Smuthuller i Facebooks nye deepfake-forbud

Illustration: MI Grafik
Facebooks nye politik, der skal forbyde deepfakes, er et skridt i den rigtige retning, men et smuthul gør, at flere deepfake-videoer vil forblive online.

Der er huller i Facebooks nye politik, som skal forhindre deepfakes.

Problemet er, at videoer markeret som ’satire’ eller ’parodi’, stadig er tilladt på Facebook, skriver Business Insider.

Facebook annoncerede ellers mandag aften, at man ikke længere vil acceptere deepfakes på internettets mest besøgte sociale medie.

Læs også: Facebook bandlyser brugen af deepfakes

Mange videoer vil forblive online

At deepfakes, der er ment som satire, stadigvæk får lov at forblive på Facebook, kan man blandt andet se i en video, der har en manipuleret udgave af Mark Zuckerberg, som holder en tale om magt.

Videoen blev lavet i juni af Bill Posters, der er kunstner og aktivist, som en protest mod misinformation på Facebook.

Heller ikke videoer, der er blevet manipuleret med mindre sofistikeret software, vil blive fjernet fra hjemmesiden.

En redigeret video af Nancy Pelosi, formand for Repræsentanternes Hus i USA, der er blevet redigeret sådan, at det ligner, at hun snøvler, når hun taler, er også stadig at finde på Facebook.

Hendes talsperson har udtalt, at »Facebook vil have dig til at tro, at der er problemer med videoredigeringsteknologier, men det egentlige problem er, at Facebook nægter at stoppe spredningen af misinformation«.

Flere eksperter har udtalt til Business Insider, at de nye politikker er et skridt i den rigtige retning, men at risikoen for, at videoer bliver spredt uden for kontekst, bekymrer dem.

Vijay Balasubramanian, CEO for svindelforebyggelsesvirksomheden Pindrop, udtaler, at »det kommende valg er den perfekte katalysator for et hav af denne type videoer«.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Jørgen L. Sørensen

Gad vide hvem der skal bestemme, om det er fake eller ej? Jeg ser måske spøgelser, men jeg ser også en mulig glidebane..

Enig - i hvert fald med den sidste sætning.

Problemet med det første er, at "fake news" er blevet en amindelig talemåde for alt for mange ting, der lyder usandsynligt, eller er imod "min" overbevisning.

Nu er jeg ikke så god til udebysk, men jeg opfatter "fake news" i den rene form som noget, der er usandt/forfalsket, og som ophavsmanden (og nogle af dem der spreder det) er velvidende om er usandt. Det er en del gange nemt at modbevise, men ikke at stoppe - altså det vi på godt gammelt danske kalder en løgn (ikke sort eller hvid, for så bliver man nemt farveblind).

Og så er der satiren (som kan være "fake news", eller sandhed efter øjnene der ser), men som forhåbentlig er til at gennemskue for de fleste, og for alle hvis de får den forklaret :-)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere