Smertefrit farvel til Java får BEC til at gå 'big bang' med NemID på Javascript

15. august 2014 kl. 06:2914
Smertefrit farvel til Java får BEC til at gå 'big bang' med NemID på Javascript
Illustration: BEC.
Selvom den Java-baserede NemID skulle pilles ud og erstattes med en ny baseret på Javascript, var operationen overraskende enkel, fortæller BEC, der leverer netbank og mobilbank til flere pengeinstitutter.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det skulle have været en langsom udrulning med livrem og seler, men efter et par dages pilottest er BEC så tilfredse, at den nye Javascript-baserede NemID-klient bliver rullet ud til alle i næste uge.

»Vi har kørt pilottest i ét pengeinstitut siden mandag, og vi har fået så få henvendelser, at alle 41 pengeinstitutter fra på tirsdag vil kunne tilbyde Javascript-løsningen til deres kunder,« fortæller udviklingschef Henrik Jensen fra BEC til Version2.

Eksempel på mobilbank fra BEC, her til Møns Bank.
Forud for den officielle lancering af den nye udgave af NemID-løsningen havde BEC ligesom de fleste andre leverandører af netbanker og mobilbanksløsninger valgt at være forsigtige i forhold til, hvornår de regnede med at være klar.

BEC, som leverer løsningerne til en række større og mindre danske pengeinstitutter, havde besluttet, at man ikke ville satse på en 'big bang' udrulning, men det bliver nu ændret efter de positive erfaringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg vil være lidt fræk og sige, at det var enkelt og hurtigt for os at udskifte Java med Javascript, fordi vi i vores it-arkitektur havde lagt NemID øverst i stakken. Så det var et relativt lille indgreb at skifte den,« siger Henrik Jensen.

BEC havde designet systemet således, at der blot var en central komponent, der skulle udskiftes, uden at udviklerne, som vedligeholdt resten af løsningerne, blev berørt.

»Vi har brugt tiden på test. Når vi udbyder en finansiel løsning på så mange platforme, er der også mange devices, hvor vi skal sikre, at brugerne får samme oplevelse. Så der har været stor testaktivitet,« fortæller Henrik Jensen.

Med den nye Javascript-baserede løsning på plads forventer BEC først og fremmest en ændring i behovet for support på løsningerne.

»Der er ingen skift af Java-versioner, så jeg tror, vi vil se en reduktion i antallet af supporthenvendelser. Der kommer i hvert fald ingen peaks i forbindelse med nye Java-versioner,« siger Henrik Jensen.

Da Oracle i oktober 2013 frigav en sikkerhedsopdatering til det Java-plugin, som NemID hidtil har været afhængig af, betød det, at mange danskere ikke kunne logge på med NemID, efter at de havde installeret opdateringen.

Den slags er mindre sandsynligt med den Javascript-baserede udgave, fordi der ikke længere er ét plugin, som brugerne er afhængige af. Og skulle brugerne få problemer med den nye udgave, har de den gamle Java-klient i baghånden.

»Hvis brugerne har problemer, så kan de gå tilbage til applet-versionen,« siger Henrik Jensen.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
20. august 2014 kl. 21:24

Landobanken er nu også med på beatet - det tog ca. 10 sekunder at indlæse login-scriptet på min iPad.

8
16. august 2014 kl. 13:47

Viste Nordea denne nyhed med en forespørgsel på hvornår de ville følge trop. Desværre var svaret nedslående. De forventer først at erstatte java med javascript omkring udgangen af året :-/ øv, skal fortsat sidde og vente på at java snurrebassen loader færdig (hvis den ellers er i humør til det)

6
15. august 2014 kl. 13:14

Hvilke browsere og hvilke OS og hvilke kombinationen af dem er testet ?

Virker det til NemID med digital signatur fil ?

5
15. august 2014 kl. 12:35

Gnidningsfrit.. Har dog ikke testet fra et javaløst device endnu, men umiddelbart virker den nye klient upåklageligt

14
5. november 2014 kl. 17:07

DanskeBank kører også</p>
<p>Gnidningsfrit.. Har dog ikke testet fra et javaløst device endnu, men umiddelbart virker den nye klient upåklageligt

Undtagen når man skal bruge det.

Danske Bank javascript løsning kræver at man foretaget login og indtastning af NemID kode til hver transaktion. Og jeg har fået besked tilbage fra dem om at de godt ved at der er en fejl og at de arbejder på det.

Kombinationen er her osx 10.8.5 / firefox 33.0.2

2
15. august 2014 kl. 10:18

Utroligt at PBS, som var ejet af bankerne (AFAIK), kunne foreslå en applet-baseret løsning.

Bankernes IT-leverandører (og herunder ikke mindst BEC) har siden slutningen af 1990'erne vidst hvor meget bøvl der er med applet-baserede browserløsninger...

1
15. august 2014 kl. 09:19

Arbejdernes Landsbank som har netbank fra BEC har nu Java fri NemID login - det kører super!

3
15. august 2014 kl. 11:22

jaloux min andelskasse er stadig java :/ bliver så godt at få lukket en af de sidste helt store sikkerhedsudfordringer i browseren.

4
15. august 2014 kl. 11:30

Nordeakunde her. De kører stadig java... Få nu fingeren ud.