Smugkig: Nokia Lumia 920 er stor og tung, men har den bedste softwarepakke

13. november 2012 kl. 16:1829
Smugkig: Nokia Lumia 920 er stor og tung, men har den bedste softwarepakke
Illustration: Jesper Stein Sandal.
Nokias nye flagskib er en ordentlig skude og suverænt tungest i sin klasse. Men er trådløs opladning og mekanisk billedstabilisering de ekstra gram værd?
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Med en kampvægt på 185 gram er Nokia Lumia 920 noget af en sværvægter selv blandt de nye smartphones med store skærme.

Version2's testeksemplar er den knaldgule variant af Lumia 920, men alligevel var den første reaktion hos dem, vi viste den til, at det godt nok var en stor telefon. Den gule farve var først det næste, de bemærkede.

Samsung Galaxy S III vejer 133 gram, Apple iPhone 5 vejer 112 gram, og den nærmeste direkte konkurrent i Windows Phone 8-kategorien, HTC 8X, vejer 130 gram.

Nokia forklarer, at de 50 ekstra gram hovedsageligt kommer fra den spole, som er bygget ind i Lumia 920.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spolen er nøglen til ét af Lumia 920's særlige talenter, nemlig muligheden for trådløs opladning. Det fungerer ved hjælp af induktion ligesom i eksempelvis elektriske tandbørster, men det koster altså på vægtskålen.

Nokia bruger Qi-standarden, og selskabet forventer, at den vil blive udbredt på eksempelvis caféer, der vil tilbyde nem opladning ved at bygge opladerne ind i borde og bardiske.

For at minde kunderne om Lumia 920's trådløse trick har Nokia også lavet en særlig oplader, som kan pakkes ind i sin helt egen Fatboy-sækkestol i miniaturestørrelse.

Fatboy'en er ikke specielt elegant på skrivebordet, men den trådløse opladning fungerer upåklageligt. Det gør det meget let at sørge for at 'klatoplade' telefonen i løbet af dagen, fordi man ikke skal tænke på at tilslutte et kabel.

Nokia har ellers forsøgt at hjælpe på batteriet ved netop at bruge et større batteri, hvilket også skulle være en del af forklaringen på den høje vægt. I praksis kunne Lumia 920 da også holde et døgn med wifi tilsluttet, så det er ingen revolution, men trods alt heller ikke nogen katastrofe.

De sidste ekstra bidrag til vægten skulle være tilføjelsen af alle de europæiske højhastighedsstandarder for mobilt bredbånd, også kendt som 4G, og den mekaniske billedstabilisering i kameraet.

En hurtig test på Telias 4G netværk på Vesterbro i København viste dog ingen større gevinst i indlæsning af hjemmesider på telefonen, selvom en hastighedsmåling viste, at vi havde en downloadhastighed på godt 17 megabit/s.

Billedstabiliseringen har været omgærdet af en del kontroverser, efter det kom frem, at Nokia havde brugt professionelt udstyr til at optage sekvenser af en reklamefilm, som angiveligt skulle demonstrere, hvad det nye kamera var i stand til.

Kameraet i Lumia 920 er uden tvivl glimrende, men man skal ikke forvente mirakler. Det klarer sig udmærket under dårlige lysforhold, men det er stadig et mobilkamera. Et hurtigt prøveskud i et mørkt hjørne af kaffestuen herunder viser, hvordan Lumia 920 klarede sig i forhold til et Canon G9-kamera og en Lumia 800.

Lumia 920
Lumia 800
Canon G9

Vi vil senere udsætte Lumia 920's kamera for en grundigere afprøvning for at se, om Nokia kan indfri løfterne.

Det bedste ved Lumia 920 i forhold til de nærmeste konkurrenter er ikke designet. På redaktionen var vi meget glade for det design, Nokia førte videre fra N9-telefonen i Lumia 800 og Lumia 900. Lumia 920-versionen ser rigtig flot ud, men kombineret med vægten, så bliver det næsten farligt.

I lommen føler man de skarpe kanter, og højttalersprækken samler lommeuld. Telefonens blanke finish havde dog ingen problemer med at modstå en uge i lommen i selskab med et nøglebundt, og generelt virker telefonen solid nok til, at Nokia ikke vil få problemer med at demonstrere, at den kan bruges til at slå søm i med.

Det bløde indhold er det bedste ved Nokias Lumia-telefoner. Den ensidige satsning fra den finske producent på Windows Phone betyder, at selskabet selv sørger for at udvikle applikationer til platformen, som skal bruges til at skille sig ud fra konkurrenterne.

Det stærkeste kort på hånden er naturligvis Nokia Kørsel, som er Nokias egen navigationsapp med gratis offline-kort, som nu med Windows Phone 8 også kan bruges i den almindelige Nokia Kort-app.

Nokia vil tilbyde Nokia Kørsel til de andre Windows Phone 8-producenter mod en licensbetaling, men foreløbig er applikationen unik for Lumia.

Nokia har også én af de bedste applikationer på tværs af smartphone-platforme til offentlig transport, Nokia Transport. I den kan man både se afgange ved nærmeste stoppesteder og planlægge en rejse via Rejseplanen eller tilsvarende lokale tjenester.

Det fungerer upåklageligt, og tjenesten har integration med kortapplikationen og mulighed for at søge efter både adresser og points of interest fra Nokias navigationsdatabase.

Nokia har også inkluderet et par kameraapplikationer som muligheden for at tage et gruppebillede som en sekvens af fotos, hvor man derefter kan stykke et resultat sammen, så man kan undgå, at der altid er én, der har lukkede øjne.

Den slags hører mere til i gimmick-afdelingen, men Transport og Kørsel er to rigtigt stærke udvidelser af den i forvejen ganske veludrustede Windows Phone 8-platform, hvor de medfølgende applikationer i høj grad opvejer det noget spegede udbud af gode tredjepartsapplikationer.

Meget telefon for de 4.900 kr.

Man savner dog stadig integrationen med Twitter, så man eksempelvis kan dele fotos direkte fra kamera-appen via Twitter, men det er et Windows Phone-problem og ikke et Nokia-problem.

Vi har endnu ikke haft mulighed for at udsætte Lumia 920 for en ægte stresstest som eksempelvis en koncert, hvor svære lys- og lydforhold kan gøre videooptagelse vanskelig. Nokia har ellers bygget et nyt mikrofonsystem ind i Lumia 920, men indtil videre kan vi ikke fælde dom over, om det gør nogen forskel.

Lyden ved telefonsamtaler er acceptabel, men bestemt hverken varm eller på nogen måde fremragende. Det er dog slet ikke ualmindeligt ved mobilsamtaler i dag, men højttaleren og lydchippen i Lumia 920 gør ikke noget for at forbedre kvaliteten, som vi har kunnet høre.

Prisen for en Nokia Lumia 920 er annonceret til 4.900 kroner, og der er ingen tvivl om, at man får meget telefon for pengene - rent bogstaveligt set på både vægt og størrelse.

Man vænner sig dog til størrelsen, men hvis man synes, at en Samsung Galaxy S III er for stor, så skal man gå udenom Lumia 920, for den virker meget stor. Omvendt kan der også ligge en vis tilfredsstillelse i, at telefonen føles tung og solid.

29 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
26
14. november 2012 kl. 13:46

Nokia har lige meddelt, at Kort-funktionaliteten kommer gratis til iOS om nogle uger. Så røg den hjemmebanefordel jo.

Kortet var jo en af de ting, der kunne differentiere Nokia fra konkurrenterne.

21
14. november 2012 kl. 08:16

Jeg syntes Microsoft er ved en lidt spændene crossroad for øjeblikket med WP8 og Windows 8 som begge må siges at være forsøg på at redefinere sig selv.

I den forstand syntes jeg det er meget fint at der bliver skrevet meget om begge (hvilke der unægteligt bliver gjort), og jeg læser selv mange af artiklerne selv om jeg på ingen måde kunne finde på at koebe en Windows telefon og sikkert også springer Windows 8 over, da jeg ikke er fan af lukkede systemer.

20
14. november 2012 kl. 08:00

Man savner dog stadig integrationen med Twitter, så man eksempelvis kan dele fotos direkte fra kamera-appen via Twitter, men det er et Windows Phone-problem og ikke et Nokia-problem.

Er jeg den eneste der mener, at denne paragraf er meget forkert? Præcis integrationen med sociale medier og muligheden for hurtig upload er noget af dét, Windows Phone gør godt! Direkte integreret i systemet uden 3. part apps. (Sådan er det i hvert fald i WP7.5) Jeg plejer da i hvert fald bare tage billedet, swipe hen til det, efter jeg har taget det, vælge "Share" og så Twitter. BUM, færdig. Men er der noget, jeg har misset?

12
13. november 2012 kl. 20:06

Mon ikke gamle go'e MS og Nokia har købt sig til lidt omtale. De holder sig ikke for gode til at lægge en masse astroturf.

Jeg synes denne telefon er ok men ville kun købe en 920 med Android Jelly Bean.

Jeg har haft en Nokia 900 fra arbejdet med winpho 7.5 som nu ikke KAN opgraderes til 8 (ikke at jeg forventer det store fra den nye version) og jeg synes at telefonen er OK men styresystemet er noget værre lort.

31
29. november 2012 kl. 10:32

Hej Peter.

Som i "Vi har aldrig, på opfordring fra annoncører, fremhævet gamle artikler på forsiden"? Spørgsmålstegn?

Version2 lever af annoncer og af at leverandører betaler for at få deres produkter fremhævet over for vores målgruppe af it-professionelle. Det lægger vi ikke skjul på.

Men det er væsentligt at skelne mellem annoncer og redaktionelt indhold, hvilket vi også forsøger at gøre meget synligt på Version2.

På forsiden har Microsoft således betalt for et sponsoreret område, hvori der linkes til artikler om Windows Server 2012. De fleste af disse er sponsoreret indhold fra Microsoft, altså annoncer, hvilket også klart fremgår af artiklerne. Ligesom vi har en række bannerannoncer på vores site, der er betalt af annoncører - og stillingsannoncer.

Men Microsoft eller andre annoncører har ingen bestemmelse over indholdet eller vinklingen i de redaktionelle artikler, Version2 vælger at skrive.

Et andet punkt, der har været rejst, er at vi skriver, hvem der sponsorerer vores ture til konferencer, vi tager til. Det er normal praksis i alle medier, at man tager til leverandør-konferencer, hvor leverandøren betaler rejse og ophold, men indholdet er fortsat helt uafhængigt af leverandøren.

Her på Version2 er forskellen, at vi modsat de fleste andre medier meget tydeligt gør opmærksom på, at vores rejse og ophold er sponsoret, når vi skriver fra disse konferencer. Vi kunne gøre som andre medier og skjule det og undgå kritik, men netop fordi vi sætter den redaktionelle uafhængighed højt, er det vigtigt for os med åbenhed. Det er også derfor, at vi indgår i en debat som dette.

Mvh Casper

33
29. november 2012 kl. 11:00
32
29. november 2012 kl. 10:52

meget tydeligt gør opmærksom på, at vores rejse og ophold er sponsoret, når vi skriver fra disse konferencer

Det er da også glimrende at nævne dette, og jeg tror at hverken Microsoft eller jer ville være gale nok til at koble det sammen med en aftale om hvordan der skrives.

En mere principiel bekymring, som ikke specielt går på Version2, er udvælgelsen af hvem som bliver sponsoreret over markedsføringsbudgettet for Microsoft (og andre). Disse udgifter kunne jo være ret tunge for det enkelte medie.

Der er vel ingen som tror at der fortsat kommer invitationer hvis leverandøren gentagne gange ikke ser resultatet som passende til hensigten om markedsføring. Sponsorering er altså i modstrid med den mest idealistiske udlægning af "uafhængighed".

23
14. november 2012 kl. 08:58

Hej Morten og tak for dit svar. Jeg må desværre sige at jeg er ikke overbevist om jeres neutralitet. Microsoft er en stor annoncør på version2, og det er klart at hvis man er økonomisk afhængig af en virksomhed så er man mere tilbøjelig til at gøre hvad denne entititet beder en om. Windows phone produkter får langt mere omtale end hvad normalt er hvad enten man har en forbruger eller teknisk vinkel.

Jeres artikler om Microsoft produkter bærer desværre mange gange præg af at være "microsoft press-releaser" mere end journalistik. et eksempel dette korte udtræk "Endelig er der kommet en længe ventet Sharepoint-app til Windows 8, Windows Phone, iOS og Android. Appen virker både med Sharepoint 2013 og med den eksisterende Sharepoint Online.

Version2s rejseomkostninger i forbindelse med Sharepoint 2012-konferencen er dækket af Microsoft."

mvh, Jesper

24
14. november 2012 kl. 09:31

Jeg må desværre sige at jeg er ikke overbevist om jeres neutralitet

Nu skamroses telefonen jo ikke i artiklen ovenfor, der bliver også fremhøvet negative sider ved telefonen. Du må altså tage i mente at det her er en af de mest intresante telefoner i år. Så selvfølgelig, skal V2 lave en artikel om telefonen. Det kan godt værre du har en anden holdning, og at din telefon er mere intresant at høre om. Men jeg tror flertallet herinde gerne vil høre om alt det nye grej, og ikke bare enkelte modeller fra enekelte fabrikanter, med et styresystem....

WP8 er det store buzz word inden for mobiler lige nu, og der er et kæmpe potentiale i det hvis det slår til. Lad os høre om det og ikke kun om nye versioner af Android eller IOS....

8
13. november 2012 kl. 19:16

Netop da det efterhånden er knald eller fald for Windows mobil og tablet platformen (hvilket du selv antyder mht til markedsandelen), samt at Nokia faktisk har lavet et rigtig lækker telefon der ikke kopierer andre - og Microsoft, tro det eller ej også har lavet et system der kan få Apple fanboys som mig til at være lidt misundelig - kunne det også være at nyheden var mere interessant end endnu en Galaxy telefon.

Og netop når både mobil og system er interessante kunne det være at MS vandt markedsandele denne gang - og hvis de ikke gør, ja, så er det også interessant.

9
13. november 2012 kl. 19:32

Og netop når både mobil og system er interessante kunne det være at ...

Meget peger på at det især er interessant for tech-skribenter, der går med en evig trang til at skrive om noget som er anderledes, således at dette i sig selv bliver en kvalitet. Det praktiske salg har indtil videre ikke levet op til de skriverier, som med stor grundighed undgår at komme ind på spørgsmålet om hvor forbrugerne får noget som skulle give grundlag for at skifte platform.

10
13. november 2012 kl. 19:43

Det praktiske salg har indtil videre ikke levet op til de skriverier, som med stor grundighed undgår at komme ind på spørgsmålet om hvor forbrugerne får noget som skulle give grundlag for at skifte platform.

Det er altid besværligt at skifte platform - selv det at skifte søgemaskine, internetfremviser mm er besværligt - også selvom det kun kræver et par klik.

Men smartfon markedet er stadig ungt - så der kan nå at ske en del ting - hvilket gør at der for mig at se er god grund til at dække både MS og Nokia's produkter netop nu.

14
13. november 2012 kl. 20:15

Det er altid besværligt at skifte platform

Jeg talte ikke om besværet, men om udbyttet (eller måske mangelen på samme) for dem som ikke lokkes af selve anderledesheden. WP bærer, synes jeg, præg af at Microsoft indså "vi er altså nødt til at komme med på vognen", uden at det handlede om at give kunderne merværdi. Jeg vil ikke kalde det for noget skrammel, slet ikke, men det kommer et par år for sent og uden noget "ekstra".

5
13. november 2012 kl. 17:57

Thomas Bundgaard, Nej jeg talte bare om dengang de blev afsløret i at snyde med deres billedekvalitet, vidste ikke at V2 tog billederne :-)

EDIT: Jeg får altså også flere søgeresultater med Lumia :-P

3
13. november 2012 kl. 17:10

På trods af at der intet salg er af den, på trods af tæt på nul markedsandele får den forbløffende god dækning her på siden, tilmed forside plads...? Google test: site:version2.dk Lumia = Ca. 2.240 resultater site:version2.dk galaxy = Ca. 2.090 resultater (og de er langt ældre, dækker over flere modeller og tilmed en tablet.. og verdens mest solgte tlf?).. spøjst..

15
13. november 2012 kl. 20:24

Hej Benni -

Tak for dit indlæg. Jeg tillader mig lige at svare, selvom det er min kollega Jesper, der har skrevet ovenstående artikel.

Om markedsandelen er høj eller lav, er i mine øjne ikke det afgørende for, om vi skal skrive om et emne eller ej. Selvom det selvfølgelig kan spille ind og ofte gør.

Lad mig give et eksempel: I slutningen af 2009 skrev vi en serie på fem artikler kaldet Android-skolen, hvor vi med stor hjælp fra nogle dygtige danske udviklere gennemgik de basale trin i at lave en app til den dengang spændende og nye mobilplatform fra Google. Serien krævede et stort tidsforbrug per artikel for et onlinemedie som os, som vi vist aldrig før eller siden har brugt på noget emne alene. Vi lavede også en konkurrence i samme omgang om den bedste Android-app fra læserne.

Dengang var der mig bekendt tre (3) Android-telefoner på markedet i Danmark: HTC Magic, HTC Hero og HTC Tatoo. Vi hørte så vidt jeg husker ingen klager fra læserne over dette uforholdsmæssigt store fokus på den nye platform, som endnu ikke havde vist sit værd. Det skyldes, tror jeg, at folk godt kunne se, at Android med tiden kunne komme til at udgøre et reelt alternativ til Apples iPhone inden for highend-smartphones. Derfor var platformen spændende, og derfor skulle vi selvfølgelig dække den.

Når vi skriver meget om Lumia/Windows Phone for tiden, så hænger det jo sammen med især to ting: 1) Windows Phone 8 er lige udkommet, og Lumia 920 er på vej inden længe 2) Både Nokia og Microsoft er jo i den specielle situation, at de som etablerede mærker med årtier på bagen er langt, langt bagud på point i forhold til Apple og Google, og alle ved, at begge må og skal rette op på det billede (ikke mindst Nokia). Det gør selvfølgelig platformen og Nokias produkter mere interessante lige nu og her sammenlignet med Apple og Samsung & Co., der jo sprøjter telefoner af sted til kunderne og for længst har sat sig tungt på smartphonemarkedet.

Jeg håber, at det giver lidt indblik i, hvordan vi prioriterer dækningen.

Fortsat god debat derude,

Vh Mikkel, jourhavende på v2.dk

19
14. november 2012 kl. 07:57

Som IPhone bruger kan jeg kun sige til jeres tidligere artikelserie om Android udvikling, at jeg havde egentlig ikke så ondt i røven over at I skrev om andre platforme end den jeg kan lide...

17
13. november 2012 kl. 22:44

Når det gælder anmeldelser af telefoner og anden hardware spiller det også ind, om firmaet bag gerne vil låne os et eksemplar i en uge eller to.

Som Mikkel skriver, er udbredelsen af et styresystem/platform kun én ud af flere kriterier for, om vi vælger at skrive om det. Ellers skulle vi jo fx til at skrue godt ned for dækningen af Linux på desktoppen ;-)

vh.

Jesper, Version2

2
13. november 2012 kl. 17:10

Kan godt se at den er fed, er dog ikke en fan af lukkede styresystemer, men jeg kan godt se appellen af den... Nogenlunde. Mht. billederne, regner de så med at vi skal stole på dem igen, da sidst Nokia viste os billeder var det jo vidst lidt svindel og humbug der var på banen.

1
13. november 2012 kl. 16:53

Den er sindssygt lækker, og jeg ville rigtig gerne have en, men det må vente til der er lidt flere skejser på kistebunden. I glemte i øvrigt en af de fedeste features, nemlig at man kan betjene den med vanter på. Det er ret sejt.

11
13. november 2012 kl. 20:02

Yep, venter sku også... Skal også have en, er træt af at være et IsheeP.. Synes også samsungen er fed men, da jeg elsker at tage billeder, så bliver det den.