Smukfests data-legeplads holder styr på samaritter i realtid

Illustration: Smukfest/Kim Daugaard
Frivillige data-entusiaster har igen i år understøttet Smukfest med dataanalyse.

I sidste uge løb festivalen Smukfest af stablen i Skanderborg. Foruden madboder, barer og scener talte festivalpladsen også en container med 40 Smukfest-frivillige, som primært kommer fra IBM, der kombinerede festivaloplevelsen med dataanalyse.

I containeren finder man blandt andet live dashboards. Her visualiseres blandt andet livesalg i de forskellige barer, og det sammenholdes med lagerstatus, mens en gruppe data scientists forsøger at forudsige, hvor meget en bar kommer til at sælge baseret på data fra sidste år samt vejr og musikprogram. Watson-holdet indsamler desuden data fra de GPS-radioer, som sikkerhedsfolk går rundt med.

»Vi har inddelt brugerne i forskellige roller, sådan at lægepersonale kan adskilles fra sikkerhedsfolk. Og med den data har vi lavet en visualisering med et kort, der viser festivalpladsen med de forskellige scener og barer.«

Og på det kort kan man altså se, hvor al personalet i beredskabet er – lige nu.

»På den måde kan beredskabet hurtigt reagere, hvis der skulle blive behov for det.«

Dette er en forkortet artikel fra vores PRO-medie DataTech. Her kan du læse meget mere om, hvordan Smukfest har arbejdet med data og tracking for at blive klogere på afviklingen af festivalen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Bjarne Nielsen

Man kan også høre om det i denne udgave af Radio24/7 Aflyttet:

https://www.24syv.dk/programmer/aflyttet/54647247/nar-det-digitale-funda...

Det er ikke kun bårehold, som man indsamler data om: almindelige mennesker og deres "anti-hverdags" færden forbi checkpoints og købsvaner er med festivallen velsignelse og medvirken også en tur i IBMs datamaskine (efter sigende efter forudgående vask, men det lover Anders Kjærulfs at bore mere i).

Faktisk kan man ikke undgå det, for kontanter er afskaffet og checkpoints aflæser id på armbånd - før var det nok at bare have et armbånd og man kunne betale med anonyme penge.

Hvad blev der er dataminimering? Og kan vi ikke engang have lov at have Skanderborg i fred som en anti-hverdags fest uden den i al den overvågning, som vores hverdag indeholde? I stedet er vælger Skanderborg at bliver endnu mere hverdagsagtig på det punkt end hverdagen.

 • 0
 • 0
Niels Madsen

Tinderbox festivalen i Juni i år havde også afskaffet kontanter i år. Det havde de gjort uden at have fået den påkrævede dispensation fra "kontant reglen" fra Erhvervsministeriet. Og forbrugerombudsmanden har netop henlagt min klage over dette med den begrundelse at festivalens ejer nu har ansøgt og fået en sådan en dispensation EFTER at festivalen er overstået.

Erhvervsministeriet offentliggør ikke nogen liste over virksomheder som har dispensation, så det er meget svært at få overblik over hvor ofte borgernes rettigheder til at kunne betale med kontanter krænkes.

 • 0
 • 0
Niels Madsen

Hvorfor mon man får en thumbs-down for at beskrive en faktisk, dokumenter praksis, som endda har relation til artiklen? Hej derude Tinderbox, fortryder I at I fyldte jeres kunder med løgn når de spurgte ind til jeres ikke eksisterende dispensation?

 • 0
 • 0
Danni Randeris

Bjarne, du skriver at kontanter er afskaffet.. Jeg ved ikke om du rent faktisk har været en tur i skoven i år?

Kontanter er bestemt ikke afskaffet - ja, folk benytter det mindre og mindre. Men der er ingen problemer med at betale kontant på Smukfest. Jeg ved ikke hvor du har det fra - som frivillig på festivallen, har jeg i år taget i mod kontant betaling et utal af gange.

 • 0
 • 0
Bjarne Nielsen

Det har jeg fra Aflyttet. Jeg udelukker ikke at mindst en af os har hørt forkert, men det indtryk jeg var efterladt med var, at betaling skulle ske med armbånd, og man derfor skulle sætte penge ind der først via særlige automater.

Det gælder mig at høre, at man stadig kan betale med penge.

 • 0
 • 0
Bjarne Nielsen

Det forekommer indlysende, at det er en fordel at man i realtid ved, hvor ens emergency response teams befinder sig henne.

Følgende forekommer også rimelig banalt:

Her visualiseres blandt andet livesalg i de forskellige barer, og det sammenholdes med lagerstatus

Visualisering af centrale realtidsdata med det formål at give overblik, check.

Og så er dette:

... en gruppe data scientists forsøger at forudsige, hvor meget en bar kommer til at sælge baseret på data fra sidste år samt vejr og musikprogram.

Historiske omsætningstal, vejrdata og musikprogram, check.

Men er det virkelig hele historien?

Hvorfor skanner man id på armbånd ved checkpoints? En forklaring, som jeg har hørt er, at så ved man hvor mange der er på pladsen, men til det behøver man altså ikke kende id (det må være nok at tælle, hvem mange som er gået ind hhv. ud og trække de to tal fra hinanden)?

Har man snablen i de detaljerede salgs data for de enkelte armbånd, eller er man som sagt ovenfor, kun er interesseret i sidste års omsætningtal for hele barer?

Og hvorfor taler Aflyttet og IBM om anonymisering, saltede hashes og "datavask", hvis der kun er tale om vejrdata, musikprogram og omsætningstal for barerne?

Det lyder som om, at man helt bevidst prøver at banalisere det, som man har gang i.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere