Smart open-source software skaffer din stjålne computer tilbage

Illustration: leowolfert/Bigstock
En it-sikkerhedskonsulent mistede sin computer under plyndringstogterne i London, men kunne nemt opspore gerningsmanden. Han havde nemlig installeret det gratis program Prey.

Da den 29-årige it-sikkerhedskonsulent Greg Martin kom hjem til sin lejlighed efter endnu en nat med uroligheder i London, mødte der ham et foruroligende syn. Hele lejligheden var raseret, og værst af alt: Hans MacBook Pro laptop var blevet stjålet. Det skriver Infoworld.

Problemet var, at hans laptop indeholdt følsomme arbejdsrelaterede oplysninger samt personlige dokumenter. Heldigvis var computeren beskyttet med et kodeord og harddisken var krypteret.

Men hvad der var endnu vigtigere - it-sikkerhedskonsulenten havde installeret Prey, en open-source applikation, der kan spore, hvor en enhed befinder sig henne i verden, så snart den bliver koblet på internettet.

Når brugeren melder enheden forsvundet, aktiveres Prey gennem en web-baseret portal. Prey sender derefter periodiske rapporter tilbage, så placeringen kan plottes ind på et Google-kort, ud fra Googles database over wi-fi-hotspots, indsamlet via Google Street View-bilerne. Computerens webcam kan også aktiveres med Prey, ligesom man kan følge med i, hvad computeren bliver brugt til.

Selvom den bærbare computer havde en adgangskode, havde Greg Martin mistanke om, at tyven brugte Mac OS X-installationssoftware til at oprette en ny konto på computeren, som gav ham adgang til at oprette forbindelse til internettet – men som også ville aktivere Prey.

Til sidst skete det. Prey blev aktiveret, og efter kort tid havde programmet opsnappet alt tyvens færden på computeren. Tyven var en 18-årig fyr, der besøge muslimske religiøse steder, shoppede efter en bil på AutoTrader, og endda forsøgte at ansøge om et Tesco benzin-kort ved hjælp af en andens identitet.

Prey tog også screenshot undervejs, og da den unge mand loggede ind på Facebook, kunne Greg Martin også notere hans navn og adresse. Tyven var kun to blokke væk, og Greg Martin kunne genkende en bygning, der dukkede op i baggrunden af et fotografi, som blev taget med webkameraet.

Politiet havde i første omgang problemer med at få en ransagningskendelse, men da Martin sendte en e-mail med den mistænktes adresse, gik det stærkt, og teenageren kunne anholdes.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Morten Winther

Kan Apple andet end at vise hvor dit device er? Det lyder som om Prey kan en hel del mere.

Med iPhone mm kan du disse ting ud over at se på kort. Ved ikke om der er kommet mere til i Lion.

• Send a message and optionally play a sound for two minutes at full volume (even if your device is set to silent) 
• Remotely set a passcode lock on your device, or lock it using your existing passcode 
• Remotely wipe your device to permanently erase all of your personal data  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere