Med flere end syv millioner motionister på verdensplan, der benytter sig af motionsapplikation Endomondo på deres smartphones, er der behov for en stor og stabil bagvedliggende serverløsning til at håndtere de mange motionisters data.
Det måtte it-afdelingen med Thomas Ambus i spidsen sande, efter virksomheden i sit første år havde været traditionelt hostet hos en dansk hostingpartner. Efterhånden som virksomheden fik stadigt flere brugere og tilføjede funktionaliteter, begyndte man at se sig om efter en anden løsning.
Det var blandt andet problemer med stabiliteten og mangel på ressourcer til at imødegå teknisk bøvl med for eksempel loadbalance og backup, der sammen med den øgede brugertilslutning gjorde udslaget.
I sommeren 2011 sagde Endomondo farvel og tak til den danske host med fire dedikerede servere og valgte i stedet at købe en løsning hos Amazon i Irland med hele 23 servere, som virksomheden smertefrit overgik til. Dog understreger teknisk chef Thomas Ambus, at selv om der er tale om en væsentlig udvidelse af serverkapaciteten, så er Amazons servere langsommere end dem i det gamle setup.
Forbedret oppetid i skyen
Han fortæller, at skiftet på den korte tid allerede har vist store forbedringer i forhold til den basale drift af serverne.
»I praksis har vi haft længere oppetid i skyen, end da vi var traditionelt hostet. Der skete simpelthen flere 'fuckups' på det gamle system.«
Thomas Ambus fortæller, at det gode ved det nye skysystem er, at der bliver stillet mange gode add-on-teknologier til rådighed. Det være sig brugervenlige monitoreringsværktøjer som Cloudwatch. En anden stor fordel ved skiftet var håndteringen af load balance.
»Det var en ting, der var meget nemmere, og som bare virkede out of the box i forhold til, da vi havde den traditionelle løsning. Dér oplevede jeg at bruge utrolig mange timer på at få det til at spille ordentligt.«
En tredje fordel ved de værktøjer, man får stillet til rådighed, er ifølge Thomas Ambus muligheden for at tage såkaldte point-in-time-snapshots af sine datadiske. Det er en teknologi, der ellers ikke vil kunne lade sig gøre på normale disksystemer, der tillader fortsat skrivning til datadiskene, selv om backuppen er sat i gang.
»Systemet tager med andre ord en backup eller et snapshot af databasen, sådan som den så ud i det sekund, hvor processen blev sat i gang. Men det vilde er, at vi takket være det specielle EBS-disksystem ikke behøver at stoppe databasen for at vente på, at backuppen kopierer sig færdig. Det sker alt sammen sideløbende uden at påvirke driften,« forklarer han.
Men selv om Thomas Ambus har mange positive ting at sige om skiftet til skyen, har processen ikke været uden kompromisser. Et problem relaterer sig til det særlige EBS-disksystem, der er væsentlig langsommere end andre diske. Dette løser Endomondo dog ved at bundle diskene i et software-raid, sådan at det rent praktisk ikke får nogen betydning for databasens performance.
Fejltolerance i setuppet
Et andet problem, som Endomondo har oplevet, er, at enkelte servere i visse tilfælde er holdt op med at fungere.
»Jeg tør ikke sige, hvorfor det sker, men vi har oplevet det et par gange efterhånden. Men det er ikke noget problem, så længe man indbygger fejltolerance i sit setup fra begyndelsen, hvilket vi har gjort,« siger Thomas Ambus, der understreger, at virksomhedens data aldrig har været i fare.
Maskinerne, som Endomondo har fået stillet til rådighed, er i udgangspunket rene Linux-maskiner, som man som kunde kan installere, hvad man vil på.
»Fra begyndelsen har vi holdt os til open source-teknologier. Dengang var der jo ingen penge i kassen, men vi er så glade for vores nuværende setup, at jeg ikke tror, vi ville have gjort det anderledes i dag,« fortæller Thomas Ambus og gennemgår Endomondos grund-setup:
»Databasen er baseret på MySQL, der er god til at styre de mange data. Vores webservere kører med Apache Tomcat, og vores serverapplikationer er skrevet i Java.«
Tidsforskel gør presset konstant
Den tekniske chef er ikke meget for at afsløre detaljer om, hvor store mængder data der dagligt bliver sendt gennem skyen af hensyn til konkurrerende virksomheder. Men med flere millioner brugere på verdensplan kunne man tro, at muligheden for at imødekomme vekslende behov for workloads var et af argumenterne for at placere sin back-end i skyen.
På det punkt er det imidlertid en fordel, at Endomondos kunder er spredt ud over hele verden, da de mange tidszoner gør, at presset på serverne er nogenlunde konstant. Derfor har det aldrig været nødvendigt hverken at op- eller nedjustere de 23 servere, som virksomheden råder over.
Sikkerheden bekymrer ikke
Hvad angår sikkerheden på den skybaserede hosting-løsning, er Thomas Ambus ikke bekymret:
»For år tilbage, da cloud var nyt, var der stort sikkerhedsparanoia i branchen. Men den diskussion mener jeg ikke er relevant længere. Nogle har eksempelvis været bekymrede for, at andre brugere, der kører et virtualiseret setup på samme fysiske server som dig, ville kunne gå ind og sniffe dine data. Men det er simpelthen bare ikke muligt,« understreger han.
»Det kan egentlig koges ned til, at det eneste, man reelt kan være bekymret for, er, at nogle af Amazons folk kan få adgang til at lytte på netværket. Og selv om det er meget usandsynligt, og Amazon selv siger, at det ikke er muligt, så kan det jo bare løses ved at kryptere ens data.«
Har du nogle gode råd til andre virksomheder, der kunne overveje at smide deres back-end i skyen?
»Jeg vil sige, at for nye virksomheder er det en supernem måde at få maskiner og tools, der kan gøre tingene lettere at håndtere. Omvendt så kræver det noget arbejde at servicere mange brugere og samtidig sikre sig, at man har en høj oppetid. Det er ikke svært at gøre, men der skal tages højde for det,« pointerer Thomas Ambus.