Slut med vifte af nøglekort: Mange selvstændige kan nu nøjes med privat NemID

Illustration: Bigstock
Det er ikke længere nødvendigt at have et erhvers-NemID, hvis man er ene ejer af en virksomhed. Det skal lette det administrative arbejde, oplyser Erhvervsministeriet.

For en række selvstændige erhvervsdrivende er det nu slut med at rode rundt i pungen efter det rigtige nøglekort. Fra i dag er det nemlig ikke længere nødvendigt at have et selvstændigt erhvervs-NemID, hvis man enten er ejer af en enkeltmandsvirksomhed eller alene kan tegne et iværksætterselskab, anpartsselskab, aktieselskab eller en anden virksomhedsform. I stedet kan det private NemID anvendes.

Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse her til morgen.

Den nye NemID-ordning skal lette på det administrative arbejde i mindre virksomheder.

»Vi imødekommer nu et længe efterspurgt ønske fra virksomhederne, som vil lette arbejdet med administration og derved frigøre tid til at drive reelle kerneopgaver for over en halv million virksomheder i Danmark,« siger minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), i pressemeddelelsen.

I virksomheder, hvor andre end ejeren indberetter til de offentlige digitale selvbetjeningsløsninger, vil et erhvervs-NemID stadig være nødvendigt. Det er altså kun møntet mod de mindre virksomheder:

»I de små virksomheder er det ofte ejeren selv, der læser digital post, søger refusion ved sygdom eller giver en fuldmagt til en revisor. For dem vil det derfor gøre det administrative arbejde lidt lettere, når de fremadrettet kun behøver at anvende ét nøglekort,« siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i pressemeddelelsen.

Man regner med, at de nye NemID-regler vil gælde 85 procent af alle virksomheder i Danmark.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Simon Rigét

... jamen dette er da et skridt på vejen! Det har også altid undret mig, hvem dermon har kunnet se logik i at opfinde at, en person skulle bruge andet end sin private underskrift, fordi det er i en virksomhed. I vores lille lokale grundejerforening, er vi tvunget til at formand og kasserer hver skal have to ekstra papkort: et til banken og et andet til det digital post mareridt.

Det er der tilsyneladende ikke noget i disse udmeldinger, der ændre på.

Gad vide om de ivrige politikere der har proppet alle disse halvfærdige løsninger ned i halsen på befolkningen, har lært noget af det §!?

 • 2
 • 0
#2 Christian Nobel

... jamen dette er da et skridt på vejen!

Nu mangler der så bare at det bliver en rigtig (lovlig) digital signatur, som også kan bruges mellem private parter, og ikke bare et SSO system til benyttelse på offentlige portaler.

et til banken og et andet til det digital post mareridt.

Lige præcis det at adskille stat og kirke mener jeg er en rigtig god ide - som det er nu kan man ikke får netbank uden det er bundet op på CPR nummer, og dermed åbner Pandoras æske fsva. det offentlige.

 • 4
 • 0
#3 René Nielsen

Gad vide om de ivrige politikere der har proppet alle disse halvfærdige løsninger ned i halsen på befolkningen, har lært noget af det §!?

Det korte svar er nej, for løsningerne nem-ID og især e-boks har aldrig været tiltænkt borgerne. Det har været et spørgsmål om at en myndighed kan tørre ansvaret af på en borgerne.

Tager man e-boks som eksempel, så har man på myndighedsiden ”sat strøm på” en manuel løsning uden f.eks. at tænke på om modtageren i det offentlige overhoved kunne modtage andet end papirudskrifter - ind i deres journaliseringsystemer.

På borgersiden har man udrullet et teknologisk gang makværk som savner basal funktionalitet og det uden hensyn til om borgerne f.eks. var blinde eller havde andre relevante handicaps som forhindre modtagelse af e-boks.

Med tiden er det blevet lidt bedre, men der har aldrig været taget hensyn til borgerne og det tror jeg ikke på, at der bliver lavet om på.

Selvom domstolene burde beskytte borgerne imod myndighedernes de-facto overgreb, er der jo ingen som tror på at en dansk dommer ville dømme e-boks ude ”Indtil myndighederne kan leverer en teknisk tidssvarende løsning, hvor borgeren med frigørende virkning kan sende et svar fra sin egen e-mailklient og med sin egen krypteringnøgle uden om danid.”

Magten treenighed (Lovgivende, Udførende og Dømmende) er blot noget man taler om ved festlige lejligheder.

 • 1
 • 0
#4 Henning Wangerin

Lige præcis det at adskille stat og kirke mener jeg er en rigtig god ide - som det er nu kan man ikke får netbank uden det er bundet op på CPR nummer, og dermed åbner Pandoras æske fsva. det offentlige.

Det kan man da sagtents.

Personligt har jeg nemid-på hardware til det offentlige og papkort yil banken.

I en forening hvar jeg er formand har jeg en nøglefil til e-boks mv og et papkort til banken.

Så du kan sagtens adskille banken og det offentlige.

 • 0
 • 0
#5 Simon Rigét

Magten treenighed (Lovgivende, Udførende og Dømmende) er blot noget man taler om ved festlige lejligheder.

Den danske grundlov indeholder IKKE tredeling af magten, sådan som de mere moderne forfatninger gør. I Danmark er den for det meste todelt, der hvor den altså ikke er uddelegeret til en og samme instans (Både private og offentlige)

Så tredelingen af magten i Danmark er netop kun noget vi snakker om!

... Ku det ikke være en god ide at indføre den? Eller tage skridtet helt ind i det 20ende århundre og dele den i fire!? (Lovgivende, udøvende, dømmende og informerede)

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere