Slut med iPhones til Tysklands top-politikere

Illustration: leowolfert/Bigstock
Tysklands to største partier har aftalt, at alle politikere frem over skal bruge krypterede mobiltelefoner for at undgå overvågning. Det betyder et endeligt farvel til den populære iPhone.

Midt i forhandlingerne, der skal danne grundlag for den næste tyske regering, er politikerne fra de to største partier, CDU og SPD, blevet enige om en ting: Fremover skal alle mobiltelefoner i regeringen i udgangspunktet være krypteret for at undgå potentiel overvågning. Det skriver DR.

Aftalen, der blev anset som en hastesag, kommer som reaktion på verserende overvågningsskandale i Tyskland. Her kom det frem, at den tyske kansler Angela Merkels telefon angiveligt er blevet aflyttet af den amerikanske efterretningstjeneste NSA siden 2002 - en aflytning, der tilmed skulle være foregået på tysk jord i Berlin.

Den amerikanske regering afviser, at aflytningen finder sted i dag, men har ikke benægtet, at den tidligere har fundet sted.

Kravet om kryptering betyder, at det ikke længere er muligt for politikerne at bruge Apples iPhones, da den godkendte krypteringssoftware fra det tyske informationssikkerhedsagentur (BSI) ikke er kompatibel med de telefoner. Derfor går der ikke længe, før telefonerne forsvinder fra gangene i det tyske parlament.

Læs også: Helle Thorning forsvarer NSA’s digitale spionage

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har til sammenligning tidligere udtalt, at hun ikker ser nogen problemer i NSA's overvågning.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

Er det ikke de samme politikere, der over for borgerne siger, at man kun kan være i mod overvågning, hvis man har noget at skjule? Det gælder så tydeligvis ikke dem selv.

Borgernes skal overvåges, men borgernes muligheder for at følge med i hvad politikerne laver (når de er på arbejde) indskrænkes.

Mærkelig verden vi lever i.

 • 7
 • 6
#2 Johnnie Hougaard Nielsen

men borgernes muligheder for at følge med i hvad politikerne laver (når de er på arbejde) indskrænkes.

Regner du NSA (og andre efterretningsvæsener) for "borgere" med behov for at følge med?

Det er sgu ikke "den almindelige borger" der påvirkes af kryptering af top-politikeres telefoner. Politikere har helt legitimt noget at skjule for NSA m.v. Nej, det er ikke det samme.

 • 5
 • 2
#4 Jesper Nyrup

Det er selvfølgelig fordi politikerne har masser at skjule. Korruption, inkompetence, idioti osv. Dersom en tyv tror at alle stjæler, går politikerne så ud fra at dit ønske om at have et privatliv betyder at du er kriminel terrorist.

 • 6
 • 5
#5 s_ mejlhede

Politikere har helt legitimt noget at skjule for NSA m.v. Nej, det er ikke det samme.

Og det har vi ikke som Borger og Virksomheder ?

Som nu de login til dating sider, hvis du har en kone vil du nok ikke bryde dig om at din profil lå ude i verden, måske umoralsk men ikke ulovlig, men noget man gerne med god ret vil skjule.

Eller din egen ansøgning og søgning efter nyt job på diverse jobsider, heller ikke ulovligt, men nok også noget du gerne vil skjule, i det mindste for din Chef.

Eller forskningsresultater, patent ansøgninger, udvikling og software, tilbud og priser til kunder, der er mange ting man ikke ønsker andres adgang til, og det kan også være NSA, hvis nu dit tilbud er bedre ind din amerikanske konkurrent.

Så ja vi har meget vi gerne vil skjule også selv om vi ikke laver noget ulovligt, og selv sådan helt normale ting, som din kalender oplysninger kan misbruges som vi ser med

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2013/11/19/075137.htm

og de er vores "venner".

Hvis man var fjender så kunne den bruges til, planlæggelse af angreb, selv hvis Pias var skjult, så skulle du måske møde hinde, og det stod så i din kalender.

Så ja vi har meget at skjule, måske ikke verdens største hemmeligheder, men gave køb til kone børn her op til jul, og mange andre småting, som vi mener høre vore PRIVAT liv til.

 • 14
 • 1
#8 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Jeg har tidligere set på: http://www.cryptophone.de/

Det faldt på at stykprisen dengang var for høj, OG du skal være opmærksom på at det giver en længere/langsommere samtale - ikke ulig en sattelitforbindelse. Dvs lidt pause fra man taler til det er modtaget og tilsvarende retur, men ikke slemt - i forhold til beskyttelsen.

GSM er noget man vist efterhånden kan knække live med relativt få remedier, dvs ikke dig og mig, men med mindre budget på hmmm 50kkr?

 • 2
 • 0
#11 Svend Bjerrum Jensen

Er det ikke de samme politikere, ...

Nej, det er ikke de samme politikere. Det er den danske regering, der synes, at kun kriminelle skal frygte overvågning. Og Helle Thorning bruger så vidt jeg ved heller ikke selv krypteret telefon.

Den tyske regering kalder overvågningen en krænkelse af menneskerettighederne, og de så sikkert også gerne, hvis det var muligt for almindelige mennesker at bruge krypteret telefoni. Den tyske regering gav også for år tilbage økonomisk støtte til GPG.

 • 5
 • 0
#13 s_ mejlhede

Det står dig frit for at anskaffe dig en sikker telefon.

Hvor finder du den, og det er kun samtalerne, hvad med data og andre enheder, når du ikke ved om algoritmer/software/hardware er komprimtieret, hvem laver wafer til kryptering chip :-(

Og modtager skal jo have en tilsvarende telefon, så der bliver nok ikke mange af snakke med.

Men selv om vi har brev hemmelighed i danmark, og der skal en dommerkendelse til at åbne breve, gælder det åbenbart ikke den elektronisk variant, her skal man formodet at alt korrespondance sendes som postkort.

Den bedste lakmus prøve er vel at se hvad forsvaret og regeringen, i USA og EU bruger. Så det vil sige THOR net, høj kryptering og lokal lagering af ens data. og så må vi håbe der kommer software som er nem at bruge, og som bliver brugt, der øger "brev hemmeligheden". Et sted kunne være at kryptere alt trafik, med en lav "billig" protokol, så koster det penge og bliver svære at sortere trafik, hvis man ikke kan se forskel på porno/BT/Videos/Spil data og alt anden, så skal man gemme en hel del mere trafik. Så kunne det være at man kun indsamlet data som var relevant, og ikke høster bredt over en kam.

Så en automatisk nem kryptering på netkort/lavere protokoller, som ikke sænket hastighed, kunne det være en del af løsningen.

 • 0
 • 1
#15 Gert Agerholm

Hvis nogen mener at den tyske regering IKKE vidste af NSA'a aktiviteter, tja...... Jeg mener derfor at det de gør lige nu er et forsøg på at vaske deres hænder for at sige "Vi gør ikke sådanne ting".

Også ønsket om at kontrollere internettrafikken ud af landet. Der har været tale om at indføre en form for proxy for at kunne se hvilken trafik der røg ud af landet. Hvis jeg som dansker er på ferie og browser dansksider, hvor er så forskellen? Så er de ikke en klap bedre end NSA. Jeg mener derfor at meget af de de gør (og for den sags skyld også andre lande) er et spil for galleriet.

 • 1
 • 0
#16 Morten Lund

Man høster som man sår. Det var klart allerede helt i starten med Nokia, Philips, Ericsson osv efterhånden som mobilens afgørende strategiske betydning tonede frem, at alt for mange kæmpede om den samme kage. Hvorfor man ikke kunne gennemføre de sammensmeltninger der skulle til på europæisk plan, er svært at forstå. Sikken en kage man havde haft. Nb. Og det er jo ikke fordi der ikke er planøkonomiske tendenser nok.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere