1,4 milliarder kroner blev der ifølge energiselskabet Dong selv postet i at grave fiber ned til kunderne i især Nordsjælland de senere år. Ideen var få fiber helt ud til hver matrikel og bruge synergi-effekten fra det gravearbejde, der alligevel skulle til for at trække strømkabler.
Men investeringen blev aldrig nogen god forretning for det statsejede energiselskab, der derfor har sat fibernetværket til salg.
Nu er kampen om det attraktive fibernetværk ved at gå ind i slutfasen, med Telenor og TDC som de to oplagte købere, erfarer Børsen. Men også andre, ikke-navngivne firmaer har meldt deres interesse, skriver avisen.
Telenor er meget interesseret i egen infrastruktur, så virksomheden slipper for at købe sig ind på ærkerivalen TDC's net. Derfor er et køb af Dongs fibernet, som rummer adgang til mange købestærke kunder i Nordsjælland, oplagt, vurderer teleanalytiker Poul Ernst Jessen.
Et opkøb af Telias kabel-tv-net Stofa er også en mulighed for at blive mindre afhængige af TDC's netværk, har Telenor selv meldt ud. TDC har i dag 63 procent af markedet for bredbånds-internet, efter opkøb af blandt andet Fullrate.
Da energiselskaberne i 2005 satte fuld damp på planerne om at rulle fiber ud i Danmark, var alternativet en ADSL-forbindelse over TDC's telefonnet af kobberledninger, der dengang var på typisk to megabit/sekund.
Siden har teknologiske fremskridt dog gjort det muligt at skrue op for hastigheden over kobbernettet til 20 og 50 megabit/sekund, hvilket har været nok til de fleste kunder, som derfor ikke så nogen grund til at betale for at få en superhurtig fiberforbindelse i stedet.
I alt har danske elselskaber brugt 7,5 milliarder kroner på at grave fiberkabler ned i den danske muld.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.