Skoler dropper iPads

11. juni 2015 kl. 10:4825
Flertallet af skoler i Struer Kommune ønsker nu at bytte iPads ud med bærbare computere i skolernes mindste klasser
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Efter indkøb af næsten 3.000 computere og iPads til skolerne i Struer har kommunens politikere bedt skolerne om en status på brugen af isenkrammet. Svaret er, at de 700 iPads bør byttes til bærbare computere. iPads er for dårlige at skrive på, og de kan ikke tale sammen med alle læringsportaler på internettet, lyder tilbagemeldingen fra et flertal af skolerne ifølge Danmarks Radio P4 Midt og Vest.

I 2014 købte Struer Kommune 2200 bærbare computere til brug for skolernes 4. klasser og opefter, mens de yngre elever blev udstyret med iPads.

Skolerne ønskede selv de personlige iPads til de yngste elever, men når der skal skrives eller bruges læringsportaler på nettet, viser det sig, at iPads ikke altid fungerer bedst.

»En bærbar er mere velegnet, når der skal produceres nogle ting og bruges tastatur«, forklarer Claus Rokkjær, der er skoleleder på Gimsing Skole og Østre Skole i Struer. Holdningen deles af fem ud af otte skoler i kommunen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der vil dog gå et par år, før skolerne kan få ombyttet iPads til bærbare computere. Ifølge kommunens formand for børne- og uddannelsesudvalget, Steen Jakobsen (V), har maskinerne en levetid på tre år.

»Vi kan ikke bare bytte dem eller sige 'det var bare ærgerligt' og så købe nogle nye pc'ere. Vi er i gang med et forløb, og vi skal længere ned i evalueringen,« udtaler han.

25 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
25
13. juni 2015 kl. 20:10

Vores lokale folkeskole har heldigvis også investeret i en del chromebooks. Det var de eneste som opfyldte de krav som kommunen stillede. Og jeg sidder faktisk og skriver dette på en Chromebook. Jeg har haft den i godt en måned og siden har jeg hovedsageligt brugt den og ikke de andre tre PCere som jeg har herhjemme. Den starter øjeblikkeligt, er let at bære rundt med, har et ok keyboard og kan køre mange timer uden opladning. Så den kombinerer gode egenskaber fra hhv notebook og tablet. Og så er google docs (som man jo så et tvunget til at bruge) genialt til gruppearbejde.

23
12. juni 2015 kl. 13:58

Giv dem papir og blyant, køb evt en klassesæt af ipad, som man kan tage frem... For de ældre klasser indfør en fag der hedder IT og socialemedier, hvor de for introduktion til hvad kode, social medier er og hvad de gør ved et samfund/mennesker/firmaer ect.... Jeg ved at de også er ved at indføre ipads i vuggestuer og børnehaver, og det er jo såååå dumt. At opleve verden i den alder i 2 d ifht 3 d uden at kunne røre føle ect ved tingene duer bare ikke!!!! Så væk med det, og brug det hvor det er relevant

22
12. juni 2015 kl. 12:53

At læringsportalerne er låst til internet explorer version 5 eller 6 er ikke noget der vil blive løst med billige android tablets (de bruger webkit ligsom safari) at leverandørene ikke kan virke med en moderne platform er ikke et problem med iPaden, det er et problem med leverandøren.

Desuden findes der en nem løsning på tastatur problematikken... det er en eksoterisk teknologi der kaldes et "bluetooth tastatur"... Som understøtter alle tekst navigations genveje som stadig er totalt fucked op på windows. (i.e. bevæg et ord = alt pil, bevæg til start eller slut af linje = command pil, kombiner med shift = marker mellem nuværende position og destination).

Desuden så er det et stykke vej fra at man har identificeret mulige problemstilliger og løsnings modeller i en evaluering til at man faktisk er fremme ved en handling... noget overskiften har tabt i sin sædvanlige stræven eftrer at være mere clickbaity end bulgarske kendis sladder sites.

og et "lets go back to the old bad times just because..." med 10 minuters IT support fordi de billige laptops ikke kan koble på netværket i starten af hver time er ikke rigtig en "løsning".

Find en ny portal leverandør der faktisk levere løsninger der er tidssvarende i 2015 og køb en flok tastaturer til dem der ikke kan med touch skærm og få KL til at slå leverandøren med en stor pind hvis de ikke vil lege med.

Det faktisk problem er nok at KL har accepteret at uddannelse portal leverandørene har leveret en IE5 / IE6 only shitsandwitch. Det gør ikke at den smager bedre nu end den gjorde for 5 år siden. Det blokere også for at alt andet end windows PC platforme (win 7 only) bruges i skolerne... og hvem synes det er en fantastisk ide ?

NB! hvis der nu var nogen der faktisk fulgte med i keynoten fra i mandags så ville de vide at tekst navigation (bla. two finger trackpad og klipeklistre komandoer på on screenkeyboardet) og bla split screen mode er noget der kommer om et par måneder i iOS 9. Men eftersom der ikke var nogen fra version2 der var blevet inviteret med alt betalt til WWDC så eksistere alt der blev annonceret der i version2s optik ikke rigtigt på dette eksistensplan... totalt god journalisme der.

24
12. juni 2015 kl. 15:23

Hej Jakob,

Lige så sikkert som amen i kirken - er dine retoriske tirader når et Apple produkt er involveret. Jeg ved ikke om det er svært at forstå - men alting er ikke en kamp for eller imod Apple, verden er faktisk mere nuanceret end som så.

Prøv i stedet at kigge på børnenes behov.

Hvis man skal til at tilkøbe ekstra udstyr for at kunne opnå bedre udnyttelse af udstyret, har man så lavet den rette investering ? Kunne man ikke have opnået det samme med andre produkter ?

Hvad de forskellige lærings portaler angår, så har jeg kun kendskab til Clio Online, der fungerer med alle moderne browsere, ikke kun dem som er afgået ved døden for flere år siden. Såfremt der virkelig findes portaler som er håbløst forældede, så burde løsningen være enten at få dem opdateret eller afviklet.

IT er ikke løsningen på alle problemer, men nogen gange kan det være svært at forklare hvorfor. Et glimrende eksempel er valg, hvor bølgerne om e-valg gik rigtigt højt og IT folk samstemmende sagde at det var en dårlig idé.

Det kan være jeg er gammeldags - men jeg er ikke tilhænger af IT som et generelt hjælpemiddel i skolen. Det kan anvendes som hjælpemiddel, men den generelle fokus burde være på at lære børnene at udvikle deres viden, fysik, finmotorik og kreativitet uden at være begrænset af et IT værktøj.

/Kim

21
12. juni 2015 kl. 12:50

Jeg købte for cirka en måned siden en ægte 11" laptop til kr1400,- i Fona. Nej, der mangler ikke et nul Fjorten-hundrede. Der var ganske vist Windows8 på, og det virkede egentlig ok, men det gør jo noget ved TCO. Ud med det. Nu kører den Ubuntu 14.04, og det virker fremragende. Ungerne er vilde med den, når der skal leges Minecraft og læres stavning og regning m.v.

20
12. juni 2015 kl. 00:08

Der er noget galt med måden penge i det offentlige bliver forvaltet på mht. it. Jeg er ret sikker på, at man ikke køber dyr mærkevare-vejsalt på samme måde. Og det koster vel milliarder i spild for samfundet, nok til at overflødiggøre debatten om nedskæringen i udviklingsbistanden.

Man forgylder vælgernes børns skoler med iPads... det er "politikken" på området... men næppe en reel it-politik. Underligt, at vælgerne finder sig i det, men it-skandaler er jo på den anden side nærmest en national tradition li'som dårlig jernbanedrift og meningsløst licenssystem.

19
11. juni 2015 kl. 23:23

Det kunne være godt at få oplyst, hvad det er for "alle læringsportaler" der omtales.

17
11. juni 2015 kl. 20:19

Hvordan kan man købe 700 iPads uden at vide om de fungerer til de ting som de skal bruges til?

Jeg kunne forstå det hvis der var tale om 20-30 styk som indgik i et etårigt forsøg, med efterfølgende evaluering...men 700 styk ?

Det lyder som om man har glemt at inddrage brugerne i forløbet før der blev købt ind af udstyr.

12
11. juni 2015 kl. 15:40

man indfører værktøjet før man ved hvad de skal bruges til. Det helt store problem er at man har indført tablet FØR der findes reelle undervisnings muligheder. Jeg mener stadig at en tablet er ideel til undervisning, forudsadt at der findes undervisningsmaterialer.

Her støder man ind i 2 problemer. Ingen udvikler det, og (undskyld) mange lærere helst kører i samme spor som de selv kender og næppe selv udvikler nytænkning på den front. Det er ikke "deres skyld", men man kaster dem ud i noget som de ikke har forudsætning for at bruge/gøre.

Det andet problem er at man har været (som andre svagt antyder) stærkt præget af Windows og som kun kan anvendes i forbindelse med Windows, det kan man selvfølgelig ikke overføre til Tablet, bort set fra Surface, men så er man igen i samme låste MS bås. Det bliver en ond cirkel de ikke kommer ud af.

Mit gæt: Man beslutter nu at om 2 år skifte til en computer. På det tidspunkt begynder undervisningsmaterialer at komme frem (fra udlandet) så at en tablet virklig viser mulighederne. Men det er lige gyldigt, for man har jo nu besluttet at gå over til PC'er.

Til dem der mener at en PC er lige så billig som tablet. Ja, i indkøb, men hvem skal lige betale al den mere vedligeholdelse der er på en PC i forhold til en tablet? TCO vil derfor blive klart højere. Jeg har flere bekendt som er lærere. Hvis jeg hører hvordan det nærmet er reglen hvordan IT håndteres på skoler med hensyn til indkøb, udvikling og vedligeholdelse...... dybt godnat. Og det indrømmer flere af mine bekendte også, men det er en helt anden diskussion.

13
11. juni 2015 kl. 15:53

Lige en sammenligning.

Ved første mulighed for køb af elektriske biler var der ingen offentlige muligheder for at "tanke op", det kunne kun gøres der hjemme. Brugbarheden var derfor ret tvivlsom. Er EL bilen derfor en fejltagelse? Skla den kasseres? Nej, nu hvor der kommer flere og flere steder med mulighed for "optankning" stiger brugbarheden og nytteværdien og der med også forskning i batteri teknologi.

Det samme med tablet til undervisning. Det er alt for tidligt at drage en konklussion, undervisningsmaterialerne skal udvikles og udbredes, SÅ kan man drage en konklussion.

9
11. juni 2015 kl. 14:47

Lyder som pæn spild af penge på legetøj til børnene. En iPad koster 2-3000 kr, 700 stk = 2.100.000 kr. De har vidst for mange penge i Struer.

Man kan få en fin Android tablet for 600 kr.

Men en iPad eller Tablet er jo slet ikke bygget til at skrive ret meget, andet end små noter i kalender eller små beskeder i Facebook.

Noget helt andet er så hvad 1-3 klasse elever skal med computer, de skal jo først lige lære at stave og skrive. Fra 4 klasse er det ok.

11
11. juni 2015 kl. 14:56

Min datter går i 3 klasse, starter i 4 klasse efter sommer. Hun ønskede sig en god stor Tablet til jul og den bruges en hel del til spil og andet, men hun ved endnu ikke hvad tekstbehandling og regneark skal bruges til.

18
11. juni 2015 kl. 20:37

Det lyder som om børn eller skoler er meget forskellige Torben. Jeg har bla. en pige (min mellemste) der går i første klasse nu, som både læser og skriver. Hun har et skriftligt ordforråd på hundredevis af ord, og læser 500-1000 sider om måneden. Hun har selv en laptop med Word, Powerpoint og Excel på, som hun kan bruge uden voksenhjælp til at løse konkrete opgaver på og til leg. Jeg ville ikke være tilfreds med en skole der ventede med at introducere mine børn for rigtig IT før 4. klasse.

Men det går også hurtigere og hurtigere med børnene. Hendes lillebror i børnehave skal først i skole om et år, men han har i 2-3 år kunnet alfabetet, han kan pt. også stave til og læse en del ord. På engelsk vil jeg skyde på han har et ordforråd på i hvert fald 500 ord mundtligt. Den skole der passer min datter i dag vil ikke udfordre min mindste søn om et år.

Min egen skolegang var jo dybt forældet til sammenligning, og selv min store søn der skal til og i 7. står jo helt stille udfordringsmæssigt af skolen ift sine mindre søskende.

5
11. juni 2015 kl. 13:54

Hvis online portaler er problemet ville en chromebook måske være løsningen. Kunne vi få et eksemple på en læringsportale der ikke virker og en forklaring på hvorfor?

15
11. juni 2015 kl. 17:05

Det villa da være dybt godnat at vælge en Chromebook, når man kan få en rigtig computer til samme pris.

Prøv at bruge en Chromebook i en uge.

For folk der ikke har specialiserede behov,- der er en Chromebook mere end genial. Ufatteligt folk ikke har opdaget det endnu.

De slår med flere længder hvad MS og Apple har at byde ind med. Både mht funktionalitet og driftsikkerhed i styresystemet.

Ideen med at logge ind med sin id,- og få sekunder efter er den ens egen,- det er bare godt tænkt af Google.

Hvis det utænkelige skulle ske,- og det lykkedes at få Linux kernen til at gå ned, så tager det kun få minutter at reinstallere.

Nej, jeg er ikke fra Google,- jeg er bare en begejstret bruger :-)

14
11. juni 2015 kl. 16:30

Det villa da være dybt godnat at vælge en Chromebook, når man kan få en rigtig computer til samme pris.

Det er det da også ? Dual boot. Og langt billigere og lettere at supporter end PC-er
Men stadig langt det bedste, og nemmeste at supportere, der for det vinder frem. Dejlig at se det ikke kommer til at dreje sig om pro/contra Ipads, som måske bare ikke er det rette her, når man ser på pris og holdbarhed. Flot at indrømme en fejl, og ikke bare smide alt væk men bruge det man har, også ændre efterhånden man får erfaring for hvad der virker bedst. Flot.

En tablet er et god underholdning og informations redskab, men et tastatur er vigtigt. Elsker både min mobil, tabler, bærbare og PC, og de har alle en (forskellige)plads i mit hjem og liv. Så hvis det skal være for eller mod noget er det tablet op imod bærbare, de har set noget MS stadig ikke har forstået. Der er stor forskel, på mobiler/tablet og PC/Bærbar dette kræver der for 2 forskellige GUI.

16
11. juni 2015 kl. 17:24

En tablet er et god underholdning og informations redskab, men et tastatur er vigtigt.

Du vil undre dig over hvor godt og hurtigt man kan skrive på "glaspladen" på en tablet, specielt hvis man vænner sig til det. Jeg er stadig forundret over hvor godt det går, og jeg har nu i 30 år ellers brugt et normalt tastatur. Nej, jeg vil ikke skrive en roman på den måde, men jeg har alligevel siddet og taget notater i forbindelse med referater fra møder, uden problem.

Hvis jeg med 52år kan, hvordan så ikke de unge som begynder "fra bunden".

3
11. juni 2015 kl. 13:23

.. Microsoft Surface med 'tastatur' og kompatibilitet med de fleste systemer?

2
11. juni 2015 kl. 13:11

de kan ikke tale sammen med alle læringsportaler på internettet

6
11. juni 2015 kl. 14:33

»En bærbar er mere velegnet, når der skal produceres nogle ting og bruges tastatur«, forklarer Claus Rokkjær, der er skoleleder på Gimsing Skole og Østre Skole i Struer. Holdningen deles af fem ud af otte skoler i kommunen.

Jeg ser ingen steder, at de fravælger Chromebooks. Tværtimod.

1
11. juni 2015 kl. 11:52

Rart at se en skoleleder med forståelse og indsigt i hvad der gavner vores børn. Det kunne mange kloge mennesker lære noget af her i København og måske hele landet også.

Næste skridt bliver forhåbenligt at vores børn lærer at skrive med kuglepen og at PC'en bliver anvendt som det den nu engang er tiltænkt.