Slut med at geoblokere for streaming-tjenester på rejser i EU i 2018

Fra 2018 skal streaming-tjenester give abonnenter adgang på baggrund af, hvor de bor, ikke hvor de aktuelt befinder sig.

EU gør klar til at fjerne ét element af geografisk spærring for adgang til streaming-tjenester i 2018. En ny aftale pålægger betalte streaming-tjenester at give adgang baseret på bopæl og ikke på IP-adressens geografiske placering, oplyser EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

Tjenesterne får frem til begyndelsen af 2018 til at finde ud af at identificere, hvor brugeren bor. Det kunne eksempelvis være den adresse, der er knyttet til betalingskortet.

For gratistjenester vil det foreløbig være valgfrit, hvorvidt de vil følge de samme regler.

Ordningen er en del af samme arbejde for et digitalt indre marked, som også omfatter aftalen om at ændre reglerne for roamingpriser inden for EU.

Intet stop for egentlig geoblokering

Det er imidlertid værd at bemærke, at aftalen ikke vil forbyde geoblokering som sådan, men blot sikre, at eksempelvis en dansker kan få adgang til HBO Nordic på en ferie i Italien. Samme dansker, som rejser til Italien med sit Netflix-abonnement vil altså få adgang til Netflix' danske katalog i stedet for som nu det italienske.

Det betyder også, at streamingtjenesterne vil basere adgang på abonnementsoplysninger, så det vil ikke være muligt at benytte en VPN-forbindelse for at få adgang til forskelligt indhold på samme tjeneste i et andet land ved at udnytte geolokationsinformationen til at få det til at se ud til, at man befinder sig i det andet land.

Dermed er der altså tale om en aftale, som sikrer fortsat adgang til det samme indhold som hjemme, når man rejser til udlandet, men altså fortsat giver streamingtjenesterne mulighed for at begrænse deres indhold til kunder bosat i bestemte lande.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Patrick Moog
 • 4
 • 1
#4 René Nielsen

Dvs. til hverdag bliver Netflix og andre, en ringere service da man nu med sikkerhed ikke kan se andre landes indhold uden at købe flere abonnementer.... tak EU....

Det tvivler jeg på - at det bliver nødvendigt med at købe flere abonnenter.

Det er meget sandsynligt at Netflix (og de andre streamingtjenester) siger til filmselskaberne/indholdsleverandørene, at Netflix er nødsaget til at sænke betalingen til filmselskaberne for film som ikke kan ses i hele EU.

Årsagen er det er teknisk mere besværligt/omkostningstungt med film som kun kan ses i visse lande fremfor at alle film kan ses i alle lande i EU. Og accepterer filmselskaberne ikke dette - bliver deres indhold helt taget af Netflix.

Lad os se hvad der sker, men jeg tror mest på mit bud.

 • 1
 • 0
#7 René Nielsen

Deres udbud er jo ikke ligefrem prangende idag.

Jeg formoder at du mener den danske del af netflix, for hvis jeg kigger på indholdet af den tyske, franske eller hollandske netflix så synes jeg at indholdet er OK.

Man behøver ikke at være professor i EU ret for at indse, at dette blot er fase 1 og så kigge på teleindustrien for at se hvilken vej vinden blæser i EU.

Kigger vi på EU så bor der i dag op imod 750 mio mennesker i EU hvor USA på en god dag er ca. 300 mio og på begge markeder har netflix en betydende rolle. Så selvom englænderne skrider fra EU, så er EU stadig mere end dobbelt så stort et marked som USA.

Der vil ikke gå ret lang tid før at netflix (og de andre steamingtjenester) udbyder det samme indhold i alle EU lande fordi det andet med at skulle holde styr på hvem der må se hvad - i længden er for dyrt.

Det er ikke kun et spørgsmål om cacheteknikken, men også et spørgsmål om økonomi og den nødvendige revision af optil 28 EU landes forskellige "licens-modeller" for den samme film.

 • 2
 • 1
#8 Jarnis Bertelsen

Efter min mening, burde EU simpelthen gennemfrumfe ved lov, at rettigheder til at distribuere film, tv og lign. medier i ét EU land automatisk gav ret til at distribuere i alle EU lande, uanset hvilke begrænsninger der måtte være i kontrakten. Det er muligt at man skulle lave en overgangsordning for eksisterende kontrakter (så producenter og distributører får en chance for at forhandle en ny, rimelig aftale), men for nye kontrakter kunne det gælde fra imorgen. Alt andet går direkte imod tanken om ét fælles marked.

 • 6
 • 0
#9 Flemming Seerup

Det tvivler jeg på - at det bliver nødvendigt med at købe flere abonnenter.

Tjaa... idag gælder dit Netflex abonnement for det land hvor du er logget på (evt via VPN). Hvis dit abonnement bliver bundet til dit bopælsland, så er man pludselig begrænset til udvalget i DK uanset hvor man befinder sig (virtuelt eller ej). Det kan dårligt ses som en forbedring, medmindre man har bopælsland i USA.

 • 3
 • 1
#11 Finn Thøgersen

Kigger vi på EU så bor der i dag op imod 750 mio mennesker i EU hvor USA på en god dag er ca. 300 mio og på begge markeder har netflix en betydende rolle. Så selvom englænderne skrider fra EU, så er EU stadig mere end dobbelt så stort et marked som USA.

Uhm, EU har lige godt 510 mio indbyggere (de 750 mio er for Europa til Ural), heraf UK 64 mio, US ca 320 mio

Så en del flere mennesker, men økonomisk ser det lidt anderledes ud:

2015 GDP US: 18036.65 mia USD, EU: 16311.90 mia USD, heraf UK: 2858 mia USD

Så post-Brexit står EU med en befolkning der er 40% større end US, og med en økonomi der kun er 3/4 af US

Det er naturligvis stadig et stort markede, men Netflix er kun en ganske lille del af film & TV branchens økonomi og der er adskellige konkurrenter i streaming markedet, så Netflix har nok ikke de bedste kort på hånden

Det ses meget godt af deres indsats mod VPN'er, Netflix havde ingen interesse i at bekæmpe VPN adgang til US versionen, bare der er betalt kunne de være ligeglade (og var det i mange år), men tydeligvis var der nogen med større armmuskler der tvang dem til at lave en effektiv blokering, som Netflix kun kan tabe på...

 • 0
 • 0
#12 René Nielsen

Det er ikke statistik jeg taler om - når man vil sælge produkter er det indenfor afsætning en betydende faktor hvor mange forbrugere der følger et givet marked - indenfor lovgivning, told, moms, godkendelser mv.

Derfor medregnes associerede lande som Island, Norge, Albanien, Bosnien, Makedonien, Montenegro, Serbien, Tyrkiet, Israel, Moldova, Schweiz, Færøerne, Ukraine og Tunesien. At der i de lande i varierende grad ofte er problemer med f.eks korruption og menneskerettigheder er en anden sag.

Beklager men EU er et større afsætningsmarked end USA!

Iøvrigt er der ingen der kender BNP på UK efter et Brexit idet Londons BNP-mæssigt store finansielle sektor som har betjent EU allerede er ved at forlade London og ejerne af bilfabrikkerne i UK (Toyota, Ford m.fl.) har meldt ud, at hvis der skal betales importtold til EU - så flyttes fabrikkerne til EU. Alene denne handling kan koste over en mio arbejdspladser når underleverandører medregnes. Og samtidig taler PM Theresa May om et hårdt exit, hvor døren til EU smækkes hårdt.

 • 0
 • 0
#13 Leif Neland

Da vpn virkede på Netflix, var det kun "hjemmesiden", hvor man vølgte film, der var geo-afhængig.

Jeg kunne lukke for vpn, da filmen var startet, og filmen blev så streamet fra nærmeste cache, enten TDC eller Telia.

Så det er åbenbart lettere for Netflix bare at cache det hele efter behov. Jeg ved ikke on Netflix pre-loader cachen.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere