Rigtig mange kommuner vil i løbet af det kommende skoleår investere store summer i forsøg med brug af tablets i undervisningen. Samtlige kommuner i Sydjylland vil nemlig forsøge sig med Apples iPad. Det skriver DR P4 Syd.
Alene Varde Kommune vil bruge 800.000 kroner i det kommende skoleår på at udlevere iPads til samtlige elever og lærere i udvalgte klasser, og alle kommuner i DR P4 Syds og DR P4 Esbjergs områder vil bruge mellem 200.000 kroner og 800.000 på forsøg med iPads.
Allerede sidste år begyndte flere kommuner at udlevere iPad som forsøg med Odder Kommune som det mest opsigtsvækkende eksempel, fordi kommunen udstyrede samtlige elever og lærere med Apples tablets.
- It-studerende udvikler matematikbog til tablets: »Millionindkøb af iPads skal jo give mening«
- IT-Branchen advarer mod skolers milliondyre iPad-ræs
- Ingen dokumenteret effekt: Skoler køber iPads i blinde for millioner
- Denne artikel
- Odder Kommune køber iPads for knap 8 millioner: God investering mener it-chefen
- emailE-mail
- linkKopier link

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.
Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
...ansat/købt, for de svimlende summer ?!?
Indkøb af iPads er intet andet end populistisk fråseri, med penge som kunne være bedre brugt, i et i forvejen presset område af vores uddannelsessystem.
Send dog eksisterende, og ekstra ansatte lærere på kursus i brugen af interaktive tavler, så vil vi både kunne få færre elever per lærer OG bedre kvalitet i undervisningen.
Men jeg er selvfølge ikke politiker, så jeg er ikke i stand til at forstå den åbenlyse (mangel på) logik.
Det er lidt plat at vi skal bruge så mange penge på en tablet, og at vi støtter Apple, Hvorfor ikke støtte DANSKE produkter eller DANSKE virksomheder, vi mangler arbejdspladser og alligevel vil staten hellere have at andre gør arbejdet ?!?!?!
Og en anden ting, så er det jo ikke ligefrem livsnødvendigt med at lære at bruge en tablet.
Hvis danske virksomheder var innovative så ville det nok være lettere at støtte dem...
Jeg kan huske da vi i skolen skiftede fra Word Perfect til Word. Jeg havde en lidt unik tilgang til skiftet, da jeg også kørte Word Perfect derhjemme. Stort set alle jeg har talt med, som var på min årgang +/- et par år var lykkelige over skiftet - og ser stadigvæk den dag i dag i den grad Word Perfect som et forældet bagvendt system.
Sagen er den, at de skiftede fra en DOS-udgave af et rent tekst-system (WP) til en grafisk udgave af Word, der kørte i Windows og så langt mere fancy ud. Og ikke mindst skulle man ikke huske en lang række keyboard-genveje for at bruge det. Hvad ingen på min årgang fik at vide var, at Word Perfect kom ud med en grafisk udgave før Word (hvis jeg husker historien rigtigt - i hvert fald før Word blev installeret på skolerne) og hvis bare skolerne havde opgraderet, så var det Word Perfect alle havde brugt.
Men nu skiftede vi fra en forældet Word Perfect til en nyere Word... og Word Perfect landede for evigt i kassen med datidens bras. Jeg har mange gange hørt, at Word Perfect er noget skrammel, og hver gang er det kommet tilbage til den gamle blå skærm, der kun huskes fordi et nyere system overtog.
I dag har vi så den samme historie, bare med andre hovedpersoner. PC'erne bliver erstattet af tablets og eleverne vil utvivlsomt se PC'er som et forældet redeskab. Ja, man skal jo sidde flere om én PC, og den passer ikke ned i skoletasken, og jeg kan huske engang hvor strømmen gik... Alt sammen retorik som ikke er relevant for andet, end at der bliver investeret langt mere i tablets end der nogen sinde blev investeret i PC'er. I en af de tidligere tråde om det her blev det endda brugt som argument, at klassesættet havde svært ved at komme på det trådløse net - på magisk vis er dette ikke et problem, hvis man uddeler en tablet til alle elever.
Der findes læringsprogrammer til ipad! Ja, nogen i denne tråd har fundet 11 af dem? Mon ikke der også findes lidt til PC? Hvad er bedst (Jeg ved det ikke, men er det ikke et vigtigt spørgsmål)? Men man kan jo gøre en tablet til en PC med en masse ekstraudstyr! Ja, ok, så har vi en meget dyr laptop som ikke kan køre de gængse programmer.
I sidste ende vil jeg gerne vide: Hvordan er en investering i den dyreste tablet på markedet til hver elev bedre end en investering i en laptop til samme pris til hver elev? Kan de mere (ud over at tage billeder af edderkopper)? Og ikke mindst: Har man uddannet lærerne i hvordan de skal bruge disse nye redskaber før man har købt dem ind, eller har de måttet finde ud af det hen ad vejen?
Måske er det en supergod idé, at give eleverne tablets, og måske er ipadden den bedst egnede. Men med den information, der er tilgængelig om beslutningen, og når folk som Rikke kommer med argumenter der slet ikke handler om tablets, men om at få opdateret udstyret lidt, så virker det altså ikke særligt gennemtænkt.
Og så lige en sidste kommentar: Jeg er helt enig i at det er fedt at blive udfordret, men jeg ville som forælder til et barn i skolen foretrække, hvis lærerne bare havde top styr på hvad de lavede, frem for at de så det som en helt ny og spændende udfordring (som de aldrig havde prøvet før) at undervise poden.
Undskyld, at det blev lidt langt, der bygger sig meget op, når man læser sig igennem 44 kommentarer...
Der var lige lidt mere...
Folk taler om, at det er et spørgsmål om at binde sig til Apple, eller til Microsoft eller til Google.
Forskellen er, at Android er opensource, bliver lavet af MANGE forskellige producenter, nogle uden tilladelse fra Google (uden Play), nogen med deres egen forkede version (Kindle Fire f.eks), der er mange forkede versioner at hente, og programmer kan installeres uden Google's indblanding.
Apple's iOS er closed source, ligger på hardware fra ÉN producent, og alle programmer skal gå igennem Apple - hvis de skal koste penge skal ~30% gå til Apple.
Der er en verden til forskel på åbenheden af de to systemer, og hvor meget man binder sig til en enkelt producent. Dermed ikke sagt, at det vil være godt, hvis Android kommer til at dominere på skolerne. Hvis nogle skoler skulle mene at det var uansvarlig økonomi at købe udstyr til alle eleverne er det vigtigt at de selv kan vælge hvad de vil køre.
Vi har igennem mange år døjet med et Microsoft-monopol inden for skoleverden - og for den sags skyld PC-verden generelt. Nu hvor vi så småt er ved at komme det til livs, så ser jeg det bestemt ikke som en god løsning at hoppe direkte i armene på en virksomhed, der låser deres kunder endnu hårdere. Nu har vi chancen for at foretage nogle fornuftige valg, skal vi så ikke prøve at lære lidt af historien og lade være med at gentage de fejl vi har måttet leve med så længe?
Forskellen er, at Android er opensource, bliver lavet af MANGE forskellige producenter [...]</p>
<p>Apple's iOS er closed source, ligger på hardware fra ÉN producent, og alle programmer skal gå igennem Apple [...]</p>
<p>Der er en verden til forskel på åbenheden af de to systemer, og hvor meget man binder sig til en enkelt producent.
Jeg er helt enig med Mark.
Samfundet som helhed gør klogest i at basere sig på et system hvor der er plads til flere spillere og platformen er fælles ejendom, såsom Android. Historien har jo vist at den der ejer platformen ender med at tjene alle pengene.
At basere sig på et enkelt firma, såsom Apple eller Microsoft er som at give det firma en check på 100 mia kr over de næste 10 år og i øvrigt carte blanche til at ændre regler og priser som det passer dem.
I øvrigt findes der udmærkede programmer til folkeskolen til Android. Her er et par af de danske apps jeg er stødt på
Denne app er suveræn til alt med matematik for de lidt ældrehttps://play.google.com/store/apps/details?id=dk.regneregler
iPad-spillene nævnt ovenfor Matematik 1, .. 9. findes skam også til Android. Jeg har brugt dem lidt, men er ikke så begejstret, for selvom brugerfladen er glittende er selve opgaverne meget traditionelle ikke specielt inspirerende (det er bare en lang række regneopgaver)https://play.google.com/store/apps/details?id=dk.skolemat.level1
Og så er der en del Pixelineprogrammer til skolen (2 stk gratis, resten skal købes)https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kreamedie.uni.dk.schoolhelp
Til førskolebørn har Fusentasterne lavet nogle rigtig gode programmer:https://play.google.com/store/apps/developer?id=Fusentasterne
Derudover er der et væld af udenlandske apps (og sikkert også danske, jeg har ikke undersøgt det så grundigt men bare vist hvad jeg selv bruger)
En iPad er jo kun hardware-dimsen. Man kunne også sørge for, at man kun brugte software, der var tilgængelig på flere software-platforme.At basere sig på et enkelt firma, såsom Apple eller Microsoft er som at give det firma en check på 100 mia kr over de næste 10 år og i øvrigt carte blanche til at ændre regler og priser som det passer dem.
Selv om du vælger en anden leverandør end Apple, Microsoft etc. er du stadig prisgivet deres interesse i at opdatere netop din Android enhed. Personligt droppede jeg HTC Hero Andoid mobil, da HTC for det første var mere en 6 måneder om at levere den første opdatering, og siden ikke har leveret flere til den enhed. Jeg kunne selvfølgelig vælge at 'roote' den; men så er det jo ikke et forbrugerprodukt for menigmand....
Det er i min optik naivt at tro at man er sikret ved at væælge en leverandør med et Android produkt.
Personligt droppede jeg HTC Hero Andoid mobil, da HTC for det første var mere en 6 måneder om at levere den første opdatering,
Jeg kan godt forstå din irritation, men kommer alligevel med nogle små bemærkninger der måske kan mildne den lidt:
HTC betaler nu en dyr pris for ubekymret at havde sprøjtet en masse møgtelefoner ud i 2010 uden at havde planer om videre support. Derfor vælger mange nu en anden leverandør (Samsung for det meste), og det ville jeg også anbefale dig at gøre.
Forventningen om jævnlige softwareopdateringer i hele et produkts livstid er ny; Før i tiden købte man en telefon og opdaterede den aldrig. Det er langt nemmere at tilfredsstille den forventning hvis man har 4 hardwareenheder end hvis man har 3000.
Opdateringer fra Apple holdes hemmeligt og bliver først kendt når de ruller ud på telefonen. I et system som Android med fællesejerskab bliver opdateringer nødvendigvis offentligt kendt når de er udviklet, men derefter tager det altså et halvt års tid at kvalitetssikre dem i forhold til noget specifikt hardware og de tilretninger producenterne laver til Android.
Nogen gange vælger producenterne at blive ved en ældre Androidversion fordi de mener det giver en bedre brugeroplevelse. Det har Sony for eksempel gjort med deres Xperia Play. Apple har den modsatte holdning, og derfor hører man nogen gange sure opstød fra iPhone 3-ejere der mener deres telefoner er blevet alt for langsomme med den nyeste udgave af iOS.
Jeg mener det rigtige er at blive ved den version af systemet der virker bedst, og så holde beredskabet klar til sikkerhedsopdateringer. Vi har heldigvis endnu ikke set nogen telefon blive ramt af noget der ikke kunne klares med mindre radikale skridt, så producenternes beredskab MHT sikkerhedsopdateringer er ikke offentligt kendt, men også der vil jeg gætte på at Samsung og Sony er bedre rustet end HTC.
Er det ikke også sådan med Android? Mig bekendt bliver nye versioner af Android først frigivet fra Google i det øjeblik der kommer en ny dims med den?3) Opdateringer fra Apple holdes hemmeligt og bliver først kendt når de ruller ud på telefonen.
Er der et sted, hvor jeg kan gå hen og se fx gårsdagens ændringer til kildekoden fra Googles udviklere?
Keld og Jesper, I har ret. Jeg skulle nok i stedet havde skrevet
- Mange nyskabelser i iOS og Android holdes fortrolige under tilblivelsen og bliver først kendt når de er nogenlunde færdige.
(der er nok nogle gode grunde til dette, dem vil jeg ikke gøre mig klog på :-)
Da det tager et halvt års tid at kvalitetssikre nye udgaver dem i forhold til noget specifikt hardware og de tilretninger producenterne laver til Android, bliver eksisterende apparater altså nødvendigvis først opdateret når den nye Android-version har været offentligt kendt et halvt års tid.
Google samarbejder selvfølgelig med en hardwareproducent om at lave en telefon/enhed der kører den nye udgave, og denne hardwareproducent (denne gang var det ASUS) har derfor en tidslig fordel.
Derfor lader Google samarbejdet på skift med de forskellige hardwareproducenter.
At drive et projekt med fælles ejerskab kræver langt flere krumspring end at være ét firma der kan gøre det hele bag lukkede døre.
Ok - men så var din kommentar om, at3) Mange nyskabelser i iOS og Android holdes fortrolige under tilblivelsen og bliver først kendt når de er nogenlunde færdige.
Opdateringer fra Apple holdes hemmeligt og bliver først kendt når de ruller ud på telefonen. I et system som Android med fællesejerskab bliver opdateringer nødvendigvis offentligt kendt når de er udviklet,
... blot "sweet nothings"?
Og bare lige for at slå det fast: der er ingen tvivl om, at Android er langt mere åben end iOS - Android er jo OSS. Man skal bare være lidt påpasselig med, hvor langt op på den hysteriske skala man kravler, når man vil lovprise Android. En del af de processer, som Google har trukket ned over Android-udviklingen er bestemt ikke særligt "åbne".
(og jeg synes, at du kravlede lidt for højt op)
:o)
Hej Jesper,
Ja, du har ret, jeg kravlede lidt for højt op ad "åbenhedskalaen".
Som sagt kan der være mange grunde til hvorfor kildekoden holdes hemmelig under udviklingen. Mine gæt er at det skyldes konkurrencehensyn fra iOS, at det skaber ro for udviklerne, at der eksperimenteres en del og at offentliggørelse af ufærdig kode kunne skabe forkerte forventninger - men dine gæt er lige så gode som mine.
I andet projekt med offentlig bevågenhed jeg har været involveret i valgte vi at offentliggøre kildekoden til sidst, men vi valgte at fjerne al historik der var om de eksperimenter vi havde lavet undervejs og hvem der havde bidraget med hvad. Der var altså først adgang til kildekoden da vi "var færdige", og ikke undervejs.
Dette gør så desværre også at alle (minus en udvalgt hardwareproducent, og hvem det er går på skift) først har opgraderinger til deres enheder klart et halvt år efter offentliggørelsen.... og det var det jeg ville forklare Keld.
Jeg mener at der findes et roadmap, over hvad kommende Android versioner skal indeholde. Men i praksis har du givetvis ret.Er der et sted, hvor jeg kan gå hen og se fx gårsdagens ændringer til kildekoden fra Googles udviklere?
Jeg bed nu i det 'sure' æble. Til gengæld er min nevø glad for at have overtaget min gamle. Var egentlig ganske glad for den; men ville ikke leve med at android versionen ikke understøttede muligheden for at anvende den som accesspunkt.Derfor vælger mange nu en anden leverandør (Samsung for det meste), og det ville jeg også anbefale dig at gøre.
Det kom vel da det blev til smartphones.Forventningen om jævnlige softwareopdateringer i hele et produkts livstid er ny
Ikke helt enig. Apple kører også et beta program på IOS6, som giver indblik i hvad der kommer.Opdateringer fra Apple holdes hemmeligt og bliver først kendt når de ruller ud på telefonen.
Bortset fra, at du ikke er bundet til den leverandør næste gang du skal vælge telefon. Inden for Android kan du vælge mellem en hel del producenter - også nogen som ikke støtter Google, hvis det er din anke. Hvis du har valgt et produkt baseret på iOS binder du dig til enten kun at køre Apple, eller at starte helt forfra på en ny platform (Med den ekstraudgift der er i det).
Det handler derfor ikke om hvor godt det går på kort sigt, men hvad dine muligheder er næste gang du kigger på markedet.
</p>
<p>Re: Muligvis er iPads et udmærket undervisningsmiddel
Philip: Nu er der altså sket lidt siden Windows XP... Det er ikke mit indtryk at dette har været nær så stort et problem under Windows 7 og Microsoft stiller iøvrigt et ganske udmærket (ihvertfald mindst lige så godt som alle de andre) antivirus tool tilrådighed helt gratis (Microsoft Security Essentials).</p>
<p>
Hvis vi lige skal blive på skole siden, så vil jeg bare lige informerer dig om at på skolerne bliver der altså brugt, Windows XP, og IE 7, så hvis eleverne kunne få en opgradering fra et forældet OS, til Ipad, ville det være godt får så kunne vi spare meget tid. Dog skulle vi på skolerne have fået Windows 7 på computerne i næsten 1 nu, og den beta de har nu, er meget dårlig...
I min avis forleden var et tillæg om skolestart. I en artikel illustreret med et billede af to børnehavebørn i skoven mellem bregner med en iPad i hånden står der: "Mads Christian og Laurits er sammen med Børnehuset Brøndsted på skovtur. "Skal vi ikke også tage et billede af den her?" Laurits tager rutineret et billede af edderkoppen. Sammen kikker de på resultatet på den store skærm. "Den er flot, ikke?" Mens de er i skoven kan Mads Christian og Laurits selv redigere billederne. Sammen med en pædagog udforsker de deres edderkop. De bruger internettet og kan på den måde gennem billeder og produktioner fortælle deres venner og forældre hvilken slags edderkop de fandt."
Jeg tvivler meget stærkt på at de ville have haft samme oplevelse med nogen anden IT løsning - netop fordi en iPad trækker "IT" ud af løsningen - og giver knægtene et værktøj i hånden af en helt anden klasse.
Må man bruge Ipad'en til prøver og eksamen? Umiddelbart vil jeg mene at en table i undervisningen er en ersatning til bøger og et leksikon, og ikke en pc. I det lys giver en tablet god mening. Det kan Rikke måske svar' på, men jeg går ud fra at når eleverne kommer op i de større klasser bruger de en pc - til at skrive stile etc. på. Og den elektroniske eksamen, som der bliver lagt op til, er vel mere oplagt til en pc end tablet. Kort sagt, skolerne afskaffer vel ikke pcen, men anskaffer til et subliment til bøgerne. "pc delen" kør' vel på samme måde, som altid, da det er en nødvendighed i det større klasser.
En anden ting, umiddelbart kan jeg ikke se det sku' være billigere at ha tablet og "almindelige" pc'er. Jeg vil også tro at skolernes it afdeling også har en udfordring med at tillade ipad og "almindelige" pc på en god og sikker måde, sikre sig printere virker på begge systemer, etc.
hej Anders det er korrekt, de kan skrive stile i skolen, vi har også stationære.
Må man bruge Ipad'en til prøver og eksamen?
På Københavns Universitet: Ja. I hvert fald på fysikstudiet.
Og ja, jeg læser i dag fysik på 2. år. Jeg har såvel iPad som MacBook med til skriftlig eksamen, sidstnævnte mest af hensyn til Mathematica.
Umiddelbart vil jeg mene at en table i undervisningen er en ersatning til bøger og et leksikon, og ikke en pc. I det lys giver en tablet god mening.
Man kan nu også indlægge en god grafregner som PocketCAS på den.
Det kan Rikke måske svar' på, men jeg går ud fra at når eleverne kommer op i de større klasser bruger de en pc - til at skrive stile etc. på.
Naturligvis. Men stilene skriver eleverne vel hjemme.
Og den elektroniske eksamen, som der bliver lagt op til, er vel mere oplagt til en pc end tablet. Kort sagt, skolerne afskaffer vel ikke pcen, men anskaffer til et subliment til bøgerne. "pc delen" kør' vel på samme måde, som altid, da det er en nødvendighed i det større klasser.</p>
<p>En anden ting, umiddelbart kan jeg ikke se det sku' være billigere at ha tablet og "almindelige" pc'er. Jeg vil også tro at skolernes it afdeling også har en udfordring med at tillade ipad og "almindelige" pc på en god og sikker måde, sikre sig printere virker på begge systemer, etc.
PCen, i praksis hyppigt i form af en MacBook, er vel ikke noget skolen skal anskaffe. Det må vel være op til forældrene. Om deres børn så også har en sådan med i skoletasken, må de og forældrene vel så selv om.
Og en iPad kan såmænd sagtens bruges til en elektronisk eksamen, der i bund og grund er en form for multiple choice-prøve. Eleverne skal jo bare trykke på en af de 3-6 radioknapper ved hvert spørgsmål.
Sådan foregår i øvrigt også prøverne til MatIntro på naturvidenskab på Københavns Universitet.
http://sis.ku.dk/kurser/viskursus.aspx?knr=142198
hvorfra jeg citerer:
Løbende evaluering med intern censur og med karakter givet på baggrund af følgende tre delelementer:
(1) ...
(2) ...
(3) 2 skriftlige multiple choice-prøver på 75 minutter i uge 5 og 9, der hver bedømmes med points fra 0 til 10.
...
Hver opgave har her seks angivne svarmuligheder, som besvares ved at udfylde en 'radioknap' på det udleverede ark. Kun dette ark afleveres, og hele årgangens besvarelser skannes ind til maskinel evaluering, så resultatet kan aflæses på nettet inden for et par timer. Man trækker dog et passende antal rigtige svar fra, nemlig det antal der svarer til det antal rigtige, man statistisk ville få, hvis opgaverne løstes helt tilfældigt.
Meen - en iPad kunne skam sagtens bruges til en sådan eksamen. Det kræver blot etablering af trådløst netværk der 1. ikke gav adgang til internettet og 2. ikke gav mulighed for at eleverne kan kommunikere med hinanden under prøven.
Anders: Jeg tror ikke du skal regne med at det er ment som et supplement - hvis det var tilfældet, så havde man vel startet med at bruge pengene på at udstyre eleverne med en PC... når vi først er nået dertil, så kan vi godt tale om hvordan tablets så kan bruges som et supplement.
Måske skulle iPad-modstanderne kigge efter hvad der findes af undervisnings-applikationer i Apples AppStore, beregnet til iPad.
Umiddelbart fandt jeg serien Matematik 1, .. 9. Ni applikationer beregnet til matematikundervisningen i grundskolens 1. til 9. klasse.
Og Pixeline til fagene dansk, engelsk og matematik. Efter beskrivelserne at dømme er målgruppen 1.-4. klasse.
Men naturligvis er en iPad ikke særligt velegnet til at skrive fransk stil på, men det gøres vel også fortrinsvist hjemmefra. Ellers er der vel også plads til elevernes private laptops i skoletasken.
Husk nemlig endelig på at en iPad ikke er en laptop-erstatning. Det er noget helt andet.
Programmering i grundskolen? Glem det. Det kan ungerne lære hvis de melder sig til datalogi i 2.-3. gymnasieklasse, nu også på B-niveau.
For en god ordens skyld, så tror ikke at det er en god ide at lære folkeskoleeleverne at programmere javascript. Det ender hurtigt med at eleverne bruger alt tiden på at skrive semikolon og paranteser de rigtige steder.
Hvis man vil lære eleverne at programmere, så tror jeg at man får mere ud af at lege med LOGO eller et visuelt programmeringssprog. Blocky ser lovende ud, selvom der måske mangler nogen grydeklare opgaver.
http://blockly-demo.appspot.com/blockly/demos/maze/index.html
Niels: Jeg kan sagtens følge din pointe, men omvendt handler det ikke om at uddanne alle til programmører - så jeg tror det vil være en fejl at fokusere på læringssprog, hvor man så selv vil skulle bygge forståelsen videre til praktisk anvendelige sprog. Derfor så jeg reelt hellere fokus var på nogle af de scriptsprog som de rent faktisk kan bruge til noget fornuftigt i praksis og i de programmer og systemer mange kommer til at arbejde med ude i erhvervslivet (Derfor jeg nævnte VBScript og Javascript).
Måske skyldes min reservation over for Apples færdigsyede iTunes univers blandt andet, at jeg er vokset op i en tid, hvor man måtte lære sig DOS-kommandoer, hex-editering og hukommelses-fiksfakserier for overhovedet at kunne udnytte en computer.
Jeg er også forvænt med, at adgang til information og basale softwarefunktioner er gratis, hvis blot man gider at lære sig selv at søge målrettet efter det, og at man må lære sig selv at skelne mellem sunde programmer og malware. Det er selvfølgelig også en grund til, at iTunes i min optik er en syg ting.
En iPad har som andre tablets en lang række anvendelsesmuligheder, som formentlig er både billigere og bedre end en del andre IT-undervisningsløsninger... Men hvad nu hvis jeg var skoleelev i dag og foretrak at arbejde på min laptop, fordi den både er sundere at arbejde med og billigere og mere fleksibel til visse formål?
Måske skyldes min reservation over for Apples færdigsyede iTunes univers blandt andet, at jeg er vokset op i en tid, hvor man måtte lære sig DOS-kommandoer, hex-editering og hukommelses-fiksfakserier for overhovedet at kunne udnytte en computer.
Og hvor har vi da spildt meget god tid på det. Sikkert godt for dem, der synes at det er sjovt; men ikke særlig produktivt. Og jo, jeg ved en smule om det. har kigget i computere så store og gamle at memory var monteret i øjenhøjde, og bestod af kobbertråde og ferritkerner.
Men det er ikke i itunes at stakkels mennesker kan komme forkert afsted og blive låst ude af deres pc, efter download af noget de troede var chrome browser, og i stedet blive mødt med krav om at overføre penge, for at få låst deres computer op :-)Jeg er også forvænt med, at adgang til information og basale softwarefunktioner er gratis, hvis blot man gider at lære sig selv at søge målrettet efter det, og at man må lære sig selv at skelne mellem sunde programmer og malware. Det er selvfølgelig også en grund til, at iTunes i min optik er en syg ting.
Men det er ikke i itunes at stakkels mennesker kan komme forkert afsted og blive låst ude af deres pc, efter download af noget de troede var chrome browser, og i stedet blive mødt med krav om at overføre penge, for at få låst deres computer op
... Så galt går det vel sjældent for langt de fleste Windowsbrugere. Men hvis vi er på vej ud i de mere vidtløftige påstandes univers, så er det mit forsigtige gæt, at de summer, som Apple tjener på uopmærksomme iTunes-brugere formentlig her langt større, end de summer, som de mest naive/uheldige Windowsbrugere har tabt pga. spam og malware. ;-)
Det kan godt være de ikke har tabt penge på virus og malware på Windows, med mindre man regner tid som penge. Her er min erfaring med at hjælpe familiemedlemmer.
Antivirus programmer der ikke virker da de kun kan fange kendte viruser. Tilgengæld stiller de brugeren en masse spørgsmål de ikke kan svare på og sluger lidt ekstra regnekraft.
Forklare familiemedlemmer de ikke skal være bekymret over deres abonnement til Antivirusprogrammet er udløbet.
Opdateringer af Jave for at få NemID til at virke. Afinstallation af forskellige toolbar programmer der får internet-Explore vinduet til at ligne noget der er løgn og browser-vinduet bliver på størrelse med en brev-sprække.
Philip: Nu er der altså sket lidt siden Windows XP... Det er ikke mit indtryk at dette har været nær så stort et problem under Windows 7 og Microsoft stiller iøvrigt et ganske udmærket (ihvertfald mindst lige så godt som alle de andre) antivirus tool tilrådighed helt gratis (Microsoft Security Essentials).
Det er ikke nødvendigt at opdatere java for at få nemid til at virke, men det er generelt en god ide.
Det er heller ikke mit indtryk at Toolbar-helvede er et stort problem med IE 8/9 - det var IE 6/7 at det var slemt.
At dømme ud fra dit indlæg lyder det ærlig talt lidt som om du ikke har brugt Windows som dit primære OS de sidste 5 år, kan det passe?
Desuden er virus og malware altså ikke unikt for Windows og rammer i stigende grad også Macs efterhånden som denne platform er blevet mere populær.
Generelt er løsningen på problemet dog at udvise en lille smule omtanke.
Men hvis vi er på vej ud i de mere vidtløftige påstandes univers, så er det mit forsigtige gæt, at de summer, som Apple tjener på uopmærksomme iTunes-brugere formentlig her langt større, end de summer, som de mest naive/uheldige Windowsbrugere har tabt pga. spam og malware. ;-)
De eneste eksempler på det jeg er stødt på (og altså kun 'læst om') er forældre, der har givet deres poder i underskolen adgang til deres AppleID inklusive løsen ...
De har i øvrigt kunne få købet omgjort. Første gang. Sker det igen er der ingen hjælp; kan folk ikke finde ud af at ændre løsen?
Måske skyldes min reservation over for Apples færdigsyede iTunes univers blandt andet, at jeg er vokset op i en tid, hvor man måtte lære sig DOS-kommandoer, hex-editering og hukommelses-fiksfakserier for overhovedet at kunne udnytte en computer.
Så den nuværende generation må ikke drage nytte af den udvikling der har været... de skal gennemleve iterupt kanal id konflikter og guru meditationer... for at de kan værdsætte computere på samme måde som dig og andre alphanørder ? (ps! det er kun alphanørder der synes det er interessant for samtlige værdier af interssant... sorry).
Computere i alle afskygninger konvergere mod "app console" modelen og selv om man kan en masse ting i terminalen og med shell scripts og perl og alt muligt andet super smarte ting (er selv rigtig glad for R og applescript det kan en masse smart, når man skal knuse gigantiske data filer og få noget forståeligt ud af dem).
Så er der en ting de ikke er og det er tilgængelige for almindelige mennesker, så derfor er det på vej ud i periferien af hvordan man bruger IT og dermed hvad der prioteres i mainstream IT (incl save open dialog og filsystemer)
og to ting ang. ergonomi... sikkert er der nogen der foretrækker mere skærmplads til større opgaver...
http://store.apple.com/us/product/MD098ZM/A?fnode=3ahttp://store.apple.com/us/product/MC552ZM/B?fnode=3a
blip blop og du har en stor skærm og hvis onscreen keyboard er ondt så
http://store.apple.com/us/product/H5235LL/A/ieagle-bluetooth-keyboard?fnode=3e
eller et BT keyboard i din taske...
Er super til noter også med telefoner. Bruger selv WriteRoom på min iPhone (med en Glif http://www.studioneat.com/products/glif-for-iphone-4) til noter under foredrag (ja en iPhone er for lille til at redigere teksten i store drag men den er fin til at indtaste teksten, man kan se de sidste par sætninger og man kan navigere effektivt i teksten med keyboardet) og med et smartcover er en iPad super fin
Hvor er det ergonomiske problem ?
Hvis dimsen kan eliminere et par kilo bøger i rygsækken vil børnenes rygge takke os senere.
Så må man jo håbe for dig, at dine forældre har lagt noget arbejde i skolebestyrelsen for at sikre, at de programmer der bruges på de tablets de har udleveret kan fås til flere andre platforme.Men hvad nu hvis jeg var skoleelev i dag og foretrak at arbejde på min laptop, fordi den både er sundere at arbejde med og billigere og mere fleksibel til visse formål?
Nu må i holde op med al den snak om at binde sig til en platform. Specielt fordi det i ofte mener, er at man ikke skal binde sig til Apple, mens det er okay at binde sig til Android. Det handler alene om Apple-forskrækkelse. Der var ingen der havde løftet en øjenbryn, hvis der var blevet indkøbt tablets fra Samsung.
Og lad være med at undervurdere dem, der tager beslutningerne i de enkelte kommuner. At slynge ud, at de alene gør det for at spille smarte er under lavmålet. Mon ikke der er foretaget nogle beviste valg i forhold til hvad man får får pengene?
Da jeg gik i skole og gymnasiet foregik undervisningen udelukkende vha. Microsoftkontrollerede computere. Selv på universitetet var der ikke en eneste Mac i de åbne computercafeer.
Samtlige folk i Danmark over 25 år er opflasket med Microsoft - jo ældre man er jo værre . Op til en vis grænse selvfølgelig, da Microsoft jo trods alt ikke har eksisteret evigt, og computere heller ikke har været en del af undervinsingen i flere årtier.
Det er der aldrig nogen der har brokket sig over. Ikke én gang har jeg hørt de IT-kyndige folk og IT-chefer foreslå om ikke der skulle et par Mac's ind i billedet - eller Linux for den sags skyld. Aldrig. Og gjorde man det selv, var det kun hån til overs. Folks valgfrihed er aldrig nogensinde blevet respekteret i forvejen,
Introduktionen af Apple i skolerne er derfor et monopolbrud ikke det modsatte.
Windows har været en selvfølge i rigtigt mange år. Og det er måske der problemet ligger. Den ældre generation bliver nu truet af de unge, som er opvokset med Apples iOS-enheder, og finder det naturligt at bruge i dagligdagen. Alt er ikke længere som det plejer at være, og det giver erfaringsmæssigt, visse mennesker grå hår i hovedet. Omstillingsvillighed er ikke så udbredt som det burde være.
Ved at holde iPaden uden for undervisningen ville man tværtimod øge afstanden mellem hvad der sker i skolen og i samfundet uden om yderligere.
Så stor respekt til de kommuner der er fremsynede nok til at turde satse på at give deres elever et redskab, der er tidssvarende og som de unge i forvejen anvender i dagligdagen og dermed føler sig hjemme ved.
Om man så vælger den ene eller den anden platform, er mig underordnet. Det generer mig bare, når folk uden at kunne argumentere for det, per definition stempler Apple som det forkerte valg.
Er der en businesscase for disse massive investeringer? Kan de spare skolerne for andre udgifter? Er der dokumenteret øget indlæring ved brug af tavlecomputere? Hvad er det, børnene lærer bedre ved brug af elektroniske hjælpemidler? Bliver de bedre til at regne og læse? Får børn får bedre IT kendskab af at bruge en dims, som er bygget til underholdning? Min femårige datter er da fuldstændigt ligeglad med om hun spiller spil på Mac, Windoes, Ubuntu, iPad eller en Samsung telefon. En skærm er en skærm.
Ovre på P4s hjemmeside står der bla.:Er der en businesscase for disse massive investeringer? Kan de spare skolerne for andre udgifter? Er der dokumenteret øget indlæring ved brug af tavlecomputere? Hvad er det, børnene lærer bedre ved brug af elektroniske hjælpemidler?
Tidligere var der ofte 4-5 elever om samme computer, og så tager det altså lang til at søge information på internettet eksempelvis. Man kan også sige, at i-pad'en betyder, at det ikke er nødvendige at bruge så mange bøger og print, fordi du har al tilgængelig information lige ved hånden, siger Jan Brauer.
Fra Jan Brauer, Center For Undervisningsmidler i Aabenraa
Tidligere var der ofte 4-5 elever om samme computer, og så tager det altså lang til at søge information på internettet eksempelvis. Man kan også sige, at i-pad'en betyder, at det ikke er nødvendige at bruge så mange bøger og print, fordi du har al tilgængelig information lige ved hånden, siger Jan Brauer.
Det taler reelt ikke specielt meget for iPads, blot for flere computere til eleverne. Udsagnet ville være lige så sandt med ultrabooks.
Martin: Jeg er egentlig trekvart ligeglad med om det er Apple, Google, Samsung eller Microsoft der leverer tablets - jeg tror vi er flere der snarere stiller spørgsmålstegn ved om man får bedre undervisning ved at invistere i tablets fremfor rigtige PC'ere til eleverne.
Der er ingen tvivl om at iPads giver nogle interessante muligheder som en PC ikke har, men den har så sandelig også mange begrænsninger.
Tja - så valget stod måske imellem ultrabooks og tablets. De valgte så tablets. At en ultrabook er et valg/alternativ er ikke det samme som at en tablet ikke et alternativ.Det taler reelt ikke specielt meget for iPads, blot for flere computere til eleverne. Udsagnet ville være lige så sandt med ultrabooks.
At en ultrabook er et valg/alternativ er ikke det samme som at en tablet ikke et alternativ.
Men et alternativ der siger en del om hvad der prioriteres i dagens folkeskole. En vision der tilsyneladende går på at børn skal lege sig til IT kundskaber på underholdningsmedier. Jeg er ikke i tvivl om at pædagogikken bag dette er meget på linje med tidsånden og at både elever og lærer er super glade for at få en iPad foræret. Men jeg føler mig langt fra overbevist om at vi får elever der er bedre rustet til at klare IT udfordringerne ude i erhvervslivet ud af det.
Hvad er den langsigtede vision for dette eksperiment? Sætter vi overliggeren højt nok? Er dette noget der bringer os tættere på at være et IT foregangsland eller får vi blot en masse unge ud af det som er gode til at surfe og konsumere underholdning ? Har det reel værdi eller er det blot et politisk markedsføringsstunt for at promovere udkants-kommuner ?
Det siger da absolut intet om noget som helst.Men et alternativ der siger en del om hvad der prioriteres i dagens folkeskole.
@ Rikke Det er godt at der er nogen, der tør handle. Hvis alle gik og ventede på at der kom fuld konkurrence på tablet markedet,så skete der intet. Det vil være spændende hvis i kan publicere mere information om jeres erfaringer med tablets i undervisningen. Ikke så meget om Ipad; men mere om det pædagoiske udbytte i det.
Og der må jo være et eller andet godt i det. Børnene er nødt til at kunne anvende en tablet. De kan jo næsten ikke komme ind på et museum uden at få stukket en i hånden som rundviser. Og lur mig om ikke bugerkæderne om et års tid begynder at anvende dem i stedet for personale ved kaseapperaterne.
hej Keld om ikke så længe relancerer vi vores hjemmeside odder1t1.com, og så vil vi dele så godt vi kan:-)
jeg er lige netop så ung at jeg kom i skole for sent til at skulle lære at anvende en regnestok; men jeg kan stadig huske debatten om at vi ikke kune lære at regne uden kendskab til en sådan. Det er nu gået meget godt uden. Børn skal ikke lære at bruge Word, Excel eller andre programmer. De skal lære at læse, skrive og regne. Programmerne er sikkert nogle helt andre når børnene går ud af skolen. En tablet er et godt og kreativt redskab. Jeg er selv blevet åbnet op for en verden med interaktive 'bøger', almindelige ebøger, billedbehandling, informationssøgning, fotobehandling etc.
I min optik er der nogen, der bør se at komme ud af deres komfortzone og indse at pc verdenen, som vi kender den i dag er væk om 5 år, og så nytter det ikke noget at ungerne kan trykke på start knappen på noget, der ikke findes mere, som vi kender det i dag. Blot et indlæg fra en autodidakt itnørd, der tjener sit daglige brød i en dyb teknisk verden, og føler forandringerne stå og lure lige henne om hjørnet. Og det er dybt interessant at følge med i hvordan de nye generationer har muligheder....
Måske er det godt for undervisningen, måske ikke...vi får se om det bare er en wauw faktor.
Men, jeg er ikke så tryg ved at man lægger sig fast på en enkelt producent, eftersom ipad ikke er den eneste som kan bruges til formålet da der findes et hav af android enheder som kan det samme. På den måde vil man kunne øge konkurrencen mht. pris på enhderne, eller evt abbonnement hvis det er sådan det fungerer. Hvis det kun er Ipads, er det så ikkebare en wauw ting der kan øge interessen for undervisningen i en kort periode?
Mange lærebøger er begyndt at udkomme som e-bøger, så det giver god mening at bruge en tabletten som e-bogslæser. Så slipper eleverne for at pakke taske og måske kan tabletten også gøre det sjovere at læse lektier. Se eksempelvis dette interview med en glad elev fra Ørestad
http://www.b.dk/nationalt/ipads-hitter-paa-top-gymnasium
Til gengæld er det sikkert bøvlet at skrive dansk stil på en ipad, og det er farligt at for skolen at binde sig til en enkelt forhandler. Desuden er der tegn i sol og måne om at skolerne skal spare, så derfor er det upraktisk at introducere store ekstraudgifter.
Til Rikke: Det kunne være sjovt, hvis I filmede konferencen og lagde videoerne på nettet. Jeg vil gerne kigge med. De kunne eksempelvis lægges her
Niels,vores konferencer foregår på forskellige skoler hvor man får et kig ind i hverdagen, så det er svært at filme for dem der ikke har tid, lyst eller forhindret i at komme. derudover kan man efterfølgende få sig en snak med elever der viser hvad de bruger en iPad til i skolen, her kan man heller ikke helt filme. Så desværre, det kunne ellers være fint.
Det er sundt med forskellige holdninger, det er sundt med lidt skepsis og jeg forstår jer godt. Men jeg bliver også en lille smule træt af argumenter som ergonomi, eleverne rør sig meget mere end ved byod-løsninger. Det skal vi alle jo have i 2014, så kan man skælde ud på regeringen. Ipad er god til mange ting, den har også sine mangler, men efter år med nedslidt udstyr der koster spidsen af en jetjager at holde igang, en opstartstid og logintid der tager pusten ud af enhver lærers undervisning, tiden der går med at kopiere sider i bøger som eleverne har glemt, jamen hov, vi har fået mere undervisningstid ...Det er da et plus! Og så skal vi ikke glemme at lærerne (udover dem på Kims skole, som hvertfald ikke er i Odder) har fået en hel ny lærerrolle og elevrolle at forholde sig til, det er SUNDT med lidt udfordring, bare det ikke er teknisk. Utallige forskningshold har rettet kikkerten efter 1til1 løsningerne, for vi må ikke glemme at det er hvad det er! Hvor er vi heldige at få lov at få forsket folkeskolen godt og grundigt igennem, hvor er vi heldige med at vores elever kan lære på alle tider, alle steder! Hvor er vi heldige med at vi får vækket den divergente tænkning, der har lidt enormt under de rigtige svars pædagogik, hvor er vi heldige med at vi har alle informationer lige ved hånden, ingen lider under det, vil jeg vove at påstå. Penge siger I? kort sagt, det ved I ikke noget om, lad nu lade være med at rende rundt og bruge de buzz-words vi alle er ved at være lidt trætte af at høre på. Sæt kryds i kalenderen, Odder inviterer gerne ind så I kan få syn for sagn, der er konference den 25. oktober. Jeg bliver slemt skuffet hvis I ikke kommer og siger hej. Få jer en snak med os i Odder, vi vil så gerne snakke og vise vores glade lærere og elever frem. I stedet for at kværulere, så lad os mødes.
Det fremmer helt bestemt læsning af nyhederne i pausen... Men jeg tror desværre ikke der sker ret meget andet end det. Jo, det passer ikke. Min chef finder den rigtig god til at høre radio på. Den medtages selvfølgelig også til møder, nok mest for wauw faktor, for der bliver fluks hevet et tastatur op af tasken når der skal "laves" noget... og så er vi vel tilbage til en bærbar?
Og ja, jeg arbejder som folkeskolelærer.
Tablets er fantastiske til at vise indhold, men desværre er de double så ringe til at skabe det.
Meget FUD uden nogen fakta... Og de spørgsmål vil kun kunne besvares med milioner dyre undersøgelser... Og selv hvis de fandt at iPad understøttet undervisning var kvantitativt ville demografien her på version2 med frugt allergi lave et strategisk fallback til lock in argumentet og ergonomi argumentet... Ingen undersøgelse ville kunne stille jer tilfredse så længe svaret var "nej iPad er ikke anticrist".
Det er skoledistrikternes ansvar så de må ta beslutningen og stå med ansvaret for deres handlinger.
At mange skoledistrikter vælger iPad kunne eventuelt være baseret på deres kollegaers gode erfaring men at tá telefonen og ringe til en af de bestyrelser der har taget beslutningen og interviewe dem er alt for meget journalistik til at version2 kan klare det... Og det er unødvendigt at forvirre dem med frugt allergi med alt for meget fakta, for at kunne forarge dem... Man behøver bare skrive "OMGWTFBBQ der er nogen der har købt en iPad!!!!!!!"
Er der ingen skoledistrikter der har købt android tablets ? Eller små crapola bærbare (sorry "netbooks") ? Rigtige journalister kan jo faktisk skabe perspektiv ved at indsætte denne historie i en sammehæng... Fx. Hvor mange penge bruges på vedligehold og indkøb af almindelige computere i skolesammenhæng og hvordan er de sammenlignet (lifecycle cost, support cost osv) med iPad og andre tablets.
Men det er der ikke nogen redaktionelt ønske om at afklare... Reddaktionen Går bare lige efter pageviews struben og shock value... Patetisk version2 patetisk... Der er en interesant historie her men I ignorere den... For tænk nu hvis I kom til at tale med nogle lærere og elever der var glade for deres iPads og fortalte om hvordan de brugte den i undervisningen... Hvad ville i så gøre ? (så jeg forstår godt i hellere vil ignorere den faktiske historie for i skal bare poste "der er nogen der et eller andet sted der er nogen der køber et Apple produkt et sted !!!!!!!!!" og dagens pageviews er hjemme, easy, safe pathetic)....
Jeg udfordre jer hermed tá hen og tal med nogle lærere elever it ansvarlige og skriv en rigtig artikkel om iPads og undervisningen der lever op til journalistiske standarter istedet for at gemme jer bag rundringninger andre faktiske journalister har lavet.
For måske er grunden til at iPads spreder sig som steppeild i undervisningssammenhæng at lærerene der har dem fortæller deres kolegaer at den er god og den virker til at fremme undervisningen !!!!
Måske er en meget bedre end de dødsyge digitale tavler vi har brugt milioner og milioner på !!!
Eller IT ansvarlige der anbefaler den for dens lave support overhead !!!
Tá en tur og spørg dem i Varde I dare you I effing double dare you... Istedet for at lade andre lave arbejdet og så bare spinne historien med lidt ekstra anti frugt retorik og poste den uden kontekst...
Jeg kan gå med til iPad's op til og med 3/4. klasse, hvor det formentlig er en OK fin ide at børn lærer at lege sig til basale IT kundskaber. Men derefter bør fokus være på at lære at bruge en rigtig PC, som de unægteligt kommer til at skulle bruge langt mere i deres videre uddannelse og når de kommer ud i erhvervslivet.
En iPad er først og fremmest et medie til at konsumere information fra. Jeg siger ikke at man ikke kan være kreativ på en iPad, men holdt op imod en rigtig PC tåler det altså ingen sammenligning.
En iPad er ikke optimal til noget så basalt som at skrive en skolestil og det er unægteligt et problem - specielt når man kunne have brugt pengene på ultrabooks som ville være fantastiske til dette formål.
Desuden er det vigtigt at børn allerede i folkeskolen lærer at bruge programmer som Word, Excel og Powerpoint (eller alternativer), da det er kundskaber der idag er kritiske at have.
Desuden bør man lære alle HTML og basal programmering - HTML fordi det er det bedste præsentationsmiddel vi har og gavnligt uanset hvilket fag man er indenfor. Programmering fordi det udover at give bedre forståelse for hvordan computere virker også sætter brugere istand til at anvende Office-pakken fuldt ud (VBSCript makroer) og giver mulighed for at lave dynamisk HTML indhold (Javascript). Færdigheder som hvis alle havde disse for alvor ville kunne hæve IT niveauet ude i virksomhederne.
Og nej, det handler ikke om at alle skal være programmører - det handler om at programmering ikke skal være forbeholdt programmører, ligesom vi nok godt kan blive enige om at matematik ikke bør være forbeholdt matematikere. Programmering er allerede tæt på at være en lige så væsentlig færdighed som matematik og bliver kun vigtigere i fremtiden.
Hvis vi for alvor vil hæve IT niveauet herhjemme, så var det her man skulle sætte ind. At gå efter at børn skal være gode IT consumers er for lavt sat - børn bør lære at være kreative IT producers.
@Daniel Du opnår ikke noget ved at lære en generation til at kunne strikke et VBscript sammen, eller kunne sætte en hjemmeside sammen med nogle html koder. Jeg har allerede set flere generationer af disse værktøjer komme og gå. Vi må desuden forvente at det meste af det arbejde ligger i lande som Indien og Kina. lær hellere børnene at arbejde med problem løsning, samarbejde etc. det andet er der milliarder af mennesker der lærer. Jeg arbejder selv i projekter, hvor der indgår personale fra Indien, og læser på nettet, hvor det overvejende er folk fra BRIK landene, der deltager.
Og så lige den manglende kreativitet på en tablet. Det er ikke mange måneder siden at der var en udstilling på Luisiana med en kunstner, der havde fremstillet alle sine værker på en Ipad. hvis det ikke er kreativit så ved jeg ikke hvad det er.
Thomas: Gå efter bolden ikke efter manden.
Daniel: Jeg tror ikke alle har et behov for at prøve at programmere. Hvad med designere, forfattere, musiker, håndværker, landmænd. Hvad skal de med HTML-koder? Hvad mener du gør HTML bedst til præsentationer?
Hvad med en lommeregner, er den også et onde, for man kan jo ikke skrive en stil på den?
Det er korrekt at man ikke kan skrive en stil eller programmere, men der er altså andet i (undervisnings)livet. Jeg har en liste over ting som man kan bruge den til i undervisning.
Lær at skrive. Vi brugte det til at lære vores søn at skrive bogstaverne i stedet for at "tegne" dem. Simpel regning Stavning Læsning Applikationer kunne også tænkes til f.eks fremmedsprog. Geografi (Google Earth f.eks) Wikipedia Youtube til undervisningsbrug Itunes-U
Mine 2 drenge er 5 og 7 og har brugt vores iPad til læse, skrive og regning.
Selvfølgelig skal man være skeptisk. "A Fool with a tool is still a fool". Men de fleste Version2 brugere er dog helt utrolig skeptiske.
Philip:
"Hvad med designere, forfattere, musiker, håndværker, landmænd. Hvad skal de med HTML-koder? Hvad mener du gør HTML bedst til præsentationer?"
De har stadig enten brug for at kommunikere med et publikum eller med andre medarbejdere. Den lille landmand findes stortset ikke længere, idag er landbruget en stor industri og IT en meget stor del af denne. Selv idag vil du kunne se landbrug der har intranet hvor der udveksles information der kan tilgåes via smartphones ude i marken. Til intranet og CMS-løsninger, som hvis de ikke allerede berører alle brancher kommer til det i fremtiden, kunne have meget stor gavn af at alle forstod basal HTML. Og det er vel åbenlyst at forfattere og musikere i høj grad har brug for hjemmesider til at promovere sig selv og de har brug for at forstå dette medie. Du er reelt ikke istand til at udnytte internettets muligheder hvis du ikke forstår HTML, derfor bør det være en del af vores folkeskole.
Hvad programmering angår handler det om at alle systemer stortset designes efter laveste fællesnævner idag - og det ser desværre temmelig skidt ud med IT kundskaberne for denne fællesnævner. Det handler om at kunne automatisere dødsyge opgaver. Det handler om at scripting og makroer ikke er forbeholdt udviklere - men reelt kan benyttes af brugerne af softwaren. Det handler om at vi i fremtiden kan hæve den laveste fællesnævner så vi kan løfte IT niveauet ude i virksomhederne.
Se f.eks. også: http://www.version2.dk/artikel/softwarefirma-tvinger-alle-ikke-tekniske-medarbejdere-til-laere-javascript-46514
"Målet er, at alle får en idé om, hvordan firmaets produkter bliver til, men foreløbigt har kurserne haft mange andre positive sideeffekter. For eksempel kan sælgerne nu svare på flere tekniske spørgsmål, uden hjælp, og en analytiker er selv begyndt at ændre på sit produkt, i stedet for at skulle bede om hjælp og vente i månedsvis på at få allokeret en udvikler til projektet."
Når først ikke-tekniske folk lærer lidt om scripting, så kaster det sidegevinster af sig og giver muligheder de slet ikke ville have tænkt over tidligere. Så selv for folk der ikke har IT som deres primære arbejde, så åbner det at kunne scripte en ny verden af muligheder.
Hvis vi for alvor har en vision om Danmark som et foregangsland indenfor IT, så skal der altså betydelig mere til end blot at stikke ungerne en iPad i hånden og tro lykken er gjort.
Det er ren religionsargument du kører der Jakob.</p>
<p>"Jamen, der er ikke nogle undersøgelser, der påviser det modsatte, så iPads MÅ jo være det bedste!11. Det har jeg selv hørt en eller anden snakke om!".</p>
<p>Det er trist at se. Du har jo tidligere pralet med, at du er cand. et eller andet biolog, så lidt intelligent må du vel være. Hvorfor du så pakker intelligensen væk, så snart det kommer til Apple forstår jeg ikke.
Jeg vil overhøre forsøget på en fornærmelse (og det er en phd i celle og molekylær biologi) og be om at du viser hvor jeg kommer med det argument du lægger mig til last for ?
Hvorfor er det at bruge et værktøj der bare gør det jeg ber det om og de begrænsninger ikke er noget der hindre den måde jeg benytter det værktæj på) uinteligent ?
(specielt fordi mine macer har redet min røv utallige gange selv når det var showtime og jeg ville ha stået med håret i postkassen hvis de havde fejlet... og ja jeg navngiver mine macer so sue me Baby Doll trucker afsted ligesom alle de andre jeg har haft)
Det jeg argumentere for er at VI IKKE VED DET SÅ VERSION2 BURDE FÅ DERES RØV I GEAR OG TA UD OG SPØRGE DEM DER KØBER IPADS HVORFOR DE GØR DET istedet for at side på på deres flade og bare stoke frugt allergien.
Ja jeg synes det er rigtig godt at skoler køber iPads fordi jeg personligt er af den mening at iOS er en rigtig god platform til undervisning som er omkostnings let at supportere og det mener jeg er en god egenskab at ha. Men det er en personlig holdning, men samtidigt kan jeg indse at det er meget dyrt og svært faktisk at undersøge (på en måde der er videnskabeligt ansvarlig og beskriver den empiriske virkelighed godt).
Jeg har IKKE set den store forkromede undersøgelse der viser at børn bliver bedre til matematik når de bruger en iPad eller jeg mener at det er tilfældet. Men en pade eller en komputer kan være et værktøj der er bedre end bøger... Jeg havde ikke en pade eller en bærbar da jeg var i skolen (havde ikke en da jeg var på universitetet heller) og det endte rimeligt =) så jeg har ikke engang en personlig anekdote om at iPads bare er bedre (selv om jeg er glad for at jeg fik styret en vens søns første egen komputer (konfirmations pengene) i iPad retningen, da han er så glad for sin iPad at den sover på sin egen pude under sengen hver nat =)
Så for anden gang version2 få røveren i gear og ta til varde og forsøg at finde ud af HVORFOR de vælger iPad. Jeg ville også rigtig gerne vide hvorfor de køber dem for de beslutninger skolerne tar har jeg aldrig kunne forstå (kunne ikke forstå hvorfor de valgte væg til væg microsoft i gamle dage). Så lad os bringe noget ny viden ind i verden (selv om den er begrænset af at det er en begrænset interview undersøgelse).
Her er et link til en super begrænset undersøgelse som viser at iPads forbedre matematik scoren med 49% !!! alt for lille sample size og ingen kontrol med ikke iPad effekter der kan påvirke resultatet (iPad brugere virker som om de fordi de bruger en e-bog er motiveret til at bruge mere tid på emnet, så måske er problemet at eleverne ikke er motiveret for at læse matematik og det er det der er problemet)...
Men hvis e-bøger får eleverne til at læse mere (og det er ikke sikkert at er bæredygtigt eller er en faktisk effekt).
Men for at skære det ud i pap så mener jeg at den undersøgelse er ubrugeligt lille men det er en faktisk undersøgelse og det er bedre end ingenting eller en rundringning.
http://www.yourteacher.com/docs/marketing/YourTeacher_Kipp_Academy_Flipped_Classroom_Math_iBooks.pdf
Jeg forslog nogle mulige forklaringer som alle har som basis at vi ikke har empiriske undersøgelser der viser at IT gør det så meget bedre.
Er der en undersøgelse om at netbooks/bærbare gør det bedre end bøger/pen/papir ?
Men vi har brugt milioner og milioner på det...
Faktum er at vi lidt bliver nød til at ha en eller anden form for IT værktøj i skolen for det er den virkelighed som vi lever i efter skolen.
Jeg ville virkelig gerne ha at alle bøger faset ud og erstattet med tablet (of any kind win 8 iPad android realy dont care, bare det virker og er pålideligt) bare så børn og unge ikke skulle slæbe på en masse kilo ud fra et ergonomisk synspunkt.
Jeg synes iTunesU (pensumlister) / iBooks / HTML e-Pub integration (kapitel tests så læren kan følge sine elevers fremskit) modellen virker godt og for at ha en sammenlignelig læsbarhed med bøger skal man op i en høj dpi skærm. Men igen er det er personlig mening (og ikke den endegyldige sandhed som leveret ned fra en visionquest hvor jeg mødte Steve Jobs ånd og fik som opgave at sørge for at alle bruger iPads... jeg har faktisk større fisk at stege. Der er nogen (evt. special konsulenter i undervisningsministeriet eller KL) der burde undersøge det om der er andre løsninger det kan levere det samme og hvor meget det vil koste at implementere en sådan løsning og om man faktisk kan måle om en sådan løsning vil forbedre undervisningen og om man kan måle en faktisk forskel mellem de forskellige platforme eller om det er mere vigtigt om man har den integration mellem materialet og en server hvor eleversnes kapiteltests bliver sendt til læreren (og eleverne kan checke deres pensumlister af (dog først efter de har svaret på kapitelspørgsmålene) så der er en online monitorering af forståelsen.
Men for at vende tilbage til emnet så er der IT budgetter der er skrevet 2012 på og de penge skal vi finde ud af hvordan vi benytte og selv om vi ikke ved om iPad er "the second comming of crist" så er faktum at det virker som om skole IT ansvarlige godt kan li dem og den virker populær hos eleverne...
I mange år var skoler i Danmark 100% microsoft... nu er der en anden trend og årsagen er ikke beskrevet. Det gør det ikke automatisk at verden ender før jul universet er ikke kolapset fordi microsoft havde monopol på undervisningssektoren. Men var der nogen store undersøgelser der viste at windows var 1000% bedre end bøger og skrivemaskine ? (if so please link).
Så endnu engang version2 ta til Varde og spørg dem hvorfor de gør det og så perspektiver de informationer i får fra dem ihft. hvordan der ellers bruges penge i undervisnings sektoren.
Er det ikke bare high-tech aflad istedet for at kaste kvalificerede lærere efter ungerne ?
Ligesom støvsugerrobotterne istedet for hjæmmehjælp.
Spekulerede på hvad man egentligt havde forventet i Odder, inden man blev konfronteret med kendsgerningen om antallet af ødelagte pads ?
Det lyder lidt som et af de projekter, der ikke KAN slå fejl, fordi man på forhånd har lagt så mange æg i kurven både fra kommunalt og fra undervisningsmæssigt hold, så det bare ikke MÅ ende som en fiasko, næsten uanset hvor ringe erfaringerne bliver i det lange løb, når pioner-euforien har lagt sig, der er kommet en nyere model, og abonnementsregningerne på de gamle vælter ind.
Vil eleverne rent faktisk lære mere og blive bedre til at lytte, diskutere og forstå f.eks. faglige og samfundsmæssige problemstillinger, idéer og forbedre deres bagvedliggende IT-forståelse? Tænker de bedre ved en iPad end ved en rigtig computer, selv om den er ergonomisk usund? Kunne man have skaffet sig tilsvarende eller bedre hardware/softwareløsninger fra en anden producent, eller valgte man Apple, fordi det med sikkerhed var den bedste løsning til en konkurrencedygtig pris?
Hvis en sammenlignelig iPad-løs klasse reelt mestrer flere af disse ting lige så godt eller bedre end iPad-klassen, må man vel ret beset erkende, at pengene har været spildt... så må man håbe, at man ikke har indgået en kontrakt med verdens rigeste IT-underholdningsproducent, som bliver alt for dyr at komme ud af.
Når jeg tænker på, hvordan en tablet "revolutionerede" den måde vi tilgår information på herhjemme i de perioder, hvor vi har haft sådan en dims indenfor hjemmets vægge, så er der et "big thumbs up" herfra til de skoler, der ønsker at eksperimentere med det i undervisningen.Vil eleverne rent faktisk lære mere og blive bedre til at lytte, diskutere og forstå f.eks. faglige og samfundsmæssige problemstillinger, idéer og forbedre deres bagvedliggende IT-forståelse? Tænker de bedre ved en iPad end ved en rigtig computer, selv om den er ergonomisk usund? Kunne man have skaffet sig tilsvarende eller bedre hardware/softwareløsninger fra en anden producent, eller valgte man Apple, fordi det med sikkerhed var den bedste løsning til en konkurrencedygtig pris?
Jeg er ikke pædagog, så jeg kan ikke udtale mig om eventuelle KPI'er for forsøgene, men med tanke på skolernes trængte budgetter, så kan jeg ikke forestille mig, at man vil fortsætte med disse store investeringer, hvis det skulle vise sig, at ikke at give værdi.
PS: Hvor kunne det være fedt, hvis Version2 bare en enkelt gang havde modet til at skrive sådan en artikel og udelade producentnavne på dimserne - så kunne det være, at vi blev fri for de evindelige diskussioner af for/imod Apple/Android. Det er sgu spild af bits ...