Skudsekund gør nedtælling til nytåret ét sekund længere

7 kommentarer.  Hop til debatten
Skudsekund gør nedtælling til nytåret ét sekund længere
Illustration: Jesper Stein Sandal.
2016 får også tilføjet et ekstra sekund ligesom 2012 og 2015, men denne gang falder skudsekundet på nytårsaften.
10. oktober 2016 kl. 11:59
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

3… 2… 1… 1… Godt nytår!

Der skal tælles et ekstra sekund ned, før vi kan springe ind i 2017. 2016 får nemlig tilføjet et skudsekund. Det meddelte Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS) i juli ifølge The Register.

Skudsekunderne kompenserer for små variationer i Jordens rotation. SI-sekundet er defineret ud fra radioaktiviteten i Cæsium-133, men det giver en afvigelse i forhold til observeret astronomisk tid på Jorden. Derfor blev skudsekunderne indført for at sikre, at de atombaserede tidsmålinger og de astronomiske tidsmålinger blev synkroniseret.

Mens skudår følger et fast mønster, så er det sværere at forudsige, hvornår det er nødvendigt med et skudsekund. Det giver problemer for it-systemer, der er afhængige af præcise tidsangivelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De fleste systemer har i dag protokoller på plads til at håndtere skudsekunderne, men i 2012 gav skudsekundet alligevel problemer for en del systemer. Da næste skudsekund blev indført 30. juni 2015, var der kun mindre problemer.

I år kommer skudsekundet nytårsaften. Det vil sige, at klokken 23:59:59 bliver fulgt af 23:59:60 og først derefter 00:00:00.

De enkelte systemer implementerer det forskelligt. Visse systemer holder et sekunds pause klokken 23:59:59, andre strækker det sidste sekund, og atter andre tæller det sidste sekund to gange.

For it-systemer er det mest almindelige problem, at tidsstempler i databaser og logfiler ikke er præcise lige omkring skudsekundet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har været på tale helt at afskaffe skudsekunderne. Det er UTC, der er bundet til astronomisk tid i forhold til Jordens kredsløb og rotation, men der er tidssystemer, der i forvejen er ude af trit med UTC. Det gælder blandt andet GPS.

Foreløbig ser skudsekunderne ud til at leve videre frem til i hvert fald 2023 ifølge den internationale teleorganisation ITU, men det er uvist, hvor mange skudsekunder der bliver annonceret i mellemtiden.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
13. oktober 2016 kl. 00:18

"SI-sekundet er defineret ud fra radioaktiviteten i Cæsium-133."

Nej, Cs-133 er en stabil isotop, dvs. den er ikke radioaktiv. Og selv om den var, ville det ikke være en nøjagtig måde at definere tid på. Derfor er påstanden forkert på hele to måder.

Mvh Sven.

5
11. oktober 2016 kl. 09:18

Hvis den trend fortsætter, i omtrent 2200 år, så vil vi til den tid, sammenlagt, have korrigeret for ca. 30 minutters forskydning.

Ja, det er et minimalt problem som meget nemmere håndteres med måske 100 års mellemrum. Et langt mere aktuelt problem er at UNIX tiden løber over 2038-01-19 03:14:07.

løsningsmodellen: "Overlad lorten til den næste!"

Tak for den fine sprogbrug. Kagen er nu nærmere at man til den tid skal slæbe rundt med en tabel med 4400 opslag der kan fortælle om der har været et skudsekund og hvilket fortegn det havde. Glasuren på "kagen" er så, at man har en tidsskala der overlapper sig selv nogle steder, og har huller andre steder. Hvor fedt er det lige set ud fra et teknisk synspunkt når ikke alle tidspunkter er entydige.

Om 2200 år tror jeg at vores efterkommere er ret ligeglade med skudsekunder. Til den tid har de deres hyr med at synkronisere deres ure til galaktisk tid.

4
10. oktober 2016 kl. 16:07

Lige nu er der kun 17 sekunders forskel mellem GPS og UTC tid

De seneste 44 år, har vi totalt set korrigeret med 36 skud sekunder, alle i positiv retning. Hvis den trend fortsætter, i omtrent 2200 år, så vil vi til den tid, sammenlagt, have korrigeret for ca. 30 minutters forskydning.

[...] så tror jeg der er nogen der tager vare på problemet til den tid.

<Indsæt passende kommentar om løsningsmodellen: "Overlad lorten til den næste!">

3
10. oktober 2016 kl. 15:36

Langt de fleste lever i lykkelig uvidenhed om deres eksistens, og det er jo perfekt.

Ja, men er der nogen der har gavn af skudsekunder de næste 1000 år?

Solen står alligevel ikke højest på himlen kl. 12 nogen steder. Pga. Jordens varierende afstand til solen varierer tidspunktet +/-10-15 minutter plus et fast offset afhængig af hvor langt fra tidszonens ideallinje du står (op til +/- 90 minutter).

Hvis vi dropper skudsekunder og det om 1000 år viser sig, at være et problem at døgnet har forskubbet sig 20 minutter, så tror jeg der er nogen der tager vare på problemet til den tid.

Og der er det altså alligevel smart, at datoerne (også om 10000) år, er nogenlunde aligned mellem GPS tid og civil tid, netop så langt de fleste folk fortsat kan leve i lykkelig uvidenhed

Lige nu er der kun 17 sekunders forskel mellem GPS og UTC tid. Det bliver da kun værre hvis vi fortsætter med årlige korrektioner af UTC de næste 10000 år.

2
10. oktober 2016 kl. 14:08

Tobias, hvor meget bøvl har du egentligt lige haft med skud sekunder? Langt de fleste lever i lykkelig uvidenhed om deres eksistens, og det er jo perfekt.

Så er der et fåtal af os, for hvem de helt rigtige millisekunder er meget vigtige, og vi bruger nok mest GPS tid, men skal dog alligevel omregne tiderne til noget alle andre kan forholde sig til (civil tid). Og der er det altså alligevel smart, at datoerne (også om 10000) år, er nogenlunde aligned mellem GPS tid og civil tid, netop så langt de fleste folk fortsat kan leve i lykkelig uvidenhed.

1
10. oktober 2016 kl. 13:37

Så få dog de skudsekunder afskaffet. Så vidt jeg kan gennemskue så gavner de ingen og giver bare en masse bøvl. Hvis man at astronom så skal man vel alligevel kalibrere i forhold til klodens rotation og kan ikke vente på at der kommer et skudsekund en gang i mellem.