Slutspurten går ind om Dongs fibernet

10. september 2009 kl. 10:212
Slutspurten går ind om Dongs fibernet
Illustration: Wikimedia.
Energiselskabet Dong Energy vil sælge sit store fibernetværk, der blev en solid fiasko for firmaet. Nu går slutspurten ind med TDC og Telenor som de mest oplagte købere.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

1,4 milliarder kroner blev der ifølge energiselskabet Dong selv postet i at grave fiber ned til kunderne i især Nordsjælland de senere år. Ideen var få fiber helt ud til hver matrikel og bruge synergi-effekten fra det gravearbejde, der alligevel skulle til for at trække strømkabler.

Men investeringen blev aldrig nogen god forretning for det statsejede energiselskab, der derfor har sat fibernetværket til salg.

Nu er kampen om det attraktive fibernetværk ved at gå ind i slutfasen, med Telenor og TDC som de to oplagte købere, erfarer Børsen. Men også andre, ikke-navngivne firmaer har meldt deres interesse, skriver avisen.

Telenor er meget interesseret i egen infrastruktur, så virksomheden slipper for at købe sig ind på ærkerivalen TDC's net. Derfor er et køb af Dongs fibernet, som rummer adgang til mange købestærke kunder i Nordsjælland, oplagt, vurderer teleanalytiker Poul Ernst Jessen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et opkøb af Telias kabel-tv-net Stofa er også en mulighed for at blive mindre afhængige af TDC's netværk, har Telenor selv meldt ud. TDC har i dag 63 procent af markedet for bredbånds-internet, efter opkøb af blandt andet Fullrate.

Da energiselskaberne i 2005 satte fuld damp på planerne om at rulle fiber ud i Danmark, var alternativet en ADSL-forbindelse over TDC's telefonnet af kobberledninger, der dengang var på typisk to megabit/sekund.

Siden har teknologiske fremskridt dog gjort det muligt at skrue op for hastigheden over kobbernettet til 20 og 50 megabit/sekund, hvilket har været nok til de fleste kunder, som derfor ikke så nogen grund til at betale for at få en superhurtig fiberforbindelse i stedet.

I alt har danske elselskaber brugt 7,5 milliarder kroner på at grave fiberkabler ned i den danske muld.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
10. september 2009 kl. 12:22

Personligt vil jeg hellere have en 6/6, eller 10/10 fiber end en 20/2 ADSL. Og også gerne betale mere for den end jeg skal give for ADSL.

Jeg bor der ligger relativ langt fra centralen, hvilket giver meget støj på kobberet. Derfor kan jeg maksimalt få 7-8Mbit uanset om abonnementet hedder op til 20. Det er da meget fint at man kan komme helt op på 50Mbit med DSL, men så skal man jo nærmest være nabo til centralen, hvilket der alt andet lige må være ganske mange der ikke er.

Personligt kan jeg fint klare mig med at kunne hente data med 7-8Mbit, men det jeg ikke kan bruge til noget er at jeg maksimalt har 1Mbit i den anden retning. Jeg ville meget gerne give mere per måned for at få en upstream hastighed på 6Mbit eller mere.

Det ville gøre at jeg rent faktisk ville begynde at se det smarte i at gemme mine backups over nettet. Med 1-2Mbit i upstream tager det for lang tid, og i al den tid man bruger hele sin upload på at lave backup kører download på ADSL som regel meget ustabilt. Hvilket gør at ting hakker for resten af familien.

Et andet eksempel er når man en sjælden gang imellem får taget sig sammen til at fremkalde en flok digitale fotos, så tager det flere timer at uploade sit materiale til det firma der skal fremkalde det. Sådan noget har jeg slet ikke tålmodighed til med min nuværende forbindelse.

Jeg ville ønske nogen flere udbydere fik øjnene op for at der efterhånden er så mange interessante services ude på nettet at det giver mening at tilbyde abonnementer med højere upstream-hastigheder. Frem for bare at jagte høje downstream hastigheder.

Jeg er i princippet ligeglad med om det så bliver via kobber, coax, eller fiber. Bare de gider tilbyde det i mit område :-)

2
10. september 2009 kl. 23:14

og det får du med en fiber. Du vil ikke fortryde det