Slut med CD-rom'er i posten: Rigspolitiet vil bruge op til 30 millioner på video-kartotek

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Rigspolitiet indkøber million-system, der kan modtage og analysere på billeder, video og lydoptagelser fra borgere og overvågningskameraer.

Det skal være slut med ad-hoc-løsninger, når digitale beviser skal deles mellem politikredse og filformats-bøvl, hvis der havner vigtige videoer i indboksen.

En ny national it-løsning skal give politiet mulighed for at håndtere myriaden af forskellige videofiler, ordensmagten kan indhente fra private kameraer - både i det daglige politiarbejde, i regulære menneskejagte og i kølvandet på terrorangreb.

Og så skal systemet gøre det muligt at dele filerne på tværs af landet, fortæller vicepolitimester ved Rigspolitiet, Ole Andersen, der er formand for anskaffelses-styregruppen.

Læs også: Polsag-skandale spøger stadig: Data-rod gør politiets oversigter over overvågningskameraer ubrugelige

»I dag har hver politikreds deres mere eller mindre hjemmestrikkede løsninger,« indleder han og fortsætter:

»Det er trods alt et relativt nyt fænomen med digitale filer, der skal håndteres som bevismidler. Og der er ikke noget landsdækkende system til det«, siger Ole Andersen til Version2.

CD’er med posten

Hos Københavns Politi har man et forholdsvis sofistikeret system til formålet.

»Men det er en stand alone-løsning, og vi vil gerne kunne integrerer det her system i resten af vores it-infrastruktur,« fastslår Ole Andersen.

Som situationen er nu, er der ikke noget system på plads, hvis politikredsen i Aarhus har en videofil, der skal deles med politiet i København.

Læs også: Politisk flertal kræver omfattende register over overvågningskameraer

»Det ville være en ad-hoc-løsning. Der er ikke nogen fast modus på det,« fortæller Ole Andersen.

»Formentlig ville man sende det i en fil, men den kan også være så stor, at den ikke kan sendes i politiets systemer. Så er det et spørgsmål om, hvor meget det haster - om man kan sende det med posten, eller man er nødt til at gå på kompromis med it-sikkerheden og sende det over et åbent net,« siger vicepolitimesteren til Version2.

Manglede system under terrorangreb

Den såkaldte DAM-løsning (Digital Asset Manegement) har et budget på 10 til 30 millioner, og skal først og fremmest kunne importere data fra politiets egen produktion som afhøringsoptagelser og materiale fra borgere og virksomheder.

Behovet for systemet blev fastcementeret da København sidste år blev ramt af terror. Her manglede politiet en samlet løsning til at indlæse, opbevare og analysere video og billedmaterialet, fremgår det af den efterfølgende evaluering.

Læs også: Vigtige overvågningskameraer i terrorsag lå allerede i frit tilgængeligt register

‘Behandlingen af det omfattende videomateriale blev vanskeliggjort af, at politiet ikke råder over it-værktøjer, der giver tilstrækkelig mulighed for centralt at modtage digitale videooptagelser og øvrigt billedmateriale fra offentligheden,’ lyder det blandt andet i rapporten.

»Vi er inspireret af, hvad der er foregået i Danmark, men også hvad vi har set andre steder,« fortæller Ole Andersen.

»Til terrorangrebet i Boston (i 2013 red.) var der rigtig mange mennesker, der sendte billeder ind, og det er noget vi gerne vil understøtte. Vi forestiller os, at det skal ske gennem vores app, hjemmesiden og måske gennem en ny, tredje løsning.«

Kortsigtet erstatning for fotokopier

Udover muligheden for at håndtere det indsamlede videomateriale, havde politiet ingen nem måde at dele materialet med patruljer og til enkelte medarbejdere for eksempel via mobiltelefoner.

I stedet måtte ordensmagten udlevere fotokopier til de mange betjente, der i februar gennemtrevlede hovedstaden efter en formodede terrorist.

Den funktionalitet er dog ikke indtænkt som en del af DAM-løsningen, fortæller Ole Andersen.

»Vi har lavet en anden, kortsigtet løsning, hvor alle operative politifolk - altså dem der er i markerne - har smartphones, der er koblet op på politiets mailsystem, så de kan modtage en mail med en vedhæftet billede-fil. Det er en løsning på den korte bane,« siger han.

Læs også: Cyberoprustning: Nu er der it-ingeniører ansat i hver politikreds

Endelig havde politiet i februar 2015 den udfordring, at man ikke vidste, hvor der var placeret private overvågningskameraer og derfor var nødt til sende betjente ud for at finde dem.

Af samme grund har Københavns Politi nu gang i et pilotprojekt, som skal lave et register over private overvågningskameraer.

Det er dog ikke besluttet, hvordan registret skal arbejde sammen med den kommende DAM-løsning.

»Kameraerne skal være fødekilde ind til DAM-løsningen. Men præcist hvordan det skal foregå, kan vi først sige, når vi er længere henne i processen, og vi kan se, hvilket system vi ender med at skaffe,« siger Ole Andersen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Heino Svendsen

Jeg vejrer endnu et skandaleprojekt med masser af penge til KMD, NetCompany, ProActive, SDC etc.

Nyudviklet, planlagt og styret af det offentlige....

Manglende features, masser af bugs, over tidsestimat, 12x budgettet...

  • 8
  • 2
#9 Bent Jensen

"Hos Københavns Politi har man et forholdsvis sofistikeret system til formålet.

»Men det er en stand alone-løsning, og vi vil gerne kunne integrerer det her system i resten af vores it-infrastruktur,« fastslår OIe Andersen."

En konto ved google og youtub, hvorfor kan de ikke alle dele den ?

"sofistikeret system til formålet" Hvis det allerede er udviklet hvorfor skal der så bruges penge på koruption igen. Kan den ikke bare udrulles til alle, eller bliver det alt for nemt ?

  • 0
  • 2
#12 Bent Jensen

, i stedet for at sidde og daske med staven helt anonymous?

Nej da sådan arbejder de ikke. De giver nogen ulovelige ordre, og holder tæt også over for retten. Men måske en af de dovnehunde der ikke var klar med sit arbejde, eller var for inkompetent til at udføre det, og dækket sig bag hemmelighedskræmmerti :-)

Blev der ikke kun "flyttet" en enkelt chef, efter misbrug af nogen milliarder. Men skidt nu om dage vil det slet ikke blive opdaget. Det bliver bare flyttet ind under terrrorbekæmpelse. Og har er ALT hemmeligt.

https://www.version2.dk/artikel/itu-det-kan-du-laere-af-doedsaarsager-i-...

  • 1
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere