Slut med NemID i Chrome på Mac

2. november 2012 kl. 07:3820
Slut med NemID i Chrome på Mac
Illustration: Java.
Mac-brugere, som foretrækker Googles browser Chrome, kan ikke længere bruge NemID. Chrome understøtter nemlig ikke 64-bit Java, og Apple har fjernet Java fra styresystemet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Er du Mac-ejer, glad for Chrome og har netbank eller bruger digital selvbetjening?

Så må du fremover finde Safari eller Firefox frem, når du skal logge ind i netbanken eller andre sider, som bruger NemID.

NemID kræver nemlig Java 7, og det findes ikke til Googles browser i Mac-version. Chrome er nemlig en 32-bit-browser, og Oracle bruger en 64-bit-opbygning af Java-plugin’et.

På Oracles hjemmeside bliver det formuleret som om, at det er Google, som har valgt ikke at have Java i Chrome til Mac:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Chrome does not support Java 7 on the Mac platform. A 64-bit browser (Safari or Firefox, for example) is required to run Java 7 on Mac OS X. 32-bit browsers such as Chrome do not support Java 7 on the Mac platform,« skriver Oracle på en support-side.

Med seneste nye version af Mac OS, 10.8 Mountain Lion, som kom i juli, fjernede Apple i øvrigt Java fra systemet som standard. Derfor skal danskere, som vil bruge NemID på deres Mac, selv installere Java Runtime Environment på maskinen.

Brugen af en Java-applet til NemID-login har helt fra starten været udsat for meget kritik, blandt andet fordi man giver Nets DanID fuld adgang til ens computer, når man accepterer appletten. Men dette teknologivalg, som blev foretaget før smartphones og tablets indtog verden, plager nu NemID-løsningen.

Hverken iOS, Android, Windows Phone eller det nye tablet-system Windows RT kan nemlig køre Java, og dermed er næsten samtlige mobile enheder på markedet lukket land for NemID.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Java har også været plaget af mange sikkerhedshuller og langsom opdatering, så sikkerhedseksperter anbefaler generelt, at man helt skaffer sig af med teknologien. Det kan danskerne bare ikke gøre, fordi de har brug for NemID.

Problemerne har fået Digitaliseringsstyrelsen og Nets DanID, som driver NemID, til at arbejde på en Javascript-løsning, der kan køre alle vegne. Det er foreløbigt blevet til et proof-of-concept med Javascript.

Opdateret 2. november 09.50: Uklar formulering i manchetten præciseret.

20 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
2. november 2012 kl. 19:03

Da jeg skiftede til OS X understøttede Nordea ihvertfald hverken Chrome eller Safari til deres netbank, så jeg har altid brugt Firefox. Det har virket både på Leopard, Snow Leopard og Mountain Lion.

Hvis man som Mac-bruger er teknisk begavet nok til at installere Chrome i stedet for Safari som følger med, så kan man også godt installere Firefox. Så problemet er for mig at se mere af principiel end af praktisk karakter.

Men var Java 1.6 på Snow Leopard ikke også 64 bit? Jeg mener på et tidspunkt at have læst at grunden til at Apple var så langt bagud med at levere en Java 6 var at de skulle udrede en masse 32/64 bit problemer som lå i deres gamle kodebase?

19
2. november 2012 kl. 20:58

Java 1.6 på Snow Leopard fungerer både som 32 og 64 bit, og her virker det fint med Chrome og Safari til NemID applet'en.

11
2. november 2012 kl. 12:02

Fra Mac os X for over et år siden.

Mere korrekt formulering ville være at "Oracle tilbyder ikke en 32-bits version af java 1.7 på Mac os X" hvis man holdt sig til at rapportere nye historier.

Apple tilbyder stadig java 1.6 men da Oracle tilbyder java 1.7 nu med et webplugin valgte Apple af afinstallere webpluginet til Apples udgivelse af java 1.6...

Men hvis man vil kan Apples java 1.6 plugin stadig installeres, så artiklen er stadig faktuel ukorrekt...

14
2. november 2012 kl. 13:04

Fra Mac os X for over et år siden.

Nej de gjorde ikke. Java var ikke installeret som default, men blev automatisk hentet, når det skulle bruges - ganske som printerdrivere oa.

I dag sender browseren dig til java.com, hvis du forsøger at køre en applet.

Ja, Java 1.6 kan stadigvæk benyttes, men det er ikke lige en fremgangsmåde, som Hr. og Fru Jensen lige finder frem til, og derudover forsvinder det workaround inden længe.

17
2. november 2012 kl. 17:35

"Nej de gjorde ikke. Java var ikke installeret som default, men blev automatisk hentet, når det skulle bruges - ganske som printerdrivere oa. "

Så hvordan er det ikke fjernet ? Og for mere. End et år siden blev java fra Apple dekomisioneret som apple supportet API... Desuden er det kombinationen af at Google der ikke har en opdateret 64-bit browser og Oracle der ikke levere et 32-bit plugin... Så når selv Firefox kan levere en sådan... Så er det ret meget Google der har sovet i timen og ikke fulgt med... Men alt muligt andet er der tid til at udvikle men en 64-bit binary det er for meget forlangt... Free => non premium development investment...

Måske kan V8 holdet komme med en forklaring på det... Eller måske bliver alle pengene/tiden brugt på dart som er lige så dødfødt som WebM og jpeg "erstatningen"...

Og version2 må jo komme med en forklaring på hvordan de kom frem til at NemID "understøtter kun java 1.7 på Mac" Reference needed...

8
2. november 2012 kl. 11:21

Det virker fint med 1.6 for mig. Jeg tror ikke nemid kræver 1.7. Det ville også være et lidt pudsigt krav.

9
2. november 2012 kl. 11:41

Hvorfor er det et pusigt krav. Men det er det der står i 3. afsnit: "NemID kræver nemlig Java 7" Det er altså det samme som 1.7.

Kravet har været meldt ud fra DanID for længe siden. Men ja de har endnu ikke effektueret.

10
2. november 2012 kl. 11:46

Jeg synes det er et lidt pudsigt krav, brugerbasen taget i betragtning. Og 1.6 (på andre platforme end mac) burde i princippet være ligeså sikker, da disse versioner vel stadig vedligeholdes.

Men sådan er der jo så meget med NemID og deres krav og betingelser.

3
2. november 2012 kl. 08:27

Findes den ikke til OS X?

2
2. november 2012 kl. 08:07

Skulle der ikke stå 32-bit i første afsnit? Java er jo netop 64-bit.

6
2. november 2012 kl. 09:51

Tak - jeg har nu omformuleret sætningen, så der ikke længere burde være tvivl.

Vh Morten, Version2.

1
2. november 2012 kl. 07:50

...en 64 bits Chrome til OS X.

4
2. november 2012 kl. 08:37

Chrome er min favorit. God idé, men et bedre alternativ var at NemID blev gjort sikkert og standardiseret. Google plejer at have en god grund til at vælge noget fra - ligesom Apple har.