Smartphone-chip med 10 kerner skærer 40 procent af forbruget

En heterogene konfiguration giver ifølge producenten MediaTek mulighed for at skifte de enkelt processer rundt mellem forskellige processorkerner, alt afhængigt af, hvilken ydelse, man ønsker.

En processor til smartphones med ikke mindre end 10 processorkerner fordelt på tre klynger er netop præsenteret af Taiwan-baserede MediaTek på IEEE International Solid-State Circuits Conference, ISSCC, i San Francisco..

MediaTak er kendt for systems on a chip til wireless kommunikatuin, HDTV, DVD og Blu-ray.

Flere processorkerner på samme chip har i et årti været det bedste bud på at holde den eksponentielle udvikling i processorkraft gående.

Processorkernerne, som du kan se på illustrationen, er delt op i tre klynger, hvor der er fire processorer i hver af de første to klynger og to processorer i den sidste klynge.

Ifølge MediaTek kan det give en effektbesparelse på 40 procent, samtidig med at ydeevnen bliver sat i vejret med 40 procent.

Og det sker på en ganske interessant facon. Processorerne i de forskellige klynger er nemlig ikke ens. Den første klynge består af fire processorer i ey Coretx-A53-design fra ARM. Disse arbejder med en frekvens på 1,4 GHz.

Den næste klynge har identiske processorkerner, men de arbejder med en hastighed på 2,0 GHz. Endelig er der den sidste klynge, hvor de to kerner er af type Cortex-A72 og arbejder med en frekvens på 2,5 GHz.

Processoren er fremstillet i 20 nm procesteknologi og har et areal på 100 mm2

Denne heterogene konfiguration giver, ifølge MediaTek, mulighed for at skifte de enkelt processer rundt mellem forskellige processorkerner, alt afhængigt af, hvilken ydelse, som kunden måtte ønske.

Videoprocessor kan greje 12 Full HD videosignaler parallelt

På området for bil-processorer, blev der også præsenteret to nyheder – denne gang fra Renesas Electronics.

Den ene processor er en dedikeret videoprocessor, der kan behandle 12 Full HD videosignaler i parallel, samtidig med at effektforbruget bliver holdt helt nede på 197 mW.

Det er meningen, at processoren skal kunne klar alle bilens videofunktioner, uanset om det drejer sig om sikkerhedskameraer eller underholdning.

Processoren anvender videostandarden J.267 og har også et indbygget interface, der fungerer direkte med en Blu-ray-afspiller.

Renesas kunne også præsentere en security processor til automobilindustrien. Denne processor udmærker sig ved en meget lav fejlrate.

Renesas har målt risikoen for en hardwarefejl til 10-7 hver time, hvilket betyder, at processoren er godkendt til at styre diverse sikkerhedssystemer i biler, herunder bremser, fortalte Renesas under præsentationen.

Udviklere arbejder med erstatning for flashhukommelse

Endelig var der også en akademisk præsentation fra et konglomerat bestående af Tsinghua University i Beijing, National Tsing Hua Universty i Hsinchu i Taiwan og University of California i Los Angeles.

Det drejer sig om en processor, der har et integreret interface til ReRAM, der er en forholdsvis ny og eksperimentel erstatning for flash-hukommelse.

Processoren er tænkt til anvendelse i indlejrede systemer, hvor der er risiko for strømsvigt. Processoren gør det muligt med en hurtig genstart i tilfælde af strømsvigt, da alle data kan gemmes og hentes frem igen, efter at strømmen er kommet tilbage.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere