Slut med overfyldte auditorier: It-system redder siddeplads til 38.000 SDU-studerende

Syddansk Universitet bruger nyt it-system til udnytte lokalerne mere effektivt. Andre universiteter har vist interesse, og det overvejes nu, om systemet skal stilles gratis til rådighed.

Antallet af studerende stiger år for år, og universiteterne kæmper med den begrænsede fysiske plads i lokalerne. Ved hjælp af en egenudviklet it-løsning har Syddansk Universitet, SDU, nu taget handsken op i kampen mod pladsproblemer.

Ved at automat-tilmelde de studerende til obligatoriske kurser og dernæst tælle efter, om de rent faktisk dukker op, har universitetet optimeret lokalefordelingen, så der ikke længere er halvfyldte lokaler ét sted, og studerende, der må sidde i vindueskarme et andet.

»Vi har haft meroptag de seneste fem år, og sidste år begyndte vi at have pladsproblemer. Vores strategi er at have den studerende i centrum, og vi måtte bare erkende, at sådan en strategi ikke harmonerede særlig godt med, at vi så ikke kunne tilbyde dem en stol,« siger it-chef på SDU, Kurt Gammelgaard Nielsen til Version2.

Det omfattende system skal i starten hjælpes i gang ved, at optællere møder fysisk op til undervisningen og tæller antallet af studerende, der er til stede. Hvis antallet af studerende gentagne gange viser sig ikke at stemme overens med det registrerede antal tilmeldte, justeres tallet i systemet til et mere retvisende.

På den baggrund kan de bagvedliggende algoritmer beregne et mere passende lokale til det specifikke kursus. Beregningerne skal blandt andet tage højde for underviserens kalender og de studerendes indbyrdes tilrettelagte studieforløb, så et kursus, der danner grundlag for et andet, ligger i den rigtige rækkefølge.

Derfor gik udviklingen med det nye system igang blandt andet med hjælp fra studerende. I øjeblikket tælles der manuelt efter for at sikre, at tallene i systemet også stemmer overens med virkeligheden, og det er der noget, der tyder på. Systemet behandler 38.000 tilmeldinger til forskellige kurser, og efter 6.000 optællinger har systemet ramt rigtigt i 98 procent af tilfældene.

Systemet er integreret med universiteternes fælles administrationssystem, STADS, og allerede nu har University College Nordjylland vist interesse for løsningen. SDU overvejer nu, om løsningen skal stilles gratis til rådighed, oplyser Kurt Gammelgaard Nielsen til Version2.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Peter Sørensen

Som studerenden ved SDU har jeg oplevet hvordan 'tælleren' kommer ind og tæller hvor mange vi er. Hun stikker lige hovedet ind, eller går gennem lokalet og er ude efter ca. 10 sekunder. Vi er alle forbavset over hvor hurtigt hun kan nå at tælle os, men forklaringen er nok bare at hun 'sjusser' sig frem til resultatet; [fyldt lokale],[halv fyldt lokale] [plads til mange flere].

En faktor som det ikke lyder til at det nye system tager højde for er fænomenet "hold-shopping". For udefrakommende betyder det, at vi som studerende er delt op på forskellige hold, ex hold a, b, c, etc, så vi kan få holdundervisning i løbet af dagen. Hold a har undervisningen kl 08-10, hold b har fra 10-12 etc. Det er lang fra alle studerende som holder sig til disse hold, hvilket resulterer i at timerne fra 10-12 og 12-14 altid er overfyldte, mens der er masser af plads fra 08-10 og fra 14-16 + 16-18. Det gode ved hold systemet som der er, er at man kan være mere fleksibel i sin hverdag hvis man eksempelvis skal til tandlæge etc, det dårlige er, at lokalerne ofte bliver overflydte.

  • 2
  • 0
#2 Martin Bernth Editor

Hej Peter, Det lød interessant med din oplevelse, så derfor skrev jeg hurtigt til Kurt Gammelgaard Nielsen, der er ansvarlig for systemet, og forelagde ham din kommentar. Han svarede følgende:

"Fejltællinger kan bestemt ikke udelukkes efter pt. 6594 tællinger. ”Tælleren” skriver dog et konkret antal og ikke et cirka-antal på hans/hendes iPad. I lokaler som er normeret til fx 50, vil de efterhånden få en erfaring med at tælle ledige stole, hvis det er mere end halvfyldt, og det skal helst gå lidt hurtigt af hensyn til undervisningen, da dette forstyrrer.

Holdshopping er et fænomen, som vi bestemt kender, og som er én af grundene til, at vi bliver nødt til at tælle i lokalerne, for selvom man er tilmeldt 14-16, så dukker mange studerende op 10-12. Selvom der shoppes, kan vi se på registreringerne, at vi kan forudsige med 98% sikkerhed, at der er nok stole. I de tilfælde, hvor der ikke er stole nok, vil Teknisk Service komme med det samme med ekstra stole. På nogle fakulteter har holdshopping dog grebet så meget om sig, at der bliver slået hårdt ned på det, da det ikke skaber gode rammer for undervisning, at alle dukker på til holdene ml. 10-14."

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere