Slut med lønfest i danske it-virksomheder

Lønstigningerne i danske it-virksomheder er på det laveste niveau siden starten af 2009 og ligger nu under landsgennemsnittet.

Der er ved at ske en afmatning i lønningerne i danske it-virksomheder viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Mens lønnen i gennemsnit er steget med 1 pct. i alle brancher over det seneste år, så steg den kun med 0,7 pct. for virksomheder der leverer it- og informationstjenester.

»Der er et pres på lønnen, og en del af det kommer af, at man flytter stillinger ud af landet,« siger formanden for de it-professionelles fagforening, PROSA, Niels Bertelsen til Version2.

Afmatningen viste sig allerede i 2013, hvor lønstigningerne i it-jobbene for første gang siden 2009 blev overgået af landsgennemsnittet, og i løbet af årets to første kvartaler er forskellen kun blevet større.

Konkurrence fra Indien

Det er især konkurrence fra store udenlandske konsulentvirksomheder som Tata Consulting Services (TCS), der benytter sig af billig indisk arbejdskraft, som presser lønningerne ifølge Niels Bertelsen.

»De kan sætte prisen på deres ydelser på en helt anden måde end de danske. Og så flytter de danske virksomheder deres stillinger til udlandet for at modvirke det,« siger han.

Både Tryg, TDC og SAS har valgt at fravælge danske leverandører og outsource it-job til TCS, hvilket blandt andet er gået ud over den danske afdeling af CSC.

Læs også: SAS sparer 600 millioner på at droppe CSC

Det er oftest stillinger som it-udviklere, der er i fare for at blive outsourcet ifølge Niels Bertelsen. Og især, hvis der er tale om nogle it-afdelinger, hvor der ikke er behov for en dansk forretnings- eller kulturforståelse.

»Vi skal uddanne folk til at lave opgaver, der ikke kan udføres af andre, eksempelvis udvikling inden for offentlig databehandling. Vi har en lang række offentlige systemer, som gør, at vi har en meget høj viden på området, der ikke kan fås andre steder,« siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Simon Mikkelsen

Jeg har svært ved at drage nogle konklussioner når jeg ser på de rå data. Der er ingen henvisninger til hvordan udregningerne i artiklen præcist er lavet, så det vil nok tage lidt tid at grave op, hvordan de rå tal er blevet behandlet.

Særligt tænker jeg på, at der ikke er angivet en usikkerhed for beregningerne. Det nævnes faktisk i selve statistiken, at nogle tal er afrundede, og hvis man laver beregninger på dem får man naturligvis afvigelser. Her skal det bemærkes, at det er ret små forskelle artiklen nævner.

Der er ingen tvivl om, at Prosa nok skal snakke med på at der er pres på lønningerne, da de jo bl.a. lever af, at hjælpe IT-professionelle med deres problemer.

  • 3
  • 0
#4 Pelle Söderling

Mit indtryk er nemlig at trenden snarere går den anden vej - nemlig at flere og flere indser problemerne ved outsourcing til lande som Indien, Pakistan, Kina, Ukraine etc. og hiver projekterne hjem igen (tilsyneladende tager det bare en del tid før alle MBA'er har brændt nallerne på det).

At outsource udviklingen er generelt torske-dumt. For mange virksomheder er udviklingen deres forretning - at outsource sin udvikling er derfor i høj grad at outsource ansvaret for sin forretning, det kommer der sjældent noget godt ud af.

Ved inhouse udvikling er man tæt på problemerne, processerne og de mennesker det direkte vedrører - det har så mange synergi-effekter og fordele at de eneste der reelt kan have gavn af outsourcing er virksomheder der er så store at "inhouse" ikke findes (kontorer og afdelinger spredt over det meste af verden). Dette gælder dog ikke for de fleste danske virksomheder og efterhånden som det går op for dem at hvad der giver mening for store multinationale virksomheder ikke nødvendigvis giver mening for en mellemstor dansk virksomhed, tror jeg vi kommer til at se meget af denne form for udvikling vende hjem igen.

Derudover kommer så at når vi taler udvikling, så er det altså muligt for én person at være mere effektiv end 20 andre udviklere. Det er ganske unikt og betyder at en udvikler altså ikke bare er en udvikler. Og det betyder også at det er farligt at tro at bare fordi en person koster 10x mindre i løn at man så har sparet 9 mand væk (hvis vi ser bort fra al det andet overhead der er ved outsourcing af udvikling der somregel æder den formodede besparelse op anyway)

  • 10
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere