Skuffede politikere tager dokumentformat-timeout: Prøver igen om et halvt år

Folketinget har erklæret timeout i dokumentformat-debatten og vil vurdere situationen igen om et halvt år, hvor ODF 1.1 kan være godkendt. Der sker fremover uden hjælp fra Ekspertudvalget.

Det var ikke lige det resultat, politikerne havde håbet på.

Ekspertudvalget om åbne standarder skulle give en endelig melding om, hvilke dokumentformater, der lever op til kravene om åbenhed og modenhed, men efter massiv intern uenighed i udvalget blev konklusionen et nej til både ODF og OOXML.

Læs også: Dokumentformatkrig i baglås: Nu er hverken ODF eller OOXML godkendt

Derfor stod Folketingets it-ordførere onsdag igen lidt på bar bund, efter mindst seks års diskussion om, hvordan staten kan bruge åbne standarder og styrke konkurrencen på markedet for kontorpakker.

»Det var jo en lidt besværlig indstilling, vi fik fra Ekspertudvalget. Nu arbejder vi videre med en ny vurdering af standardernes modenhed om et halvt år,« siger Hanne Agersnap, it-ordfører for SF, til Version2.

Michael Aastrup Jensen fra Venstre kalder den nye beslutning for en 'timeout'.

»Nu vil vi mødes hvert halve år og følge situationen nøje. Vi må tage til efterretning, at konklusionen fra Ekspertudvalget var, at ingen af de to formater er modne. Så der bliver ingen liste over godkendte standarder nu,« siger han.

ODF kan blive godkendt til efteråret
Den udmelding er Morten Østergaard fra de Radikale ikke helt enig i. Hans parti stod fadder til Folketingets beslutning om kun at bruge åbne standarder i 2006, og det er stadig en mærkesag.

»Vi fastholder, at der skal laves en liste over godkendte standarder. Og så tror vi, at modenhedssituationen vil ændre sig, når ODF 1.1 bliver ISO-godkendt til sommer. Så vi forventer altså, at ODF kommer på listen til efteråret,« siger han.

Den nye vurdering om et halvt år vil ske uden hjælp fra det fem mand store Ekspertudvalg, som blev nedsat til at give politikerne teknisk hjælp til det komplicerede emne. Men udover stor uenighed i udvalget, opstod der også tvivl om, hvad udvalgets opgave egentligt var.

Et af medlemmerne, CBS-professor Kim Normann Andersen, mener for eksempel, at udvalget også måtte tage økonomiske overvejelser ind i vurderingen af OOXML og ODF.

Læs også: Medlem af Ekspertudvalget: »Ikke realistisk at sige ja til ODF«

Men det var ikke meningen med udvalget, siger Hanne Agersnap.

»Vi bad dem vurdere den tekniske modenhed, men de har også kommenteret på økonomien, selvom vi ikke spurgte om det. Måske var det også et fejlspor at gå så teknisk til værks. Nu skal vi tilbage og se på konkurrencesituationen,« siger SF's it-ordfører.

Farvel til Ekspertudvalget
I stedet for et eksternt udvalg vil it-ordførerne nu læne sig op af IT- og Telestyrelsens vurderinger.

»Vi må erkende, at der nok ikke kommer meget mere ud af Ekspertudvalget, så nu har vi sagt 'tak for jeres arbejde'. Fremover bruger vi IT- og Telestyrelsen, som så kan indkalde eksperter efter behov,« siger Michael Aastrup Jensen.

Den metode betyder også, at der vil komme en formel høringsperiode, hvor alle kan kommentere de foreløbige konklusioner.

Udover den halvårlige vurdering af dokumentformaterne, vil ordførerne og Videnskabsministeren også gerne have bredt diskussionen ud, så konsekvensen af cloud-baserede kontorpakker som Google Docs også kan komme med i overvejelserne.

Det skal ske på en konference om åbne standarder i det offentlige, som Charlotte Sahl-Madsen (K) vil indkalde til.

Men hvor Venstre og nogle af Ekspertudvalgets medlemmer peger på browser-baserede løsninger som en ny front, der bryder med Microsofts monopol på kontorpakker, er SF mere kritisk.

»Skyen som afløser for Microsofts løsninger står jo ikke lige rundt om hjørnet. Det er jo også noget, vi først politisk skal beslutte, før der sker noget,« siger Hanne Agersnap.

De Radikale vil også forsøge at holde regeringen fast på det helt oprindelige mål i den årelange dokumentformat-debat: Reel konkurrence blandt leverandørerne af software til staten.

»Vi ser ikke meget til, hvordan regeringen vil leve op til målsætningerne om øget konkurrence og åbne standarder i indkøbspolitikken. Vi vil sætte et fornyet pres ind, og så ser vi frem til at høre svaret,« siger Morten Østergaard.

Mens debatten fortsætter og en beslutning om fremtidens åbne dokumentformat for staten igen bliver udskudt, bliver Christiansborgs computere nu opgraderet til nye versioner af Microsoft Office.

Det skriver Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti i en e-mail til Version2. Han er efter skiftet til Europa-Parlamentet ikke længere partiets it-ordfører, men er stadig en aktiv del af debatten om dokumentformater.

»I disse uger og måneder kan jeg konstatere, at statens forskellige kontorer alligevel opgraderer til Microsofts nye kontorpakker. Der er jo noget barokt over, at Folketingets it-afdeling giver mig en ny pc med OOXML helt uafhængigt af, at politikerne på Christiansborg faktisk har besluttet sig imod det. Vi må derfor have et overblik over, hvorvidt hele denne proces overhovedet har gavnet konkurrencesituationen på software. Hvis ikke det er tilfældet, er der jo noget helt galt,« skriver Morten Messerschmidt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Carsten Sonne

på EU plan, hvor det høre til.

Dokument standarder er for store og vigtige til at blive offer for et politisk spil blandt IT mastodonterne. EU har været i stand til at løfte lignende opgaver igennem såkaldte forskningsprojekter. Det er helt hul i hoved at livsnerven i aftaler overlades til erhvervslivets interesser.

PDF er fint til ikke-redigbare dokumenter. PDF er som at mejsle i sten - indhold kan ikke umiddelbart ændres. Formater for redigbare dokumenter er derimod rent anarki. Elektroniske dokumenter repræsenterer det virtuelle papir. Ville vi nogen sinde overlade papirets udtryksmuligheder til financielle interesser ? Det tror næppe nogen kan forestille sig.

 • 0
 • 0
#2 Hans Schou

Skal vi have Microsoft i DK?

Det virker som om at politikerne vil blive ved med at trække beslutningen, indtil at valget bliver Microsoft. Den sidste afgørelse er nej til Microsoft, og så skal vi igennem en runde mere. Det bliver ved lige indtil Microsoft bliver valgt. Politikerne vil ikke have "ikke-Microsoft" løsningen, hvad den så end måtte hedde.

Når først valget er blevet Microsoft, så bliver det ikke lavet om igen.

 • 0
 • 0
#3 Thue Kristensen

Det lyder som om, at politikerne er utilfredse med ekspertudvalget. Men samtidigt, så lyder det som om, at ekspertudvalget ikke kunne have svaret anderledes, med kravet om at der ikke gik data tabt ved konvertering.

Hvis politikerne stiller et dumt spørgsmål, så må de jo finde sig i at få et dumt svar.

 • 0
 • 0
#6 Carsten Sonne

PDF er forfærdeligt til ikke-redigerbare dokumenter, som ikke skal printes. Det er jo bundet til en bestemt sidestørrelse, som ikke nødvendigvis passer til min ebogs-læser.

Selvfølgelig er der plads forbedringer - der er dog altid. Jeg tror PHK sagde noget i retning af "Tør øjnene og smøg ærmerne op..."

http://www.version2.dk/artikel/18635-toer-oejnene-og-smoeg-aermerne-op

 • 0
 • 0
#7 John Foldager

Én ting er at man nu dropper begge formater OG opgraderer statens licenser til at køre OOXML.... what????

Nå men...

Hvorfor sætte en tidsfrisk om 1/2 år til at reevaluere? Hvorfor ikke reevaluere dén dag fx. ODF 1.1 kommer igennem nåleøjet? Lur mig om ikke Microsoft's lobbyister i ISO får udskudt en evt. godkendelse af ODF 1.1 til liiiiiiige efter om 1/2 år... så har Microsoft nemlig endnu ét år til at gøre deres format bedre.

 • 0
 • 0
#9 Gert Agerholm

Én ting er at man nu dropper begge formater OG opgraderer statens licenser til at køre OOXML.... what????

Det er en yderst velovervejet beslutning. På den måde udelukker man muligheden for at sige nej til OOXML.

Jeg vil garantere for at det på det tidspunkt bliver brugt som argument for at man ikke kan udelukke OOXML, lige gyldigt hvad undersøgelser viser. Ekspertudvalget har jo allered lagt ordene i munden på dem ved at sige:

Var ODF blevet godkendt som det eneste format nu, ville det betyde besvær og tabt arbejdstid i staten, mener professoren.

Kald mig hvad i vil, men vil lever IKKE i et demokratisk land hvor der er helt frie muligheder. Vi peger altid på østlande og Italien for korruption, det lever også i DK :-(

 • 0
 • 0
#10 Lars Tørnes Hansen

Det lyder som om, at politikerne er utilfredse med ekspertudvalget. Men samtidigt, så lyder det som om, at ekspertudvalget ikke kunne have svaret anderledes, med kravet om at der ikke gik data tabt ved konvertering.

Hvis politikerne stiller et dumt spørgsmål, så må de jo finde sig i at få et dumt svar.

Helt enig, og det er vist tæt på det vi inden for IT kalder for:

Garbage in, Garbage out

http://en.wikipedia.org/wiki/Garbage_In,_Garbage_Out

 • 0
 • 0
#13 Lars Tørnes Hansen

Fra en computernovice, er det ikke stort ståhej for ingenting ? Microsoft office i de nye udgaver kan læse ODF og openoffice kan læse MS-office. Hvad er det store problem for 95% af brugerne

Den udtalelse må stå for din egen regning.

Jeg har altid haft problemer med Word dokumenter i Openoffice.org, eller LibreOffice.

Problemet er at man ikke bare kan bruge et dokumentformat, som er et lukket format. Jeg har set masser af gange, hvor en MS Office bruger ikke kunne åbne et Word dokument fra en nyere version af MS Office.

Man bliver derfor nødt til at bruge en standard, så altid senere kan læse dokumentet igen.

De dokumentformater der er til vedtagelse som standarddokument i det offentlige er enten OOXML og/eller ODF.

 • 0
 • 0
#14 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Lars,

Problemet er at man ikke bare kan bruge et dokumentformat, som er et lukket format. Jeg har set masser af gange, hvor en MS Office bruger ikke kunne åbne et Word dokument fra en nyere version af MS Office

Du er klar over, at dette sandsynligvis ikke skyldes "lukkethed" men blot at det nyere format har features som den gamle applikation ikke kan forstå?

 • 0
 • 0
#15 Lars Tørnes Hansen

Du er klar over, at dette sandsynligvis ikke skyldes "lukkethed" men blot at det nyere format har features som den gamle applikation ikke kan forstå?

Det er jeg helt klar over at nye features sandsynligvis ikke forstås af ældre versioner af samme program

Jeg finder det problematisk, og jeg anser det som en økonomisk malkeko - det betyder dog ikke at jeg har noget imod at software koster penge - det er fint. Se det bare som brok over at det set fra min side før-OOXML tiden, så ud til at hver eneste ny Office version gemte i et nyere lukket dokumentformat.

Jeg bemærker lige at jeg med "lukket format" mener ustandardiserede formater, som enten holdes helt hemmeligt eller del-vis hemmeligt.

Hvis du ved noget om dengang fra før-OOXML tiden, så fortæl endelig (hvis du må).

 • 0
 • 0
#16 Torben Mogensen Blogger

(X)HTML (minus scripts og andre sikkerhedsrisikoer) burde fint kunne bruges som dokumentformat i det offentlige: Det er universelt, det er veldefineret, de fleste officepakker kan importere/eksportere i (X)HTML og det et er skalerbart til vilkårlige sidestørrelser, så Carstens indvending mod PDF er imødekommet.

Og det kan tilstrækkeligt til at dække stort se alle behov, undtaget dog regnearksfunktioner.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere