Er 'smart homes' bæredygtige eller bare ekstra luksus?

Illustration: Tina Petry Henriksen
Smart homes er blevet kaldt en grøn teknologi, som kan skære unødig brug af el, vand og varme væk. Men kritikere ser smart home-fænomenet som en trojansk hest, der fylder huset op med energislugende komfortelektronik.

Ude fra indkørslen virker it-udvikler David McNallys hjem som et helt almindeligt 1960’er-parcelhus på en helt almindelig villavej i en helt almindelig forstad til en dansk storby. Men allerede da jeg trykker på dørklokken, træder teknologien til.

Ikke blot i form af et ‘ding dong’-signal sendt trådløst til en højttaler i stuen, men også som en notifikation på Davids telefon, efterfulgt af et billede af mig foran hoveddøren. Det hele formidlet af en lille computer, der snurrer i kælderen døgnet rundt.

Fordelt over hus og have findes op mod 80 forskellige sensorer, kameraer og andre enheder, der regulerer og forbinder lys, varme, røgalarmer, rullegardiner, dørlåse, støvsuger, plæneklipper og garageporte. Det hele styret fra David McNallys telefon efter et sindrigt system af automationsregler.

Huset i udkanten af Odense er i en klasse for sig – men generelt har vi danskere faktisk europarekord i at forbinde vores hjem med internettet: Hver fjerde af os har brugt smart home-udstyr for nylig, viser tal fra Danmarks Statistik, hvilket de oplever konsekvensen af hos forhandlere som Proshop og Elgiganten, hvor salget af udstyret vokser med flere hundrede procent om året.

For når vi først har fået én sensor indenfor, vil vi have flere.

Hos David McNally, der er medejer af en it-virksomhed, begyndte interessen for smart home for alvor, da han og kæresten Mette købte parcelhuset for fem år siden. Automations-idéerne vokser ofte ud af irritation over småting i hverdagen, og i en periode glemte David ofte at sætte opvaskemaskinen i gang, før han gik i seng.

»Så lavede jeg en knap inde i skabet med vores tandbørster på badeværelset. Den trykker jeg på hver aften, og så slukker lyset rundt om i huset, og en sensor tjekker, om opvaskemaskinen kører. Gør den ikke det, får jeg en besked på min telefon,« siger David, som herefter kan gå ud og tænde opvaskemaskinen. Den er nemlig – endnu – ikke forbundet, så den kan startes automatisk eller på afstand.

Den digitale lås på hoveddøren er en anden favoritfunktion. Låsen er forbundet med Davids og Mettes telefoner og et videokamera, så de på afstand kan lukke familie eller en håndværker ind uden at skulle lægge en nøgle under potteplanten ved hoveddøren.

Læs også: Google indrømmer fejl: Fortalte ingen om skjult mikrofon i produkt

Lidt for magelig grøn omstilling

Smarte funktioner er der nok af – men de fleste annoncer for smart home-produkter indeholder også løfter om og anprisninger af produkternes evne til at reducere energiforbruget i hjemmet, fordi de automatisk kan tænde og slukke for lys, varme og vand.

De energibesparelser er dog svære at aflæse i statistikken, for ifølge tal fra Energistyrelsen bruger de danske husstande i dag 12 procent mere energi på apparater og lys i hjemmet, end vi gjorde i 1990. Og stigningen har især taget fart de seneste fem år.

David McNally er da også helt afklaret med, at hans mange sensorer, kameraer og digitale løsninger ikke nødvendigvis betyder færre udgifter til vand, varme og el under ét.

»De trådløse termostater betyder, at vi bruger færre penge på varme, men den besparelse tror jeg bliver spist af det passive strømforbrug, som alle de opkoblede lyssensorer og kameraer forbruger. De enkelte pærer trækker hver især 0,5 watt konstant, fordi de skal være forbundet,« siger han.

Med 30 opkoblede pærer bliver det til et konstant passivt strømforbrug på 15 watt, ligesom videoovervågningen af både indkørsel, have og stue trækker op mod 20 watt døgnet rundt. Og så har vi endnu ikke talt om alle de batterier, der løbende skal skiftes ud i de trådløse sensorer. I en skuffe har David McNally altid fem forskellige batterityper liggende klar.

Omvendt sørger automatikken i hjemmet for, at alt lys slukkes, og der skrues ned for varmen, når familien forlader huset om morgenen og tager på arbejde og i skole.

Så smart home-teknologierne har et teoretisk potentiale til at reducere energiforbruget. Men ud over at det passive forbrug trækker i den anden retning, støder ingeniørernes smart home-designs ofte ind i problemer, når produkterne bliver brugt af rigtige mennesker.

Sophie Nyborg er forsker ved DTU Management bl.a. med fokus på smart home og energiforbrug i private husstande, og for ni år siden var hun med i forskningsprojekt, hvor 119 husstande fik smart home-udstyr til at styre deres energiforbrug på afstand.

»Så kunne de følge med i, hvor meget strøm de brugte og styre forbruget fra sengen med en iPad. Ideen var at påvirke forbruget ved at visualisere vores strømforbrug. Men vi så meget hurtigt, at smart home-løsningerne blev brugt til alt muligt andet end at spare på strømmen, f.eks. tjekkede forældrene, om deres teenagere luftede hunden som aftalt, eller om de spillede computer i stedet,« siger Sophie Nyborg.

Det får hende til at pege på de ikke-økonomiske motiver, der kan afspore et mål om at sænke energiforbruget ved hjælp af smart home-udstyr:

»Hvis vi for alvor gerne vil reducere energiforbruget i vores hjem, så er det vigtigt at se på de sociale praksisser, folk engagerer sig i, og som de synes er meningsfulde. Folk har en meget større bredde af rationaler, som går langt ud over det økonomiske eller grønne. Vi bruger jo ikke strøm, fordi det i sig selv er meningsfuldt at bruge strøm, men for at få løst en række meningsfulde opgaver, f.eks. lave mad, vaske tøj eller se tv,« siger Sophie Nyborg.

En udfordring for industrien er derfor at håndtere de modsatrettede behov hos forbrugerne:

»Min forskning viser netop, at mange borgere gerne vil tage aktiv del i omstillingen som andet end passive energiforbrugere, f.eks. gennem selvproduktion af strøm, energifællesskaber, lokalt ejerskab af vindmøller og ved at lave alle mulige kreative bruger-hacks på smart home-udstyr eksempelvis,« siger Sophie Nyborg.

Læs også: Huller af den trælse slags opdaget i udbredt IoT-styresystem

Og den vilje risikerer at blive tabt på gulvet med den nuværende tilgang, mener hun:

»Tech-giganterne og andre smart home-producenter har en forsimplet forestilling om, hvem brugerne er, og hvem de designer udstyret til – nemlig sådan en komfortsøgende sofakartoffel, der helst vil undgå at blive belemret med omstillingen, og som helst vil have, at det hele skal køre automatisk i baggrunden, så de kan fortsætte, som de plejer, uden at udfordre sociale praksisser og normer.«

Og Sophie Nyborg står ikke alene med kritikken:

»Bare fordi en termostat kan tale med internettet, betyder det ikke nødvendigvis, at den gør det bedre, som energioptimeringseksperten Nick Lange fra den grønne USA-baserede tænketank VEIC udtrykte det i forbindelse med et projekt, hvor 32.000 husstande fik en internetopkoblet termostat – uden at det resulterede i reelle energibesparelser.

Forsøg på at skabe mening

Det er snart ti år siden, Sophie Nyborg begyndte at forske i smart home-teknologi, og hendes tålmodighed er efterhånden ved at slippe op, især når de internetopkoblede produkter anprises som energi­besparende:

»Det er et forsøg på at gøre vores fascination af Internet of Things meningsfuld og ikke bare til en fascination af gadgets og teknologi. Derfor genoplives mange tidligere kendte koncepter, f.eks. timere på termostater i nye IoT-former. Men det er ikke en lille IoT-dims i hjemmet, der får den grønne omstilling i gang,« siger Sophie Nyborg.

Hun understreger, at der kan være mange konkrete eksempler på automationsprojekter i hjemmet, som faktisk giver mening, og som er med til at reducere energiforbruget. Men de små besparelser fylder ikke meget i det store energiregnskab.

Læs også: Frygt for it-sikkerhedsbrister hindrer salget af Smart Home-udstyr

»Det smarte hjem kan nemlig også fungere som en trojansk hest, der, uden at vi tænker over det, introducerer nyt elektronikudstyr, der trækker et ikke uvæsentligt energiforbrug gennem konstant passiv overvågning med videokameraer og sensorer. Derudover er løfterne om luksus og komfort, som ofte følger med smart home-visionen, også værd at tænke over.«

Det fænomen kalder Sophie Nyborg for funwashing. Det er et begreb, hun udviklede, da hun skrev sin ph.d., og det forklarer, hvordan eksempelvis forsyningsselskaber kan bruge løfter om ekstra komfort, underholdning og luksus til at få den kedelige energispareindsats til at glide nemmere ned.

Hun nævner forbundne termostater. Her kan du skrue ned for varmen på afstand, når du ikke er hjemme, men de kan også bruges til at skrue op på forhånd, så huset er 21 grader, allerede før du kommer hjem fra ferie.

»Jeg synes faktisk, at de fleste smart home-løsninger skubber til vores eskalerende forventninger om komfort i hjemmet, og det kan trække den bæredygtige omstilling i den forkerte retning, hvis man ikke er bevidst om de her dynamikker, når man designer teknologierne,« siger Sophie Nyborg.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (28)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Michael Jensen

Jeg har netop læst artiklen: "Bilers computere indsamler et væld af data", hvor der oprulles forskellige scenarier for misbrug af opsamlede data. Hvad bliver der alle de data, som Smart Homes systemerne genererer ? Havner de omme i amrika hos Tech Giganterne ? Det er sikkert ikke noget problem ift. GDPR når det er husejeren, der selv står for afsendelsen af sine data, men alligevel - hvad sker der feks. med de fotos der bliver "taget" af hans gæster ? Havner de også uden for EU ?

 • 5
 • 0
#2 Maciej Szeliga

Hvad bliver der alle de data, som Smart Homes systemerne genererer ? Havner de omme i amrika hos Tech Giganterne ?

Det sendes til dem som du har købt dine dimser hos (altså producenten) - om det er kinesere eller amerikanere er ret irellevant - og de pusher det videre til alle som vil betale.

Problemet med Smart Home er at man gerne vil have et Smart Home men man vil ikke selv stå for teknikken til det (bl.a. fordi det koster både i anskaffelse og i strøm) så man køber sig til det - og helst der hvor det er billigst.

 • 3
 • 0
#4 Maciej Szeliga

Nu kunne jeg til en start godt tænke mig at få defineret begrebet Smart-Home. Kræver det fjernbetjeneing af et-eller-andet via internettet?

Det er som med mobiltlf. alle taler om at iPhone var den første SmartPhone men min Nokia Communicator kunne alt det samme bare uden touch (hvilket jeg personligt ikke mener er nogen fremskridt i sig selv) flere år før. Den havde faktisk en funktion jeg har savnet lige siden: afsende SMS'er på klokkeslet - men på den tid kom SMS'erne også omgående når de blev afsendt og ikke flere timer efter, ak ja - fremskridt er noget mærkligt noget. ;-)

 • 4
 • 0
#5 Bjarne Nielsen

Fin artikel - man skal i privatøkonomien skal passe på alle de faste abonnementer, fordi den ellers hurtigt kan forbløde af tusinde små snit, og derfor er det også godt at få sat fokus på standby-forbrug. Det hjælper ikke noget at toilettet har lavt skyl, hvis det står og løber.

Men det er kun et aspekt af smart-homes.

Det er også relevant at kigge på, hvad det betyder for ens privatliv. Ikke bare, hvad der kanaliserer ud af detaljer om os, vore kære og vores liv til store firmaer og databrookers, men også hvem som de vælger at dele os med, som f.eks. dørklokken "Ring", som arbejder sammen med politiet ... og som helst ikke vil have at vi taler for meget om det. Og det er vist også endnu et eksempel på at S-et i IOT står for sikkerhed: https://www.theguardian.com/technology/2020/dec/23/amazon-ring-camera-ha....

Lokale forskerne og det forsknings-industrielle kompleks står heller ikke tilbage, som det f.eks. ses med Grundfos Kollegiet i Århus. Hvis man læser deres hjemmeside, så slås der på "lynhurtigt internet" og "grøn profil" - men der står ikke noget om, at der nærmest i realtid kan følges med i hvor mange og hvor lange varme bade den enkelte beboer tager, og med CO2 målere kan man endda se, om der er gæster med hjem og om der er forhøjet fysisk aktivitet i hjemmet. Det står nok kun med småt i lejekontrakten at man også forventes at være hvide laboratoriemus i firmaers og forskeres petriskåle (1), men faktum er, at forskerne på det lokale universitet allerede har rodet rundt i analyser og visualisering af sensordata for kollegiet beboere (anonymiseret, mmm, mmm, så tror vi på det - og hold op, hvor er her en forøget risiko for at man kender nogen, når lokale forskere kigger på lokale kollegianere).

Men der er også andre risici. Hvem siger, at ens investering er særligt godt beskyttet? Det er ikke så lang tid siden, at Sonos besluttede sig for, at det var smartest, hvis vi allesammen fik nye højtalere, og for nyligt syntes Google at deres Google Nest Security ikke var så sjovt længere - men det havde jo også været på markedet længe ... helt siden 2017 (host!).

Det giver dog også muligheder:

"Chef, jeg kan ikke komme på arbejde i dag".

"Chris, hvad er der nu galt?"

"Chef, min Windows er ved at opdatere, og derfor vil min garageport ikke åbne...!".

Eller også så er Chris' smartphone løbet tør for strøm med samme resultat.

Og hvis du griner af dette, så overvej, hvordan det vil være, at have inviteret gæster på nytårsfest, og ens ex har passwordet til ens smarthome, og slukker for varmen, eller sætter ovnen på pyrolyse? OK, det var nok mere skræmmende før Corona. Men så tænk over, hvordan det vil være at han streamer dødsmetal midt om natten på højeste volumen? Eller, som det ses med Ring ovenfor, stadig kan tilgå kameraerne og komme med kommentarer på det, som han ser?

Eller at en opdatering får ens hjem til at gå i baglås. Jeg har gamle radiator-termostater, og specielt en af dem skal af og til bankes på plads ... sådan rent bogstaveligt - men jeg er nu alligevel godt tilfreds - godt tilfreds med, at de ikke får smarte ideer, og med at de kan bankes på plads.

Engang stod computere i et hjørne, og var de dumme eller fik de virus, så kunne man bare slukke for dem. Men så fik de øjne og ører. Var det nu smart? Og nu vil man oveni give dem arme og ben?!? Det kan blive godt, men det skal nok ikke lægges i hænderne på personer, som har nemmere ved at se muligheder end ved at erkende problemer.

Ad (1): Hvis der er hvide mus i petriskålene, så er det nok noget helt galt!

 • 12
 • 0
#8 Karl Lausten

Havde i en periode en "smart" termostat i et værelse. Den skulle skrue ned og op for varmen i forhold til at værelset kun blev brugt lejlighedsvist til overnatning. Det gik fint indtil batteriet løb tørt. Vi havde sparet lidt på varmekontoen. Men uden strøm på batteriet blev der lukket helt op for varmen og pengene fossede ud indtil en af os tilfældigt kom ind på værelset og opdagede fadæsen. Det var måske ikke gået helt så galt, hvis enheden havde været koblet til nettet, men den opkobling virker jo heller ikke, når batteriet er fladt. Så hvis ikke enhederne er bygget til at gå i en hensigtsmæssig position, når der ikke er mere strøm, så kan man hurtigt komme i problemer!

 • 2
 • 0
#11 Henrik Eriksen

Men uden strøm på batteriet blev der lukket helt op for varmen [...]

For det første er dét et komplet idiotisk design. Den skal sgu da ikke lukke op på fuld styrke, men lukke helt af.

For det andet er det min personlige kæphest at ingen fastsiddende apparater energiforsynes via et batteri.

Det sidste er ikke altid lige nemt (og slet ikke for alle typer bygninger) men det kan gøres hvis man ved lidt om strøm. Og hos mig bliver det gjort!

 • 0
 • 0
#18 Jan G. Laursen

Det er vel ikke mere eller mindre end en oneliner der siger 'at dine data bliver altid sendtr til producenten'?

Anyway jeg kører med https://www.home-assistant.io/ og ingen af deres integrationer der kræver ektern forbindelse. For de findes naturligvis også der. Som f.eks en standard Tuya-integration (men det kan også omgåes, omend bøvlet).

 • 0
 • 0
#19 Christian Nobel

Det er vel ikke mere eller mindre end en oneliner der siger 'at dine data bliver altid sendtr til producenten'?

Det er jeg så sådan set heller ikke uenig i - problemet er bare at rigtig mange af de produkter der henvender sig til menigmand har, skal vi diplomatisk kalde det, sikkerhedsudfordringer.

Det var nu ligeså meget fordi jeg var nysgerrig på hvad du gjorde.

Anyway jeg kører med https://www.home-assistant.io/ og ingen af deres integrationer der kræver ektern forbindelse. For de findes naturligvis også der. Som f.eks en standard Tuya-integration (men det kan også omgåes, omend bøvlet).

Men hvis du kan styre det med en app, er katten så ikke allerede lidt ude af sækken?

 • 0
 • 0
#28 Jan G. Laursen

Betyder det så at boksen også varetager andre funktioner i huset?

Ikke lige nu. Men overvejer om ikke den skal køre lidt Folding@Home, og andre småting. I maven på Home Assistant ligger der en Docker, man eventuelt kan udnytte. Men man skal så lige huske at så er der noget af maskinen der er eksponeret udaftil. Men der kommer Docker så også til sin ret.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere