I dag har Sundheds- og Ældreministeriet sendt den officielle smittestop-app på gaden, til Android og Ios.
Appen kræver som minimum Android 6.0 eller Ios-version 13.5.
I modsætning til tidlige forslag bruger app'en ikke personhenførbare oplysninger, men benytter i stedet teknologi fra Google og Apple, der bygger på protokollen Privacy-Preserving Contact Tracing.
»Det er en løsning, som respekterer privatlivets fred,« sagde sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde i formiddags.
Ingen mål for success
Myndigheder i Tyskland og Norge har tidligere vurderet, at henholdsvis 50 og 60 procent af befolkningen skal anvende appen, for at den får nogen egentlig effekt.
»Vi har ikke et mål for, hvor mange der skal bruge appen før det bliver en succes,« udtalte sundhedsministeren på pressemødet.
Ifølge en opgørelse foretaget af MIT Technology Review er der ingen lande, der nået op over 39 procent. Den rekord indtages af Island.
En bruger skriver på Googles app-store:
»Der står i app'en at den ikke bruger min lokation. Men app'en kræver at jeg tænder for min gps. Det hænger ikke sammen. Endvidere har min telefon ikke batteri til at have både gps og bluetooth kørende konstant samtidig. Bluetooth kan gå an.«
På Twitter skriver leder af Testcenter Fælledparken og sygeplejerske i Region H Helle Høstrup:
»Jeg ville faktisk gerne downloade #smittestop. Men jeg er nødt til at købe ny telefon for at kunne gøre det. Det kommer nok ikke til at ske lige nu.«
Ifølge ingeniør Christian Panton er de to smitteapps udviklet med Microsofts krydsplatformsmiljø Xamarin.
Android-udgaven af appen fylder 86 megabyte.
Tænketank: Et spørgsmål om magt
Tænketanken Datatethics har visse bekymringer:
»Vi bør som minimum kræve ægte gennemsigtighed. Google og Apple har adgang til en masse data, herunder vores lokationsdata, men de hævder, at de ikke har adgang til følsomme folkesundhedsdata. Hvis vi tvinges til at bruge deres API – hvilket vi allerede bliver, da de har magten over den mobile infrastruktur – må regeringer som minimum kræve uafhængigt tredjepartstilsyn,« skriver Gry Hasselbalch og Pernille Tranberg i et blogindlæg.
Dataetisk Råd: Borgerne kan formentligt have tillid til appen
Dataetisk Råd har ifølge sig selv medvirket til, at dataetik er indtænkt på afgørende punkter. Det skriver rådet i en pressemeddelelse.
Formand Johan Busse udtaler blandt andet:
»Rådet er blandt andet fokuseret på, at der ved alle funktionaliteter sikres fuld anonymitet og frie, oplyste valg for brugerne samt på at forebygge misbrug. Den løsning, der præsenteres nu, vil et stort flertal af borgerne formentligt kunne have tillid til. Rådet har formuleret en række anbefalinger for at fastholde myndighederne på det dataetiske spor og for at sikre, at vi lærer af erfaringerne ved at anvende teknologi på denne måde, som mange med god grund er skeptiske over for.«