Slut med nyhedsdeling: EU vil automatisere filtrering af brugerindhold

EU-Kommissionen vil med bots automatisere censuren af indhold, som brugere deler på nettet. Teknologien er ikke smart nok, og det vil betyde enden for nyhedsdeling på sociale medier samt styrkelse af undertrykkende regimer.

Opdateret

Internetbrugere fra hele verden er oprørte over et forslag fra EU-Kommissionen, der handler om, at hjemmesider skal indgå i et samarbejde omkring 'Shadow-forordningen.'

Forslaget betyder, at brugergenereret indhold skal scannes og filtreres automatisk. Det skriver Electronic Frontier Foundation.

Forslaget, der af nogle bliver kaldt RoboCopyright eller #CensorshipMachine, vil kræve, at mange internetplatforme integrerer scanningssoftware i deres hjemmesider for at kunne advare indehaveren af ophavsretten, hver gang der bliver uploadet noget på en given hjemmeside.

Kan ikke vurdere undtagelser

Forslaget kommer til at resultere i, at for eksempel videoer med ikke-krænkende indhold kan blive blokeret.

Det kan eksempelvis være en video med en baby, der danser til et musiknummer, hvor musikken i så fald ville blive opfattet som krænkende af de automatiserede bots.

Forslaget vil også kræve, at billeder og tekst automatisk bliver blokeret.

Automatiske scanningsteknologier er ikke i stand til at vurdere anvendelsen af undtagelser af ophavsretten såsom citatbrug, hvilket betyder, at det eksempelvis vil være slut med uddrag af nyhedsartikler eller sangtekster på sociale medier.

Hvis disse teknologier først bliver integreret, vil det samtidig også betyde, at det bliver langt nemmere for undertrykkende regimer at forlange, at internetplatforme scanner og filtrerer indhold fra, der skader deres politiske agenda.

Mange populære internetplatforme har allerede systemer, der lader brugerne anmelde indhold, som krænker ophavsretten.

I Europa, USA og mange andre lande er der allerede love, der kræver, at internetoperatørerne handler, når de får meddelelser om overtrædelser af loven vedrørende ophavsret.

Med det nye forslag, hvor automatiserede ophavsretsbots bliver sat i spidsen for behandlingen af indhold, brugerne selv uploader, kan man forvente at se langt flere anmeldelser vedrørende rettighedsmisbrug.

Du kan læse mere om forslaget på høringsportalen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Deleted User

... integrerer skanningssoftware i deres hjemmesider for at kunne advare indehaveren af ophavsretten, hver gang der bliver uploadet noget på en given hjemmeside.

Hvordan skal dette software vide hvem der ejer ophavsretten til hvad?

Bliver det de store der bestemmer hvem der har ret til hvad?

Er der i virkelighed tale om software der kan advare helt bestemte organisationer om at deres rettigheder måske krænkes?

Hvor er sikringen af min ophavsret? Hvordan bliver jeg advaret hver gang en eller anden vælger at dele en tegning jeg har lavet eller et kodeeksempel jeg har skrevet? Og vigtigst af alt, hvordan bliver jeg advaret mod at andre prøver at censure indhold JEG har retten til - og ikke dem?

  • 15
  • 0
#3 Bent Jensen

Med egne hjemmesider, og kun adgang til alt indhold via Password. Desuden VPN og TOR.

Jeg savner ikke kun på en måde den tid. Nu lever vi alle i bobler og man får ikke set eller fundet noget "nyt" Prøv at skifte søgemaskinerne på en gang imellem, selv bing kan finder guldkorn, hvor indholdet ikke er betalt eller sponseret, selv om det er sørgeligt langt i mellem. Når man søger på chrome download på BING, så er den første link i søgning ikke den officielle side , men chome med malware og andet addon. Så sig ikke, at man ikke får mere med BING

Tid til GOS hjemmesiden uden for EU og USA.

  • 2
  • 0
#9 Peter Hansen

Syntes de der nede i det der EU

Bare til din orientering så er "EU" ikke en fast sammentømret størrelse med en bestemt holdning til tingene. Det har jeg og mange andre prøvet at forklare mange gange, men trailer-Danmark lider åbenbart stadig af den vildfarelse, at når journalister af bekvemmelighedshensyn skriver "EU" så er det hele EU og alle i EU og ikke bare ét eller en delmængde af de tre besluttende organer, der har fremsat et forslag, som de gerne vil have de andre til at vedtage.

I det konkrete tilfælde er der tale om, at Günther Oettinger, som var kommissær for digitalisering ind til han blev udnævnt til næstformand og kommissær for økonomiske anliggender (dvs. han er blevet fjernet fra sit hidtidige område), der under indflydelse fra tyske forlæggere og andre rettighedshavere syntes, det var en god idé at fremsætte et forslag, som skærper beskyttelsen af de klassiske rettighedshavere gennem indførelse af et såkaldt "ancillært copyrigth" - dvs. et link-copyright.

Mange i parlamentet synes ikke, dette er en god idé - herunder eks. den navnkundige MEP Julia Reda, som er fra Piratpartiet og har været rapporteur på en lang række udvalgsbehandlinger ifm. copyright-reform.

Det må forventes, at den borgerlige gruppe i parlamentet - dvs. EPP - vil være tilbøjelig til at støtte Oettingers forslag, mens de liberale og socialisterne vil være mere skeptiske.

Hvordan holdningen er i ministerrådet - hvor Danmark jo som bekendt er repræsenteret - svinger meget afhængig af om det enkelte medlemsland har stærke erhvervsinteresser på spil i spørgsmålet. Danmark har jo en relativt stærk ophavsretsindustri, så det er nok ikke usandsynligt, at det relevante danske ressortministerium er blevet påvirket af erhvervsorganisationerne til at mene, at det skam er en god idé med sådan et link-copyright. Danske Dagblade fik jo i sin tid indført noget lignende i Danmark i kraft af Newsbooster-afgørelsen om end dette håndhæves ved fogedforbud og ikke via automatiserede robotter.

  • 10
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere