Det var ikke lige det resultat, politikerne havde håbet på.
Ekspertudvalget om åbne standarder skulle give en endelig melding om, hvilke dokumentformater, der lever op til kravene om åbenhed og modenhed, men efter massiv intern uenighed i udvalget blev konklusionen et nej til både ODF og OOXML.
Derfor stod Folketingets it-ordførere onsdag igen lidt på bar bund, efter mindst seks års diskussion om, hvordan staten kan bruge åbne standarder og styrke konkurrencen på markedet for kontorpakker.
»Det var jo en lidt besværlig indstilling, vi fik fra Ekspertudvalget. Nu arbejder vi videre med en ny vurdering af standardernes modenhed om et halvt år,« siger Hanne Agersnap, it-ordfører for SF, til Version2.
Michael Aastrup Jensen fra Venstre kalder den nye beslutning for en 'timeout'.
»Nu vil vi mødes hvert halve år og følge situationen nøje. Vi må tage til efterretning, at konklusionen fra Ekspertudvalget var, at ingen af de to formater er modne. Så der bliver ingen liste over godkendte standarder nu,« siger han.
ODF kan blive godkendt til efteråret
Den udmelding er Morten Østergaard fra de Radikale ikke helt enig i. Hans parti stod fadder til Folketingets beslutning om kun at bruge åbne standarder i 2006, og det er stadig en mærkesag.
»Vi fastholder, at der skal laves en liste over godkendte standarder. Og så tror vi, at modenhedssituationen vil ændre sig, når ODF 1.1 bliver ISO-godkendt til sommer. Så vi forventer altså, at ODF kommer på listen til efteråret,« siger han.
Den nye vurdering om et halvt år vil ske uden hjælp fra det fem mand store Ekspertudvalg, som blev nedsat til at give politikerne teknisk hjælp til det komplicerede emne. Men udover stor uenighed i udvalget, opstod der også tvivl om, hvad udvalgets opgave egentligt var.
Et af medlemmerne, CBS-professor Kim Normann Andersen, mener for eksempel, at udvalget også måtte tage økonomiske overvejelser ind i vurderingen af OOXML og ODF.
Men det var ikke meningen med udvalget, siger Hanne Agersnap.
»Vi bad dem vurdere den tekniske modenhed, men de har også kommenteret på økonomien, selvom vi ikke spurgte om det. Måske var det også et fejlspor at gå så teknisk til værks. Nu skal vi tilbage og se på konkurrencesituationen,« siger SF's it-ordfører.
Farvel til Ekspertudvalget
I stedet for et eksternt udvalg vil it-ordførerne nu læne sig op af IT- og Telestyrelsens vurderinger.
»Vi må erkende, at der nok ikke kommer meget mere ud af Ekspertudvalget, så nu har vi sagt 'tak for jeres arbejde'. Fremover bruger vi IT- og Telestyrelsen, som så kan indkalde eksperter efter behov,« siger Michael Aastrup Jensen.
Den metode betyder også, at der vil komme en formel høringsperiode, hvor alle kan kommentere de foreløbige konklusioner.
Udover den halvårlige vurdering af dokumentformaterne, vil ordførerne og Videnskabsministeren også gerne have bredt diskussionen ud, så konsekvensen af cloud-baserede kontorpakker som Google Docs også kan komme med i overvejelserne.
Det skal ske på en konference om åbne standarder i det offentlige, som Charlotte Sahl-Madsen (K) vil indkalde til.
Men hvor Venstre og nogle af Ekspertudvalgets medlemmer peger på browser-baserede løsninger som en ny front, der bryder med Microsofts monopol på kontorpakker, er SF mere kritisk.
»Skyen som afløser for Microsofts løsninger står jo ikke lige rundt om hjørnet. Det er jo også noget, vi først politisk skal beslutte, før der sker noget,« siger Hanne Agersnap.
De Radikale vil også forsøge at holde regeringen fast på det helt oprindelige mål i den årelange dokumentformat-debat: Reel konkurrence blandt leverandørerne af software til staten.
»Vi ser ikke meget til, hvordan regeringen vil leve op til målsætningerne om øget konkurrence og åbne standarder i indkøbspolitikken. Vi vil sætte et fornyet pres ind, og så ser vi frem til at høre svaret,« siger Morten Østergaard.
Mens debatten fortsætter og en beslutning om fremtidens åbne dokumentformat for staten igen bliver udskudt, bliver Christiansborgs computere nu opgraderet til nye versioner af Microsoft Office.
Det skriver Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti i en e-mail til Version2. Han er efter skiftet til Europa-Parlamentet ikke længere partiets it-ordfører, men er stadig en aktiv del af debatten om dokumentformater.
»I disse uger og måneder kan jeg konstatere, at statens forskellige kontorer alligevel opgraderer til Microsofts nye kontorpakker. Der er jo noget barokt over, at Folketingets it-afdeling giver mig en ny pc med OOXML helt uafhængigt af, at politikerne på Christiansborg faktisk har besluttet sig imod det. Vi må derfor have et overblik over, hvorvidt hele denne proces overhovedet har gavnet konkurrencesituationen på software. Hvis ikke det er tilfældet, er der jo noget helt galt,« skriver Morten Messerschmidt.