Skuffet ombudsmand: Du får ikke penge tilbage for køb af ubrugelige e-penge

Ombudsmanden er skuffet efter dom i Østre Landsret, som fastslår at man ikke kan kræve penge tilbage overførst fra Visa til Paypal.

Hvis du køber virtuelle penge, såkaldte e-penge, på nettet til at spille for, og de viser sig at være ubrugelige, så skal du ikke regne med, at din bank kan føre betalingen tilbage.

Det har Østre Landsret slået fast i en principiel sag, hvor en forbruger, med forbrugerombudsmandens retningslinjer i hånden, havde lagt sag an mod Nordea.

Manden havde investeret i e-penge med sit visa-kort til brug for køb via PayPal, men af uvisse årsager kunne pengene ikke bruges. Østre landsret mente dog, at kunden havde fået sin vare, nemlig e-pengene, og derfor var det rettens opfattelse, at det var uvedkommende, om han senere kunne bruge pengene.

Forbrugerombudsmanden har støttet kunden i sagen og er derfor skuffet over sagens udfald.

»Dommen indebærer, at forbrugerne skal være meget varsomme med at bruge betalingsformidlere som f.eks. PayPal til betalinger på Internettet. De kan dermed afskære sig muligheden for at få deres penge tilbage for ydelse, de har købt, men f.eks. ikke fået leveret ? og den mulighed har man jo typisk, når man betaler direkte med et internationalt betalingskort,« siger forbrugerombudsmand Henrik Øe i en pressemeddelelse.

Næste år skal de såkaldte ?charge back? regler drøftes nærmere i Folketinget, hvor politikerne vil tage stilling til, om forbrugerne bør have ret til at få sine penge tilbage.

Økonomi- og Erhvervsministeriet har for nylig sendt et lovudkast i høring om betalingstjenester, hvor ministeriet blandt andet foreslår regler om ?charge back?. Lovforslaget vil blive fremsat for Folketinget i slutningen af januar måned.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anonym

Det er vel derfor EBay er så interesseret i kun at benytte PayPal til at formidle betalingen.

Det er muligt, at sælgeren får fradraget et beløb hvis ikke han leverer, men jeg har i hvert fald ikke kunnet få refunderet hvad jeg en gang betalte for en vare der ikke dukkede op. I stedet stillede PayPal bare min konto i bero, og krævede at jeg gav dem direkte adgang til min bankkonto for at genoprette mit medlemskab.

At de så ovenikøbet beregner sig et anseligt tillægsgebyr for at foretage betalingen gør jo ikke sagen bedre.

Sådan er det i hvert fald her i Australien!

Ole.

 • 0
 • 0
#2 Erik Jensen

»Dommen indebærer... at de kan dermed afskære sig muligheden for at få deres penge tilbage for ydelse, de har købt, men f.eks. ikke fået leveret.

Det står der netop ikke noget om!

Manden har jo netop fået varen leveret, men at han så ikke kan bruge varen efterfølgende er jo banken og andre inderligt ligegyldigt.

Bruger selv paypal en del og de få gange hvor jeg ikke har fået varen, af den ene aller anden grund, er mine penge, efter en redegørelse for sagen forløb af køber og sælger, blevet returnet - uden diskussion

 • 0
 • 0
#3 Thomas Ammitzbøll-Bach

Skal det forståes sådan, at manden har brugt sit VISA-kort til at overføre penge til sin PayPal-konto, og derefter har han betalt for en vare/ydelse, som han ikke har fået, og derefter beder han banken (som er udsteder af hans VISA-kort) om at annullere transaktionen til PayPal, fordi han ikke har fået sin vare/ydelse?

Jeg er altså blevet noget gammel i mit hovede, så jeg er altså ikke så god længere til at læse fakta mellem disse følelsesfulde artikler. Måske kunne man lave en Version2-senior, hvor det er tydeligere, hvad der er fakta og hvad der er meninger?

Thomas

 • 0
 • 0
#4 Thomas Ammitzbøll-Bach

Efter nærlæsning af dommen i Østre Landsret af 19. december, kan den i grove træk ridses op således:

Sagsøgeren Søren Vestergaard nedlægger påstand om at sagsøgte Nordea Bank skal tilbagebetale kr. 100.791,28 som inddækning for misbrug jvf. betalingskortloven af 1994.

Pengene er overført til PayPal Inc. for at gennemføre betaling til OwnYourGames, som driver online-spillet EVE. I PayPals EULA fremgår, at de ikke behandler tvister om manglende levering af immaterielle ydelser, herunder spil.

Sagsøgte fastholder, at transaktionerne med VISA-kortet er til PayPal Inc. som betaling for levering/kredittering af de nævnte e-penge. Pengene er derefter overført til OwnYourGames, uden hvilke sagsøgte indflydelse derpå.

Østre Landsret afviser kravet.

Dommen kan læses her: http://www.forbrug.dk/fileadmin/Filer/Markedsf_ring_og_jura/Dom_-_FO_ret...

Thomas

 • 0
 • 0
#5 Thomas Lønskov Luther

Når man læser dommen så syntes jeg egentlig ikke rigtig der er ret meget i artiklen jeg kan genkende, og det gælder egentlig både her på v2.dk samt på cw.dk hvor man bliver noget kun forvirret over sagens forløb.

Men umiddelbart som jeg læser dommen så syntes jeg egentlig den er fair nok, manden er blevet fanget i at have købt en 'illegal' vare (dvs. e-pengene til onlinespillet) derfor har bagmanden snuppet de fysiske penge og han står med et stort minus. Eneste udvej er vel egentlig et civil søgsmål mod bagmanden, da paypal ikke kan/vil hjælpe da de ikke dækker omstændighederne vedr. e-penge.

Men jeg vil nu fortsat bruge paypal til at betale for varer med, det er nemt og billigt og indtil videre har jeg altid modtaget det aftalte indenfor ganske fornuftig tid.

 • 0
 • 0
#6 Martin Larsen

Ikke helt korrekt.

OwnYourGames driver ikke EVE online, men sælger virtuelle ydelser til diverse spil.

Efter en henvendelse til CCP (som driver EVE online) fik han lukket hans konto, da køb af ressourcer er brud på deres EULA.

Så i princippet kan han jo have fået leveret hans ydelser til hans konto. Han kan jo så bare ikke bruge det til meget da hans konto er lukket.

 • 0
 • 0
#7 Deleted User

Jeg synes ikke, at det fremgår helt klart, om de penge der ønskedes returneret var brugt, eller stadigt stod på paypal kontoen.

Hvis en betaling ønskes stoppet, kan det normalt gøres ved henvendelse til paypal. I dette tilfælde, vil pengene føres tilbage til paypal kontoen. Det er nu naturligt, at pengene også burde kunne føres tilbage til bankkontoen, og at paypal er forpligtet til, at tilbyde dette.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere