Slip af med uønskede standard-apps på Android uden at roote din telefon

Illustration: screenshot/jak
Det er ikke så svært at afinstallere apps der ikke bruges, og som ellers ikke uden videre lader sig fjerne.

Advarsel: Ved at følge nedenstående risikerer du at smadre din telefon. Nogle apps er afgørende for, at telefonen overhovedet fungerer. Alt er på eget ansvar.

Bloatware, crapware, skod-apps . Kært barn har mange navne. Det er et gammelkendt fænomen, at der med en nyindkøbt Windows-computer risikerer at følge alskens ubrugelig software med, som leverandøren har installeret på forhånd, og som eksempelvis konstant punker brugeren for at købe den fulde version af et eller andet produkt.

Desværre har dette fænomen for længst også gjort sit indtog på Android-telefoner, der kommer med eksempelvis en software-suite fra LG plus obligatoriske programmer fra Google, som følger med de fleste Androids.

Og til forskel fra en Windows-pc, så er telefonen typisk sat op på en måde, så det er direkte umuligt at fjerne skod-softwaren igen. I hvert fald via den almindelige standard-opsætning.

Det er dog alligevel muligt at aflive softwaren, så den ikke fylder, æder batteri, eller hvad den nu ellers kan finde på. Her tager vi afsæt i en procedure hos XDA-Developers.

XDA Developers-siden får af en endnu ikke nærmere undersøgt grund Firefox og Chrome til at crashe på mit system i forskelligt omfang. Så klik på eget ansvar.

Den beskrevne procedure lader sig gøre uden at roote telefonen, og det er af sikkerhedsmæssige årsager i udgangspunktet fint.

Først skal vi have fat i Android Debug Bridge (adb) til Android. Installationsproceduren er lidt forskellig på Ubuntu og Windows, her tager vi afsæt fjernelse af apps på en LG G6 under Ubuntu. I terminalen skriver man:

sudo apt install adb 

Hvis man ikke allerede har gjort det, skal Android-telefonen sættes i udvikler-tilstand. Det gøres ved at gå ind under indstillinger og finde frem til et menupunkt, der på en dansksproget G6 hedder 'Om telefonen'. Herefter klikker man videre ind under 'Software information'. Tryk nu syv gange eller der omkring på feltet 'Versionsnummer' til der kommer en besked om, at man nu er i udvikler-tilstand.

Dernæst skal telefonen sættes i USB-debug-mode. Det gøres ved at finde frem til menupunktet 'Udviklings muligheder (sådan staves det i det konkrete tilfælde)'. Under dette punkt scrolles ned til 'USB-fejlfinding', som aktiveres. Dette punkt kan i udgangspunktet ikke aktiveres, hvis telefonen er koblet til computeren, så sørg for, dette ikke er tilfældet.

Nu kobles telefonen til computere, og i stedet for 'Oplader' vælges 'Filoverførsel'.

Tilbage i terminal-vinduet skrives nu

adb devices

Kommer der en fejl, så prøv at skriv det igen. Hvis alt er vel, så skulle der gerne dukke en enheds-identifikator op, der viser, telefonen kan ses - på den rigtige måde - af systemet.

Nu skrives:

adb shell

Der kan søges bredt på installerede apps. Umiddelbart ser følgende søgning eksempelvis ud til at give en hel masse apps, som LG mener, brugeren skal have med oveni standard-udgaven af Android:

pm list packages | grep 'lge'

I første omgang har jeg set mig ond på en app, der kalder sig 'Google Play Film', og som laver fejlmeddelelser på min telefon.

Så jeg skrev:

pm list packages | grep 'film'

Det kom der ikke noget ud af.

Er man i tvivl om, hvad app'en faktisk hedder på system-niveau, så kan man prøve 'App Inspector'. Det gjorde jeg.

Softwarepakken bag 'Google Play Film' viste sig i virkeligheden at hedde com.google.android.videos

Og den kan afinstalleres ved tilbage i terminalen at skrive:

pm uninstall -k --user 0 com.google.android.videos

Nu skulle terminalen gerne melde 'Succes' - det gjorde den hos mig.

Skriv exit for at koble ud af ADB-shell.

Og minsandten, efter at have afkoblet og genstartet telefonen, så var 'Google Play Film' pist væk. Herligt! (Hvorvidt resten af de funktioner, jeg skal bruge på telefonen, stadig virker efter hensigten, har jeg endnu til gode at teste.)

Under proceduren har jeg spottet adskillige andre apps, jeg tænker at gå efter nu. Der ser eksempelvis ud til at være flere mailprogrammer, jeg næppe får behov for inden for en overskuelig fremtid, hvis nogensinde.

Har man fået mod på at fjerne apps på ovenstående vis, så er det en god idé fare med lempe, da nogle apps antageligt er essentielle for at telefonen overhovedet fungerer. Med andre ord, risikerer man altså en ubrugelig telefon. Alt er på eget ansvar.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Thomas Jensen

Hvis man irriteres over diverse standard apps, så kan man blot deaktivere dem, så ses de ikke længere på App oversigten, og nulstilles til factory versionen.

Nej, man kan ikke. Det er jo netop problemet. Der er mange apps og services man IKKE kan deaktivere i android. Jeg har ikke prøvet at afinstallere apps som beskrevet i artiklen, men jeg har Package Disabler PRO på min Samsung tablet, og her kan jeg deaktivere ting som android ellers ikke vil lade mig deaktivere.

 • 5
 • 1
#7 Thomas Jensen

Package Disabler PRO virker kun med Samsung og LG devices. Desuden... hvorfor betale for noget der kan gøres gratis?

Nej, det er selvfølgelig kun et alternativ for folk der bruger Samsung eller LG... Og at disable apps og services er heller ikke et 1:1 alternativ til at afinstallere apps, som der beskrives i artiklen.

Men jeg synes nu Package Disabler PRO er ganske brugbar, da man, ud over at kunne disable apps, kan disable services, som man ikke har adgang til ellers.

Og så er vi jo nogen der gerne betaler 13 kr for at kunne klikke på "Disable all Bloatware" og så slippe for at tænke mere på det...

 • 2
 • 0
#8 Deleted User

Jeg plejer også bare at gå ind i indstillinger/apps og finde de apps som jeg ønsker at fjerne og vælger STOP og derefter disable og så JA til at slette evt. opdateringer og gå til standard versionen.

Ofte er det den eneste måde at forhindre disse apps som man aldrig bruger i selv at starte op og bruge ressourcer.

Google film. bøger osv. er gode eksempler på apps som jeg konsenvent slår fra. Det samme med Twitter, google plus og facebook app.

 • 0
 • 0
#9 Svend Nielsen

Hvis man alligevel har gang i apt og apt shell, hvorfor så ikke roote telefonen, og så bruge en af de hundredevis af oprydningsprogrammer der står til rådighed? Er man bekymret for at rootningen gør telefonen usikker kan man jo slå sikkerhedsfunktioneren til igen når man har ryddet op. Og er man meget nervøst anlagt kan man koble telefonen af nettet mens man rydder op.

 • 1
 • 1
#11 Svend Nielsen

Nogle netbank apps, og lignede kan af en eller anden grund finde ud om en mobil har været rooted, så det er nok en mindre god ide at roote.

Det har jeg så aldrig set. Det gælder ikke Mobilepay, og Mobilbank fra Danske Bank, som jeg har prøvet på rootede HTC, Huawei og Samsung (på både S og A Galaxy modeller og en Tab 10). Men jeg kan selvfølgelig ikke udelukke det. Begge apps kører både på rootede enheder, og på enheder som tidligere har været rootet. Hvilke apps og root kombinationer skulle have det problem?

 • 0
 • 0
#12 Henning Svane

Jeg har et spørgsmål som jeg ikke har kunne afklarer selv. Hvis jeg aktivere mit wifi og kører over internt netværk hvor vi har egen DNS da vi har split DNS, det vil sige vores mailserver står på indersiden og skal derved oversættes til andet ip nummer på indersiden. Det har ikke virket efter version 7. Jeg har en mistange om at Google har hardkodet deres DNS server ind i android, men har ikke kunne finde det nogen steder. Jeg kan se den trækker de rigtige DNS server under dhcp, men bruger dem ikke. Hvis jeg benytter et af de mange nslookup programmer så får jeg det rigtige resultat, men ingen browser kan efterfølgende slå serveren op. Derfor mistænker jeg at det er fordi Google har hardcodet deres DNS server ind. Da det kunne forklare det. Men kan nogen med overnævnte triks afklarer det, da jeg ikke har de nævnte værktøjer til at komme ind i Debug mode. Denne fejl er blevet reporteret fra mange sider og indtil nu har Google ikke løst det endnu.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere