Sky og VPN giver handelsskoleelever fuld netværksadgang på egen pc

It-udfordringen: De støvede elevcomputere på Skive Handelsskole ryger snart på genbrugsstationen. Nu kan eleverne printe og bruge netværksdrev via en VPN-klient.

Eleverne på Skive Handelsskole kan nu bruge deres egen pc til at printe på skolens netværk eller bruge deres personlige drev i stedet for absolut at skulle bruge en af de gamle stationære terminaler på skolen.

De har nemlig fået en VPN-klient, som giver hver enkelt elev adgang til alle skolens ressourcer fra egen maskine. It-chef på Skive Handelsskole Ulrik Mikkelsen fortæller her om projektet:

Hvad går projektet ud på?

»Vi har lavet en klient, der hedder Connect Anywhere. Den gør, at når eleverne har installeret den på deres egen pc, så kan de automatisk via VPN få tildelt drev på server og få adgang til printer på skolens netværk. Derudover har de et single sign-on til vores værktøjer i skyen. Dermed kan eleverne bruge deres egne computere til at tilgå alle skolens ressourcer og værktøjer.«

VPN-løsningen er leveret det jyske it-firma Systemtech, og Skive Handelshøjskole er den første kunde på systemet.

Hvad er formålet med projektet?

»Der var flere mål. Ideen er jo at yde den bedste service overfor eleverne. Vi vil gerne være så fleksible så muligt overfor eleverne, det mener vi, at vi har opnået. Så er der selvfølgelig også mål fra skolen af, at vi sparer investeringer især i form af storagefaciliteter, som vi nu ikke behøver længere«

I virkeligheden er det ligesom at have en light udgave af en af skolens gamle stationære elevcomputere på det lokale netværk, fortæller Ulrik Mikkelsen. Derfor ryger de stationære også snart på genbrugsstationen.

Hvad har din rolle været?

»Jeg har testet af og afdækket, hvis der har været nogle uhensigtsmæssigheder i kildekoden. Og så har jeg sagt 'når vi gør sådan, så sker der sådan, og det er ikke hensigtsmæssigt.' Det er også helt nede på niveau som banaliteter om, at man vil have en genvej på skrivebordet til en vis applikation.«

Hvilke udfordringer har der været?

»Det største problem har været elever, som har pc'er, der ikke er ordentligt opdaterede. Men med det nye system har vi fået frigjort ressourcer i it-afdelingen, som betyder, at vi har kunnet hjælpe eleverne med for eksempel at få installeret et antivirusprogram.«

Netop antivirusprogrammer har dog også været en sten på vejen for Ulrik Mikkelsen. Det viste sig hurtigt, at nogle antivirusprogrammer ikke ville slippe VPN klienten igennem firewallen, hvilket resulterede, i at eleverne fik fejlmeddelelser. Det problem er imidlertid løst nu. I samarbejde med Systemtech har Ulrik Mikkelsen fået tilføjet en funktion i klienten, der alarmerer brugeren, hvis en firewall stiller sig i vejen for klienten.

Har du nogen gode råd?
»Gå i gang med det med det samme. Jeg synes, det er så godt, at jeg sidder og jubler. Det er fleksibelt, og vi kan give eleverne en fremragende service.«

Han tilføjer dog også, at man bør planlægger det grundigt, ført man kaster sig ud i et lignende VPN-projekt. Blandt andet bør man kontrollere, at det trådløse netværk er dækkende og at det kan klare belastningen fra mange hundrede brugere på en gang.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jesper Lund

Skoleelever skal ikke lære at printe, men at bruge computeren til at læse på. Hvis man aflevere noget på print skal ens karakter nedskrives med 1.

Ja, det er helt sikkert billigere for samfundet at betale lærerne løn for at printe opgaverne ud..

 • 0
 • 0
Kim Schulz

læreren skal da heller ikke printe. Han kan rette og kommentere direkte i den digitale kopi og så kan eleven få den digitale kopi direkte tilbage. Simpelt og let, men desværre meget langt fra hvad skolelærere i dagens danmark formår at klare.

 • 0
 • 0
Simon B Christoffersen

Hej Simon

EasyIQ ConnectAnywhere understøtter pt. fuldautomatisk Windows XP, Vista og 7. om et par måneder vil også MAC OS være fuldautomatisk understøttet. Flere OS'er kommer senere I dag er MAC og Linux understøttet i systemet via en manuel opsætningsvejledning.

Du kan se mere her: http://www.systemtech.dk/images/stories/pdf/produktark/Produktark%20Easy...

 • 0
 • 0
Michael Kollemorten

Hvis de eneste services som eleverne skal have adgang til er fil og print så kunne en mere simpel løsning være at benytte Webdav til fildeling og Cups til print. Jeg syntes at en VPN løsning i dette tilfælde lyder overdrevet.

 • 0
 • 0
Simon B Christoffersen

Løsningen benytter både VPN og Webdav afhængig af behov og hvor eleven er fysisk, men det der gør løsningen anderledes en "just another VPN client" er at en pige i 3 klasse også kan finde ud af at bruge den og at alt er fuldautomatisk. Eleven skal kun logge ind engang og alle andre services køre derefter single signon. Dertil kommer at brugerinterfacet er pædagogisk opbygget og Live@edu, Google apps ol. pludselig ligger ved elevens fingerspidser og ikke bag en masse logins og url'er. Det er også ligegyldigt hvor eleven befinder sig (på skolen, hjemme, i Timbuktu), det vil automatisk være den tilgang til skolen resourcer, som er centralt bestemt der er tilgang yil, uden at eleven skal tænke på noget teknik. Kort sagt er løsningen alt andet end teknisk i brug, men temmelig teknisk på backbone.

 • 0
 • 0
Kim Rasmussen

læreren skal da heller ikke printe. Han kan rette og kommentere direkte i den digitale kopi og så kan eleven få den digitale kopi direkte tilbage. Simpelt og let, men desværre meget langt fra hvad skolelærere i dagens danmark formår at klare.

Hvad bygger du den viden på? Den sædvanlige med at man da selv (for mange år siden) har gået i skolen? En pæn del af mine kollegaer retter da netop opgaver på den måde du beskriver - og det gør jeg naturligvis også selv. Hvis de rettede og kommenterede opgaver så skal bruges i en undervisningssituation er jeg desværre nød til at printe dem ud pt. Det er ikke nok at jeg bare sender dem retur i vores "afleveringssystem" hvis der skal være debat/snak/diskussion om dem i 10 min i en time - det er langt fra alle mine elever der sidder med en bærbar i timerne(men det går fremad), og så er det nødvendigt at de kan se deres kommenterede besvarelser på en anden måde...

Men jeg kender da en pæn del lærere der kun vil modtage opgaver digitalt - så drop lige det der pjat med at danske lærere ikke kan finde ud af moderne teknologi, tak. Og når det er sagt, så er det naturligvis korrekt at der fortsat er en del af danske lærere der ikke anvender it særligt meget i deres undervisning, og ja, det ER et problem - men altså ikke det der gælder for hele skolesystemet...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere