Slut med opdateringer til Windows 7 og 8.1 på ny hardware

Illustration:
Hvis du installerer en ældre udgave af Windows på en ny pc eller opgraderer den gamle, så kan det være slut med opdateringer fra Microsoft.

Microsoft har gjort tilværelsen lidt sværere for de Windows-brugere, som ikke er hoppet med på den nyeste udgave af styresystemet. Bruger man Windows 7 eller Windows 8.1, så skal man nemlig nu være opmærksom, hvis man opgraderer hardwaren.

Microsoft understøtter ganske vist de to udgaver frem til henholdsvis 2020 og 2023, men i modsætning til tidligere, så har Microsofts 10 års samlede support-politik fået en fodnote, som brugerne bør bide mærke i.

Det er nemlig ikke muligt at få løbende opdateringer til Windows 7 eller Windows 8.1, hvis man kører styresystemerne på den nyeste Kaby Lake-generation af Intels processorer eller AMD's nye Ryzen-serie. Det skriver ZDNet.

Hvad betyder det? Jo, i modsætning til tidligere, så har Microsoft nu gjort det sværere at blive ved med at bruge en anden Windows-version end den nyeste, Windows 10.

Hvis du installerer Windows 7 eller Windows 8.1 på en ny pc med den nyeste generation af processorer, så får du ikke længere sikkerhedsopdateringer fra Microsoft. Og det samme gælder, hvis du opgraderer til én af de nyeste processorer i en ældre pc, der kører én af de to ældre udgaver af Windows.

Der er altså ingen ændringer, hvis man blot vil køre videre med Windows 7 eller Windows 8.1 på sin eksisterende hardware, og Microsoft har også en liste over pc'er med den næstnyeste Intel-hardware, som stadig supporteres.

Microsofts politik om at opdatere produkterne i 10 år har givet bagslag for selskabet, da Windows XP skulle udfases. Microsoft havde lavet en lang række sikkerhedsforbedringer i Windows Vista og Windows 7, men da supporten udløb på Windows XP, fortsatte mange kunder med at bruge systemet.

Læs også: Microsoft advarer erhvervskunder mod at gentage XP-support-udløb med Windows 7

Belært af den proces er Microsoft allerede nu, tre år før supporten på Windows 7 udløber, begyndt at gøre kunderne opmærksomme på, at de bør opgradere til den nyeste udgave.

Argumentet fra Microsofts side for at undlade at supportere de ældre udgaver på ny hardware er, at Microsoft vil fokusere på at udnytte de nye funktioner i de nye chipgenerationer, men kun i Windows 10.

Microsoft lægger dermed en hårdere linje over for kunderne for at få dem til at opgradere til Windows 10. Kunder med Software Assurance vil altid kunne opgradere til den nyeste version uden at betale ekstra, og selv for private brugere og OEM-licenser er det stadig muligt at opgradere gratis ifølge ZDNet.

De kunder, som ikke ønsker at skifte til Windows 10, men alligevel vil opgradere hardwaren, vil også have mulighed for at anvende de tidligere generationer af processorer, som stadig understøttes og stadig sælges, også i nye pc'er.

Argumentet for ikke at opgradere til Windows 10 er først og fremmest, at kontrollen med opdateringer ligger lidt mere hos Microsoft end hos systemadministratorerne, end det var tilfældet tidligere. Der er også visse forskelle på brugerfladen især mellem Windows 7 og Windows 10. Og så har der været en del debat om, hvor mange informationer Microsoft indsamler som del af den telemetri, Windows 10 sender videre til Microsoft om eksempelvis applikationer, der crasher uventet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Esben Sundgaard

Jeg kan da godt forstå, at MS hellere vil fokusere på Win10. Og de derfor ikke har lyst til, at bruge kræfter på at få et efterhånden meget gammelt styresystem til at virke med ny hardware. Personligt har jeg da også kun været glad for at opgradere til Win10.

 • 4
 • 1
#4 Sune Marcher

Fair nok at man ikke vil backporte teknologi fra nyere OSer til ældre (fx nyere DirectX versioner, USB3 og NVMe support, whatever) - der er ikke altid en teknisk grund til ikke at gøre det, men der skal naturligvis være noget incitament til at opgradere, og det er et kommercielt produkt vi har med at gøre.

Og det er sådan set også fair nok at man ikke vil backporte fx scheduler-opdateringer (som det måske viser sig at Ryzen kunne få brug for?).

Men det er ikke dét, det drejer sig om her. Det drejer sig om at Microsoft vil blokere for sikkerhedsopdateringer, hvis du formaster dig til at køre med en nyere CPU. Ikke udnyttelse af nye features eller drivere til ny teknologi - men blokering for at modtage opdateringer, som du vil få hvis du har en ældre CPU.

Bedst som man ellers syntes at Microsoft langsomt har vendt sig i en positiv retning gennem de senere år, er de tilbage til bullshit og monopolistisk svineri.

 • 3
 • 1
#6 Mark Klitgaard

Og for at komme dem som mener at man bare kan opgradere i forkøb, nej det kan man ikke. Der findes i industrien software som ikke er W10 kompatibel.

Hvis softwaren ikke kan køre på Windows 10, ikke engang i kompatibilitstilstand, så burde producenten begynde at overveje at få lavet en ny version der er kompatibel. Især når Windows 7 og 8.1 for den sags skyld en dag ikke længere bliver opdateret, så er der den sikkerhedsmæssige risiko ved at køre et ældre styresystem.

 • 2
 • 0
#8 Børge Truelsen

Problemet lægge i at det er i højre grade Microsoft som bestemme om du skal opdatere. .. jeg arbejde selv med et program som ikke virker som det skal i Windows 10.. og har også nogle spil som jeg var glad for jeg heller ikke kan spille mere. ..kan også være noget så simpelt som at bruger har meget svært ved at omstille sig til ny brugerflade og derfor ikke ønsker at skifte så jo det er et store problem når de gør den slags

 • 0
 • 0
#10 Deleted User

Forstår godt man ikke vil bruge penge på udvikling på gamle styresystemer på ny hardware men at blokere for de opdateringer man alligevel udgiver er ikke fair.

Ok, det kunne være opdateringen ikke kan køre på den nye hardware, men så lav da en disclaimer hvis jeg installerer en win7 på ny hardware "du får opdateringerne men ms garanterer ikke de virker da vi ikke har testet dem på din nye hardware"

Men ikke det ender med at nogen får hacket så de alligevel kan installere opdateringerne alligevel.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere