Skudsekund gør nedtælling til nytåret ét sekund længere
3… 2… 1… 1… Godt nytår!
Der skal tælles et ekstra sekund ned, før vi kan springe ind i 2017. 2016 får nemlig tilføjet et skudsekund. Det meddelte Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS) i juli ifølge The Register.
Skudsekunderne kompenserer for små variationer i Jordens rotation. SI-sekundet er defineret ud fra radioaktiviteten i Cæsium-133, men det giver en afvigelse i forhold til observeret astronomisk tid på Jorden. Derfor blev skudsekunderne indført for at sikre, at de atombaserede tidsmålinger og de astronomiske tidsmålinger blev synkroniseret.
Mens skudår følger et fast mønster, så er det sværere at forudsige, hvornår det er nødvendigt med et skudsekund. Det giver problemer for it-systemer, der er afhængige af præcise tidsangivelser.
De fleste systemer har i dag protokoller på plads til at håndtere skudsekunderne, men i 2012 gav skudsekundet alligevel problemer for en del systemer. Da næste skudsekund blev indført 30. juni 2015, var der kun mindre problemer.
I år kommer skudsekundet nytårsaften. Det vil sige, at klokken 23:59:59 bliver fulgt af 23:59:60 og først derefter 00:00:00.
De enkelte systemer implementerer det forskelligt. Visse systemer holder et sekunds pause klokken 23:59:59, andre strækker det sidste sekund, og atter andre tæller det sidste sekund to gange.
For it-systemer er det mest almindelige problem, at tidsstempler i databaser og logfiler ikke er præcise lige omkring skudsekundet.
Det har været på tale helt at afskaffe skudsekunderne. Det er UTC, der er bundet til astronomisk tid i forhold til Jordens kredsløb og rotation, men der er tidssystemer, der i forvejen er ude af trit med UTC. Det gælder blandt andet GPS.
Foreløbig ser skudsekunderne ud til at leve videre frem til i hvert fald 2023 ifølge den internationale teleorganisation ITU, men det er uvist, hvor mange skudsekunder der bliver annonceret i mellemtiden.
