Slut på en æra: Nasa slukker den sidste mainframe

Årtiers brug af kæmpestore IBM-mainframes slutter, når Nasa i februar trækker stikket til den allersidste af slagsen - en IBM System Z9.

Nasa trækker i denne måned stikket ud til den allersidste mainframe, der er i drift hos det amerikanske rumagentur. Det oplyser Nasas it-chef, Linda Cureton, i et blogindlæg.

Der er tale om en af de nyere modeller fra IBM - en System Z9 fra midten af 00'erne - der nu sendes på pension som den sidste i rækken af mainframes hos Nasa.

Nasa har i årtier benyttet mainframes til beregningstunge opgaver.

En mainframe er populært sagt en talknuser i køleskabsstørrelse, som virksomheder kan hælde en masse data ind i og få et konkret resultat ud i den anden ende. Herhjemme bruges de primært hos banker og forsikringsselskaber.

Mainframes bliver med jævne mellemrum dømt ude og forældede til de fleste brancher ud over finansverdenen, og det er altså også tilfældet hos Nasa:

»Selvom Nasa har slukket sin sidste, er der stadig brug for mainframes i mange andre virksomheder. Brugergrænsefladerne er kluntede og ret ufleksible, men behovet for ekstremt pålidelige, sikre og transaktionsorienterede forretningsapplikationer findes stadig,« skriver Linda Cureton.

It-chefen fortæller, at hun selv var mainframe-programmør hos Nasas Goddard Space Flight Center, dengang IBM System/360 Model 95 blev anvendt til at løse komplicerede, beregningsmæssige problemer omkring rumfart.

»Dengang navigerede jeg trygt i verdenen omkring IBM 360-assembler (lavniveausprog, red.) og husker stadig det højt skattede green card, der gemte alle guldkornene om maskinkode,« skriver Linda Cureton.

»Dengang regnede rigtige systemprogrammører hexadecimalt - i dag har man en app til det,« skriver it-chefen.

Linda Cureton oplyser ikke, hvilket maskineri der nu i stedet håndterer de gamles mainframes' opgaver hos Nasa.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#6 Joe Sørensen

Mener eller at mainframes i dag er designet til enterprise systemer. Dvs. de ikke hurtige tal knusere sammenlignet med deres pris. Til gengæld har de meget høj oppetid og det er lettere at design programmer til dem, som kan opdateres uden nedetid. Når man designer den slags på PC ender man med at få en del overhead, som i sig selv giver nye fejlkilder og sløver systemet.

Og den kluntede interface kan vist udskiftes med et webinterface, hvis man bedre kan styre sådan et.

  • 3
  • 0
#7 Asger Hyldgaard

Nasa har et enkelt medlem på listen over verdens hurtigste supercomputere (nr. 7 på listen). http://top500.org/list/2011/11/100

Derudover kan en del opgaver efterhånden klares med lokale arbejdsstationer eller evt. klynger af computere. Nasa har nok konkluderet, at mainframen er for dyr i drift i forhold til udbyttet. Det kan jo også være en konsekvens af, at Nasa ikke rigtigt har noget at flyve med i øjeblikket, og derfor ikke har så mange beregninger i deres Flight Center...

  • 2
  • 0
#8 Jarle Knudsen

Rigtige systemprogrammører regner fortsat med hexadecimale tal, måske ikke altid, men det sker ofte. Hun har vist været væk fra programmering i lang tid.

Der findes 10 typer mennesker i denne verden: Dem der forstår binært, og dem der ikke gør. :O)

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere