeg har været,« siger han.
I 2. generation, som PBS, TDC og IT- og Telestyrelsen skriver kontrakt på inden for de næste par uger, skal brugeren have en form for kodegenerator, evt. en nøglering, med sig - i 3. generation vil denne hardware-dims blive afløst af mobilen, som man alligevel har med i lommen.
Det eneste, der kræves af mobilen, er en dataforbindelse og gerne Bluetooth, som de fleste mobiltelefoner har i dag.
Bedre sikring
Den nye generation vil også værne bedre mod de såkaldte 'man in the middle'-angreb. Her snyder hackeren brugeren ved at vise noget andet på skærmen end det, der rent faktisk bliver skrevet under på, så brugeren i stedet for at signere en frisørbestilling i virkeligheden overfører 10.000 dollar til en konto i Nordsibirien.
»Derfor er det nødvendigt, at man kan tjekke data et andet sted end på pc'en. Så i vores løsning vil man kunne kigge på mobilen og tjekke, hvad man skriver under på,« forklarer Ivan Damgård.