Smartphone: Freedom 251 er muligvis svindel

Freedom 251
Foto: Freedom251.com
Eksperter og indiske parlamentsmedlemme mener, at Freedom 251 telefonen er for billig til at være sand. Firmaet bag anklages nu for bedrageri.

Siden midten af februar er det lykkedes firmaet Ringing Bells at sælge 30.000 forudbestillinger til deres crowdfundede Freedom 251 smartphone-projekt.

Men nu slår eksperter og indiske parlamentsmedlemme med kendskab til projektet alarm, skriver Engadget.

Beregninger viser nemlig, at alene skærmen på Freedom 251, en fire tomme 960x540 qHD IPS, er dyrere at producere, end de fire dollars, eller 251 indiske rupi, som telefonen er sat til at skal koste i udsalg.

Fupnummer

Pankaj Mohindroo, grundlægger og præsident for den indiske Cellular Association, udtaler til CNN, at selv ved brug af de billigste komponenter vil en telefon som Freedom 251 koste mindst 2.700 rupees eller 40 dollars at producer. Han kalder derfor projektet for et fupnummer.

Og analytiker Wing Lam hos IHS iSuppli fastslår, at selv på billige telefoner vil alene en 3,5-tommer berørings-følsom skærm koste mere end fire dollars at fremstille.

Anklager fra kongresmedlemer

Det indiske kongresmedlem, Pramod Tiwari, anklager derfor nu Ringing Bells for bedrageri.

Samtidig har et andet kongresmedlem, Kirit Somaiya, der kalder projektet et kæmpe fupnummer, anmodet den indiske regering om at iværksætte en undersøgelse af projektet , da flere af medlemmerne i regeringspartiet, BJP (Bharatiya Janata Party) skulle have været involveret i lanceringen af Freedom 251 via Indiens Make in India program.

Dette afvises dog af BJP, som udtaler til Economic Times of India,, at Freedom 251 intet har med Make in India programmet at gøre.

Senest er Ringing Bells kommet under de indiske myndighedernes søgelys for at markedsføre et apparat uden at have den korrekte certificering, og myndighederne har derfor gennemført en razzia mod virksomhedens kontor for at indsamle legitimationsoplysninger.

Endnu ingen fabrik

Ringing Bells har endnu ingen fabrik der kan producer Freedom 251. Alligevel har man lovet sine kunder, at de første telefoner vil være klar til levering i juni. Ifølge Wall Street Journal tager det mindst et år at bygge en fabrik i Indien.

‘Vi har endnu ikke nogen produktionsenhed, så selvfølgelig kan vi ikke begynde at lave enhederne fuldt ud i Indien lige nu. Vi vil importere delene nu, og om seks til otte måneder vil vi være i stand til at begynde at producere fuldt ud i Indien,’ udtaler en talsmand fra Ringing Bells til Android Authority.

Times of India oplyser, at en telefon som den Kinesisk Adcom Ikon 4., der modsvarer Freedom 251, i dag sælges for 3.699 rupi i Indien.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk

Følg forløbet

Kommentarer (3)

Kommentarer (3)
Peter Christiansen

Ja det tror jeg vi fik fastslået i den sidste artikel ;D
http://www.version2.dk/artikel/nu-koster-verdens-billigste-smartphone-25...

Telefonen starter i hvertfald med et stort underskud bare på
komponentprisen alene.

Nogle luftede ideen om kraftig reklamefinansiering, men det ville
i så fald være noget af et sats, at starte med et enormt underskud og så
håbe på at tjene det ind vha. reklamer.

Peter Stricker

Ja det tror jeg vi fik fastslået i den sidste artikel ;D


Der blev da ikke fastslået noget i den artikel, du refererer til. Der var et indlæg fra dig selv, der ikke tog højde for andre indtægtsmuligheder end salgsprisen, men der var adskillige andre kommentatorer, der nævnte statstilskud eller reklamer som yderligere financieringsmodeller.

Derudover, så handler denne artikel mere om, at der nu er sat en undersøgelse i gang af, om der kan være svindel med i projektet. Det var ikke noget, den foregående artikel berørte.

Knud Høgh Knudsen

Det lugter slemt af at folkene bag ved projektet forsvinder sammen med kapitalen på et tidspunkt. Minder meget om projekt Batteriser fra USA (det er også et indisk navn der står bag).
Det skorter ikke på advarsler.

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Pressemeddelelser

Affecto Denmark reaches highest Microsoft Partner level

Affecto Denmark, a leading provider of data-driven solutions, has reached the highest level in the Microsoft partner ecosystem: Managed Partner.
22. jun 2017

Innovate your business with Affecto's IoT Explorer Kit

Are you unsure if Internet of Things fits your business strategy?
31. maj 2017

Big Data Lake Summit: Fast and Trusted Insights

If you want to outpace, outsmart and outperform your competition in a digital world, you need trusted data that can be turned into actionable business insights at speed.
24. apr 2017