Skoleelevers dom over Openoffice: 'Fucking lorteprogram'

Da Århus kommune ville indføre Openoffice i skolerne, bad en lærer eleverne om at sammenligne kontorpakken med Microsoft Office. Læs elevernes uredigerede reaktion her.

Der er vist ingen tvivl om, hvilken kontorpakke open source-entusiaster helst så indført i den danske folkeskole landet over. Men hvilket program, der er nemmest at bruge for skoleeleverne, eller hvad de selv synes bedst om, har der ikke været ret meget fokus på.

Sådan lyder det fra skolelærer Rasmus Kær fra Skovvangskolen i Århus. Han synes, at der er alt for meget it-politik og alt for lidt pædagogik med i overvejelserne om kontorpakker, og da diskussionen var på sit højeste i Århus kommune, valgte han selv at undersøge sagen.

To skoleklasser, en 8. klasse og en 9. klasse, blev bedt om at løse en opgave både i Openoffice Impress og Microsoft Office Powerpoint 2007, og i Openoffice Writer og Word 2007. Skolerne bruger til daglig Microsoft Office 2003, så begge de testede programmer var nye for eleverne.

Resultatet blev, at de fleste elever klart foretrak Microsofts produkt og fandt det lettere at bruge. Omvendt oplevede eleverne problemer med Openoffice, blandt andet kunne de ikke skrive plus- og minustegn, og de beklagede sig over hastigheden og stabiliteten.

»Hvorfor fuck i helved fryser programmet hele tiden! Det er jo mega trælst!« lyder en af reaktionerne på Openoffices pendant til Powerpoint, Impress.

Nogle elever mener dog ikke, at der er så stor forskel på de forskellige programmer.

Rasmus Kær understreger over for Version2, at undersøgelsen er et lokalt forsøg og ikke er videnskabelig. Han håber, at der fremover vil blive forsket mere i, hvordan børn bruger software, for sammenligninger af de forskellige kontorpakker bliver altid foretaget med voksne brugere, som har langt nemmere ved at gennemskue den menu-struktur, der bliver brugt i Openoffice og i MS Office indtil version 2003.

Rapporten med elevernes tilbagemeldinger blev sendt til projektgruppen, der undersøgte muligheden for at indføre Openoffice, og her ændrede daværende it-chef Jens Kjellerup konklusionen i undersøgelsen.

Det fik Rasmus Kær til at bede eleverne om at vurdere, om den nye konklusion passede med deres oplevelse, hvilket eleverne generelt ikke synes.

Alle reaktioner kan læses i rapporten via det eksterne link herunder. Version2 har efter ønske fra Rasmus Kær anonymiseret eleverne.

Læs også artiklen 'Århus-undersøgelse: Skoleelever arbejder bedst med Microsoft Office 2007' via linket herunder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (234)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anders Norgaard

....hvor er det lige jeg plejer at høre den udtalelse?

Nåja, fra brugere af virusinficerede Windows pc'ere. Og fra venner der forsøger at skrive rapporter på mere end 20 sider i Microsoft Word.

Måske skulle version2 opsøge nogen af alle de elever der har tabt en rapport til Word der crasher??

 • 0
 • 0
#3 Kristian Lund

Der er en meget interessant linie i rapporten, som burde have været første og sidste linie i enhver artikel om rapporten:

"Elevernes forkundskaber: Alle elever har prøvet at arbejde med powerpoint 2003. Ingen havde prøvet at arbejd med openoffice impress eller powerpoint2007."

Dvs. rapportens konklusion reduceres til: "Elever foretrækker et program-interface de kender, fremfor et de ikke kender."

Hvortil der jo er én passende kommentar: Nå!

 • 0
 • 0
#4 Ole Wolf

Det er ikke nogen overraskende reaktion. Hvis man er vant til, at et program opfører sig på en bestemt måde, så er det altid det nye program, der opfattes som mærkeligt eller "forkert". Hvis eleverne var vant til Windows, Mac eller Linux, ville man høre de samme reaktioner, uanset hvilken anden platform, de skiftede til.

 • 0
 • 0
#5 Esben Nielsen

Jeg synes kritikken af, at det crasher og hastighed er relavant kritik.

Jeg har selv lignende ting med Evolution, som jeg bruger som mailclient her på arbejdet: Lortet crasher og låser konstant. Og det er svært at integrere med Exchange kan Evolution ikke gøre for; men det bør da i det mindste være stabilt.

På samme måde bør OpenOffice være stabilt, men så skyde på MSOffice for ikke at være kombatibelt.

 • 0
 • 0
#8 Deleted User

@Kristian Lund

Rasmus Kærs erfaring er, at eleverne bedre kan finde ud af en brugergrænseflade med ikoner (som MS's Ribbon) end den traditionelle menu-struktur.

Derfor sammenlignede han Openoffice 3 og MS Office 2007. Eleverne var vant til Office 2003, der har en brugergrænseflade, som Openoffice 3 ligger tæt op ad. Omvendt er brugergrænsefladen i Officee 2007 meget anderledes end i de tidligere versioner (hvilket tit bliver fremført som argument for at skifte til OO i stedet for MSO 2007).

Derfor kunne man - ifølge din argumentation - altså forvente, at eleverne ville føle sig bedst tilpas i Openoffice, da det lignede det, de plejede at bruge.

Men du har ret i, at det er relevant, hvad eleverne ellers har brugt, og det har jeg derfor nu tilføjet til artiklen.

Vh.

Jesper Version2

 • 0
 • 0
#10 Peter Brodersen

Kritikken af OpenOffice giver mere mening for mig, idet jeg nu kan se, de snakker om Impress.

Seriøst, programmet er frygteligt. Jeg besluttede mig for at gå ren OpenOffice i 2007 siden, og næsten alle mine præsentationer derfra er lavet i Impress.

For ti år siden troede jeg aldrig, jeg ville sige denne sætning, men... jeg har virkelig haft lyst til at bruge PowerPoint. Har folk her overhovedet prøvet at lave større præsentationer i Impress?

Som det mest oplagte problem oplever jeg ofte, at thumbnails i venstre side kun opdateres sporadisk, hvilket smadrer overblikket fuldstændigt.

Indkopiering af almindelig (ren) tekst har også tendens til spontant at skifte skrifttype, specielt hvis man er i anden bullet-indent-niveau.

Indsætter jeg billeder, virker det også lidt tilfældigt, om billedet bliver indlejret i filen, eller om der blot henvises til en ekstern (typisk midlertidig) fil på harddisken.

Markering af en lang række slides i venstre side volder mig også jævnligt problemer, hvor markeringen nogle gange starter forfra, eller Impress bare ikke vil lade mig markere flere slides af en eller anden grund.

Indsættelse af et nyt baggrundsbillede på samtlige slides kræver flere operationer, hvilket for mig virker unødigvendigt og brugerfjendsk.

Opsummeret: Min oplevelse med Impress har været horribel, og jeg vil ikke anbefale det til nogen, som det er i øjeblikket. Det betyder ikke, at man så behøver at gå PowerPoint-vejen. Jeg er selv meget fristet til at lære Google Docs Presentation godt og grundigt at kende, og så blot gå den vej fremover - eventuelt med eksport til .odp derfra, hvis nogen insisterer.

 • 0
 • 0
#12 Peter Frandsen

Er man blevet totalt useriøse? Kritik er ok, men hvad er det for en overskrift at stille op med? Hvad med at forholde sig lidt til en undersøgelse der virker meget overfladisk og useriøs...

Når man læser undersøgelsen virker det klart som om eleverne har været vant til at bruge MS Office - og så er der enkelte problemer som går igen (fx at skrive en formel) som meget meget nemt kunne være løst ved blot en smule introduktion.

Jeg synes det er sørgeligt at danske skoleelever er så dårlige til at tage andre værktøjer i brug - de må virkeligt være massivt indoktrineret med MS Office gennem deres skolegang.

 • 0
 • 0
#15 Jonas Nyrup

Jeg kan godt forstå eleverne har svært ved at skrive formler i writer. Det er ikke så brugervenligt for ikke computerkyndige. Det er bare ikke let for alle at forstå den typesetting, der er i writers formeleditor. Dog har de da ikke brugt mere end et halvt sekund på at lede efter tingene. I rapporten klager de over ikke at kunne lave linjeskift, mellemrum, parenteser, procenttegn og plus/minus. Alle tingene er i menuen i v3.1 og procenttegn kom som første hit på Google. Men på den anden side heller ikke Words indbyggede formeleditor er noget at råbe hurra for. Alt for langsom at arbejde med og manglende funktionalitet. Da jeg brugte Word, var jeg utroligt glad for at bruge MathType, da der var genvejstaster til alle tingene.

 • 0
 • 0
#16 Kristian Lund

@Jesper Kildebogård:

"Rasmus Kærs erfaring er, at eleverne bedre kan finde ud af en brugergrænseflade med ikoner (som MS's Ribbon) end den traditionelle menu-struktur."

Hvilket undersøgelsen for så vidt ikke understøtter, men er baseret på hans mavefornemmelse.

Jeg er desuden ikke enig i, at OO Writer ligner Word 2003 mere end Word 2007 gør - der er masser af små ting der fungerer forskelligt, så bare fordi den ene har et "ribbon" gør det ikke den store forskel.

Desuden mener jeg at sammenligningerne er udfra helt forkerte grundlag. Hvis man vil gøre med Free Software skal man naturligvis tage konsekvenserne og fordelene deraf; man må naturligvis "insource" en del patching og opsætning, som ellers ville ligge hos eg. Microsoft. Men man kan også opsætte programmerne på en fælles måde, efter eksempelvis elevernes egne ønsker og brug. Free Software er jo ikke "gratis" hvis det skal bruges seriøst - det har bare den fordel at alle de opsætninger og forbedringer du laver på det, er nøjagtigt dem du selv vil have, og kan bruges i morgen, og i morgen, og i morgen...

 • 0
 • 0
#19 Ole Juul

Jeg læser tit beklagelser over forskellige programmer som folk ikke kan få til a gøre hvad de synes det skulle. Det er normalt. Man skulle dog tro at skole børn går i skole for at lære, og ikke for at beklage når det er noget de ikke forstår. Der er noget helt bagvent med denne historie.

 • 0
 • 0
#24 Thomas Ammitzbøll-Bach

Jeg har aldrig brudt mig om officeprogrammer! De er et miskmask af forskellige marketingsafdelingers hjerneblødninger, og der er ikke nogen klar linie i, hvad man kan forvente. De er applikationsmæssige misfostre, som befinder sig i grænselandet mellem generaliserede værktøjer og tilpassede løsninger og er alligevel intet af dem.

Der er ingen, der kan forklare, hvordan de virker, der er ingen, der kan forklare, hvorfor de gør, det de gør, og der er ingen, der kan forklare, hvad substansen er i et dokument. Resultatet er, at computerbrugere har vænnet sig til, at al viden om computere er ren impiri.

Min holdning til debatten er, at Microsoft Office er dårligt, og at OpenOffice er dårligt på en lidt anden måde. Skulle vi ikke snart prøve at opfinde et nyt koncept, som løfter dokumentproduktion ud af "skrivemaskine-med-et-par-smarte-detaljer"-abstraktionen?

Thomas (som er blevet gammel mavesur mand)

 • 0
 • 0
#25 Jørgen Henningsen

Jeg er sikker på at de her unger er klar over at de sammenligner et program til flere 1000 med et gratis program. Prisen betyder meget for børn og de vil altid umiddelbart mene at det dyre er bedre end det billige.

Jeg har selv kæmpet lidt med min egen søn, som havde præcist sammen mening, som er præsenteret i undersøgelsen. Og det vel at mærke før han overhovedet begyndte at bruge tekstbehandling til sine stile. Vi er da kommet så langt at han godt kan se at OpenOffice er et fuldgyldigt alternativ.

 • 0
 • 0
#26 Martin Kofoed

Min holdning til debatten er, at Microsoft Office er dårligt, og at OpenOffice er dårligt på en lidt anden måde.

Fuldstændig og aldeles enig. PC-baseret kontorprogrammel er bare SÅ 1999. Når man ser hvilke latterlige småting, som åbenbart kræver en mastodont af en office suite, så må man da græmmes. JA, der er stærke funktioner i fx Excel/Calc, som berettiger brugen deraf, men det er trods alt et fåtal, som har behovet. Alligevel er det installeret på en absurd mængde PC'er derude.

Google Docs var et vigtigt skridt mod en ny måde at tænke "avanceret skrivemaskine" på, men om det er svaret, kan jeg ikke lige afgøre. Jeg tilrettelægger så vidt muligt min dag således, at jeg ikke kommer i berøring med tekstbehandlingssystemer og lignende. Selv vores dokumentation ligger versioneret i Subversion, og buildes sammen med releases. Og nej, det er IKKE Word-dokumenter ... :)

 • 0
 • 0
#28 Henrik Rasmussen

Min kæreste er meget mod Linux og OpenOffice, men skal til at skrive en stor opgave og har af den grund skiftet til Linux med OpenOffice. Selvom hun bedre kan lide Windows med MS Office, er hun træt af, at det er så ustabilt og hun har set hvordan Ubuntu kører på min computer.

Efter at have skrevet opgave noget tid uden brok og uheld, er hun blevet permanent Linux og OpenOffice bruger.

 • 0
 • 0
#29 Jesper Lund Stocholm Blogger

det er så fucking utrolig langsomt at jeg kunne nå at proppe hele den her fucking computer MED PROGAMMET op i min fucking røv og tage den ud igen!

Hvor stort ... han skal sgu have en krammer!

:o)

(vi andre overhører jo tilsvarende udtalelser hver eneste dag, hvis man kommer for vare at sætte sig ved siden af nogle teenagere i toget)

 • 0
 • 0
#30 Carsten Pedersen

Jeg oplever, at for langt størstedelen af de "Office" brugere som advokerer brugen af OpenOffice, er "Office" = "Tekstbehandling", måske "Tekstbehandling + regneark". Derfor kender de ikke begrænsningerne i mange af programmerne, men taler ud fra deres erfaring med Writer og simple regneark.

Som en anden der forsøgte at gå til ren OpenOffice for snart 8 år siden og i dag er rimeligt agnostisk:

 • Writer er er et rigtig godt tekstbehandlingsprogram.
 • Calc er et godt regneark, men du skal ikke være en voldsomt avanceret bruger før du begynder at savne dele fra Excel. Omvendt er der ting jeg kan gøre i Calc, som jeg ikke kan gøre nær så elegant i Excel.
 • Impress er noget lort. Peter har redegjort fint hvorfor.
 • Draw er, når man lige har brugt en dag på at lære at bruge det, et rigtig godt tegneprogram til vektorgrafik.
 • Andre programmer har jeg ikke så meget

Min generelle oplevelse er, som skolen også rapporterede, at OO kan være mere sløvt i skærmopdateringer. Til gengæld er det min oplevelse, at OO er betydeligt mere stabilt.

Jeg foretrækker generelt MS Office til "quick and dirty" opgaver, præsentationer, eller opgaver hvor jeg skal dele dokumentet med andre mennesker (af den simple årsag, at de ikke bruger OO).

Hvor jeg skal arbejde på et dokument i længere tid, foretrækker jeg OO både pga. stabilitet (mistet arbejdstid koster mig penge) og fordi jeg kan bruge det, uanset om jeg er bootet til Windows eller Ubuntu.

 • 0
 • 0
#31 Jakob Damkjær

næsten...

det der er det værste ved artiklen er at det er 2 skoleklasser... dvs ca 50-60 elever "undersøgelsen" basere sig på...

jeg har et par ord til det her.... SAMPLE SIZE VERSUS POPULATION SIZE

og med det imente så kan jeg med antagelse om at der er mere end 1000 skoleelever i århus der skal bruge en office suite med "back of the napkin" udregninger beregne at signifikansen på denne undersøgelse er ikke eksisterende.

Derfor kan vi tage alle de ellers meget farverige udtalelser som de formenligt fantastisk dygtige elever (NB! antagelse) i de to klasser kommer med og proppe dem i en dertil beregnet skraldespand. De har ingen betydning da observationerne kan karakterisere som ikke representative for nogen andre end netop de to skoleklasser i århus...

Men hvis man indser dette så er historien jo nærmere "To skoleklasser i Århus skal ha deres skolepenge for it undervisning tilbage da de brugte tiden på at lære at spille Doom"

ikke helt så troll bait som den nuværende overskrift.

Jeg vil nu presentere en anden undersøgelse i samme kategori....

100% af danskere* mener at Apples iWork er både oo og mso langt overlegene som office suite.

 • danskere jeg har spurgt i de sidste 5 minutter (n=3**).

** den ene dansker var min hund der kom med følgende udtalelse da jeg spurgte hende om hvad den mener om mso "woof woof grrr".

Endnu en undersøgelse:

100% af dansk erhvervlivs topledere* er overbevist om at microsofts office pakke er den bedste i hele verden.

*Jørgen Bardenfleth

/Jakob

 • 0
 • 0
#34 henrik hammer berthelsen

Som gammel WordPerfect bruger, havde jeg kun forbandelser tilovers, for ALT andet end gode gamle WP ... er man open-minded og frisk, kan man vænne sig til meget.

Men mine personlige holdning til kontorpakker, vil jeg se bort fra i denne omgang, og kort beskrive hvad jeg oplever med mine børn, som pt belaster lærerne i 0., 1., 6. og 8. klasse.

For at optimere privatbudgettet, har vi valgt at installere OpenOffice på vores computere hjemme (Mac, Windows og Linux), hvorfor det har været helt naturligt, at de bruger OO til deres opgaver, stile, ønskesedler mv.

Dette sker - som alt andet friske unge foretager sig - med krum hals, nysgerrige og undersøgende blikke, og uden de store sværdslag. Det er jo ikke rocket-science det her ... og trods alt meget nemmere end at raide Onyxia 10 mand, med teamspeak hængende på kinden, SMS'er i håndfladen og hardstyle techno på loud i SkullCandy'erne.

Og sker det revolutionerende, at jeg kommanderer dem hen til en browser, for at bruge Google Docs til deres næste dokument, så sker det helt uden de nævnte f*ck ord.

Kort sagt: jeg er forundret over beskrivelsen af de unge, som nu er beskrevet i flere artikler. Og jeg tror ikke på at mine poder er IT unikummer ... så meget nedarves trods alt ikke genetisk!

 • 0
 • 0
#36 Deleted User

Så som altid er det nemmere at kalde undersøgelsen for invalid, artiklen for dårlig journalistik, og bare sige at brugerne skal tilpasse sig i stedet for at kritisere.

I giver Microsoft ubetalelig god PR ved at svare på kritikken på den her måde.

 • 0
 • 0
#37 Deleted User

Det er nu almendeligt kendt, at mange unge mener det er beder at købe et par Levi's i Magasin frem for Bilka Så er de jo "de rigtige", og ikke billigvare. Det er nok det samme der sker med officeprogrammer, MSoffice er "det regtige" program, og et gratis program, så mangler der nok noget, selvom det er bedere og billiger.

 • 0
 • 0
#40 Christian W. Moesgaard

Lad være med at tage sprogtonen alvorligt. Når en elev i 8-9. klasse skriver "skideåndsvage fucking lorteprogram", så har han sandsynligvis givet det karakteren 4/10 og ikke 0/10, hvis I forstår hvor jeg vil hen. Unge sidst i folkeskolen taler utrolig grimt.

Jeg har dog også selv svært ved at se, hvorfor OOo 3 på nogen måde er bedre end MSO 07. Det kører langsommere, har flere fejl, har en rodet brugergrænseflade, og flere programmer i pakken fungerer decideret dårligt. (Impress, anyone?)

På den anden side har jeg bare valgt at holde mig væk fra begge dele. Jeg kan godt forstå eleverne bliver en anelse bitre når man fratrækker dem MSO 03, for efter min mening er det den bedste af dem alle.

 • 0
 • 0
#41 Casper Kjeldsen

Det er da bare helt sikkert! De uvorne uvidende unger er efterkommere af Microsoft-medarbejdere. Ja Microsoft har sikkert lavet nogle klasser med deres egne unger som er brugt i testen! :-) :-)

Hvorfor vil de ikke høre!? (Håber alle forstod det var ironi)

Den PDF er da bare læsning der giver smil på læben, hvor er det dejligt at læse unges uforbeholdne meninger, trods sproget :-)

Nå til det seriøse. Jeg synes hele debatten drejer sig om at vurdere om Open Office 3.0 eller Office 2007 er bedst. Nogen der kender udtrykket om at det koster penge at gå i cirkus? Nogen der har prøvet at købe et billigt stykke værktøj i byggemarkedet, så det tog dobbelt så lang tid at slå det søm i væggen, eller i sidste ende faktisk blev dyrere, fordi der skulle en håndværker til at rette op på det?

Jeg tror spørgsmålet drejer sig om økonomi, nemlig kan vi forsvare at betale for MS produkter når vi kan få noget der ligner "gratis". Microsoft poster millioner (milliarder) i udvikling af Office for at sikre stabilitet, brugervenlighed og meget andet. SELVFØLGELIG er det bare bedre... Men kan vi klare os med et "gratis" alternativ, så kan det jo godt være en løsning. Men at hævde at OpenOffice er lige så godt som Office 2007, er det ikke at være meget anti-Microsoft?

Personligt betaler jeg gerne lidt ekstra skat for at få Office 2007 med risiko for at det bliver dyrere. Jeg går også sjældent i gratis curkus, dyrene er ikke helt så sjove!

Til Anti-MS skribenterne som lever her, husk nu også at Microsoft genererer masser af arbejdspladser, sikkert også til en i din familie...

Trådte jeg på en mine? :-)

/Cazper

 • 0
 • 0
#42 Jakob Damkjær

"Hvad er din pointe? Der er næppe lavet en repræsentativ undersøgelse af OO herhjemme. Og eftersom disse 50-60 elever skal til at bruge OO er det vel RET relevant, hvad lige præcis de siger?!

Dine "sjove undersøgelser" vil jeg ikke kommentere, da de for det første ikke kan sammenlignes og for det andet ikke er fordrende for debatten."

A nej i den store sammenhæng er det 99.9% ligegyldigt hvad lige precis de her 50 elever siger. Hvis man skal lave en beslutning der er baseret i virkeligheden. Det eneste det de 50 elever her har lavet er en beskrivelse af hvordan de har det med 2 stykker software og det er med den størrelse undersøgelsen har ikke nogen bredere anvendelse, det er desvære kun relevant for dem selv.

Det er det eneste man kan uddrage af undersøgelsen. Som jeg også kommenterede i mit indlæg, den rigtige overskrift burde være "To skolelklasser i Århus foretrækker mso 2007".... men det er ikke rigtig eksplosivt nok til en kioskbasker...

B de sjove undersøgelser laver precis den samme fejl som den artiklen er baseret på da de også (dog med vilje for at vise hvor eklatant dårlig statestik artiklen er baseret på) laver fejlen med at extrapolere ud fra en ekstremt lille sample size.

Hvis man skulle kunne bruge en undersøgelse til noget som helst bliver man nød til at lave den med en tilstrækkelig stor mængde skole elever til at man producere et resultat der faktisk beskriver virkeligheden for skoleelever generelt ikke bare ekstrapolere ud fra en for lille mængde data.

Simple statestik, standard deviereingen ville efter man har korrigeret for stamplesize vs population size være alt alt for stor til at der vil kunne observeres nogen signifikant forskel i holdningen til de to office pakker for skoleelever i Danmark (jup alle sammen og de er et par stykker).

/Jakob

 • 0
 • 0
#43 Kenn Nielsen

..er at vi skal havde denne nyhed 2 gange.

Dennegang har retorikken, og overskriften fået et par hak op.

Artiklen fra tidligere har sandsynligvis ikke bredt sig til nok medier.

 • Gad vide hvor meget af disse artikler der er resultatet af reel journalistisk indsats, og hvor meget der blot er 'tilskæring' af tilsendte pressemeddelelser.

K

 • 0
 • 0
#44 Mathias Mejborn

Jeg tror spørgsmålet drejer sig om økonomi, nemlig kan vi forsvare at betale for MS produkter når vi kan få noget der ligner "gratis". Microsoft poster millioner (milliarder) i udvikling af Office for at sikre stabilitet, brugervenlighed og meget andet. SELVFØLGELIG er det bare bedre... Men kan vi klare os med et "gratis" alternativ, så kan det jo godt være en løsning. Men at hævde at OpenOffice er lige så godt som Office 2007, er det ikke at være meget anti-Microsoft?

Interessant, der er en direkte binding mellem (citat) prisen på software og stabilitet, brugervenlighed og meget andet...

 • 0
 • 0
#45 Gert Agerholm

Men du har ret i, at det er relevant, hvad eleverne ellers har brugt, og det har jeg derfor nu tilføjet til artiklen.

Fint, men det som måske i virkeligheden mangler er "Hvad bruger de på hjemmefronten?". Man er nok ret præget at det som anvendes der hjemme. Eller sidder eleverne altid og skriver opgaverne på skolens PC? Nok ikke, nærmere på hjemme maskinen. Derfor er dette måske mere relevant end det de kender fra skolen.

Jeg synes det er helt OK at lave en sådan undersøgelse, men alle der deltager skulle også angive hvad de har der hjemme. Først da kan man få et overblik.

 • 0
 • 0
#46 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Mathias,

http://www.version2.dk/artikel/13386-oracle-udskriver-tocifret-millionge...

Det er jo et taknemmeligt argument - og tilsvarende bliver ofte sagt om "udbredelse == brugervenlighed"?

Den anden dag blev "udbredelse == godt" i øvrigt brugt om MySqls fortræffeligheder ifht PostGreSQL.

http://www.version2.dk/artikel/13386-oracle-udskriver-tocifret-millionge...

:o)

 • 0
 • 0
#48 Mathias Mejborn

Hej Jesper,

Kan meget vel være at man sætter udbredelse == brugervenlighed men jeg mener ikke den kan bruges i denne debat.

Cazper siger:

. Men at hævde at OpenOffice er lige så godt som Office 2007, er det ikke at være meget anti-Microsoft?

Er det ikke lidt anti open source at hævde at noget der koster mange penge er bedre end noget der er gratis.

For at vende tilbage til hvorfor jeg ikke synes at man kan bruge PostgreSQL vs. MySQL i denne debat, skyldes det at der ikke er de samme forudsætninger (efter min mening).

jeg tror at grunden til at mange unge bruger MS Office er fordi at de har fået det ind med sutteflasken, fra de var helt lille. Jeg brugte selv MS Office da jeg gik i folkeskolen og hvis jeg ikke havde været nysgerrig (kunne skrive mange andre ting men skal for debattens skyld undlade det) så havde jeg stadigvæk brugt MS Office.

Man kan ikke argumenterer for udbredelsen af MS Office er lig brugervenlighed, stabilitet osv. i forhold til OpenOffice.

Så skulle en bil der koster 50.000 også være bedre, mere stabil end en der koster 2,5 mill. alene fordi at der er flere der kører rundt i den?

 • 0
 • 0
#49 Deleted User

@Kenn Nielsen

Lidt forklaringer og opklaringer:

Rasmus Kær henvendte sig til Version2, fordi han opdagede den ophedede diskussion efter Virum-elevernes udmelding (hvor de klager over forløbet, da Lyngby-Taarbæk Kommune skifter til Openoffice i skolerne).

Da han havde været en del af projektgruppen, der tidligere gjorde sig de samme overvejelser om at skifte til Openoffice i Århus, undrede han sig over, at Lyngby ikke havde lænet sig op af den konklusion, man drog i Århus: At skiftet kræver et længere pilotforsøg, hvor konsekvenserne bliver undersøgt. Især fordi samme it-chef var primus motor begge steder.

Der har ikke været Microsoft-ansatte involveret på noget plan i historien eller undersøgelsen, som Rasmus Kær stod for.

Vi har på Version2 forsøgt at høre mere om problemerne, som eleverne i Virum klager over, men uden held (bl.a. fordi elevrådsformanden ikke ønsker at tale med pressen).

Derfor er det interessant at høre, hvilke erfaringer andre kommuner, der har haft samme overvejelser, har gjort sig.

vh.

Jesper Version2

 • 0
 • 0
#52 Kenn Nielsen

Ikke alting er en konspiration. Første artikel omhandlede Rasmus og hans synspunkter - og anden artikel omhandlede eleverne og deres synpunkter.

Fantastisk naivitet. Flere vinkler savnes:

F.eks mangler vi så artiklen, med Microsofts kommentar til elevernes synspunkter:

Microsoft : Eleverne i Århus har gennemskuet "kejserens nye klæ'r" <<

Og måske Jasper Bojsen's vurdering af Rasmus' undersøgelse:

OpenOffice undersøgelse blåstemples af ledende Microsoft medarbejder<<

 • Tilbage til virkeligheden..

Når OpenOffice har den modenhed som det har, og Openoffice har den pris det har (nul kr i anskaffelse), og Virker på flere platforme end MS-office. så er det uundgåeligt at der tages brød ud af munden på Microsoft, ved et evt. skifte til OpenOffice.

Derfor er det tåbeligt at forestille sig at Microsoft vil lade hårdt tilkæmpede markedsandele forsvinde helt uden kamp.

K

 • 0
 • 0
#53 Kenn Nielsen

Der har ikke været Microsoft-ansatte involveret på noget plan i historien eller undersøgelsen, som Rasmus Kær stod for.

Vi har på Version2 forsøgt at høre mere om problemerne, som eleverne i Virum klager over, men uden held (bl.a. fordi elevrådsformanden ikke ønsker at tale med pressen).

Derfor er det interessant at høre, hvilke erfaringer andre kommuner, der har haft samme overvejelser, har gjort sig.

Tak for denne uddybning.

Jeg mener det er ærgerligt at det ikke blev nævnt i artiklen, at Elevrådsformanden i Virum ikke (længere) ønsker at tale med pressen. Dette ville - i min optik - have ændret vinklingen af artiklen i mere neutral retning.

K

 • 0
 • 0
#56 jan nielsen

Skoleelevernes dom over Openoffice: ’Fucking lorteprogram’. Man får det indtryk at der er tale om alle skoleelevers dom. Man kan så læse i artiklen at der er tale om nogle få elever i en lille undersøgelse. Temmeligt ringe.

Derudover bliver man lidt nervøs over danske skole-elevers it-færdigheder og evne til at agere i nye situationer. Vi bryster os som folk af at vi vores skolesystem uddanner nogen elever som er særligt gode til at tænke ud af boksen og tackle nye problemstillinger. Men der skal åbenbart ikke andet et anderledes officeprogram til at slå de små pus ud af kurs.

 • 0
 • 0
#57 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Mathias,

Er det ikke lidt anti open source at hævde at noget der koster mange penge er bedre end noget der er gratis.

Det synes jeg nu ikke (som udgangspunkt)

Jeg brugte selv MS Office da jeg gik i folkeskolen og hvis jeg ikke havde været nysgerrig (kunne skrive mange andre ting men skal for debattens skyld undlade det) så havde jeg stadigvæk brugt MS Office.

Ja, sådan er vi heldigvis så forskellige. Jeg "startede" som dig (altså med MSO og skiftede til OOo) - men blev undervejs mere eller mindre tvunget til at installere Microsoft Office 2007.

Jeg bruger dog hver dag både OOo og Microsoft Office 2007, så jeg kan vel regnes som "superbruger" i begge applikationer. Én ting er dog sikkert - jeg er monster meget mere produktiv med Microsoft Office 2007 end jeg er med OOo i forskellige inkarnationer.

Så skulle en bil der koster 50.000 også være bedre, mere stabil end en der koster 2,5 mill. alene fordi at der er flere der kører rundt i den?

Det er vel egentlig selve kernen i argumentet for OOo - nemlig at den kan bruges på flere forskellige platforme?

 • 0
 • 0
#59 Kenn Nielsen

Dit oprindelige indlæg var ikke andet end en konspirationsteori,

Jeg undrede mig blot over timing, og oprindelse, i stedet for at sluge det råt. Beklager hvis du læste noget andet mellem linierne.

En undring som jeg så også fik sobert svar på ;-)

Jeg er meget imponeret ;-)

Ingen årsag, når der nu ikke skulle mere til ;-)

K

 • 0
 • 0
#60 Jakob Damkjær

Det giver da ingen mening. Hvis jeg vil finde ud af om et bestemt program er brugbart i min virksomhed, så spørger jeg da heller ikke 1000 tilfældige mennesker?

Nope det har du helt ret i for der er din befolkningsstørrelse din virksomhed, så derfor skal du ikke spørge så mange mennesker.

Hvis du vil sige noget om danske elevers foretrukne office program skal du ikke spørge 1000 tilfældige mennesker. Men du skal spørge nok elever til at du faktisk kan sige at "Det her er den holdning som danske skole elever har generelt" for det er vel det eneste der er relevant i denne diskussion.

Du misforstår det jeg kritisere. Den oprindelige undesøgelse er så ligegyldig at den ikke burde være blevet kommeteret på version2. Det er det jeg kommentere og den diskussion der har fulgt den det debateres om det er den ene eller den anden officepakke der bør bruges af skole elever.

"Jeg tror du tolker artiklen forkert. Der er ikke tale om samtlige elever i Danmark - men om en enkelt skole. Det står ret tydeligt flere gange."

Jeg tolker den helt rigtigt, men den overskrift den har affødt her på version2 så tror jeg ikke version2 journalisterne helt har fattet hvor ligegyldig den undersøgelse er.

Som jeg også kommenterede i mit indlæg, den rigtige overskrift burde være "To skolelklasser i Århus foretrækker mso 2007".... men det er ikke rigtig eksplosivt nok til en kioskbasker...

Nu var det jo ikke heeeeelt det du skrev oprindeligt.. du mangler lige "Doom"-delen. "

Humor Thomas humor... et godt retorisk værktøj og ja jeg mener at de elever ikke har fået tilstrækkelig undervisning i at benytte computeren som et værktøj og den logiske konklusion må være at de har brugt tiden på at instalere Doom

(eller tilsvarende NB! kids Nexuiz er gratis, ret ok og opensource så i kan bruge det uden at komme i konflikt med ophavretighed ved at instalere det på jeres it klasse komputere. Det er meget bedre end Doom som vi nok alle kan blive enige om er lidt lang i tanden.)

Hvis de havde haft en god intro til office program funktionerne som er interessante at bruge ville de uden større problemer kunne omstille sig fra brugen af det ene program til det andet og vi ville kunne bruge pengene som bliver spildt på mso på flere lærere eller bedre lokaler.

"Det er fint du kan en masse store ord omkring statistik - og det er garanteret korrekt, det du skriver. Det har bare intet med denne sag at gøre."

Tjoe, tak tror jeg nok men du tar lidt fejl i din konklusion. Statestik er et fint værktøj og det bruges til at beskrive virkeligheden. En begrænset det af den men det er nu et meget godt værktøj til den del.

Det har alt med denne sag at gøre, for hvis version2's journalister havde haft bare en enkelt dråbe statestik i deres morgenkaffe, ville de ha kunne se at at undersøgelsen er ligegyldig og ikke værd at bruge læserenes tid på.

Ja jeg ved godt at fordi tilpas mange bed på jeres troll-bait at så er historien fra jeres synspunkt en succes for i har fået solgt nogen page views... bravo klap klap rigtig god journalistik, hvilket kursus på journalisthøjskolen det var en del af pensum på. Lad mig komme med et gæt "Hvad ligger der i bunden af nyhedstønden og hvordan får jeg det pudset op så det ligner noget der faktisk er nyhedsværdigt." </META TAG>

 • 0
 • 0
#62 Mathias Mejborn

Ved godt det ikke var dig der skrev det Jesper, men vil det sige at det er anti Microsoft at skrive at OpenOffice er bedre end MS office, men at det ikke er anti opensource hvis man skrive at software der koster flere tusinde kroner er bedre end software der er gratis?

Hvis det er holdningen så tror jeg bare jeg stopper med at blande mig i debatten....

Jeg bruger også begge dele til dagligt, da jeg er tvunget til at bruge MS Office på arbejdet. Jeg mærker dog modsat dig absolut ingen forskel på om jeg bruger MS Office eller OpenOffice.

Det er vel egentlig selve kernen i argumentet for OOo - nemlig at den kan bruges på flere forskellige platforme?

Ikke forstået...

 • 0
 • 0
#63 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Mathias,

Ved godt det ikke var dig der skrev det Jesper, men vil det sige at det er anti Microsoft at skrive at OpenOffice er bedre end MS office

Nej, det vil nok være at stramme den.

men at det ikke er anti opensource hvis man skrive at software der koster flere tusinde kroner er bedre end software der er gratis?

Begge udsagn er vel reelt blot holdninger?

Ikke forstået...

Jeg forstod heller ikke helt, hvad du mente, så måske skal vi bare lade den ligge?

:o)

 • 0
 • 0
#64 Christian Nobel

Derfor er det interessant at høre, hvilke erfaringer andre kommuner, der har haft samme overvejelser, har gjort sig.

Man kunne jo f.eks. spørge Michael van der Linde fra Gribskov kommune:

http://www.version2.dk/artikel/9991-nordsjaellandsk-kommune-styres-med-o...

søg evt selv mere på Google: gribskov + openoffice

Og så kunne den opsøgende journalist også tale med nogle af skolerne der er på referencelisten:

http://www.smartsurvey.dk/openoffice/referenceliste/

/Christian

 • 0
 • 0
#67 Deleted User

Så Rasmus Kær fra Skovvangskolen i Århus, synes at det skal handle mindre om politik og mere om pædagogik. 15 minutters berømmelse til ham. Det er intet grundlag for at sige at Microsoft pakke er pædagogisk mere hensigtsmæssigt end OOo på baggrund af de kommentarer han har fået fra klassen. Jeg synes nyheden er særdeles fremskyndt og uovervejet. Nogle vil måske kunne nikke genkendende til nyhedes umiddelbare konklusion, men der er intet valid eller retfærdiggjort præmis, der når til den konklusion. Derudover handler det jo om politik. Hvad tjener børnene bedst at lære? Jeg foretrækker da også at lære at køre i en dyr Audi end en Skoda, lad mig prøve en af hver og lad mig vælge! Og køb så lige Audien i stedet for at gøre køreskolen billigere! Men det er da ikke noget, jeg skal vælge. Det vigtige er, at jeg kender reglerne.

 • 0
 • 0
#69 Peter Andersen

Har læst de fleste af elevernes kommentarer. Tåkrummende.

Hvorfor dropper de ikke bare it-undervisningen og prøver om de kan lære de stakkels elever at stave bare nogenlunde inden de forlader skolen - det tror jeg de for mere nytte af, end at kunne lave fikse powerpoint shows.

 • 0
 • 0
#71 Christian Nobel

I øvrigt imponerende at i første galpeserie, så står OO til venstre og MSO til højre.

Næste tabel er lige omvendt - så måske der er en folkeskolelærer der lige skulle lære noget basalt om opstilling af tabeller.

/Christian

 • 0
 • 0
#72 Carsten Pedersen

Nu har jeg så også læst rapporten. Og her fremgår det at "øvelsen" i at bruge tekstbehandlingen (Word/Writer) gik på at bruge FORMELEDITOREN.

Ikke noget med at skrive tekst. Ikke noget med fed, kursiv, brug af fildialoger, tabeller, overskrifter, typografier.

Sammenligningen går udelukkende på at bruge et forholdsvist obskurt hjørne af begge programmer.

 • 0
 • 0
#73 Michael Nielsen

I det der er komentare i rapporten om at man ikke kan skrive et + eller - tegn, samt man ikke kunne nemt lave en kvadrat rod - suk.

Jeg har aldrig skrevet en formular i Open Office, før, så det tog mig hele 30 sekunder at finde ud af det. Jeg behøvede endda ikke google det, eller søge i hjælp filen, bare lige en gennemgang af menuerne.

insert/object/formular

og skrive.

sqrt(a-b) + (a + b) ^ (e - f)

hmm, svært, hmmm.. åbenbart meget svært.

Det er en standard der hedder noget ala. open forumlar, ultra intuitivt, og kunne endda gøres ved point og click hvis man bedre forstår ikoner.

Altså hvis man ikke kan læse basal dokumentation, eller lige smutte forbi google for at finde ud af hvordan man gør. Så er alt håb ude for personen, men det er desværre meget symptomatisk. jeg har oplevet for mange herhjemme, der ikke kan selvstændigt løse, selv de meget triviel opgaver, uden at havde deres venner hjælpe dem.

Det formularene virker ovenikøbet på samme konsekvente måde i Impress.

Jeg har ikke arbejdet meget med Impress, så jeg ved ikke hvor godt eller dårlig det program generelt er, men jeg får da af og til powerpoints tilsendt, som jeg læser, og redigere igennem impress - har ikke bemærket noget indtil vider.

Jeg skiftede i sin til Star office, fordi jeg var træt af hvor ustabil Microsoft Office var, jeg har aldrig lavet en opgave uden at MSO har gået ned for mig, men jeg har lavet meget i Open Office, uden problemer - so YMMV.

Sådanne undersøgelser som det her er en undersøgelse af "hvad er du vant til at bruge" og "virker markedsføringen", altså en undersøgelse om indoktrineringen virker.

Man kan dog se at de "unge" er meget fanget af marketing, image, præstige og reklame propeganda, at de har endnu ikke opnået den modenhed, og evne til at se forbi reklamer - Feks så jeg en undersøgelse, hvor man lod et barn vælge sit tøj, prisen var flere 1000 dkk for bare et sæt, moderenen gik over i en discount butik, og fandt tøj, som basalt kun var forskellige i mærkerne - det var svært at visuelt se forskel - men kostede kun et par 100dkk, men barnet ville ikke tage det på fordi det ikke vare mærke vare, og ville kun havde det dyre sæt.

Det betyder desværre at de "unges" dømmekraft er til sådan en grad styret af indoktrineringen, og markeds propeganda, at alle sådanne undersøgelser er nærmeste ubrugelige, da man undersøger effekten af indoktrineringen, og ikke af programmet.

 • 0
 • 0
#74 Lars Tørnes Hansen

Det er lidt længe siden, men her på v2 eller ing.dk har der været en artiel om at:

a) Folkeskolens computere var gammel og langsomt hardware når man propper stadig mere fyldig software på. Det gælder både MSO og OOo som ikke ligefrem er til computere med små ressourcer.

Det var vel nok en stor overraskelse.

b) Malware på computerene. Der er i en (anden?) artikel blevet skrevet om meget lange opstartstidere. Det er en god indikation på et operativsystem med masser af malware. Den var omkring 10-15 minutter opstartstider.

Min mindste PC - en netbook PC - starter på ca 30 sekunder (max) - det er 20x hurtigere i forhold til 10 min, og den starter OOo på ca 7 sekunder. Når jeg bruger OOo kører det flydende, hvor programmet kommer med respons med det samme.

Pointen er at at håbløs gammel hardware + dårlig vedligeholdte PC (operativsystemer og programmer) kan gøre en brugeroplevelse fuldstændig rædselsfuld - uanset programmet.

Dertil kommer at der er ret mange mennesker som ikke kan lide forandringer i noget som for dem er meget svært. Ingeniører har typisk nemt ved forandringer, men der også nogle derude der helst have alting i faste rammer.

Der er så lærernes opgave at forberede eleverne til en verden der er i konstant forandring.

 • 0
 • 0
#75 Kim Henriksen

openoffice impress. det er så fucking utrolig langsomt at jeg kunne nå at proppe hele den her fucking computer MED PROGAMMET op i min fucking røv og tage den ud igen!

Men for at komme til sagen, så synes jeg der er mange af eleverne der klager over hastigheden og stabiliteten i programmet

 • 0
 • 0
#76 Lars Rasmussen

@Jesper Lund Stocholm

Én ting er dog sikkert - jeg er monster meget mere produktiv med Microsoft Office 2007 end jeg er med OOo i forskellige inkarnationer.

Det kunne være interessant at få at vide, hvilke funktioner i MSO 2007, der gør, at MSO 2007 giver dig øget produktivitet! Og herunder også, hvilke funktioner der kunne være påkrævet af folkeskoleelever.

 • 0
 • 0
#77 \n \r

Men for at komme til sagen, så synes jeg der er mange af eleverne der klager over hastigheden og >stabiliteten i programmet

Du må ikke nævne stabilitet - når først åbenfolket for trukket unix nedover hovedet på brugerne så får de stakels brugere først noget at råbe fck efter. Sjovt hvordan det er med det åbnefolk - alt skal trækkes nedover hovedet på brugerne. Måske vi skulle publicere koden til OO samt tilhørende OS og så kan åbenfolket redde verden ... nå nej det er prøvet og "fcking lorte program" siger vel alt.

 • 0
 • 0
#78 Martin Kofoed

Måske vi skulle publicere koden til OO samt tilhørende OS og så kan åbenfolket redde verden ... nå nej det er prøvet og "f*cking lorte program" siger vel alt.

Fnis, helt tydeligt at du i lang tid har manglet muligheden for at ytre dig på en hård måde. Nu kan du citere nogle folkeskoleelever. Flot. Én ting er for små sko, en anden er, når der oven i købet er en sten i dem.

Hvor skoleelervenes sprog kan undskyldes med manglende modenhed og erfaring, ved jeg ikke helt, hvad din undskyldning er? Synes du selv, din kommentar er vanvittig begavet?

 • 0
 • 0
#79 Jens Dalsgaard Nielsen

Udfra hvad jeg ser mine 3 børn lave af opgaver på (h)jernet kan de generaliseret beskrives ved:

 • 10-20 max max 30 sider
 • tekst med tre overskriftsniveaer
 • indsatte billeder
 • indsatte regneark, tabeller mm
 • indsatte enkle(!) formler i enkelte fag
 • indholdsfortegnelse
 • forside
 • litteraturliste
 • måske i farver

Dertil 5-10 sider præsentation i ppt/impress/...

Det kan legende let klares i både den ene, anden og tredie officepakke.

Og som bruger af tekstbehandling siden wordstar og lidt nroff og idag latex, oo og ms tror jeg ikke på at det er et reelt problem de står overfor.

Det kan godt være at den ene pakke er lidt bedre/hurtigere end den anden, men til 10 sider brødtekst med lidt grafik ??? det går nok endda.

 • 0
 • 0
#80 Christoffer Ceutz

Jeg er ligeledes meget uforstående overfor elevernes historier om at de ikke kan skrive +, - og % i OOo Writer's formeleditor/Math. En enkelt elev nævner noget med at + optræder som en firkant, hvilket kan tyde på at der er tale om en eller anden obskur skrifttype der ganske enkelt ikke indeholder tegnet, men det finder jeg højst besynderligt... %-tegnet forstår jeg bedre, da det skal skrives "%" (med anførselstegn) i koden for at vise sig, eftersom tegnet også har en kodemæssig funktion som præfiks til symboler som f.eks. pi (skrives %pi); et tegn en anden elev også nævner problemer med at skrive.

Desuden: At skolen hidtil har haft MSO 2003 installeret betyder ikke at eleverne ikke har erfaring med 2007-versionen... Hvor stor en del af eleverne der ejer en bærbar computer har fået/købt den siden MSO 2007 kom ud? For så vil 60-dages prøveversionen af det nemlig medfølge, og hvis de siden har købt en MSO, har det nok været 2007.

Det sagt kan jeg godt følge noget af kritikken af Impress. Jeg har her inden for de sidste par uger skulle lave mine første præsentationer og har fundet det ret sløvt/ustabilt til visse ting, som f.eks. omarrangering af slides i oversigten til venstre (OOo 3.1, Ubuntu 9.10 x68 64-bit). Noget så enkelt som mere up-to-date templates tror jeg dog kan gøre et mindre under for folks indtryk. Det nævnes også af et par af eleverne.

 • 0
 • 0
#81 Christian Nobel

Fnis, helt tydeligt at du i lang tid har manglet muligheden for at ytre dig på en hård måde. Nu kan du citere nogle folkeskoleelever. Flot. Én ting er for små sko, en anden er, når der oven i købet er en sten i dem.

Tror du ikke bare det er en elev fra Virum Skole der har sneget sig ind i debatten?

/Christian

 • 0
 • 0
#82 \n \r

en elev fra Virum Skole

Ja for Virum ungerne har selvfølgelig heller ikke ret i "f*cking lorte program!" det er Microsofts skyld alt sammen - de unge er blevet eksponeret for brugbar lukket kode og de har ikke tænkt sig at installere en tilfældig linux dist. + OO ... måske kan det tvinges igennem ovenfra, men brugerne orker det ikke. Så bootup Windows og kode løs i VC++ for OO er årvis bagefter Microsoft Office.

 • 0
 • 0
#83 \n \r

en elev fra Virum Skole

Ja for Virum ungerne har selvfølgelig heller ikke ret i "f*cking lorte program!" det er Microsofts skyld alt sammen - de unge er blevet eksponeret for brugbar lukket kode og de har ikke tænkt sig at installere en tilfældig linux dist. + OO ... måske kan det tvinges igennem ovenfra, men brugerne orker det ikke. Så bootup Windows og kode løs i VC++ for OO er årevis bagefter Microsoft Office.

 • 0
 • 0
#85 Ditlev Petersen

Jeg tror ikke, de pågældende elever drikker. Men jeg tør trods alt ikke udelukke, at deres oplevelser er korrekt gengivet. Jeg foretrækker selv OpenOffice, men har egentlig kun brugt Writer. Noget af kritikken går jo på præsentationsprogrammet. Writer passer glimrende til mine vaner og min måde at tænke på. Men jeg er efterhånden 47 og har fået indlært en del betingede reflekser. Så MÅSKE har Microsoft faktisk fundet nogle guldkorn her, som mere friske hjerner får stor glæde af. De har dog brugt en f... masse penge på forskning i brugergrænseflader. OO-bevægelsen vil altid halte bagefter i den konkurrence.

Jeg vil ikke være dommer i den strid på skoleelevernes vegne. Det kan de kun selv være. Men jeg håber da, at de vil kigge én gang til på OO-programmerne med åbent sind. Alt nyt er et tilbageskridt - til at begynde med.

I øvrigt, OT, men alligevel, så er Paint Shop pro langt overlegent i forhold til Paint.net. Det må jeg indrømme. Det samme KUNNE gøre sig gældende inden for kontorprogrammer.

 • 0
 • 0
#86 Lasse Reinholt

I det der er komentare i rapporten om at man ikke kan skrive et + eller - tegn, samt man ikke kunne nemt lave en kvadrat rod - suk.

Hvis man læser fx elev 13, 16, 20 og især 23's kommentarer, så lader problemet til at være, at udtryk skal skrives i en 1-dimensionel syntaks, altså som i LaTeX eller de ældre versioner af Maple.

Det er OpenOffice ikke engang specielt støttende med. Lad os se på http://img69.imageshack.us/img69/1838/matqt.png

Det, at jeg glemte at fjerne < og > fra <3> resulterede i, at der blev appended affald på en ny linje. Selv uden denne fejl får man smidt en skønsom blanding af omvendte spørgsmålstegn og firkanter i ansigtet. Desuden nestede balancerede tuborg-klammer og "over" og "div" tags og escape tegn, hvor førstnævnte er noget, de i forvejen sveder over at mestre i pensum.

Men man kunne jo som forsøg i en 7. klasse se, hvor mange timer, det tager at lære samtlige elever (også pigerne og alle ikke-nørderne) syntaksen. Så kunne man afgøre, om det ville fjerne for meget fokus fra den egentlige matematik.

Personligt mener jeg, at ethvert sekund, der spildes på at kalde på læreren, er et sekund spildt, når man alternativt kan gøre som i Microsoft Office og komme videre og koncentrere sig om det væsentlige.

 • 0
 • 0
#87 Morten Poulsen

Nu har jeg ikke så mange erfaringer med OO på Windows, men på Linux er det da meget stabilt - kan der tænkes at være andre årsager til den påståede ustabilitet?

Jeg dualbooter Windows XP og Ubuntu 9.04 (og tidligere 8.x) på en halvgammel maskine. Min erfaring er, at OOo kører betydeligt hurtigere og mere stabilt på Ubuntu end på XP. Hvorvidt dette er pga bedre optimeringer ifht Linux eller at Windows (med antivirus, firewalls, etc) bruger for meget regnekraft er jeg usikker på.

 • 0
 • 0
#88 Lars Remmen

Men man kunne jo som forsøg i en 7. klasse se, hvor mange timer, det tager at lære samtlige elever (også pigerne og alle ikke-nørderne) syntaksen. Så kunne man afgøre, om det ville fjerne for meget fokus fra den egentlige matematik.

Matematik har intet at gøre i et tekstbehandlingsprogram - uanset hvad det så måtte hedde. Der findes meget bedre værktøjer - MathCad (som så er et licensmæssigt helvede), SMath (som trods beta status er absolut brugbart i folkeskolen), Geogebra og Geometer. Et regneark kan bruges omkring statestik.

/Lars

 • 0
 • 0
#90 Jørgen Henningsen

Matematik har intet at gøre i et tekstbehandlingsprogram - uanset hvad det så måtte hedde.

.

Nu kender jeg ikke formeleditoren i MSoffice 2007, men hvis den ligner den i MSoffice 2003, så er den baseret på klik og indsæt system. Det bliver meget hurtigt rodet hvis der er tale om at editere komplicerede formler. Der er jo en grund til at den formel syntax, som f.eks. Latex/Openoffice (og go'e gamle WP iøvrigt) bruger vinder stort hvis man kigger lidt ud over folkeskolens lukkede miljø.

 • 0
 • 0
#91 Michael Nielsen

Jeg er grundlæggende uenig i din fortolkning her - programmet bør kunne ibrugtages uden at ty til en manual eller Google for hjælp til de mest basale funktionaliteter.

Jeg er helt på linie med Lasse Reinholdt i denne tråd - fokus på det væsentlige uden unødige forstyrrelser.

Så alle programmer skal kunne bruges uden undervisning, eller andet referance materialer - håber aldrig disse folk skal arbejde med MatLab - meget matematisk fokuceret.

Men min pointe var, der var intet behov for noget referance materiale, i OO 3.1, giver en hurtig gennemgang af menuerne, adgang til formel editoren, det dog ca 30 sekunder at finde.

Når man så kom ind i formel editoren, kunne man vælge 2 fremgangs måder, den lidt mere Nørded OpenFormel koder, som nogen mener vil distrahere folk, eller et Point and Click interface, hvor du trykker på det symbol du vil havde, og fylder ind de elementer du ønsker, som så både laver OpenFormel koden, som du kan se, og tegner symbolet, med markeringer hvor du kan skrive vider på din formel.

Nemmere bliver det altså ikke.

Da jeg aldrig har brugt formel editoren i OO, eller har nogen som helst kendskab til Open Formel standarden, fandt jeg det ikke mere vansklig end 30 sekunder, uden manualer eller Google.

Men hvis man ikke lærer skole børn at begå sig selvstændigt i omverdenen, så er fremtids prospekterne dyster, det er ikke underligt at Danske skole børn ligger så langt nede i de international statistikker, når de ikke skal lære noget.

Skal vi være uden unødige forstyrrelser, så må vi heller forbyde regnemaskiner (udbreder kun dovenskab alligevel), og computere i matematik timerne, og tilbage til at kun Må bruge blyant og papier, nå, nej det er jo også distraherende, så skal man jo skrive, det har jo ikke noget med matematik at gøre..

 • 0
 • 0
#92 Michael Mortensen

Jeg er ikke uenig i, at det er en fordel at eleverne kan befærde sig på nettet i fht. indhentning af oplysninger - det bør de også lære om - gerne i dedikeret fag; lad os kalde det "Netikette og generel færden/brug på/af Internettet".

Min kommentar udspringer sig af brugergrænsefladen - det er fint, at du kan sætte dig ind i brugen af det, men netop her mener jeg, at Microsoft har en hvis styrke - de bruger jo ufatteligt mange penge på brugervenlighed og har også brugere (med forskellige kompetencer) inde og teste deres grænseflader.

Skal jeg udvikle noget mainstream, så vil jeg til hver en tid læne mig op af Microsoft - det er min påstand, at de overvejende har de mest intuitive grænseflader.

 • 0
 • 0
#93 Jørgen Henningsen

Skal jeg udvikle noget mainstream, så vil jeg til hver en tid læne mig op af Microsoft - det er min påstand, at de overvejende har de mest intuitive grænseflader.

Nu er der bare den finte at MS måden at skrive formler på er noget f*ing lt for at citere eleverne. Så snart det bliver bare lidt mere kompliceret, så spiller den totalt fallit.

 • 0
 • 0
#94 Lasse Reinholt

eller et Point and Click interface, hvor du trykker på det symbol du vil havde, og fylder ind de elementer du ønsker

Opret en ny formel og klik på Divsion ikonet. Marker øverste firkant og skriv 34. Marker nederste firkant ved at enkeltklikke på den og skriv x. Så fremkommer: http://img138.imageshack.us/img138/7461/29675526.png

Lad os antage, at du alligevel fik brøken korrekt. Prøv nu, om du kan sætte hele brøken under kvadratrod, vel at mærke med peg-og-klik alene. Det kan ikke lade sig gøre, da man ikke kan hverken markere eller copy/paste deludtryk.

Din påstand om, at man kan bruge peg-og-klik alene er altså forkert. Man er nødt til at kende 1-linje syntaksen også.

Og her tror jeg, eleverne under et bestemt klassetrin vil fejle, da de ikke er fortrolige med indlejrede balancerede paranteser - det er jo netop det, de sveder og kæmper med at lære i pensum. Spørg en 7.-klasses pige, hvor fejlen i {sqrt{{3} over {x div %pi}}}}^2 findes. Assistancen fra OpenOffice består af et omvendt spørgsmålstegn et vilkårligt sted samt noget affald, som appendes (en bug).

Jeg har selv læst fysik og datalogi, og jeg tror, mange har den fejl, at de ikke kan sætte sig i andres sted. De kan ikke tænke nær så abstrakt som os, især ikke børn under en bestemt alder.

I gymnasiet kan det dog muligvis gå an, selv i matematik C.

 • 0
 • 0
#95 Jesper Poulsen

"Skal jeg udvikle noget mainstream, så vil jeg til hver en tid læne mig op af Microsoft - det er min påstand, at de overvejende har de mest intuitive grænseflader."

Nej, Microsoft har aldrig haft de mest intuitive brugerflader. Mac har altid siddet på den position. Du finder ikke en nyudklækket Mac-bruger der spørger om hvordan man gør dit og dat. Nyudklækkede Windows-brugere er langt mere lost. Det har de altid været og med den måde Microsoft laver deres GUI's vil det fortsætte.

Jeg har ikke selv Mac. Vi havde Mac på gymnasiet tilbage i slutningen af 80'erne og der var ingen der spurgte om hvordan de skulle bruges. Det gav helt sig selv.

 • 0
 • 0
#96 Michael Mortensen

@Jesper - nu skrev jeg jo, at det var min påstand, og den holder jeg fast i.

Nu vil jeg ikke synke ned på et fanboy niveau, men jeg kan ikke følge din påstand i fht. Mac .. bare det, at dialogbokse tolkes fra højre mod venstre er i min verden det rene galmatias :-)

Eks.: OK - Cancel bliver på en Mac til Cancel - OK.

 • 0
 • 0
#97 Ditlev Petersen

en blyant eller pen, når det drejer sig om formler. Hvorfor i Hel skal man tvinges til at skrive sådanne ting på en pc, når det nu så åbenlyst er en hæmsko for langt de fleste elever (ud over dem i Mensa)? En pc/computer/datamat skal kun bruges, når den er en fordel, ikke fordi Bertel Bims eller andre falske profeter mener det.

OT, men alligevel. Når jeg selv skal være virkelig kreativ, tyr jeg ofte til papir og blyant eller fyldepen. At skrive en litterær tekst på maskine duer bare ikke, computeren står i vejen. Måske bliver det bedre engang i fremtiden?

 • 0
 • 0
#98 Ditlev Petersen

Da jeg første gang fik lov at røre ved en Mac, det var i 1986, brugte jeg en halv time på at finde ud af, hvor man formatterede en diskutte (det gjorde man selv dengang og det vidste jeg jo, at man skulle starte med). Det var selvfølgelig ikke MAc'en, der var noget galt med (hvis man satte disketten i, spurgte den bare, om det ikke var en ide at fromattere den?). Men jeg var "forkalket" som MS-DOS-bruger. Og det var sket på kun et halvt år.

Det er så også sidste gang, jeg har rørt ved en Mac. Men jeg er fuldt klar over, at Mac både hvad angår programmeringsstandard af OS'en og brugergræsnefladen er Windows langt overlegen. Det er bare dyrt og svært at skifte, når man først har solgt sin udødelige sjæl til Mephisto!

 • 0
 • 0
#99 Jørn Hedegaard Povlsen

Math-afsnittet i undersøgelsen:

22 elever besvarer.

Af disse 22 elever ses det, at 9 elever ikke kan finde udaf at skrive +/-

Det drejer sig om Elev: 1, 3, 9, 10, 12, 13, 15, 18, 20

Så har nogle elever også svært ved at lave en kvadratrod. Dette gælder Elev: 2, 3, 4, 15

Så man konkluderer, at mindst 10 ud af 22 elever ikke kan finde ud af at bruge math-editor i openoffice

I undersøgelsens baggrundsmateriale læses der:

"Eleverne fik løbende hjælp når de sad fast"

Så spø'r jeg eksperterne i Århus: Fik de hjælp med +/-?. Undrede det ikke eksperterne, at det her med +/- var svært? Kom I, (alså lærerene, der hjælper) nogensinde til kvadratrodsmatematiken?

Lad os høre mer om +/- problematikken!

Og lad os høre mere om jeres pædagogiske metoder.

mvh

 • 0
 • 0
#100 Lasse Reinholt

Og lad os høre mere om jeres pædagogiske metoder.

Find dog selv en 13-årig at afprøve formeleditoren på, hvis du er så skeptisk. Jeg tror, det bliver skidt (se mine indlæg med screen shots mv).

Og husk bag efter, at vold mod børn er forbudt.

 • 0
 • 0
#101 Jens Kjellerup

Opret en ny formel og klik på Divsion ikonet. Marker øverste firkant og skriv 34. Marker nederste firkant ved at enkeltklikke på den og skriv x. Så fremkommer: http://img138.imageshack.us/img138/...

Lad os antage, at du alligevel fik brøken korrekt. Prøv nu, om du kan sætte hele brøken under kvadratrod, vel at mærke med peg-og-klik alene. Det kan ikke lade sig gøre, da man ikke kan hverken markere eller copy/paste deludtryk.

Jeg havde lidt svært ved at forstå det skulle være så svært da min 15 årige pige bruger OOo formeleditoren.

da jeg ikke har brugt den siden version 2.0 måtte jeg lige ind og tjekke...

Det hele kan laves med peg og klik: Jeg klikker på formelelementet n'te rod, udfylder roddelen med 3, klikker én gang på den nederste firkant, vælger formelelementet a/b, klikker på den ene firkant taster 2, klikker på den anden firkant og taster 3. Resultatet kan se på: http://img714.imageshack.us/img714/1476/oooformel.png

undervejs lærte jeg det jeg havde glemt fra dengang jeg brugte OOo 2 - at kunsten består i at give formeditoren tid nok til at registrere at man ikke taster flere tal og opdatere formlen. Prøv selv Alt udført med peg og klik - på nær indtastningen af tallene.

 • 0
 • 0
#102 Lasse Reinholt

Det hele kan laves med peg og klik: Jeg klikker på formelelementet n'te rod, udfylder roddelen med 3, klikker én gang på den nederste firkant, vælger formelelementet a/b, klikker på den ene firkant taster 2, klikker på den anden firkant og taster 3.

Prøv at følg mig meget nøje og omhyggeligt i det følgende :-)

Jeg kan forudsige, at du må have markeret nævneren ved at dobbeltklikke. For hvis du havde markeret den ved at enkeltklikke havde du fået: http://img40.imageshack.us/img40/5833/capturess.png (OpenOffice f*cker helt op).

Et enkeltklik på en primitiv (tal eller variabel) sætter nemlig markøren til begyndelsen af primitiven mens et dobbeltklik markerer primitiven. Hvis man altså indsætter en funktion efter at have enkeltklikket, så f*cker OpenOffice fuldstændigt op. Og de to tilfælde fremtræder ens i den grafiske formel, så man kan ikke se, om man har enkelt eller dobbeltklikket.

Begår du bare EN fejl som denne, så er den eneste måde at udbedre fejlen på, at redigere 1-linjeudtrykket manuelt.

Derudover gjorde du ikke, som jeg sagde. Jeg sagde, at du skulle starte med at have en brøk og dernæst beslutte dig for at sætte den under kvadratrod.

Dette kan heller ikke lade sig gøre fordi man med peg-og-klik ikke kan markere udtryk men kun primitiver, operatorer og funktioner. Man er nødt til - som du selv gjorde - at starte med at skrive rodtegnet og dernæst brøken. Og ligeledes her - kommer du bare en enkelt gang til at gøre noget i en forkert rækkefølge, er du nødt til at gribe til 1-lineudtrykket eller begynde forfra.

Jeg vil foreslå dig, at du prøver at kollapse vinduet med 1-linjeudtrykket så det forsvinder. Brug derefter 10-15 minutter på at lave noget matematik og se, om det kan lade sig gøre med peg-og-klik alene.

Og med brug mener jeg at flytte lidt rundt på tingene, copy/paste noget over på højre/venstre side af et lighedstegn, fortryde nogle ting, ombestemme dig (som "hmm, det skulle have været n-rod fremfor kvadratrod symbolet" og lign.).

 • 0
 • 0
#103 Frits Knudsen

Jeg har Open Office installeret, men jeg har også Microsoft Office 2003, og det er som oftest det program, jeg bruger, da de fleste computere kan åbne filer derfra. Da jeg så efterprøvede nogle af kritikpunkterne, fandt jeg, at +, - og % var der, hvor de plejer at være. Der er ikke noget kvadratrodssymbol vist på mit tastatur, så det var et problem, men det kunne da indsættes via 'indsæt', 'specialtegn', hvor jeg så fandt det i fonten 'symbol'. Når man så vælger kvadratrodsymbolet, står der U+F0D6. Det er dog en fingerbrækkende kombination, og den fører ikke til det ønskede resultat.

 • 0
 • 0
#104 Jesper Poulsen

"Microsoft Office 2003, og det er som oftest det program, jeg bruger, da de fleste computere kan åbne filer derfra."

Hvor tit sender du filer som andre skal kunne rette i?

Jeg gør det stort set aldrig. Hvis jeg sender et dokument til en anden, så sender jeg det som PDF. Det kan alle læse, uanset platform og det retter man ikke bare i. Desuden vil det altid se ud sådan som jeg har ønsket at det skal se ud.

 • 0
 • 0
#105 Frits Knudsen

Jeg sender ofte filer, som andre skal kunne rette i. Jeg sender nok endnu oftere filer, som andre godt må kunne rette i. Hvis jeg vil sende en fil, som andre skal kunne åbne, men som skal ses uændret, selv om modtageren ikke har det program, jeg har brugt, eller ikke har den font, jeg har brugt, laver jeg filen i det program, der funger bedst for mig og konverterer den til PDF med freewareprogrammet CutePDF Writer. Men elevernes klage gik blandt andet på, at der var tegn, de ikke kunne skrive i Open Office, og uanset hvilket program man bruger, bør man kunne skrive de tegn, der er brug for, direkte fra tastaturet. Af disse var kvadratrodstegnet det eneste, jeg ikke uden videre kunne skrive i Open Office. Efter nogen tids søgen fandt jeg tegnet og kunne indsætte det, men så vidt jeg kan se, er det ikke muligt at tildele tegnet en genvejstast. I Microsofts Word skulle jeg også lede efter tegnet første gang. Så tildelte jeg det genvejstasten Alt+k, og så virker det hver gang fremover, hvis jeg altså kan huske, hvor det var. Jeg plejer ikke at skrive matematiske formler, men det er der jo andre, der har brug for.

 • 0
 • 0
#106 Jesper Poulsen

"program, der funger bedst for mig og konverterer den til PDF med freewareprogrammet CutePDF Writer."

Det er også min favorit til Windows-platformen. I Linux har jeg PDF-skrivning direkte. Den indbyggede i Gnome er i øvrigt bedre end den indbyggede i OOo. CutePDF writer er også bedre end den indbyggede i OOo. Måske skyldes det at de begge anvender Ghostscript.

 • 0
 • 0
#108 Lasse Reinholt

Hvorfor i Hel skal man tvinges til at skrive sådanne ting på en pc, når det nu så åbenlyst er en hæmsko for langt de fleste elever

Det er jo netop ikke en hæmsko... i Microsoft Office vel at mærke. Det er faktisk lige så legende nemt som på papir. Det er kun i OpenOffice, at det er en hæmsko.

 • 0
 • 0
#109 Kristian Østergaard

Jeg arbejder på en skole med OO De fleste elever synes også det er et lorteprogram fordi det crasher (på både linux og win), arbejder langsomt og har meget langsom opstart sammenlignet med ms. økonomi er eneste årsag til at nogen bruger den.

Så kære OO tilhængere. kom ned af den høje hest, se virkeligheden i øjnene og tag kritikken alvorligt, for ellers går OO mod sin egen død.

Brugerne og ikke administratorerne får altid det sidste ord (før eller siden).

 • 0
 • 0
#110 Christian E. Lysel

Kristian Østergaard, det er interessant du nævner OO er ustabilt, da jeg har oplever det modsatte.

Har i fundet hvad der får det til at crashe?

Har du evt. et link til Jeres fejl rapport?

Jeg er selv bruger af OO og har været det i over 10 år på både Windows NT4, Windows 98, Windows XP, Ubuntu og Redhat. Intet tidspunkt har jeg oplevet OO Word gå ned.

økonomi er eneste årsag til at nogen bruger den.

Derimod har jeg måtte skifte til OO Word på jobbet, når Microsoft Word blev for ustabil med Word dokumenter. Her er det ikke pga. økonomi at jeg bruger OO Word, da firmaet jo har betalt for MS Word, men derimod stabiliteten.

arbejder langsomt og har meget langsom opstart sammenlignet med ms.

Opstarts tiden herhjemme er på 5 sekunder, på en desktop der kostede 2500 kr at bygge. Starter jeg OO Word igen efter 10 minutter, er opstartstiden på 1 sekund. Dette skyldes Linux bruger overskydende RAM til disk caching og der sidder 8GB RAM i maskinen.

Windows forlænger PC'ens opstartstid ved at starte et office plugin ved PCens opstart. Hermed formindskes opstartstiden for Office pakken. Det er ganske normalt for mange applikationer på Windows.

Hvilke opstartstider har i?

 • 0
 • 0
#112 Jens Dalsgaard Nielsen

Hej

Jeg har fulgt den her tråd lidt, og det ender som vanligt med MS Office >< OO bashing :-(

Jeg har prøvet at kigge lidt på hvad de egentlig skriver i deres dokumenter (har 3 stk selv)

Std dokumentet

FORSIDE Indholdsfortegnelse(mange laver den ikke) Kapitler underoverskrift underunderoverskrift brødtekst billeder del af regneark importeret hvis det går højt links formler: brøkstreger. kvadrat, kvadratrod, subskrift

Det er altså ikke den store videnskab. Mine børn bruger OO / MSO i flæng afhængig af hvem de samarbejder med - det tager de uden problemer.

Mht formel editor så har jeg lige på min XP kørt MSO og OO 3 ved siden af hinanden - det er altså ikke svært i nogen af dem. OG der er altså en knap der hedder kvadratrod ;-)

Når man ser de unge mennesker installere plugins til WoW, tilretter facebook osv osv så synes jeg I undervurderer deres IT evner.

OO 3 kører efter min bedste overbevisning fint, jeg mener også at MSO på min XP (godt nok 2003) er lidt mere snappy i det, men jeg synes faktisk ikke det har nogen praktisk betydning. Min skrivehastighed er ikek hurtigere end at alt (!) kan følge med ;-)

Lidt provokerende kunne det måske være en god ide at man skal skifte programmel en gang imellem netop for at blive dygtigere, istedet for bare at gøre som man også gjorde i går. De er vel i skole for at lære noget ;-)

For min skyld kunne det være MSO, OO, ABI,... osv

PS: Jeg synes stadig det er trals at få et MSO doc(x) dokument eller for den sags skyld odt fra mine børns skole. Pdf, eller bare (html) tekst i mail.

 • 0
 • 0
#113 Christian E. Lysel

Frits Knudsen, jeg læste det som at de ikke kunne finde kvadratroden i formel editoren og i stedet skal skrive sqrt(x).

Da vi læste matematik på KU, kunne vi ikke finde på at bruge et tekst behandlingssystem til at skrive opgaver i ... disse blev skrevet i TeX.

Dvs. jeg har aldrig brugt hverken MS Word eller OO Word til at skrive formler ... men lad os se hvor svært det er:

Indsæt -> Tegneobjekt -> Formel (hvis ikon forresten er kvadratrod tegnet). Nu er man i formel editoren. Og der et hjælpe vindue der hedder "Udvalg", hvor både -a og +a er at finde. Trykker man på f(x), findes kvadratrods funktionen nemt.

 • 0
 • 0
#114 Lasse Reinholt

Dette skyldes Linux bruger overskydende RAM til disk caching og der sidder 8GB RAM i maskinen.

Det gør alle operativsystemer jo. Her min Windows 7. Bemærk "Cached" feltet:

http://img138.imageshack.us/img138/7505/captureyc.png

Og Microsoft Word 2010 (beta) og OpenOffice Writer starter begge på ca. 5 sekunder, uden at være loaded før. På en i5 med 4 GB.

Mon ikke Microsoft Word 2007 og 2003 er hurtigere? Har dem dog ikke installeret.

 • 0
 • 0
#115 Ayhan Binici

Jeg har lige forsøgt at starte OpenOffice Writer op på min Acer Aspire One 1.3 GHz.

Første gang tog det 13 sekunder.

Anden gang tog det lige under 2 sekunder.

Så jeg kan slet ikke genkende din kritik.

Det med crashes hænder i ny og næ, men slet ikke i en grad hvor det forhindrer dig i at arbejde. Til gengæld er den rigtig god til at genskabe dine dokumenter. Har aldrig mistet noget.

Jeg bruger version 3.1 af OpenOffice.org.

 • 0
 • 0
#116 Christian E. Lysel

Det gør alle operativsystemer jo.

Alle?

Kender du virkelig alle operativsystemer :)

Her min Windows 7. Bemærk "Cached" feltet:

Du har da 653 MB for meget RAM.

Det er rart at se Windows bruger mere end 1 GB RAM på cache.

Og Microsoft Word 2010 (beta) og OpenOffice Writer starter begge på ca. 5 sekunder, uden at være loaded før. På en i5 med 4 GB.

Dvs. du har ingen hverken MS word eller OO writer (har skrevet OO word før) relateret processer kørende, før opstart?

 • 0
 • 0
#117 Jens Dalsgaard Nielsen

OO 3 ca 2-3 sek på dell d630 xp - har ryddet op i den dæmoner der ligger på lur

MSO 2003 2 sek

Men jeg vil ikke putte halsen på blokken og sige at jeg er 100% sikker på at der ikke ligger en preloader på lur. Det er faktisk trals at der er startet den slags programmer uden man ved det og kan finde ud af det.

 • 0
 • 0
#119 Christian E. Lysel

Jens Dalsgaard Nielsen,

Det er faktisk trals at der er startet den slags programmer uden man ved det og kan finde ud af det.

Kan du ikke bruge msconfig ?

inden flaming - så har jeg brugt task manager og trevlet det hele igennem :-) og slået ned med hård hånd

Det hjælper ikke ... maskinen skal vendes og starte op uden at starte disse komponenter.

Kik på http://www.netsquirrel.com/msconfig/msconfig_xp.html

 • 0
 • 0
#121 Lars Clausen

MSO er en ganske fin officepakke, som jeg selv har brugt i årevis i forskellige versioner. Vi har dog på mit kontor udfaset MS Office til fordel for Openoffice.

Problemet opstår når man skal udveksle filer med folk der har en af de (også blandt skoleelever såvidt jeg har hørt) populære Macbook's.

MS Office for MAC er ikke fil kompatibel med MS office for PC. Og konverteringer giver som alle ved problemer - hver gang. (Fonte er ændret, billeder står helt forkert osv). Det er ihvertfald min erfaring.

Openoffice har den kæmpe fordel, at alle disse problemer med udveksling af filer mellem forskellige styresystemer foregår fuldstændigt uden gnidninger. Openoffice fås jo til både Windows, MAC og Linux, og udveksler samme filformat. Derfor er Openoffice et oplagt valg, efter min mening, det fungerer fint i min virksomhed, når man lige vænner sig til de ganske små ændringer i forhold til MS Office.

Det jeg måske kunne undre mig lidt over er, hvis man primært bruger skolecomputerne til internet søgning og office programmer, og den slags, hvorfor så ikke bare klaske en Ubuntu Linux på?

Windows Vista tager ca. 8 - 10 timer at geninstallere og opdatere fra bunden, hvis en elev kommer til at lukke en virus ind. Inkl. installation af drivere til ethernet, grafik, webcam, virusprogram osv osv osv.

Med Ubuntu Linux tager det samme ca. ½ time inkl. det hele, den kan det hele, er nemt at vedligholde, kræver ingen virus scanner, finder selv alle drivere automatisk og er helt gratis. Og det er blevet nemt at installere nye programmer. (Og open office er også installeret på den ½ time ;-)

Så i dag er Linux faktisk ikke kun den billigste men også helt klart den nemmeste løsning.

 • 0
 • 0
#122 Jesper Poulsen

Plus det faktum at Linux stiller mindre krav til hardwaren. Der skal en mindre maskine til for at lave det samme stykke arbejde. Linux er mere effektivt end både XP og 7. På den økonomiske bane betyder det at en skoles hardware holder i flere år. Driftsomkostningerne falder og vedligeholdelsesomkostningerne falder.

 • 0
 • 0
#123 Deleted User

Typisk ghostes de fleste maskiner, så det tager ikke 8-10 timer at installere en maskine, det tager ca. en halv. Tid som du sagtens kan bruge på andre opgaver imens (IT-administrationen er ofte voldsomt underbemandet på skolerne, så der er masser der skal laves på hver skole).

 • 0
 • 0
#125 Lars Clausen

Typisk ghostes de fleste maskiner, så det tager ikke 8-10 timer at installere en maskine, det tager ca. en halv. Tid som du sagtens kan bruge på andre opgaver imens (IT-administrationen er ofte voldsomt underbemandet på skolerne, så der er masser der skal laves på hver skole).

Ja selvfølgelig, men det kræver så at der sidder en IT crew og holder installationsbasen opdateret, og kommer ud og installerer. Det tager jo også tid.

Med en Ubuntu er det bare standard disken der skal smides i, og trykke på 'installer' det kan enhver finde ud af, og man kan befri resourcer fra IT. :-)

Det synes i øvrigt at være en trend at man skifter fra Win XP til Linux i stedet for at prøve kræfter med Vista eller W7. Er det kun her på Version 2, eller er det generelt i landet? I min egen virksomhed har vi nogle enkelte programmer, som desværre ikke laves til Linux endnu, ellers var Windows udfaset pga. bøvl med windows update og garbage der får XP maskiner til at køre langsommere og langsommere indtil man skal geninstallere dem.

Linux har selvfølgelig også en slags update, men det fungerer langt mindre irriterende end windows update. En lille ikon i hjørnet bliver til en lille animation når der er opdateringer. Du trykker på den, og accepterer opdatering, så kører det i baggrunden. Ingen genstart og ingen store røde advarsler, der altid popper op, lige midt i at du er ved at lave en powerpoint præsentation, eller du har en kunde i røret der skal have en software opdatering pronto. Linux lader brugeren bestemme hvad der er vigtigst.

 • 0
 • 0
#126 Jarle Knudsen

Ja selvfølgelig, men det kræver så at der sidder en IT crew og holder installationsbasen opdateret, og kommer ud og installerer.

BTDT. Forudsagt at alle maskiner er 100% ens, noget er lang fra tilfælde. Ellers skal man pludselig sidde og vedligeholde halvsnes Ghost-images til forskellig HW og i forskellige versioner - ved mindste ændringer.

Det slipper man for med *NIX.

 • 0
 • 0
#127 Claus Bo Larsen

Det ser ud til at ingen af programmerne har indbygget stavekontrol, eller denne ikke må anvendes.

Ved gennemlæsning af elevernes kommentarer er jeg mere bekymret over deres dansk færdigheder end om de finder det ene eller andet office program bedst.

Hvis disse elevers færdigheder er repræsentative, det kunne man godt antage, så skulle underviserne nok beskæftige sig mere med undervisning end IT systemer.

/Claus

 • 0
 • 0
#128 Frits Knudsen

Jeg mener, at et tekstbehandlingsprogram bør kunne skrive de nødvendige specialtegn, når en forfatter, hvad enten vedkommende er lærebogsforfatter, journalist, skoleelev eller andet, skriver om specielle emner som matematik, skak eller kortspil. I Microsoft Word kan man tildele disse specielle tegn en genvejstast, hvis de ikke har det i forvejen, og hvis de har en genvejstast, som man finder upraktisk, kan man bare ændre det. Så vidt jeg kan se, er det ikke muligt i Open Office.

 • 0
 • 0
#131 \n \r

En Windows7 installation tager måske et par minutter længere en tilfældig Ubungu etc., tilgengæld så skal man ikke bekymre sig om en eller anden tilfældig pakke mangler, man kan forvente stabile drivere fra samtlige hardware producenter, dejlig afvekling af flash på grafikkortet, uden at skulle installere obscure plugins der alligevel crasher in mesa driveren...

 • 0
 • 0
#133 Lars Clausen

Thomas: Jeg kender ikke Win7, og det er sikkert ikke så slemt, da Win7 er helt ny, og der derfor ikke er så stor en update backlog. Men sidst jeg installerede Vista Business på en laptop (2.4 GHz T7500) tog det over 8 timer.

Først installere med original Microsoft DVD 0,5 time

Derefter installere drivere til grafik, ethernet, og 10 andre ting. ca. 1 time.

Derefter 93 opdateringer via Windows update ca. 6 timer på en 20 Mb forbindelse. Flere genstarter under vejs. (Der er sikkert flere nu).

Derefter installere Norton Internet security 15 min.

Derefter Office 2007 30 min

Derefter windows update med office opdateringer 15 min.

Hvis du kan gøre det på en halv time må jeg sige at det er imponerende.

Jeg burde måske tilføje at installationen crashede de første 4 gange, ved kørsel af windows update, hvorefter windows Vista gik direkte fra start vinduet til sort skærm, med teksten Windows er beskadiget. Og derefter kunne man intet gøre bortset fra at sætte installationsdisken i og starte forfra. Til sidst (efter ca. 1 uge) lykkedes det at få den til at køre nogenlunde, bortset fra at den kun virkede når laderen var koblet til, ellers gik den i sort skærm igen, og så lidt flimmer midt på skærmen. Men funktionen var dog så upålidelig at laptoppen reelt var ubrugelig og fik lov at samle støv de næste 6 mdr.

Så prøvede jeg Ubuntu og nu virker alt fint uden problemer, ved første installation. Windows Vista disken kommer ikke i brug igen. Nu kan denne laptop nemlig bruges igen. :-)

 • 0
 • 0
#137 Jesper Poulsen

3 timer er lang tid at bruge på en nyinstallation af en PC. Jeg installerede Windows 7 RC på en virtuel PC (ja, jeg ved godt at det ikke er det endelige produkt, men mange "eksperter" siger at der ikke er den store forskel). Jeg husker ikke hvor lang tid det tog, men jeg husker at den genstartede 5 gange inden der var en brugbar desktop. 5 gange er 4 gange for meget.

Og efter stort set alle opdateringer skal maskinen genstartes igen. Det er genstart, genstart og atter genstart. Uanset om det er XP, Vista eller Windows 7.

Til dagligt anvender jeg Linux (Ubuntu). Maskinen skal genstartes hver gang der er kommet ny kernel. Ellers ikke. Alt andet kan opdateres mens maskinen er i brug og uden at forstyrre brugen af maskinen. Jeg har mange gange siddet og ærgret mig på en Windows-baseret arbejdsplads når det første halve til hele time af arbejdsdagen går med installationer af opdateringer og genstarter, genstarter og atter genstarter. Det er for pokker da ikke meningen at min arbejdstid skal gå med opdateringer af operativsystemet og andre programmer. Ventetid er ikke produktivt.

 • 0
 • 0
#138 Jesper Poulsen

"dejlig afvekling af flash på grafikkortet,"

Kun afvikling af Flash?

Med Compiz-Fusion er det hele den grafiske brugerflade der afvikles på grafikkortet. Alle vinduer åbnes i grafikkortets hukommelse. Alle vinduesoperationer foretages vha. GPU'en. Også selvom man slår alle de fancy 3D-effekter fra er der meget at hente. Alene det at den almindelige RAM ikke optages af GUI er lækkert. Det giver mere plads til andre programmer.

 • 0
 • 0
#139 Jesper Poulsen

"Det sagt, så tror jeg nu også at Ubuntu er lidt hurtigere til at blive installeret :)"

Hvis man er snu, så opretter man en fil med alle installerede pakker (det kan Ubuntu's pakkeværktøjer klare - det er de samme der anvendes i Debian). /home placérer man på en alternativ partition (eller disk). Nu kan en maskine klones udelukkendes vha. en konsol. Geninstallér en maskine og få de nyeste versioner af alt. Det kan laves som et enkelt lille script.

Starter man maskinen op på en Live-CD kan man installere den (og de ekstra programmer man ønsker) mens man stadig bruger maskinen. Og den genstarter ikke selv, så man har masser af tid til at blive færdig med sine gøremål. :-)

 • 0
 • 0
#141 Martin Kofoed

Hvis man er snu, så opretter man en fil med alle installerede pakker (det kan Ubuntu's pakkeværktøjer klare - det er de samme der anvendes i Debian).

Det har jeg egentlig ikke tænkt over før. Så lærte man også lidt i dag (endda i en tråd, som forlængst er røget off topic). Jeg forskede lidt yderligere, og fandt fremgangsmåden for at gemme info om alle softwarepakker og loade dem på et nyt system igen:

[code=bash] dpkg --get-selections > selections.txt dpkg --set-selections < selections.txt dselect update apt-get dselect-upgrade [/code]

Nice and simple!

 • 0
 • 0
#142 Jarle Knudsen

Jeg kan ikke se, hvorfor det er slemt, at den genstarter 5 gange. Den kunne for min skyld genstarte 40-50 gange, hvis den ville. Det er den endelige tid der tæller, og der er W7 altså pænt hurtig.

Hvis Microsoft har lært os noget, er det at det er helt i orden at genstarte.

Hvor Windows installation tager ca 30-45 min, de efterfølgende drivere og programmer (og kontinierlige genstart) kan tage rigtig mange timer. Splipstreaming (og ghost) hjælper ikke da du skal stadig kontinuerlig holde images ved lige og de skal ændres (laves et nyt image) hver gang der kommer en opdatering til Windows/drivere/programmer.

Her er *NIX total overlegen. Det er ikke uden grund de fleste servere kører en eller anden *NIX.

 • 0
 • 0
#143 Jarle Knudsen

dpkg --get-selections > selections.txt dpkg --set-selections < selections.txt dselect update apt-get dselect-upgrade

Bruger det siden Ubuntu 7.04.

Tilsvarende et decideret script kan også bruges:

apt-get install xxxx apt-get install yyyy apt-get install zzzz

(eller kortere men mindre oversigtlig: apt-get install xxxx yyyy zzzz)

Prøv DET med en Windows :O)

 • 0
 • 0
#145 Michael Nielsen

Du glemmer lige, at med feks. en fedora installation, så er alt installeret efter bare 45 minutter (maksimalt på en gennemsnitlig maskine - samme tid for at installere en upatched windows), office pakker, grafiske værktøjer, det hele.

Jeg har efter hånden installeret flere 1000er af Windows installationer, og der er ikke nogen der tager mindre end mange timer før det hele er oppe og køre, hvis man ikke ghoster.. Slipstreaming virker tildels, men ikke hvis du ikke lige har en maskine ved siden af til at lave slipstreamen, og kun har standard media. Desuden er slipstreaming ikke trivielt, men der er kommet nogle værktøjer der gør det meget nemmere. Faktisk er Linux systemet langt nemmere at lave denne aktion med.

Så afhængig af din båndbredde kan det tage tid at opgradere en linug, til den nyeste version, da hvis det er en ældgammel linux du installere, kan patch samlingen, godt være 1 Gigabyte i størrelse, men du kan bruge maskinen mens den patcher, og du har alt installeret - hvis du ønsker det.

En windows installation, med patches (og windows 7 er en untagelse, da den jo burde komme med de fleste patches på den, da den er ny), kan tage en hel dag, fordi du aldrig kan patche det hele på en gang, du få 1-10 patches, reboot og gentag, derfor ender du med en masse reboots. Det var værre på win 95/98/ME, blev lidt bedre på 2000, blev en smule bedre på xp, windows 7 er ikke gammel nok til at se effekten endnu.

 • 0
 • 0
#147 Christian Nobel

Installation af OS på Lenovo G550, ny maskine der skulle bruges til diverse test af leverandørsoftware hvortil den medfølgende Vista ikke var brugbar:

[b]Ubuntu:[/b]

Download Ubuntu og brænd CD.

Sæt CD'en i maskinen og start

Vælg sprog fra liste

Tryk installer

Accepter allerede foreslåede sprog

Accepter foreslåede tidszone

Diskhåndtering foreslår at benytte hele disken - accepter.

Indtast brugeroplysninger og navngiv maskinen.

Tryk start installation.

Vent, reboot og maskinen er klar til brug, alt virker incl wifi, lyd, korrekt skærmopløsning, indbygget webcam.

Kontorprogram mv. er lige klar til brug.

Samlet installationstid, incl download og brænding af CD, ca 2 timer.

Skal der bruges flere programmer er der ca. 28000 at vælge mellem i softwarecenter, og de vælges simpelthen og installeres automatisk.

[b]Windows XP:[/b]

Køb en XP

Sæt den i maskinen og start

BSOD med kryptisk meddelelse om virus på disken.

Ring til en ven, der kan forklare at der skal indstilles noget i maskinens bios - google problemet og find ud af at det viser sig at XP ikke kan bruge Sata, så bios skal sættes til at diskkontrolleren skal opføre sig som Ide.

Start forfra

Tryk installere

Der kommes til siden hvor der skal formattteres - disken har to gamle partitioner, så man skal vælge partition, trykke enter, trykke L for at slette, enter for at acceptere, og gentage det hele for den anden partition.

Herefter skal man tage stilling til hvilket filsystem der skal bruges, vælg NTFS og tryk enter.

Disken formatteres (tager en krig)

Installationen begynder.

Navngiv maskinen.

Efter noget tid skal indtastes 25 karakteres licenskode (som man næsten altid taster forkert i første forsøg).

Lidt mere installation kører.

Indtast evt. administrator password.

Tag stilling til om der skal foretages sikkerhedsopdatering.

Opret bruger.

Installation fortsætter (i laaang tid).

Reboot

Windows starter.

Skærmopløsning elendig, ingen netværk, ingen wifi, ingen lyd, indbygget cam virker ikke.

Download de respektive drivere fra Lenovos hjemmeside, skal gøres en ad gangen (frem og tilbage, vælge, vælge, vælge), tager i alt 2-3 timer.

Brænd en cd med alle driverene.

Installer driverne en ad gangen fra CD'en

Starter med lyd, vælger setupfilen fra disken, den kører i lang tid, indtil den afslutter med en lakonisk box: Driverinstallation mislykket: Kunne ikke finde enheden til denne driver.

Tryk OK (suk, det er jo ikke ok!)

Hov - en meddelelse popper op om at jeg har 30 dage tilbage til aktivering.

Aha, måske man skal starte med at installere Intel Chipset Device Software.

Køre køre, accepter licens og så tadaaa ny box:

Fejl

Der opstod en ukendt fejl. Installationsprogrammet afsluttes.

Tryk OK (nej det er aldeles ikke ok!).

Reboot.

Installer Intel Chipset Device Software - denne gang går det godt.

Reboot.

Prøver at installere lyd igen - fejler. Udsætter lyden til senere.

Installerer Wifi - Lenove har 2 drivere og det er ikke entydigt hvilket kort der er i maskinen. Gætte gætte gætte, vælger Intel driveren og har heldet med mig (dvs. så er det ikke et Broadcom kort der er i maskinen).

Nå vil også gerne have en ordentlig opløsning - endnu engang er der to drivere, gætter på det er et Intel kort.

Havde åbenbart heldet med mig - genstart er påkrævet!

Reboot

Installerer resten af driverene, en ad gangen.

Et påtvunget boot under processen og et til slut.

Maskinen er nu klar, omend lyd aldrig kom til at virke

Skal nu hente og installere Windows update.

Åhh endnu en genstart.

Hmm servicepack 3 er ikke installeret.

Rode rundt på MS' hjemmeside for at prøve at finde den - kan først installeres efter aktivering.

Aktiverer XP

Prøver igen via windows update at finde SP3

Finder SP3 - starter installationen og venter en krig.

Så skal der sandelig genstartes.

Endelig kunne lydkortet installeres.

Nå vi er ikke helt klar endnu, der må jo hellere installeres anti-virus.

MS' egen kan åbenbart ikke installeres når man bor i DK, så valget bliver Awast.

Download og installerer Awast.

Sandelig reboot igen.

Efter viruscheck under opstart (ca ½ time) er maskinen endelig klar til brug, dog uden kontorprogram mv.

Samlet pladsforbrug 8Gb.

Samlet installationstid ca 1½ dag.

 • 0
 • 0
#148 Michael Nielsen

Hvis vi snakker arbejdsrelateret (og det gør vi, mig bekendt?), så har man jo altid en maskine ved siden af - og man kan jo hurtigt finde sit slipstream-medie frem.

Jeg installerer og hjælper ofte private med at installere, men da divs. Licens regler og dusiner af installation medie versioner, med hver sin licens nøgle system er tilstede på windows systemer, kan jeg ikke lave en general slipstrem der kan bruges.

Jeg har efter hånden installeret windows flere 1000 gange, og spøjst nok, den bedste, og mest effektive måde at installere windows på, er at installere linux først, der efter kopiere mediet til en partition, og installere der fra. Samtidig kan man hente divs patches, uden at maskine bliver zeroday hacket - som skete for en kollega som er en meget stor windows enthusiast, han nåede knapt nok at installere sin maskine før han var en del af et bot net.

Der efter er der begrænsninger på windows, så man ikke kan havde en generel slipstream DVD, da licens nøglerne er tilegenet den type installations medie som brugeren måske har.

Hvis man ikke lige har plads til, eller mulighed for at downloade alle disse patch pakker, og eller ikke lige får det gjordt på den rigtige måde, så ender du igen med patch helvedet.

Til kontrast, når det drejer sig om Linux, så har jeg en CD/DVD jeg bruger på alle maskiner. Men jeg er enig i at der er mangler når det kommer til support af hvisse uspecificerede wireless netværks kort, eller hardware fra producenter som elsker propritære teknologiere, og ikke vil offentliggøre deres specifikationer, men ellers glider det ultra nemt ind.

Jeg er godt klar over, at du/i primært er linux-brugere, men det skader altså ikke at kigge lidt udover egen næsetip engang imellem.

Right back at you. med modsat fortegn.

Jeg arbejder med linux fordi jeg kan lide det, men som regl har jeg intet valg, og derfor forgår meget af mit arbejde på windows (desværre). Som ofte er det altid mig der kommer til at administrere intranettet, mens jeg skal lave mit normale udviklingsarbejde.

Derfor har jeg observeret de lange installations tider, både når jeg installere, samt når de "Windows" glade folk gør det selv, fordi de mener de kan gøre det hurtiger, eller bedre.

Fred være med det, men når et windows system skal gen-installeres, så er det en hel dags arbejde der skal til, fordi der skal så mange reboots til, samt med standard værktøjerne så er det en labour intensiv opgave, da windows ikke automatisk kan gøre det hele selv.

Selv.. Skulle jeg installere 100 identiske maskiner, så er det slipstreaming osv man skal kigge på men det spare ikke meget når man har 20-30 maskiner med vilkårlig hardware.

 • 0
 • 0
#149 Jesper Mørch

Christian, den kunne jeg klare lidt hurtigere med min Thinkpad. Ca. 12 timer fra jeg bootede med "nødstart-CD'en" til maskinen var korrekt installeret med winXP-Pro, Firefox, Thunderbird, OOo og F-Secure antimalware. Maskinen er ca. 3½ år gammel nu (Der står IBM på den, men det er et Lenovo-tastatur, da der er Windows-taster på). CoreDuo T2300e, 1½GB RAM, 5400rpm SATA-disk. En stor del af IBMs underlige programmer skal fjernes igen, hvis jeg vil have maskinen til at køre ret meget hurtigere end min første 90MHz Pentium (med imponerende 16MB RAM, 1GB 4500rpm EIDE-disk - og medfølgende Windows95). Derudover skal den antikke AdobeReader fjernes igen (og opdateres), Norton Internet Security skal fjernes (og det tager som bekendt et par genstarter og en del tid), før maskinen så endelig kan tages i brug. Afslut med en defragmentering af de 6-10 GB der ligger installeret inkl. et par års opdateringer af Windows.

Eller... Put en Mandriva 2010 Free i DVD-drevet, boot op, vælg sprog, vælg partitioner (evt. hele disken, evt. ledig plads). Map evt. en eller flere af Windows-partitionerne (der ligger bl.a. en recovery-partition) så de kan tilgås fra Linux. Udvælg software, installér systemet (installations-valg kan gemmes som en tekstfil til senere brug), tilslut netværk (eller wifi), hent opdateringer, genstart system. Gå ind i software-center, tilføj servernavn fra PLF i popup-vindue, installér proprietære drivere og patentbeskyttet software, log af, log på igen (korrekt driver til grafikkortet er nu aktiv). Maskinen er nu klar til brug.

Den første installation tager det meste af en dag - sommetider længere tid. Den næste installation tager typisk omkring en time (inkl. fravalg og tilvalg af software). I kraft af at personlige filer ligger på /home på en særskilt partition, skal de ikke genskabes. - Og, Linux bliver først installeret EFTER Windows, så det er ikke fordi der kommer for lidt plads til Windows, at det tager så lang tid...

 • 0
 • 0
#153 Ayhan Binici

Thomas,

[quote]At du har problemer med at installere en Windows-maskine kan man vel næppe klandre Microsoft for. Beklager, hvis dette lyder som en flamebait, men du burde måske overlade det til folk, der ved hvad de laver i så fald. Jeg laver jo heller ikke en monster-liste over alle de fejl, jeg ville lave, hvis jeg forsøgte at installere f.eks. Gentoo vel?[quote]

Hvorfor skal Christian bashes for at forklare hans personlige oplevelse med installation af Windows XP?

Husk på at der fortsat er mange mennesker der anvender Windows XP.

 • 0
 • 0
#155 Ayhan Binici

@Thomas

Fordi han på flere punkter laver fejl og overdriver sit tidsforbrug/er ufatteligt sløv.

Du må indrømme, at det i worst case godt kunne tage en del timer med de mange program- og driver-installationer + genstarts.

En worst case scenario med Linux kan også optage en del timer. Det sker mest i forhold til driver-understøttelse. Det kan godt kræve en del tweaking / søgning at få en driver til at fungere. Det går dog i den rigtige retning. Flere og flere driver bliver i dag udgivet til Linux. Så det er et mindre problem i dag, end det var for nogle år siden.

Jeg har eksempelvis oplevet issue med grafikkortet i Intel GMA 500 på en Acer Aspire One 751 på Ubuntu. I den forbindelse var jeg nødt til at rode i nogle konfigurationsfiler for at løse problemet. Ubuntu er dog heldigvis gode til at dokumentere den slags issues og kommer ofte med forslag til løsning.

Jeg forstår dog dine frustrationer ift. Windows XP vs. Ubuntu, da Ubuntu altid vil være født med nyere updates idet man altid kan downloade den seneste udgave. Det er på en måde en unfair sammenligning, men det er til gengæld realiteten for mange mennesker der fortsat anvender Windows XP.

 • 0
 • 0
#156 Christian Nobel

Prøv du at find en 9 år gammel version af Ubuntu og installer den - og se så, om det går ligeså smertefrit.

Nej der er klart, men nu stod valget mellem Vista og den XP som MS trods alt stadigvæk pusher, i panisk angst for at miste netbook markedet. Men jeg er godt klar over at det ville være mere rimeligt at sammenligne med W7, men da det software der skulle testes krævede XP, så var det der sammenligningen blev lavet.

 1. "Disken formatteres (tager en krig)" - Nej, det tager få sekunder.

Der er W7 så åbenbart blevet bedre, glimrende - men XP giver ikke noget valg.

 1. "Download de respektive drivere fra Lenovos hjemmeside, skal gøres en ad gangen (frem og tilbage, vælge, vælge, vælge), tager i alt 2-3 timer." - Nej, det tager ikke mange minutter og kan sagtens gøres inden man formatterer.

Det var nu også gjort før formattering, men det tog stadig en krig - og det kan ikke bebrejdes MS af Lenovos hjemmeside er noget bras, men er bare en del af det samlede billede af den tid der medgår.

Det er tilladt at tænke bare en anelse praktisk. Hvordan du kan bruge 2-3 timer på at downloade 13 forstår jeg slet ikke.

Prøv selv!

Det skulle vel aldrig være sådan, at du overdriver en anelse (eller en hel del?) her?!

Nej, faktisk ikke.

 1. Du vælger at reboote efter hver driver - dette er ikke nødvendigt, hvilket du formentlig er klar over.

Altså en meddelses om at systemet skal genstartes skal ikke tages alvorligt?

Herudover, så var der faktisk en del drivere der blev installeret hvor jeg faktisk ignorerede beskeden om genstart, men nogle skønnede jeg nødvendige!

Alligevel vælger du at tage det med, da det jo hjælper på din sag, ikke?

Nej!

 1. Genstart, genstart, genstart. Det behøver du jo ikke. Det er, igen, tilladt at tænke praktisk.

Hmm, du mener gætte, hvornår det er påkrævet og hvornår ikke - jamen fint at OS'et så hele tiden kræver det, meget brugervenligt.

 1. At der er driver-fejl kan man ikke klandre Microsoft for. Det er Lenovo, der er nogle idioter så.

Det kan vi ikke blive uenige om, men med til historien er at Ubuntu virkede seamless out-of-the-box.

 1. "Nå vi er ikke helt klar endnu, der må jo hellere installeres anti-virus. MS' egen kan åbenbart ikke installeres når man bor i DK, så valget bliver Awast." Det er enten løgn eller uvidenhed, der taler her. MSE kan fint installeres herhjemme.. jeg ved ikke hvor du har fundet det andet henne, men korrekt er det ihvf. ikke.

På det tidspunkt kunne den ikke - ja det er så siden hen blevet muligt, [b]hvis man ellers kender hemmeligheden om at sætte browsersprog til engelsk.[/b]

Dog vil jeg gerne give dig, at det var en god historie du fik skrevet ned der. Lidt en skam, at du følte dig nødsaget til at overdrive sådan - og på nogle punkter decideret lyve. Det er sgu lidt skuffende.

Jeg har hverken overdrevet, eller løjet, men vil da gerne medgive at hvis jeg var certificeret MS et-eller-andet, så kunne jeg sikkert have gjort det hurtigere.

At du har problemer med at installere en Windows-maskine kan man vel næppe klandre Microsoft for.

Fint tak, det skal jeg huske næste gang der er nogen der hyler op om at Linux-er-åh-så-svært-at-installere.

Beklager, hvis dette lyder som en flamebait, men du burde måske overlade det til folk, der ved hvad de laver i så fald.

Halooo, virkeligheden er, uagtet om jeg vil det eller ej, at jeg er nødt til at forholde mig til MS, og faktisk også forstår Windows betydeligt bedre end de fleste der udtaler sig negativt om Linux forstår Linux!

Jeg laver jo heller ikke en monster-liste over alle de fejl, jeg ville lave, hvis jeg forsøgte at installere f.eks. Gentoo vel?

En stor fordel ved de mange Linux'er er at du kan vælge en distribution efter temperament, og Gentoo hører ikke til de letteste, men i modsætning til Windows kan man vælge fra (og til)!

/Christian

 • 0
 • 0
#157 Martin Bøgelund

Ellers bør du sammenligne med Windows 7. Det andet er biased og ikke fair på nogen måde.

Jeg er kommet i den ulykkelige situation, at jeg har fået en Windows PC i hjemmet. En Windows 7 én.

Med Windows 7 præ-installeret.

Alene den efterfølgende [i]konfiguration[/i] har været så bøvlet, forvirrende, i strid med sund fornuft og al logik, destabiliserende for systemet, og helt igennem frustrerende, at jeg til hver en tid vil foretrække en Linux-installation.

 • 0
 • 0
#158 Christian Nobel

En worst case scenario med Linux kan også optage en del timer. Det sker mest i forhold til driver-understøttelse. Det kan godt kræve en del tweaking / søgning at få en driver til at fungere. Det går dog i den rigtige retning. Flere og flere driver bliver i dag udgivet til Linux. Så det er et mindre problem i dag, end det var for nogle år siden.

Bare lige så Thomas og andre ikke tror at jeg mener at Linux er rosenrødt.

Man kan sagtens komme ud i alvorlige problemer med Linux, som regel med noget hardware der ikke er ordenligt understøttet.

Og i de tilfælde kan man ende med at bruge rigtig, rigtig meget tid på at fedte med problemet.

Svarende til hvis man ikke kunne få en driver til Windows, og ikke anede hvad det var for et stykke hardware man stod med.

Man kan så gøre sig den overvejelse at prøve maskinen af med en Live CD, og hvis det går galt, så måske overveje en anden maskine.

Jeg har eksempelvis oplevet issue med grafikkortet i Intel GMA 500 på en Acer Aspire One 751 på Ubuntu. I den forbindelse var jeg nødt til at rode i nogle konfigurationsfiler for at løse problemet.

GMA 500 er noget rigtig bras, da det ikke er et ægte Intel produkt (klart under sædvanlig Intel standard fsva. drivere), hvor Intel ikke selv har stået for driverudvikling men lagt det ud til Tungsten Graphics - kortet som så er sikkert god nok, og på et eller andet tidspunkt så kommer der vel nogle ordentlige drivere.

/Christian

 • 0
 • 0
#160 Lasse Reinholt

Efter alt det jeg har læst om installation af XP vil jeg nævne min installation af Windows 7 på en LG E300 laptop fra USB stick:

1) Sætter mig i et tog på København H. Uden Internet. 2) Sætter USB sticken i og genstarter 3) Vælger drev, land, mv. og venter. 4) Toget er nu nået til Svågertorp og den er færdig og alting virker

Ifølge rejseplanen.dk tager turen 25 minutter.

Prøv lige at sammenligne med en Knoppix eller Redhat installation fra 2001 (hvor XP udkom) på en nutidig computer.

 • 0
 • 0
#163 Christian Nobel

Efter alt det jeg har læst om installation af XP vil jeg nævne min installation af Windows 7 på en LG E300 laptop fra USB stick

Jamen dog, kan man nu købe Windows 7 på en USB stick?

Prøv lige at sammenligne med en Knoppix eller Redhat installation fra 2001 (hvor XP udkom) på en nutidig computer.

Hvis vi endelig skal bruge det argument, så er SP2 versionerne altså fra slutningen af 2004, og SP3 fra 2008!

/Christian

 • 0
 • 0
#164 Jarle Knudsen

@Lasse:

Gid det var så enkelt. Hverken Vista heller ikke 7 kunne genkende HW på mine maskiner og jeg måtte typisk finde ud selv hvad for HW det er og søge på mange sider efter en korrekt driver da Windows (alle versioner) siger blot "unknown hardware".

Download af 15MB-40MB-100MB (Canon Pixma driver) tager ikke meget tid, men finde frem til de korrekte MB er noget andet.

Efter sidste Vista64 reinstallation måtte den have:

780 MB SP 250 MB opdateringer til SP 78 MB rettelser til opdateringer 350MB patch til ovennævnte

14 reboots og over 20 timer senere mistede jeg mere end 30GB (?!) HD til en nøgen Vista64 der stadig var så godt som ubrugelig.

Drivere, programmer, brugerindstillinger kom så i tillæg.

 • 0
 • 0
#167 Martin Bøgelund

Efter alt det jeg har læst om installation af XP vil jeg nævne min installation af [b]Windows 7[/b] på en LG E300 laptop fra USB stick:

[...]

Prøv lige at sammenligne med en Knoppix eller Redhat installation fra 2001 (hvor [b]XP[/b] udkom) på en nutidig computer.

Var det ikke Windows 7 du installerede?

Hvorfor skal vi så sammenligne med Linux fra udgivelsesåret for XP?

 • 0
 • 0
#168 Christian Nobel

Vil lige sekundere Jarle, og så i øvrigt bare kommentere at det er meget muligt, at jeg kunne have barberet noget af installationstiden af, og at jeg ikke sad og gloede på maskinen hele tiden, men havde den stående ved siden af og skævede til den.

Og når den så mente jeg skulle agere, gjorde jeg det, men det var samme præmis for Windows og Ubuntu.

Summa summerum, jeg har bare refereret en af mine seneste hændelser, og så er der nogen der kan blive fornærmet over det, kalde en for en hel masse ting, og komme med diverse klogerier om hvordan man kunne have gjort det smartere - og ja det kunne nok være gjort fiksere, men jeg tror egentlig det er ret repræsentativt for hvad mange har oplevet.

/Christian

 • 0
 • 0
#169 Anonym

Thomas,

Genstarts-beskeden er bare en "just-in-case"..

Kunne tilføje: Prøv lige en genstart, re-installer lige systemet, der må være noget galt med din hardware, den skal have mere ram eller, den ultimative, du skal opgradere til nyeste version, det siger Steve, så skal det nok komme til at virke !

Og imens, betaler x antal millioner fortsat for, at deltage som betatestere af et 'operativsystem' der nok aldrig kommer til at virke :-)

Jeg elsker virkelig at hade det firma ! :-)

 • 0
 • 0
#170 Jesper Poulsen

"Er man bare en smule effektiv tager det 2-3 timer, alt efter hvilke programmer, der skal installeres."

Og bruger man Debians (og dermed også Ubuntu's) indbyggede pakke-features tager det maks 1 time at installere og konfigurere en workstation med nyeste udgaver af alt software.

Hvis du laver en slipstream-CD skal du stadig hente alle de nyeste udgaver og slipstreame det ind. Eller sidde og vente på Windows Update og derefter en genstart eller 4.

Jeg kan gøre det i ét hug, uden efterfølgende opdateringer og 17 genstarter. Det er ikke bare lidt hurtigere og lidt mere effektivt. Det er meget hurtigere og markant mere effektivt.

Selv Slackware er mere effektivt at installere og vedligeholde end Windows (det kræver at man er Slackware-mand, men de findes også).

Microsoft skulle kigge lidt på Linux og lære lidt om hvordan man laver et OS der er let at vedligeholde.

 • 0
 • 0
#173 Jesper Poulsen

"Prøv du at find en 9 år gammel version af Ubuntu og installer den - og se så, om det går ligeså smertefrit."

Det gør det for den kan opgradere til nyeste version. At der så ikke findes en 9 år gammel Ubuntu er så en detalje.

Det bundkort jeg i sin tid installerede Ubuntu på kunne ikke starte på den 7.04-CD jeg havde, så det endte med at jeg installerede 6.10 og opgraderede. Nu sidder jeg med 8.10, har skiftet bundkort 3 gange og grafikkort 3 gange og har ikke reinstalleret noget. Jeg har end ikke fortalt OS'et at der kom nyt hardware i. Microsoft har meget at lære endnu.

 • 0
 • 0
#174 Jesper Poulsen

"Bare lige så Thomas og andre ikke tror at jeg mener at Linux er rosenrødt.

Man kan sagtens komme ud i alvorlige problemer med Linux, som regel med noget hardware der ikke er ordenligt understøttet."

Hehe, ja. Netkortet på mit Asus M4A78 Pro er mildest talt mangelfuldt supporteret i Ubuntu 8.10, hvis man da ikke har noget imod at kigge på kernels og kernel modules. Desuden bliver det probed med et navn som ikke stemmer overens med det korrekte modul. Det tog lidt tid at få til at virke. Jeg havde heldigvis et Intel Pro 100 i reserve - det virker altid.

Nyere versioner af Ubuntu har ikke problemet.

 • 0
 • 0
#175 Christian Nobel

Fordi Christian Nobel sammenlignede Ubuntu 9.10 med XP.

Det lagde jeg heller ikke skjul på, og endvidere skrev jeg også at W7 ikke var en option, og XP trods alt stadig var et eksisterende produkt på det tidspunkt.

Og XP SP2 er altså fra slut 2004, og SP3 fra 2008 - og dybest set er forskelle på en version af Linux til den næste at der kun er tale om en opdatering, altså hvis vi skal være helt stringente skal vi sammenligne 2004 med 2004, og 2008 med 2008!

Herudover, så er det da stadig interessant at W7 åbenbart kan købes på en USB stick, og at Office og hvad der ellers skal bruges åbenbart også ligger på den stick.

Æh nå? Så må du hellere maile til http://windowsxp.mvps.org/XPClean.h... og fortælle dem, at de tager fejl, når de skriver "Choose Quick Format or Full Format:".

Hallooo, jeg siger ikke nødvendigvis at det er tilfældet, og jeg er da ikke bleg for at indrømme at jeg måske har overset det - så ok formattering kunne åbenbart foregå hurtigere, fint nok, men det ændrer ikke helhedsindtrykket.

Endvidere spørgsmål (thi jeg ved det faktisk ikke), er det også tilfældet at man kan bruge kvik formattering hvis der har været to partitioner på før, hvoraf den ene var Vista?

/Christian

 • 0
 • 0
#176 Jesper Poulsen

"Fordi Christian Nobel sammenlignede Ubuntu 9.10 med XP."

I foråret 2009 stod jeg med W7 RC og Ubuntu 9.04. Kan det blive mere lige?

De fik en virtuel PC at arbejde på, med de samme betingelser. W7 RC fandt end ikke det klassiske Intel AC'97-lyd, som jeg havde ladet den virtuelle PC vise.

W7 RC skulle bruge 5 genstarter inden den kunne bruges og derefter en genstart efter endt opdatering.

Ubuntu 9.04 genstartede efter at den var færdig med CD'en (det er en Live-CD, så OS'et kan bruges mens der installeres). Den hentede en ny kernel og ville gerne genstartes.

Men Ubuntu fandt alt. Ubuntu havde kraftige grafiske værktøjer og en komplet kontorpakke. Der var flere browsere at vælge i mellem (og endnu flere at installere). Netbank virkede. borger.dk virkede.

For nogle år siden installerede jeg en Ubuntu på min fars gamle PC. Den "gamle" HP PSC blev fundet (både printer, scanner og flash-læsere). Nu står PSC'en med en Vista-maskine og kun printeren virker (endda med en DeskJet 500-driver). Det er langt fra optimalt.

Microsoft har meget at lære.

 • 0
 • 0
#177 Jesper Poulsen

"Endvidere spørgsmål (thi jeg ved det faktisk ikke), er det også tilfældet at man kan bruge kvik formattering hvis der har været to partitioner på før, hvoraf den ene var Vista?"

Ja, det kan man godt. Kvikformatteringen opretter en MFT. Men man bør ikke kvikformattere en disk der ikke er frisk - hvis du senere bruger feks GetDataBack går det rigtigt galt :-D

Jeg brugte kvik-løsningen da jeg installerede en "gamer-maskine" hjemme hos min far. XP SP3 på en helt ny disk. Det tog dog kun en aften at få den bragt op at køre - de har 10/10-forbindelse til omverden. Så meget bøvl for en dyr FPP-Windows.

Jeg gruer for den dag min egen gamer-maskine skal reinstalleres. Ligeledes XP SP3 FPP.

 • 0
 • 0
#179 Jesper Mørch

Endvidere spørgsmål (thi jeg ved det faktisk ikke), er det også tilfældet at man kan bruge kvik formattering hvis der har været to partitioner på før, hvoraf den ene var Vista?

Som jeg husker det tom. Windows XP kan Windows kun se harddisken hvis der ligger mindst en ext2/3/4-partition på disken. Hvis du har andre typer partitioner liggende, sletter dem og opretter en NTFS-partition kræves det så vidt jeg husker en grundformatering af disken. Du skal jo bl.a. have defineret FAT'en på partitionen. I øvrigt skal du også lave en grundformatering i Linux af hver partition du opretter. At det så ofte kan klares på få minutter er en helt anden sag. (Indrømmet, XFS, ReiserFS o.lign. kan tage længere tid).

Faktisk har jeg flere gange været ude for at stå med en harddisk som slet ikke kunne læses af Windows. Jeg var derfor nødt til at putte den i en Linux-maskine, repartitionere disken, formatere mindst en partition som Ext2 (e.lign.), før den kunne monteres i en computer som efterfølgende skulle installeres med Linux. Alene for at Windows kunne se disken og dermed partitionere den med f.eks. NTFS-partitioner.

Selvom jeg er MS-certificeret, må jeg alligevel tilslutte mig "Linux-folkets" påstande om at Microsoft kunne lære en hel masse af Linux-verdenen, når det drejer sig om brugervenlighed, overskuelighed, applikations-stabilitet (visse applikationer får andre til at gå ned) etc. Pakke-systemerne i div. Linux-distributioner er bare så mange gange lettere at have med at gøre end den kaotiske software-model der eksisterer i Windows-verdenen. - Og før nogen begynder at bashe mig, er jeg godt klar over at en eller anden idiot havde uploaded malware til et 3.parts GNOME-forum, som tilsyneladende har en del brugere. Men, det blev opdaget og fjernet igen meget kort efter. Det står i skærende kontrast til de mange mindre heldige episoder der har været med kompromitteret IT-infrastruktur hos div. producenter af sikkerheds-software.

 • 0
 • 0
#180 Jesper Poulsen

"Fordi der mangler drivere til visse ting eller hvad?"

Ja, blandt andet. Det er jo ikke super-multi-hightech hardware. Det er simpelt hardware som man ikke er understøttet eller i bedste fald er mangelfuldt understøttet.

Jeg kan forstå at nyt og bleeding egde hardware ikke virker korrekt under Linux, men at gedigent og meget udbredt hardware ikke virker på en moderne version af Windows - det er godt nok en OM'er.

Og brugervenligheden i Ubuntu? Hvad mangler du?

 • 0
 • 0
#182 Jesper Mørch

Det skulle jeg gøre ved at skrive /etc/init.d/sshd start - det er ikke ligefrem brugervenligt. Især ikke fordi den meldte en fejl om, at jeg ikke havde rettigheder til at starte servicen. Det lykkedes dog til sidst.. men det er sådan nogle ting f.eks.

Jeg håber ikke du kan starte en service på en Server 2003 eller 2008 som almindelig "dum bruger", for så er der da noget alvorligt galt påden pågældende server. Almindelige brugere har ikke noget at gøre på en server. Server-software er ikke legetøj, og før man begynder at starte en lang række tilfældige servere, bør man have så meget indsigt og forståelse i IT-systemer, at man ved hvad serveren er, hvad den gør, hvordan den startes og hvordan den vedligeholdes. Der er en grund til at man ikke slipper konfirmander ud i trafikken i militære kampvogne...

Serversoftware startes normalt en enkelt gang, og serveren har i øvrigt intet at gøre i grafisk mode, hvis den virkelig skal være server. I Redmond har man så en anden opfattelse af hvordan sikkerhed håndteres, men de fleste IT-folk med indgående kendskab til servere, sikkerhed, IT-strategi, systemadministration etc., ved at en grafisk brugerflade tilføjer endnu et lag der kan kompromitteres.

At du måske ikke selv har indsigt nok til at forstå de bagvedliggende mekanismer, kan du altså ikke klandre Ubuntu for. I øvrigt er jeg ret sikker på du også kan afvikle en ssh-server med andre kommandoer, dog uden at jeg selv har prøvet. Hvis du ikke trives med at arbejde i en konsol, går du en trist fremtid i møde, hvis du har intentioner om at arbejde med systemadministration fremover. Iflg. MS kan alle systemkald fra og med Windows Server 2003 eksekveres direkte fra en konsol, altså uden et GUI, og det er der en grund til. Prøv at skrive et (VB)script som kan simulere klik med musen i div. (popup)vinduer. Det er bare så meget lettere at scripte kommandoer... Selv Microsoft har lært det nu...

Så du kan ikke klandre teknikken for at fungere og blive afviklet anderledes end f.eks. 7-kabale ;o)

 • 0
 • 0
#183 Deleted User

Jeg forsøgte btw. at få SSH-serveren til at virke i Ubuntu den anden dag. Jeg er ikke idiot (synes jeg da ikke selv), men jeg skulle åbenbart starte service-først. Det skulle jeg gøre ved at skrive /etc/init.d/sshd start - det er ikke ligefrem brugervenligt. Især ikke fordi den meldte en fejl om, at jeg ikke havde rettigheder til at starte servicen. Det lykkedes dog til sidst.. men det er sådan nogle ting f.eks.

You fail.

Skulle lige prøve.

 1. System > Administration > Tjenester.
 2. Lås op, indtast kode og sæt hak i "sshd".

Det var ikke svært: det er med GUI og på dansk, efter alle moderne definitioner nemt.

Dette er dog dybest set irrelevant, for hvis du ved hvad sshd er og skal bruges til, så burde du også vide hvad indholdet af /etc/init.d er og hvilke rettigheder man skal have for at bruge det.

 • 0
 • 0
#184 Martin Bøgelund

Fordi Christian Nobel sammenlignede Ubuntu 9.10 med XP.

Ja, og?

Ubuntu 9.10 er supporteret. XP er supporteret.

Redhat 7.1 (fra 2001) er ikke længere supporteret.

Dvs Christian har sammenlignet versioner der stadig er officielt supporteret.

Du ønsker at sammenligne en usupporteret version med en supporteret. Er det den eneste form for sammenligning som Windows kan holde til?

 • 0
 • 0
#185 Jesper Mørch

Og så har i nævnt noget om, at man skal probe, rode i kernel og andet for at få ting til at virke. Det er heller ikke ligefrem brugervenligt.

De sidste ca. 7 år har jeg ikke haft behov for den slags i en binær Linux-distribution. (Jo, sommetider er det nødvendigt med modprobe hvis du har en forkert driver indlæst) Det er naturligvis klart at source-baserede Linux-distributioner er fundamentalt anderledes på dette punkt, da det netop er den største fordel at de er source-baserede. Men, jeg tror ikke at installationen af f.eks. Gentoo Stage-1 er noget for dig ;o)

 • 0
 • 0
#186 Christian Nobel

Ang. Ubuntu og brugervenlighed, så er alt godt, så længe det virker. Men virker det ikke, så skal man igang med conf-filer og andre spændende ting.

Det er altså et ikke-argument og en gang nonsens - hvis noget ikke virker i Windows, så er man rigtig på den, og skal måske ind og rode i den der rædselsfulde registrerings database, og det er nogen gange så afgjort ikke for hvide mennesker.

Jeg forsøgte btw. at få SSH-serveren til at virke i Ubuntu den anden dag. Jeg er ikke idiot (synes jeg da ikke selv), men jeg skulle åbenbart starte service-først. Det skulle jeg gøre ved at skrive /etc/init.d/sshd start - det er ikke ligefrem brugervenligt.

Nu er det lidt morsomt du fremhæver ssh server, al den stund MS ikke engang har fattet ssh!

I øvrigt håber jeg ikke at du mener /etc/init.d/sshd start, for så har du været logget ind som root.

Herudover så vil det være sådan at efter installation af ssh serveren, enten med apt-get, eller synaptics, så kan man enten starte den som Daniel skriver, eller i bedste Windows stil genstarte maskinen, så starter ssh serveren også.

Især ikke fordi den meldte en fejl om, at jeg ikke havde rettigheder til at starte servicen. Det lykkedes dog til sidst.. men det er sådan nogle ting f.eks.

Og så har i nævnt noget om, at man skal probe, rode i kernel og andet for at få ting til at virke. Det er heller ikke ligefrem brugervenligt.

Og din påstand er så omvendt at alt bare spiller i Windows, og der er ingen ting der er bøvlet?

/Christian

 • 0
 • 0
#188 Christian Nobel

Tak, jeg er udmærket klar over, hvordan man håndterer en server, vbscript og konsol-arbejde. Det var ikke logisk for mig at man skulle ind under /etc/init.d/ for at starte service via en konsol.

Altså, fordi det ikke passer til din logik, så er det per definition dårligt - det er altså lidt for letkøbt, og for mange andre så giver /etc/init.d/processxx [start] [stop] [restart] ret så megen mening, og er aldeles logisk.

Væsentlig mere logisk end at sætte flueben i et GUI.

Det ændrer vel ikke på mit argument om, at man skal ind og rode i conf-filer?

Jo det gør det da, for hvis du havde brugt Windows vinklen til det, så havde du bare restartet maskinen, og så ville din ssh server faktisk køre - uden brug af noget som helst magisk. Plus man faktisk, som Daniel også skrev, kan starte ssh fra GUIen.

Så jeg kan ved gud ikke se hvor du skal ind og rode med conf filer.

I øvrigt er det ret sjældent, man har brug for reg.db. Den er ikke specielt rar nej, men heldigvis har Microsoft et fremragende site, der kan hjælpe med de fleste fejl.

Doooh. Ubuntu har også et glimrende forum, men hvis man bruger det som argument, så er der ikke grænser for hvad man skal høre for.

Er udmærket klar over, at MS ikke "fatter" ssh, hvilket er grunden til, at jeg altid har brugt putty til den slags.

Hallo nu taler vi altså om en ssh server, ikke en klient. Det fremgår vist ret klart at du ikke er klar over hvor slagkraftigt et værktøj ssh er.

Jeg har ikke været logget ind som root som standard, men det blev jeg nødt til for at få startet sshd via console. Den brokkede sig ihvf.

Pssssstt - sudo (og det er altså ikke heksekunst eller voodoo).

Lad venligst være med at lægge ord i munden på mig - det har jeg aldrig sagt.

Kald det hvad du vil, men du er vanvittig hurtig med at nedgøre Linux fordi Linux ikke lige passer til dit temperament, og fremfinder så et par (forkerte) flueknepper cases, men er utrolig overbærende over for tilsvarende flueknepper cases når det drejer sig om Windows - og så har jeg slet ikke forholdt mig til de grimme ting som virus og malware.

/Christian

 • 0
 • 0
#189 Jesper Mørch

Det var ikke logisk for mig at man skulle ind under /etc/init.d/ for at starte service via en konsol.

I kraft af at der er forskel på distributioner, er der som regel også forskel på de grafiske værktøjer, da de principielt udgør en af de største forskelle på de enkelte distributioner. Da jeg ikke selv benytter Ubuntu, ville jeg derfor heller ikke bevæge mig ud i at nævne et givent værktøj, da det muligvis ikke fulgte med netop den distribution du benyttede dig af. Det ændrer dog ikke på at en egentlig server intet har at gøre med en grafisk brugerflade. At Debian så tilbyder flere forskellige grafiske værktøjer til at starte demons med, er en helt anden sag. Et af de mere udbredte er webmin, som vist eksisterer på mange distributioner. Den tillader web-adgang til div. services, demons etc. og kan i mange tilfælde lette administrationen med serveren temmelig meget. Der er dog forskelle i opsætningen afhængig af distribution. Derfor kan jeg ikke fortælle dig hvordan du aktiverer den på netop den distro du sidder med (medmindre jeg selv installerer den... var det Debian?)

Arh, skal vi nu ikke lige? sshd giver sig selv, men hvorfor lige /etc/init.d? init.d står vel for initialise daemon, men etc?

/etc svarer principielt til registreringsdatabasen i Windows - bortset fra at den langt hen ad vejen er selvforklarende. Men den indeholder opsætningen til alle services og demons. Du kan formentlig også afvikle en service på Windows fra registreringsdatabasen, selvom det må betragtes som en ekstrem måde.

Det ændrer vel ikke på mit argument om, at man skal ind og rode i conf-filer?

I øvrigt er det ret sjældent, man har brug for reg.db. Den er ikke specielt rar nej, men heldigvis har Microsoft et fremragende site, der kan hjælpe med de fleste fejl.

Som jeg skrev højere oppe i tråden, har jeg ikke skullet rode i config-filer på binære Linux-distributioner i over 7 år. (Hvis jeg vælger at compilere systemet fra bunden, gælder der andre regler, da jeg ofte så selv ønsker at ændre i conf-filer). Hvis du har noget tredjerangs-hardware uden drivere er du prisgivet - ligemeget hvad dit OS hedder. Fordelen med config-filerne i Linux er så bare, at du langt hen ad vejen alligevel kan få din usupporterede hardware til alligevel at fungere... Hvis du holder dig til fornuftig hardware er risikoen for at du skal rode i config-filer usandsynlig lille. For 10 år siden var der store problemer med såkaldte WinModems, hvor driveren i princippet ikke var ret meget andet end firmware målrettet Windows. Når dit apparat ikke har egen firmware installeret, har du potentielt set en større risiko for at skidtet ikke fungerer med andre operativsystemer end dér hvor der følger autoriserede drivere med. At en del hardware-producenter så ikke tror at der eksisterer andre operativsystemer end Windows XP eller Vista (sommetider begge dele), kan du altså ikke klandre andre operativsystemer for. Nej, her er der tale om en hardwareproducent, som ikke er interesseret i at sælge hardware som kan bruges i nytænkende projekter. (Her tænker jeg på embedded Linux-projekter, som i sidste ende kan give en hardware-producent ekstra gode markedsfordele, hvis de er åbne for samarbejde på nye områder).

Jeg har ikke været logget ind som root som standard, men det blev jeg nødt til for at få startet sshd via console.

Der er en grund til at almindelige brugere ikke har rettigheder til at afvikle server-software. Der er også en grund til at mailserveren qmail afviste at blive afviklet som root. Hvis du alligevel insisterede på at gøre det, blev din root-konto slettet fra systemet... Netop fordi root ikke må logge ind. Hvis du absolut VIL afvikle ting med admin-rettigheder, har du tre muligheder. * Du melder dit login ind i en gruppe, som har ekstra privilegier - og det kan ikke anbefales, da det svarer til at logge på som root * Du benytter kommandoen su til at lave et midlertidigt login som root i den pågældende konsol - det er ret udbredt, selvom sikkerheden kunne være bedre * Endelig kan du gøre dit login medlem af sudoers, så du kan benytte kommandoen sudo for at afvikle en specifik kommando som root. Det kræver dog at du kan begå dig i editoren "vi" som er temmelig anderledes end eks. MS Word (for nu at sige det diplomatisk). sudo er den bedste løsning, men ikke en jeg vil anbefale begynderen at kaste sig ud i. Omvendt vil jeg heller ikke anbefale begynderen at kaste sig ud i mere langhårede ting som kræver root-rettigheder (bortset fra at installere software og evt. hardware). Windows != Linux En hel del ting er mere gennemtænkt på Linux-platformen, end de er i Windows. Til gengæld kan selv inkompetente admins sætte et AD op og lave basal administration på et Windows-domæne, uden faktisk at vide noget som helst om de dybereliggende begreber i IT - og de kan holde systemerne kørende i årevis (med den ugentlige genstart) i lykkelig uvidenhed om de underliggende processer. Det virker lige indtil nogen kommer med noget som holder sig 100% til en standard, og ikke kan få det til at fungere med de eksisterende Windows-systemer... Her er det at forskellen på de kompetente og inkompetente admins viser sig. Den inkompetente siger "alt andet end Windows sutter", hvorimod den kompetente undersøger hvilke protokoller der er inkomatible - og få tingene til alligevel at spille...

Med det i baghovedet kan du så spekulere over hvorfor MS i 2009 (og 2010) er nødt til at have en "kompatibilitets-tilstand" i deres webbrowser, for at få ældre websider til at fungere... De samme websider som ikke fungerer i f.eks. Firefox.

Jeg vil ikke udtale mig specifikt om andre menneskers kompetencer (medmindre jeg har arbejdet sammen med dem - og oplevet dem komme til kort i grundlæggende og basale færdigheder... og det er vist ikke sket endnu) :o)

 • 0
 • 0
#190 Christian Nobel

Det kræver dog at du kan begå dig i editoren "vi" som er temmelig anderledes end eks. MS Word (for nu at sige det diplomatisk).

[b]vi[/b] - brrrr, nu behøver man altså ikke prøve direkte at skræmme folk væk - man kan bruge editorer som nano der er med default i Ubuntu, som var den Thomas installerede.

Heudover så er første brugeren på Ubuntu også sudoer, så er der er ikke noget opsætning i det.

/Christian

 • 0
 • 0
#191 Jesper Mørch

Kald det hvad du vil, men du er vanvittig hurtig med at nedgøre Linux fordi Linux ikke lige passer til dit temperament, og fremfinder så et par (forkerte) flueknepper cases, men er utrolig overbærende over for tilsvarende flueknepper cases når det drejer sig om Windows - og så har jeg slet ikke forholdt mig til de grimme ting som virus og malware.

Christian, lad os nu ikke skræmme Thomas helt væk. Jeg har hørt spirende brok over at "vi Linux-nørder" ikke er åbne overfor Windows-folk. Mit indtryk er pt at Thomas faktisk er interesseret i at se hvad Linux er for en størrelse, men har fået en noget skæv oplevelse af hvordan det faktisk fungerer.

Til Thomas kan jeg sige, at det er ganske normalt at styre en service eller demon direkte fra initialiserings-scriptene på et *NIX-system, hvis ikke man vil teste systemet ved at afvikle det direkte fra en konsol, eller benytte et af de grafiske værktøjer der normalt er til rådighed.

Mht. ssh er der dog stor forskel på om det er serveren eller klienten du vil afvikle. Det findes flere klienter til ssh, og så vidt jeg husker kan flere af de grafiske konsoller håndtere ssh direkte uden eksterne ssh-klienter. Jeg vil ikke begynde at forklare om forskellene på serveren og klienten, da jeg formoder (og håber) du blot har formuleret dig uklart, og naturligvis ved hvad der er hvad. Ellers har den engelske wikipedia en god beskrivelse af SSH :o)

 • 0
 • 0
#192 Jesper Mørch

vi - brrrr, nu behøver man altså ikke prøve direkte at skræmme folk væk - man kan bruge editorer som nano der er med default i Ubuntu, som var den Thomas installerede.

Heudover så er første brugeren på Ubuntu også sudoer, så er der er ikke noget opsætning i det.

Det var faktisk Debian, men det skal ikke skille os ad. Og, så vidt jeg har forstået, skal der benyttes en speciel bizar udgave af vi, for at rette i filen sudoers hvor brugernavnet skal tilføjes - på en stor del af distroerne. Vi kan hurtigt blive enige om at "vi" ikke er den bedste håndsrækning man kan give nye brugere :o)

 • 0
 • 0
#193 Christian Nobel

Christian, lad os nu ikke skræmme Thomas helt væk. Jeg har hørt spirende brok over at "vi Linux-nørder" ikke er åbne overfor Windows-folk.

Nej da, men jeg ville så omvendt forvente at jeg ikke fik diverse beskyldninger slynget i hovedet, når jeg fortæller om et eksempel på hvad jeg har oplevet værende trælst ved installation af en Windows maskine!

Og klart hvis det bare havde været at proppe en restore CD i, så er det mere trivielt, men når det ikke er det, men en individuel maskine, så kan det tage lang tid.

Og så er sådanne udsagn som disse:

Sidder i og piller næse det halve af tiden?

hvis man bruger 8-10 timer på at installere Windows på en maskine og gøre den klar, så burde man nok finde sig et nyt job :)

Og hvis du skal bruge 8 timer på at installere XP og gøre den klar til brug, så burde du overlade det til andre at installere den.

 1. I gør det med vilje for at have noget at brokke jer over på nettet til jeres linux-buddies
 2. I aner ikke, hvad I har gang I og klikker bare på må og få
 3. I sad og legede med jeres linux-installationer og glemte, at i var igang med at installere Windows på en anden maskine og tænkte "hov, der er da gået 6 timer - det må tælle med i installationstiden".

lidt trættende at få i hovedet, bare fordi man anfægter Windows fortræffeligheder og fremhæver at verden altså ikke er en lyserød sky.

[b]Og[/b] jeg vil gerne pointere at der også er mange ting der kan gøres bedre på Linux, men det ville være rart hvis man bare engang i mellem slap for at skulle høre på 10 år gamle myter og FUD.

/Christian

 • 0
 • 0
#194 Christian Nobel

Det var faktisk Debian, men det skal ikke skille os ad.

Og senere stod der så Ubuntu, men pyt.

Og, så vidt jeg har forstået, skal der benyttes en speciel bizar udgave af vi, for at rette i filen sudoers hvor brugernavnet skal tilføjes - på en stor del af distroerne. Vi kan hurtigt blive enige om at "vi" ikke er den bedste håndsrækning man kan give nye brugere :o)

Nu er det faktisk pærenemt på Ubuntu, for der er admin gruppen sudoers, dvs. det er nok bare at gøre brugeren til medlem af admin.

/Christian

 • 0
 • 0
#195 Jesper Mørch

Og jeg vil gerne pointere at der også er mange ting der kan gøres bedre på Linux, men det ville være rart hvis man bare engang i mellem slap for at skulle høre på 10 år gamle myter og FUD.

Jeg synes faktisk at de fleste myter nøjedes med at være netop myter allerede for 10 år siden. Indrømmet, jeg har rodet i drivere og tilpasset dem, for at få et inkompatibelt TV-kort til at fungere, men på en MS-platform hvor der havde manglet en driver, kunne jeg lige så godt have kasseret kortet med det samme. I øvrigt var kortet allerede understøttet, bare ikke i lige præcis den installation jeg havde... Problemet forsvandt da jeg opgraderede min distribution til en nyere... og billedet blev endnu bedre, da jeg købte et TV ;o)

Men for at vende tilbage til Linux vs. Windows, er vi som Linuxbrugere desværre stadig nødt til at sluge en masse kameler. Som "ambassadører" for Linux, nytter det ikke noget, hvis vi konsekvent kalder "inkompatible computerbrugere" ved deres rette navn. Det skaber kun en endnu større kløft mellem Windows og Linux. Jeg har intet problem med at en windowsbruger synes det er bøvlet at jeg skal gøre sådan-og-sådan for at kunne et eller andet. Jeg fokuserer ikke på navnet på systemet, men på funktionaliteten, og når det drejer sig om småting, kan MS virkelig præsentere nogle ting som ser flotte ud. Når det til gengæld drejer sig om mere "hardcore" ting, får MS kam til sit hår, og bliver som regel overhalet på alle områder af div. *NIX. Kan man leve med et GUI som er knap så gennemført som på f.eks. MacOS-X, er Linux til gengæld en særdeles kompetent spiller. Du sælger bare ingen Mercedes, hvis din markedsføring udelukkende går på at det hele er bedre og billigere end i Fiat, hvis bilisterne kun bliver introduceret til parallelparkering i centrum af en Sydeuropæisk metropol. Ubuntu gør det fint ud for en Mercedes A-klasse, men desværre i en udgave som stadig har let ved at vælte, hvis man kører den hurtigt rundt i svinget. til gengæld er den på alle områder bedre end den Fiat500, man ellers ser mange steder... Ok, så er søgefirmaets Smart Car lige dukket op som konkurrent også. Helt fint - så længe vi taler bykørsel, men skal jeg køre fra Danmark til Rom, vil jeg altså stadig hellere køre turen i en Mercedes E-klasse, selvom en Fiat500 måske har mere sex-appeal i midtbyen OG kan parkeres på tværs af cykelstien uden at rage ud.

Vi kan alle sammen sige at det og det er noget l*rt... Men, skal vi skabe interesse for vores produkt, nytter det bare ikke at nedgøre konkurrenterne uanset at de måtte være elendige. Nej, skal man trække "kunderne" over og gøre sig håb om at kunne fastholde dem, må man i stedet fremvise fordelene på en neutral vis - selvom det giver langt færre kunder (i starten).

Derfor er vi til stadighed nødt til at opføre os pænt, medmindre vi gerne vil skade udbredelsen af frie og åbne standarder, open source, og friheden til at vælge :o)

Selvom vi ofte bliver kaldt fanatiker etc. er der ingen grund til at synke ned på samme lave niveau som de stakkels uoplyste eksistenser. Hvis de vil skade deres egen sag, skal de da være velkomne, men derfor kan vi vel godt stadig opføre os pænt :o)

 • 0
 • 0
#196 Carsten Sonne

En hel del ting er mere gennemtænkt på Linux-platformen, end de er i Windows. Til gengæld kan selv inkompetente admins sætte et AD op og lave basal administration på et Windows-domæne, uden faktisk at vide noget som helst om de dybereliggende begreber i IT - og de kan holde systemerne kørende i årevis (med den ugentlige genstart) i lykkelig uvidenhed om de underliggende processer.

Muligvis, men på Linux platformen kan man til gængæld opleve det modsatte, man har styr på koncepterne og alle detaljerne, men man kan ikke få software'en til at gøre det man vil. Det er uforholdsmæssigt kompliceret at forklare software'en hvad det er man vil.

Indlæringskurven på Linux er stejl, meget stejl og det kræver en god potion tid og tålmodighed at lære at bruge det. Mange ting er langt fra intuitive. Og argumentet med at det er fordi man er vant til Windows måden er simpelthen for billigt. Jeg har brugt flere andre systemer end Windows, som var langt mere intuitive end Linux. Jeg forstår godt at mange IT kyndige ikke har mod på at investere den mængde tid det kræver.

Det kan godt være at en almindelig desktop bruger oplever Linux som brugervenligt, men skal man lidt dybere ned i materien, så er det småt med brugervenligheden.

Det er masser af problemer med Windows og Microsoft, men Linux er ej heller nogen dans på roser. Heller ikke selvom mange Linux brugere nægter at indrømme det.

Mvh Carsten

 • 0
 • 0
#197 Jesper Mørch

Det kan godt være at en almindelig desktop bruger oplever Linux som brugervenligt, men skal man lidt dybere ned i materien, så er det småt med brugervenligheden.

Det er masser af problemer med Windows og Microsoft, men Linux er ej heller nogen dans på roser. Heller ikke selvom mange Linux brugere nægter at indrømme det.

Vi er helt enige om at Linux absolut ikke er perfekt, langt fra, men ikke desto mindre benyttes det alligevel i stor stil til f.eks. supercomputere. Der er ingen tvivl om at visse ting kunne gøres bedre, smartere, lettere og hurtigere på Linux-systemer end tilfældet er nu. Jeg kan også kun give dig ret i, at visse koncepter er en hel del lettere at håndtere på papiret end i praksis på et Linux-system, men udviklingen af værktøjer og forbedringen af brugervenligheden går hurtigt.

Man kan derfor håbe at de sidste hurdles også snart bliver overvundet, så Linux ender med at overgå Windows på alle områder, i stedet for som nu kun at gøre det på visse områder :o)

 • 0
 • 0
#198 Jesper Poulsen

"I min oldgamle XP er der understøttet 5 forskellige HP PSC multifunktionsprintere. Jeg kan ikke forestille mig, at det tal er blevet mindre i Windows 7."

Jeg ved ikke om der samlet set er blevet flere eller færre i W7. Det er for så vidt irrelevant. Det er derimod er relevant er at en multifunktionsprinter der nyder perfekt support i XP er totalt fraværende i Vista. Det er at skide på folk, undskyld udtrykket. Og en DeskJet 500-driver gør det altså ikke ud for rimelig support for en højopløst multifunktionsprinter med fotopatroner. Det er en OM'er.

 • 0
 • 0
#201 Jesper Mørch

Jeg må dog lige spørge ind til, hvorfor du ikke mener en server skal have en grafisk brugerflade? Og hvorfor du så kort efter anbefaler en web-admin, som vel er ret grafisk? :-)

Nej, webmin afvikles via netværk og kræver dermed ikke at et grafisk interface kører på serveren. Hvis du har X kørende på serveren bliver den rent teoretisk mere sårbar, da du dermed har mere unødvendig software kørende. Betragt konceptet webmin som en ssh med peg og klik...

Og nej, man kan ikke klandre linux for driver-problemer, men det er jo stadig en væsentlig faktor, når det kommer til valg af styresystem på arbejdspladser, skoler og andre steder.

Så undlader man bare at købe skodhardware - og slipper dermed for de fleste problemer :o)

Det er vel også fint nok så? Hvis man kan sætte et AD op, sørge for at brugerne ikke oplever problemer og sørge for at alt kører som det skal, så er man vel ikke inkompetent. En inkompetent admin er vel en, der ikke kan finde ud af sit job :)

Ok, jeg fik formuleret mig lidt uheldigt. Det jeg mente var at du kunne have en Windows-admin gående, som kunne pege og klikke med en mus og på den måde genstarte en dårligt kørende server, uden at være i stand til at fejlfinde og få optimeret tingene overbevisende. (F.eks. sikkerhedsmæssig hærdning etc. "Microsoft siger at denne konstruktion er sikker", selvom det måske i praksis strider imod naturlovene.)

Mig bekendt er det fordi, IE6 (og til dels IE7) var en bunke lort, der aldrig burde være blevet frigivet til offentligheden.

Hvis webudviklerne ikke havde haft så meget l*rt i hovedet da de udviklede hjernedøde websider som ikke fulgte HTML-standarden, ville det ikke have været nødvendigt med kompatibilitets-tilstand i IE8. Men, det var nu mere ment som et eksempel på de mange inkompetente Windows-professionelle som sidder ude omkring i div. virksomheder og benægter at MS ændrer på velfungerende åbne standarder... med sølvpapirhatten i hånden kunne jeg så påstå at det var for at udnytte en markedsledende position til også at opnå en ledende position på andre markeder - vendor-lockin... Men, jeg vælger i min naivitet at tro, at det er fordi MS ikke evner at skrive software som virkelig følger standarden 100%. Alternativet er jo i strid med lovgivningen...

Brugerfladen er blevet pænere, men ligner på mange punkter sig selv. Om det er godt eller skidt må være en smagssag.

Ja, bash har heldigvis ikke ændret sig ret meget, og X er heldigvis stadig et framework ovenpå et konsolbaseret system. De enkelte karakteristika der er for de forskellige WindowManagers eksisterer stadig, men der er alligevel sket en masse lige under overfladen. Compiz Fusion er et af de mere seriøse grafiske tiltag for at udnytte de mange nyere 3D-grafikkort (mit Intel 945g-chipset hører så ikke til blandt de seriøse 3D-kort, så en lang række af de nye grafiske muligheder er ikke understøttet hos mig). Men, hvis din computer og dit grafikkort er kraftige nok, og du hungrer efter grafiske Windows-killer features, vil jeg gætte på at Enlightenment i kombination med Compiz Fusion (ved ikke om de er indbyrdes kompatible) kan give våde drømme ;o) Enlightenment eksisterede også for 10 år siden, men det er ikke det samme som at du også har prøvet den. Første gang jeg så WindowsXP-desktoppen, tilbage i 2001, troede jeg faktisk at der var tale om en Enlightenment uden grafisk lir :o)

Mht. at få hjælp til Linux, findes der ignorante fjolser alle steder. Jeg er også blevet kaldt idiot i MS-kredse, fordi jeg har stillet "mærkelige" spørgsmål, fremfor at google tingene selv. Jeg har ikke oplevet at hjælpefilerne i Windows har givet brugbar information, hvorimod det er ret udbredt at de forskellige hjælpesystemer på Linux virkelig er gennemarbejdede. Lige præcis de grafiske systemer kan så i nogen grad være undtaget, hvor hjælpen ofte minder mere om den ubrugelige slags du finder i Windows. Hvis funktioner som "man" og "info" ikke hjælper, der ikke er noget brugbart i "howto" eller nogle af de andre typer dokumentation, plejer de forskellige fora at være lydhøre med hjælp, hvis man spørger ydmygt og ikke lægger skjul på at man er ny i Linux-verdenen. Men, jeg har med jævne mellemrum set kommentarer som: "Det her lort virker ikke! Windows er bedre!" eller "Jeg installerede Linux og nu har jeg sort skærm. Skodsystem!" Den slags kommentarer er ubrugelige, hvis man ønsker brugbar hjælp.

 • 0
 • 0
#203 Jesper Mørch

Kan du btw. fortælle mig, hvordan jeg finder ud af hvilke netkort, der sidder i den? Har været inde i System Information, men der står kun interface-typen. :)

Hvis du kan boote den i Windows, kan du være heldig at det står der direkte i kontrolpanelet. Ellers kan de forskellige systeminformations-ting i Gnome og KDE ofte (men ikke altid) give dig et hint. Alternativt googler du din laptop-model og søger efter netkort. Hvis det er en ældre maskine, vil du muligvis få mest ud af at køre IceWM som windowmanager. Den har så vidt jeg husker et footprint på under 12MB, men du kan alligevel de fleste ting. Den er knap så brugervenlig at sætte op. Til gengæld kommer din maskine til at køre mindst lige så hurtigt som hvis den kørte Windows98SE :o)

Mht. Compiz Fusion, er der en del videoer på Youtube. Bl.a. nogle stykker som viser Vista vs. Ubuntu, hvor MS virkelig har langt igen. Mht. Enlightenment er formålet med den at give en anderledes og meget futuristisk windowmanager. Den er ikke nødvendigvis super-stabil, men har til gengæld en masse gejl. F.eks. "live vand" med bølger direkte på desktoppen. Men, både den og Compiz Fusion er ret tunge at danse med på en laptop med intel-grafik.

Du kan formentlig få hjælp til de fleste ting på nettet. Personligt foretrækker jeg KDE fremfor Gnome som grafisk miljø (et helt grafisk framework ovenpå X, i stedet for kun at have et program, en windowmanager, til at styre de enkelte vinduer). Det skyldes nok at Gnome ikke var reelt brugbar da jeg begyndte at bruge Linux, hvorimod KDE var pænere og understøttede drag-and-drop lige fra starten. Til gengæld ser det ud som om der er mere udvikling i Gnome end i KDE for øjeblikket. Man kan diskutere for og imod mange ting, men Ubuntu lader til at være blandt de mest udbredte distributioner. Jeg foretrækker så personligt andre, men Ubuntu har fordelen af at du kan køre en Live-CD før installationen, så du kan teste om din hardware fungerer, og hvilke ting der ikke virker. Wifi-kort skal muligvis installeres med Windows-driveren igennem ndiswrapper, fordi producenten af kortet ikke ønsker understøttelse i Linux.

Men, så snart du har lært at finde lidt rundt i systemet, tror jeg du vil begynde at savne ting i Windows. Det kunne f.eks. være X-keyboard eller X-mouse (du har direkte adgang til en lang række tegn alene med [AltGr] og evt. [Shift]. Og med musen kan du kopiere alene ved at markere med musen, og derefter indsætte med midterste musetast). Foruden at du selvfølgelig har direkte adgang til en lang række meget kraftige værktøjer, f.eks. webservere, databaser, scripting- og programmeringssprog, konsolværktøjer til den store guldmedalje, typesetting og DTP, professionelle multimedia-værktøjer etc. Hvis du er interesseret i at lave et online grafikprogram, kan jeg anbefale dig at tage et kig på f.eks. Imagemagick, som vel kan omtrent lige så meget som PaintShopPro, men som et kommando-baseret program, så du kan styre det med f.eks. PHP fra en webserver.

God fornøjelse :o)

 • 0
 • 0
#205 Christian Nobel

Du flytter fokus. Er det korrekt eller ikke korrekt, at man skal ind og rode i conf-filer, hvis der er noget, der går i stykker?

Man kan ikke sige entydigt ja eller nej, da det afhænger af hvilken distro man bruger - men hvis man f.eks. bruger Ubuntu, så er det kun hvis man fedter med et eller andet meget obskurt program eller hardware. Men det er så en situation hvor man i Windows også ville være tvunget ind i registrerings databasen.

Hvis man vælger en af de lette som Ubuntu, så er der for den almindelige bruger intet behov for at spekulere på /etc/

Sidst jeg for alvor rodede med linux (redhat 7.1 og debian for 5-6 år siden vil jeg tro) var den "offentlige" hjælp utroligt ringe. Man fik ofte svar som "RTFM" og andre knapt så hjælpsomme ting. Om det har ændret sig eller ej, skal jeg ikke kunne sige, men Daniel S. var da hurtigt ude med en kommentar som "You fail."

Generelt så vil jeg mene at det "står lige" - min erfaring er at Googling på et givent problem giver lige stor hitrate, uagtet vi taler Windows eller Linux - det største problem er som regel at få formuleret spørgsmålet.

sudo var det første jeg prøvede, men den kom med en fejl, jeg ikke kan huske præcist. Nu har jeg dog lige forsøgt igen på den nyeste debian. Den påstår, at min bruger ikke er i sudoers filen. Brugeren er oprettet standard under installation af debian. Jeg googlede det lige kort, og der skal man åbenbart ind og rode i /etc/sudoers. Forsøger jeg med "nano /etc/sudoers" får jeg en Permission Denied. Jeg skifter så bruger til root (su root) og kan nu ændre i den. Efter jeg så har tilføjet username ALL=(ALL) ALL, så kan jeg endelig få lov at bruge min egen bruger til at starte og stoppe services. Ikke videre brugervenligt.

Igen, hvis man tager en af de mere "venlige" Linuxer som f.eks. Ubuntu, så er det altså meget nemt. Husk på at der er mange Linuxer, og nogle af dem er ved gud bagvendte at arbejde med - men man sætter vel heller ikke en bilmekaniker til at rode med en flymotor uden omskoling.

En af de store fordele ved de mange Linuxer er at man kan vælge (og fravælge), og hvis man er ny, så bør man starte med en af de populære (og lette).

Husk, one size does not necessarily fil all.

Ang. drivere, så har jeg nu heller ikke oplevet problemer i hverken debian eller Ubuntu på den Compaq laptop, der står ved siden af. Og nej, man kan ikke klandre linux for driver-problemer, men det er jo stadig en væsentlig faktor, når det kommer til valg af styresystem på arbejdspladser, skoler og andre steder.

Som regel er de største problemer for Linux når der er tale om sprit nyt hardware - hvis det er af ældre dato, så er det meste hardware faktisk understøttet out-of-the-box.

Det var den løsning, jeg valgte. Heldigvis nævnte Christian nano - den er noget mere ligetil. Da jeg havde Ubuntu liggende på laptoppen ville jeg ind og kigge httpd.conf, og det gik egentlig ok med at åbne den. Men jeg kan sgu ikke komme hverken frem eller tilbage i vi hehe.

Meget må man sige, og jeg vil sikkert påkalde mig nogle gamle Unix hajers vrede nu, men 'vi' er altså ikke noget man kan byde selv sin værste fjende :-)

Mig bekendt er det fordi, IE6 (og til dels IE7) var en bunke lort, der aldrig burde være blevet frigivet til offentligheden.

Det er nu ikke helt/kun fordi IE6 som så er noget bras, men på det tidspunkt var der frygtelig mange der smaskede hjemmesider sammen vha. Frontpage, og i virkeligheden er det Frontpage der var synderen, for det var virkelig noget crap. For at kompensere for det blev IE6 utrolig langmodig overfor selv fatale overtrædelser af standarderne, dem der så lavede de dårlige sider forstod det aldrig, og så havde man den onde spiral.

Problemet er vel lidt, at der ikke findes andet end skodhardware i skolerne ;)

Det er faktisk ikke så stort et problem endda, da det meste er af ældre dato, og dermed i meget høj grad understøtter Linux direkte.

Herudover vil jeg endnu engang gøre opmærksom på min kæphest, nemlig at i skoleregi skal man kun bruge terminalbaserede løsninger.

Jeg kan desværre ikke aktivere en masse grafisk fancy gøgl på den laptop, jeg bruger til linux. Det er en ældre svend med 512 mb ram og et skod grafikkort af en art.

Det kommer til at knibe med 3D grafik, men et almindeligt brugerinterface som Gnome vil fint fungere - dog vil maskinen nok ikke blive imponerende hurtig hvis der kun er en 4200rpm disk, og en langsom processor.

Kan du btw. fortælle mig, hvordan jeg finder ud af hvilke netkort, der sidder i den? Har været inde i System Information, men der står kun interface-typen. :)

Du kan f.eks. bruge hwinfo - er ikke installeret default, men findes via Synaptic, eller apt-get install hwinfo.

Den køres fra en terminal, der kommer ret meget output, så evt kan man pipe det til en fil (på fuldstændig samme måde som man gør i DOS):

hwinfo >> hardware.txt

eller du kan nøjes med at køre den korte udgave:

hwinfo --short

Og lad mig så lige fremhæve en af de helt store fordele ved Linux, nemlig at man ikke kerer sig så meget om hvorvidt eksempelvis et netkort er af hint eller dette fabrikat, og om der er skoddrivere med fra firmaet eller ej. I stedet går man ned på chipsætniveau og ser om det pågældende chipsæt er understøttet, og hvis det er det, så fungerer hardwaren.

/Christian

 • 0
 • 0
#206 Flemming Mortensen

Jeg synes at denne debat forekommer mig at være en kende elitær. Man må jo formode, at dette debatforum er temmelig ukendt iblandt folk som ikke allerede har en vis baggrund indenfor IT. Derfor er det særdeles nemt at glemme at det er almindelige mennesker - her børn - med en meget sparsom viden og forståelse for komplekse programflader som undersøgelsen her refererer til. Man kan være tilhænger eller ej af Ms Office Dog er dette nemt tilgængeligt og har en intuitiv brugerflade, hvilket må siges at være til denne producents fordel. Open office er endnu ikke lige så tilgængeligt for den almene bruger. Yderligere har Ms en meget god support og løsningscentre. Det er så nemt at glemme at der var noget der var svært en gang - Her især programarkitektur og adgang - Ja selv almindelig brug!. Dette er vel også grunden til at vi skal lære alt fra bunden af når vi begynder på et IT-relateret studium!

 • 0
 • 0
#207 Carsten Sonne

Jeg kan også kun give dig ret i, at visse koncepter er en hel del lettere at håndtere på papiret...

Burde omskrives til: Jeg kan også kun give dig ret i, at visse koncepter er en hel del lettere at håndtere i andre implementeringer.

...men udviklingen af værktøjer og forbedringen af brugervenligheden går hurtigt.

Ja. Heldigvis er det gået op for mange at det er ikke nok med en masse muligheder og funktionalitet. Det skal også være tilgængeligt. Det er en meget positiv udvikling.

 • 0
 • 0
#208 Bo Normann Jensen

lspci og lsusb giver også god information om HW.

lsusb Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 005 Device 002: ID 0a5c:5800 Broadcom Corp. ... Bus 001 Device 004: ID 05ca:18a1 Ricoh Co., Ltd

ID kan benyttes i en google søgning.

lsusb -v, giver flere detaljer.

/ Bo

 • 0
 • 0
#210 Christian Nobel

Lige en krølle omkring ID'et.

Søgning på ID vil typisk medføre at man kan identificere hvilket chipsæt den pågældende hardware dims er baseret på og det giver en god mulighed (om end det sagtens kan være bøvlet) at få liv i noget hardware man ellers har smidt driverne væk til.

/Christian

 • 0
 • 0
#212 Martin Bøgelund

Man kan være tilhænger eller ej af Ms Office Dog er dette nemt tilgængeligt og har en intuitiv brugerflade, hvilket må siges at være til denne producents fordel.

Det er simpelthen ikke sandt!

Jeg bruger af og til MSO på jobbet, og har netop aktiveret en installation af MSO 2007 i privaten.

Og MS Office har [i]ikke[/i] en intuitiv brugerflade. "Intuitiv" betyder at man umiddelbart kan opfatte hvordan tingene hænger sammen, uden større forudgående kendskab.

Jeg bokser stadig med at få temmelig basale ting til at lykkes, og at gennemskue MSOs funktioner.

Det kan godt være at du personligt har fået en forestilling om at MSO er intuitivt, fordi du jævnligt har brugt det gennem længere tid.

Men for én som mig uden større forudgående kendskab til MSO, vil jeg tværtimod påstå at det er anti-intuitivt.

Jeg har faktisk temmelig meget på fornemmelsen at du selv bidrager med en hel del elitarisme, når du sådan kommer og proklamerer at MSO er "intuitivt", bare fordi du selv kan finde ud af det. Du glemmer helt at vi er andre der ikke har din baggrund.

 • 0
 • 0
#213 Christian Nobel

Formentlig korrekt. Det er ihvf. lykkedes mig at finde et par guides på, hvordan man får et Broadcom BCM4318 WLAN kort til at fungere i Debian. Om jeg har noget held med det må tiden vise. Noget tyder dog på, at folk er blevet mere hjælpsomme de senere år.

Det er ikke nogen hemmelighed at lige præcis Broadcoms wireless kort er frygtet i Linux kredse - det skyldes at Broadcom helst vil holde kortene tæt til kroppen og dermed ikke frigive specifikationerne. De er dog blevet lidt bedre på det seneste.

Jeg hentede hwinfo, men efter installation sagde den command not found. Det viste sig, at man skulle ind i /usr/sbin og køre den derfra, medmindre man var root. Det tog mig lige lidt tid på google at finde ud af det.

Ok, der er åbenbart forskel på hvordan en rå Debian og så Ubuntu forholder sig til searchpath.

Linux er lidt sjovt at rode med, fordi man får "tættere" adgang så at sige, når man skriver kommandoer. Det er måske ikke så brugervenligt på det punkt, men man føler sig endnu mere nørdet, når man kan den slags istedet for at bruge et GUI.

Når man har vænnet sig til det, så vil man faktisk sætte pris på den hurtige måde man kan arbejde med administration, plus man vil finde ud af at man med en enkelt kommando kan klare noget lynhurtigt som ellers kræver en masse afhakninger og confirms.

I øvrigt, hvis du har klippet noget et sted, så kan du indsætte det i dit CLI med crtl-shift-v.

Og du kan bladre i din kommandohistorie med pil op ned.

Du kan se din kommandohistorie med history, og hvis du har brug for at gentage en tidligere kommando, f.eks. den der har nummeret 123, så skriver du bare !123

/Christian

 • 0
 • 0
#214 Flemming Mortensen

OK, Men O.O er bestemt lige så/ mere uoverskueligt. Jeg vil give dig ret i at al begyndelse er svær - Hvilket også er min pointe! Undersøgelserne viser dog en tendens i retning af, at det åbenbart er nemmere for vores børn at overskue Ms. brugerflade... Jeg har selv et barn som har brugt O.O. og Ms Office 2007 sideløbende. Han fortæller at Ms er nemmere fordi det virker umiddelbart og uden at man skal vente på evt. konverteringsprogrammer o.a. - også når man skal lave en opgave til eller fra skolen. Der er for meget bøvl. Og Nej jeg er bestemt ikke meget stærk i brugen af Ms.O. 2007 - Jeg bruger det og har også brugt O.O. og finder ikke dette umiddelbart så let tilgængeligt.

 • 0
 • 0
#215 Jesper Poulsen

"Jeg tror dog ikke, det nogensinde bliver aktuelt som mit primære styresystem. Dertil er jeg for glad for at spille"

Jeg er også glad for at spille, så jeg har valgt at lave en maskine der er optimeret til spil og hvor jeg ikke skal tænke på idle-forbrug, for maskinen idler aldrig. Jeg kunne også købe en konsol, men mange af de spil jeg spiller findes ikke til konsoller.

Min desktop-maskine er optimeret til at køre i døgndrift (med lavt idle-forbrug til følge). Den kører Ubuntu Linux og det bliver den ved med :-)

 • Det bedste fra 2 verdener kræver altså 2 maskiner, hvis det skal blive godt.
 • 0
 • 0
#216 Jesper Poulsen

"Det må du jo tage op med HP i så fald. Og hvem snakkede DeskJet 500? Du kan evt. kigge på en tilfældig XP-maskine. Der ligger fem forskellige PSC-modeller. Noget helt andet er, at HP mig bekendt har frigivet Vista-drivere til en hel række printere på det seneste."

Jeg snakkede om DeskJet 500, for det er den printerdriver Vista anvender til en topmoderne fotoprinter.

Og det er i den grad Microsofts skyld at printere ikke virker. De ændrer noget der virker upåklageligt til noget der slet ikke gør. De har ændret modellen for printerdrivere. En model der har virket perfekt siden NT4. Det er Micosoft der har nosset i det og det er i den grad en OM'er.

Det bedste Microsoft kunne gøre var at implementere CUPS. Så ville printeren have perfekt support igen.

 • 0
 • 0
#217 Jesper Poulsen

"...men hvordan kom vi lige fra MS Office vs. OpenOffice tli Windoes vs. Linux ?"

Hvis man skal lave gennemgribende besparelser på skolerne, så er det mest effektive helt at skifte platform og ikke blot skifte kontorpakke. Især når den kontorpakke man skifter til har 100% samme kompatibilitet, uanset hvilket OS der ligger under.

 • 0
 • 0
#218 Jesper Mørch

Han fortæller at Ms er nemmere fordi det virker umiddelbart og uden at man skal vente på evt. konverteringsprogrammer o.a. - også når man skal lave en opgave til eller fra skolen. Der er for meget bøvl.

Se, det skyldes så ikke OOo, men MSO. MS blev tilbudt at være med i ODF-gruppen, men valgte at opfinde deres eget XML-format, for at kunne være inkompatible med alle andre og på den måde lave vendor-lockin. Det er lidt samme problematik som på Apollo 13 - hvis du forestiller dig at det runde luftfilter var designet af ACME og baseret på en åben standard som alle frit kunne implementere, hvorimod det firkantede blev designet af NASA, som syntes det var smartere, fordi man kunne pakke dem bedre i kasserne (selvom de runde gav et mere optimeret luft-flow/tværsnits-areal). Det var jo så ikke ACMEs skyld at NASAs firkantede luftfilter ikke passede ind, men derimod NASA som ikke ville følge den eksisterende standard...

 • Og jeg er godt klar over at det er et tanke-eksperiment, da filtrene på virkelighedens Apollo 13 formentlig var designet af andre.

Men, skal skolerne dermed følge MS' vendor-lockin og holde fast i et format som kun kan læses tilfredsstillende af MS egen officepakke, eller skal de give alle børn lige muligheder? (Så vidt jeg er informeret fungerer OOXML-dokumenter fra MSO-2007 kun i MSO 2007, ikke i Office2008 til Mac). Du tvinger dermed elevernes forældre til at købe både Windows og Microsoft Office. Og, skal eleverne kunne benytte skolens Publisher-filer hjemme, skal forældrene ud og have den store MSO. En samlet udskrivning på mindst 2000,- alene for software som sætter eleven i stand til at kunne lave sine lektier. OOo er måske ikke lige så lækkert pakket ind, og har måske heller ikke funktionerne indbygget lige så elegant som MSO, men til skole-arbejde er OOo fuldt ud på højde med MSO. I de tilfælde hvor eleverne skal benytte et DTP-program, er Scribus et fint alternativ i Open Source. Det kan diskuteres om de to programmer kan sammenlignes, da det siges at Scribus er langt mere avanceret end Publisher. Det vil jeg ikke selv udtale mig om, da jeg ikke kender programmerne godt nok.

Personligt fokuserer jeg ikke på hvor tingene ligger eller hvem der er producenten, men derimod på at få arbejdet gjort - så vidt muligt med åbne standarder (så tingene også kan tilgås om 10 år).

Vi behøver ikke at være enige på det punkt, men vendor-lockin har til dato kun skadet udviklingen. Bedøm selv hvad det rigtige valg må være, hvis du ønsker at fremtidssikre dit arbejde. For 40 år siden kunne computere landsætte mennesker på en anden klode - OG få dem sikkert ned på jorden igen... I dag kan vi ikke engang udveksle et dokument elektronisk og være sikre på at modtageren kan læse det... Som jeg nævnte herover, vendor-lockin er skadeligt for udviklingen.

 • 0
 • 0
#219 Jesper Poulsen

"Men, så snart du har lært at finde lidt rundt i systemet, tror jeg du vil begynde at savne ting i Windows."

Det jeg specielt glæder mig over ved Linux er, at man ikke får en popup når man sætter nyt hardware til. Du plugger det i og det virker. Sæt en scanner til som computeren aldrig har set før og den virker med det samme. Sæt en mus til med samme hånd som du skal bruge den med og den virker inden du får fat i kræet (du kan ikke flytte hånden hurtigt nok til at fange en ukonfigureret mus).

Hvorfor skal Windows gøre opmærksom på at der er fundet nyt hardware og spilde en masse tid på det i stedet for blot at bruge det? Det er ikke raketvidenskab.

HAL er lidt på samme måde. Linux benytter sig også af et Hardware Abstraction Layer, men i modsætning til Windows bliver alt redetekteret under opstart og den nødvendige support bliver taget i anvendelse (i Ubuntu 10.04 vil det tage mindre end 10 sekunder). En Windows giver blå skærm hvis man skifter bundkort og starter op igen. Det var trods alt Microsoft der var først ude med autodetektering af hardware på den almindelige PC-platform. Så gik udviklingen i det firma i stå. :-(

 • 0
 • 0
#220 Jesper Poulsen

"Den køres fra en terminal, der kommer ret meget output, så evt kan man pipe det til en fil (på fuldstændig samme måde som man gør i DOS):"

Eller bruge less. Så ser det således ud:

hwinfo |less

Du kan nu bladre op og ned med piletasterne. Du afslutter med q. Det er meget lig man pages.

dmesg |less kan sikkert også være til hjælp. Det er langhårede sager der står deri, men lidt søgning kan bringe ting frem til overfladen.

Du har langt bedre værktøjer til at finde hardware med i Linux end i Windows.

Har du nogensinde prøvet at fejlfinde på specifikke USB-porte under Windows? Man roder rundt i blinde og kan ikke sige om det er porten eller hubben der fejler. I Linux får du at vide nøjagtigt hvilke enheder der sidder på hvilke porte. Nice. :-) Jeg brugte Knoppix i mange år som fejlfindingsværktøj, inden jeg skiftede til Linux.

 • 0
 • 0
#221 Kasper Henriksen

Han fortæller at Ms er nemmere fordi det virker umiddelbart og uden at man skal vente på evt. konverteringsprogrammer o.a. - også når man skal lave en opgave til eller fra skolen.

Hvad i alverden er det for et cirkulært argument? "X er bedre end Y, fordi X er bedre til at læse data produceret af X og gemt i X's eget u(nder)dokumenterede format end Y er"? Så med den logik, er alt, der har et underdokumenteret og obskurt filformat, som ingen andre kan læse, bedre end alt andet?

Måske du skulle lære at bruge nogle flere mentale clockcycles på, hvad dine børn siger, Flemming, for det der kan da umuligt bruges som argument specifikt imod OOo til fordel for MSOffice.

 • 0
 • 0
#223 Jesper Mørch

At det går udover din fars printer er selvfølgelig ærgeligt, men lur mig om ikke HP var informeret flere år i forvejen :-)

Ghostscript for Windows is your friend... og så smid printeren på en *NIX-baseret maskine (f.eks. en Mac), så du kan benytte CUPS. Så er det bare et spørgsmål om at overføre din postscript-fil direkte til printserveren :o)

 • 0
 • 0
#224 Jesper Mørch

Så med den logik, er alt, der har et underdokumenteret og obskurt filformat, som ingen andre kan læse, bedre end alt andet?

Yep. Det er også derfor en Tesla er en bedre bil end en Fiat Panda, for henne på tanken er det lettere at fylde oktan 95 på, end at trække en ledning. ;o)

 • Sarkasme kan forekomme
 • 0
 • 0
#225 Flemming Mortensen

Du har da ganske ret i at alting burde kunne være nemmere hvis alle brugte det samme. så langt så godt. Imidlertid tror jeg at al denne snak - det ene "office" program vs. det andet snarere udspringer af, at alle vil ind og pille i selve programmet. Jeg synes ikke at O.O. er godt nok endnu, hvorfor så tvinge en standard ned over hovedet på folk - Når de i forvejen bruger Ms. Sådan er virkelighedens verden nu (for tiden). Jeg siger ikke at Ms. skal have lov til at regere uhæmmet, men det er der jo heller ingen fare for idét de har vist, at de godt er klar over at de har et problem. Mit udgangspunkt er at et program skal være godt præsenteret, nemt at bruge og så skal der være alle de funktioner man har brug for eller får lyst til at anvende og det er der altså ikke endnu i O.O. Der er ingen tvivl om at O.O. vil udvikles så der er sand konkurrence, men som det er nu virker det som et udslag af brødnid fra en række interessenter som simpelt hen ikke er gode nok endnu.

 • 0
 • 0
#226 Kasper Henriksen

Du kan se din kommandohistorie med history, og hvis du har brug for at gentage en tidligere kommando, f.eks. den der har nummeret 123, så skriver du bare !123

bash er faktisk endnu smartere, end Christian skrev. Prøv Ctrl+R, som laver fritekstsøgning baglæns gennem history. Derudover bør man også lære om brace expansion (sudo apt-get install pakkenavn{,-doc} er den måde jeg mest anvender det på) og aliases/funktioner.

http://tldp.org/LDP/abs/html/

 • 0
 • 0
#227 Christian Nobel

Du har da ganske ret i at alting burde kunne være nemmere hvis alle brugte det samme. så langt så godt. Imidlertid tror jeg at al denne snak - det ene "office" program vs. det andet snarere udspringer af, at alle vil ind og pille i selve programmet.

[b]NEJ, NEJ OG ATTER NEJ[/b] Med fare for at lyde "elitær" så har du åbenbart ikke fattet en bjælde af hvad det hele dybere nede drejer sig om, nemlig at det er nødvendigt med [b]et og kun et godkendt dokumentformat[/b]

Jeg synes ikke at O.O. er godt nok endnu

Hvilket så er et subjektivt argument, jeg synes f.eks ikke at MSO er specielt overbevisende pga. en række fejl. Men det er ikke et spørgsmål om du foretrækker fesengul og jeg foretrækker lyseblå, men om udveksling af indhold.

hvorfor så tvinge en standard ned over hovedet på folk - Når de i forvejen bruger Ms.

50 billion flies can't be wrong, eat shit.

Dels er ideen om standarder nu engang at have et sæt fælles spilleregler, ligesom vi nu engang har fastlagt at vi i DK kører i højre side af vejen.

Dels [b]er et program ikke en standard[/b], men det kan/skal, hvis lavet korrekt, overholde standarder.

Sådan er virkelighedens verden nu (for tiden).

Nej det er den virkelighed et vist firma prøver at fastholde, vha. benyttelse af usmagelige metoder for at kuppe standardorganisationer, lægge røgslør ud, og udsprede FUD mv.

Jeg siger ikke at Ms. skal have lov til at regere uhæmmet, men det er der jo heller ingen fare for idét de har vist, at de godt er klar over at de har et problem.

Jeg har ikke noget imod folk kører 180 på villavejene, for de ved godt den ikke er helt god - suk.

Mit udgangspunkt er at et program skal være godt præsenteret, nemt at bruge og så skal der være alle de funktioner man har brug for eller får lyst til at anvende og det er der altså ikke endnu i O.O.

Igen er det din subjektive vurdering!

Der er ingen tvivl om at O.O. vil udvikles så der er sand konkurrence, men som det er nu virker det som et udslag af brødnid fra en række interessenter som simpelt hen ikke er gode nok endnu.

Igen din subjektive vurdering.

/Christian

 • 0
 • 0
#228 Jesper Mørch

Mit udgangspunkt er at et program skal være godt præsenteret, nemt at bruge og så skal der være alle de funktioner man har brug for eller får lyst til at anvende og det er der altså ikke endnu i O.O.

Hvilke funktioner er det du mangler? OOo er godt nok til f.eks. NATO...

Indrømmet, hvis dit primære mål med en kontorpakke er at fremstille smart salgsmateriale som kan afvikles i Powerpoint, er OOo ikke et optimalt valg. Det gør sig også gældende hvis du benytter mange Excel-regneark fyldt med komplekse VBA-makroer (i kraft af at VBA er et lukket proprietært programmeringssprog). OOo er heller ikke optimalt, hvis dit valg af kontorpakke sker på baggrund af Outlook eller Publisher. Hvis din anke på Ooo derimod skyldes OOo.Writer, er jeg faktisk nysgerrig efter at høre hvilke funktioner det er du mangler.

Personligt tror jeg mere din utilfredshed med OOo skyldes en kombination af vanens magt og et manglende kendskab til OOo. Og muligvis det faktum at man pt har valg at fastholde brugerfladen i OOo fremfor at plagiere MSO og sovse den til i Ribbon UI. Men det svarer lidt til at beklage sig over en bil, fordi man ikke kan lide nøglen, farven på bilen eller måske dens fælge.

 • 0
 • 0
#229 Flemming Mortensen

Kasper. Det jeg udtrykker er, ganske som undersøgelsen har vist, at der er noget der er nemmere end andet. Det nytter jo ikke at underkende en så tydelig tilkendegivelse fra børn, som endnu ikke er påvirkede af voksenideologier, om at de altså finder Ms. bedre og/ eller mere anvendeligt.

Er det mig der har foretaget den undersøgelse? Nej, vel - så henvend dig venligst på en passende måde og i et passende sprog. Uanset om vi er uenige eller ej.

 • 0
 • 0
#230 Christian Nobel

bash er faktisk endnu smartere, end Christian skrev. Prøv Ctrl+R, som laver fritekstsøgning baglæns gennem history. Derudover bør man også lære om brace expansion (sudo apt-get install pakkenavn{,-doc} er den måde jeg mest anvender det på) og aliases/funktioner.

Vi skal vel heller ikke glemme at nævne grep.

Meget smart hvis man vil have en oversigt over noget i ens historik som indeholder hint eller dette.

Hvis jeg f.eks. ved jeg for et par dage siden lavede nogle sqldumps, men da ikke just kan huske til hvilke servere det var og hvilken base, så kan jeg skrive:

history | grep mysqldump

Så får jeg en history som kun indeholder kommandoer der indeholder mysqldump.

/Christian

 • 0
 • 0
#231 Deleted User

Det som undersøgelsen har vist, er STADIG at folk der er vant til at bruge MSO, sjovt nok syntes det er lettere at benytte, end OOo som de aldrig havde set før. STOR overraskelse!

Har du lettere ved at betjene den Fiat Uno du har kørt i de sidste 3 år, eller den nyeste model af Ferrari, selvom du aldrig har sat foden i en sportsvogn før?

 • 0
 • 0
#232 Flemming Mortensen

Jesper jeg kan godt se din pointe, men det rykker jo ikke ved at det er de svageste brugere som har givet udtryk for deres mening. Dette sammenholdt med erfaringer fra skolelærerside om at oplevelsen af børnenes tilbagemeldinger altså peger i retning af, at Ms. er nemmere. Jeg synes ikke, at jeg skal forsvare noget som andre har undersøgt på et grundlag som her i debatten synes at bære præg af et indædt Ms.had. Det er jo ikke en særlig åben tilgang eller metode.

Jeg synes at du skal læse mine indlæg så vil du finde, at jeg bestemt ikke elsker hverken det ene eller det andet system. Det er godt med konkurrence - især for os forbrugere!

En lille analogi: Android vs Win Mobile 6.5 til mobiltelefoner. Her er der virkelig sand konkurrence -Selv Ms. udtaler at deres system ikke er godt nok længere...

 • 0
 • 0
#233 Jesper Poulsen

"Jeg har ikke plads til flere desktopmaskiner, skærme mv. Desuden har jeg heller ikke lyst til at skulle skifte pc for lige at spille en halv times tid. :-)"

Du mangler fantasi.

Min gamer-PC er gemt bag printeren og den deler skærm med desktop-maskinen (dens skærm har 2 indgange der kan skiftes fra fronten).

Hvis man vil have en effektiv maskine at spille på, så den ikke god til hverdag. Et kompromis bliver aldrig godt.

 • 0
 • 0
#235 Jesper Poulsen

"Jesper jeg kan godt se din pointe, men det rykker jo ikke ved at det er de svageste brugere som har givet udtryk for deres mening."

De svageste brugere er pensionisterne over 80.

Børn er dem der har lettest ved at lære nyt. Stik en en tilfælde mobiltelefon og se hvor hurtigt de har tag på den - også selvom den ikke er mage til deres egen.

Tag lige dit elitære vrøvl med ud når du går!

 • 0
 • 0
#236 Jesper Mørch

Jesper jeg kan godt se din pointe, men det rykker jo ikke ved at det er de svageste brugere som har givet udtryk for deres mening. Dette sammenholdt med erfaringer fra skolelærerside om at oplevelsen af børnenes tilbagemeldinger altså peger i retning af, at Ms. er nemmere.

Ja, det er klart han konkluderer det. 1. Han har ikke selv sat sig ind i hvordan programmet fungerer, og har ikke givet den hjælp han påstår. 2. Han har bevidst bedt eleverne om at lave opgaver som han på forhånd vidste ville give problemer i OOo. Så, selvfølgelig får han det resultat at børnene bedre kan lide MSO. Jeg synes til gengæld det er interessant at se deres kommentarer omkring OOo FØR de har prøvet MSO. Flere af eleverne synes programmet er godt at arbejde i. MSO ser bedre ud, og appellerer derfor også mere til børn og andre som endnu ikke har lært at fokusere på funktionaliteten fremfor udseendet.

En lille analogi: Android vs Win Mobile 6.5 til mobiltelefoner. Her er der virkelig sand konkurrence -Selv Ms. udtaler at deres system ikke er godt nok længere...

Ja, man forstår jo ikke at WM nogensinde har kunnet overleve på telefonerne. Det er flere gange tungere end de konkurrerende systemer. Til gengæld findes der folk, som seriøst tror, at der er nødt til at være det samme logo på alle typer software, hvis det skal kunne fungere sammen. Andre har en "strategi" som siger 100% Microsoft. Windows Mobile forbinder muligvis marginalt bedre til en Exchange-server end Symbian m.fl., men jeg savner stadig at høre en succes-historie om en Windows-baseret telefon, som både kan reagere hurtigt på input m.m. og har en batterilevetid som er sammenlignelig med konkurrenternes.

 • 0
 • 0
#237 Carsten Sonne

Tag lige dit elitære vrøvl med ud når du går!

Manden har vel lov til på en høflig og fredsommelig vis at give udtryk for sin holdning uden at skulle tilsvines og smides ud af Version2 debat fora.

 • 0
 • 0
#239 Christian Nobel

Christian Du må frem med lidt bedre argumentering end et forsøg på latterliggørelse af en person, med hvem du ikke deler mening. Det er i orden at du ikke bryder dig om Ms, men hvad angår det mig.

Kunne du ikke være så venlig at læse dine egne indlæg igennem.

Du kommer ind i debatten, og det eneste du dybest set kan bidrage med er at [b]du synes[/b] at OO er dårligt, fordi [b]du ikke kan lide[/b] OO.

Efterfølgende er der flere, her i blandt mig der påpeger en række faktuelle forhold omkring åbne standarder, vendor lock-in etc., men alligevel er det eneste du kan fremføre, at fordi du ikke kan lide OO, så er det ikke brugbart.

Kom med noget konstruktivt, så vil du også blive taget alvorligt, men at blive ved med at tumle rundt som en elefant i en glasbutik er ikke vejen frem!

/Christian

 • 0
 • 0
#240 Flemming Mortensen

Jeg kan mærke, at jeg har stukket hånden i en hvepserede. Det er sørgeligt, at de udbrud der kommer, ikke er fra folk som har læst mine indlæg.

At En undersøgelse af skolebørns erfaringer med Ms pakken falder ud til fordel for denne må jo tages for hvad det er. Det er tankevækkende under alle omstændigheder. At jeg så yderligere udtrykker at jeg skam kan genkende denne erfaring, efter at have brugt O.O. i længere tid, betragtes åbenbart som noget meget odiøst.

 • 0
 • 0
#242 Jesper Poulsen

"Manden har vel lov til på en høflig og fredsommelig vis at give udtryk for sin holdning"

Naturligvis - der skal bare være noget substans i det. Hans elitære vrøvl bunder i at han ikke gider at læse de argumenter der gives for at hans egne argumenter ikke holder.

Hvis man sidder ensidigt med noget og ikke kan komme med argumentation der der fører debatten videre men blot gentager sig selv, så er man havnet det forkerte sted. Så vil den gamle hæderkronede usenet-gruppe dk.snak.mudderkastning være bedre.

Med andre ord. Kom ind i kampen eller klap i.

 • 0
 • 0
#244 Jesper Poulsen

"Ghostscript for Windows is your friend... og så smid printeren på en *NIX-baseret maskine (f.eks. en Mac), så du kan benytte CUPS. Så er det bare et spørgsmål om at overføre din postscript-fil direkte til printserveren :o)"

Ja, det ville være min ven, hvis jeg stod med problemet, for jeg ville som nørd ikke have problemer med at have en ekstra maskine stående til at lege printserver og så kopiere en PS-fil til denne server.

Nu er der ikke tale om en nørd, men derimod en helt almindelig forbrugerfamilie som er blevet røvrendt. Det havde været smart hvis MS havde implementeret CUPS, så hr. og fru Jensen (eller Poulsen i mit scenarium) ikke skulle ud og købe ny printer eller nøjes med skodkvalitet fra deres printer.

 • 0
 • 0
#245 Deleted User

du forholder dig jo til INTET af det vi skriver, men svarer bare at du kan ikke lide farven på OOo, og derfor er MSO det eneste der kan bruges... groft sagt.

prøv at komme med et argument istedet.

 • 0
 • 0
#247 Jesper Mørch

Nu er der ikke tale om en nørd, men derimod en helt almindelig forbrugerfamilie som er blevet røvrendt. Det havde været smart hvis MS havde implementeret CUPS, så hr. og fru Jensen (eller Poulsen i mit scenarium) ikke skulle ud og købe ny printer eller nøjes med skodkvalitet fra deres printer.

Men, det betyder jo ikke at man så skal skrotte *NIX-maskinen og CUPS. Så kan man jo nøjes med at droppe Ghostscript for Windows og glæde sig over at maskinen fremover opfører sig som MS hele tiden har lovet os: Det bliver hurtigere, sjovere og mere sikkert ;o) - Og så behøver man ikke engang at kæmpe for at slippe af med Norton Antivirus :o)

 • 0
 • 0
#248 Jesper Poulsen

@Jesper Mørch

Nu er *NIX desværre ikke en option her. Det havde naturligvis været rart. Jeg har flere gange forklaret alle fordelene, bla. at jeg ville kunne fjernadministrere istedet for at rejse 250km. Det preller fuldstændigt af. Der er intet af det de laver der kræver Windows. Absolut intet. De har i forvejen OOo på alle maskiner (det har jeg ikke engang selv).

Men det er stadig ikke din, min eller familien Danmarks skyld at fint hardware ikke længere fungerer med verdens mest udbredte OS. Skylden ligger hos de klaphatte der har lavet dette OS.

 • 0
 • 0
#249 Jesper Mørch

Nu er *NIX desværre ikke en option her. Det havde naturligvis været rart.

Hvorfor ikke?

Computer-analfabeter har de samme start-problemer hvad enten der er pingviner, æbler eller vinduer på disken... Og, til deres brug ville et par brugere på en *NIX-installation gøre det langt sikrere, da de ikke ville kunne installere et virus (uden root-password).

Det lyder mere som et politisk argument for ikke at prøve.

 • 0
 • 0
#250 Jesper Poulsen

"Hvorfor ikke?"

Fordi det er man ikke interesseret i. Som jeg skriver, så har jeg prøvet at lede dem væk fra Windows. Jeg har naturligvis fulgt op med alle de åbenlyse fordele, såsom det naturlige fravær af antivirus, bedre udnyttelse af hardware, flottere skærmgrafik og lign. Det preller af. Der skal være Windows, basta. For et par år siden installerede jeg Xubuntu fordi jeg mente at det var bedre for dem. Kort efter at jeg var kommet hjem blev jeg ringet op og spurgt om jeg ikke kunne gøre noget ved den ekstra opstartstekst (GRUB). Suk! Installationen blev aldrig taget i anvendelse.

Det ændrer dog stadig ikke ved at folkene fra Redmond bttfcker folk, mht. printerunderstøttelsen. Det er stadig Microsoft der har et problem på den konto.

 • 0
 • 0
#251 Lasse Reinholt

Jeg har flere gange forklaret alle fordelene, bla. at jeg ville kunne fjernadministrere istedet for at rejse 250km.

Det kan man da også med Remote Desktop på Windows (er installeret som standard).

 • 0
 • 0
#253 Christian Nobel

Det kan man da også med Remote Desktop på Windows (er installeret som standard).

Nu er det vel sådan med RDP at man kun kan overtage maskinen, ikke logge ind parallelt med den bruger der allerede er på.

/Christian

 • 0
 • 0
#254 Jesper Mørch

Det preller af. Der skal være Windows, basta.

Du kan jo også "komme til at glemme" en CD i drevet en dag ;o) Spøg til side... Det er ærgerligt at visse mennesker er nærmest religiøse mht. de ting de ikke forstår.

Det ændrer dog stadig ikke ved at folkene fra Redmond bttfcker folk, mht. printerunderstøttelsen. Det er stadig Microsoft der har et problem på den konto.

Det er nu ikke kun mht. printerunderstøttelsen. - Jeg havde på et tidspunkt en laptop som var født med XP-Home. Da jeg ifm. en reparation på et tidspunkt fik et nyt optisk drev, blev det pludselig præsenteret som et CD-ROM drev og ikke den DVD-brænder det faktisk var. Da maskinen ikke var født med det pågældende optiske drev, var producenten ikke interesseret i at give mig en driver og MS mente heller ikke det var deres problem. Jeg endte med at få standard-driveren fra en XP-Pro. så jeg kunne brænde et Linux-image og opgraderede efterfølgende maskinen til Gentoo, så jeg slap for flere MS-relaterede problemer :o)

 • 0
 • 0
#255 Jesper Mørch

Nu er det vel sådan med RDP at man kun kan overtage maskinen, ikke logge ind parallelt med den bruger der allerede er på.

Nej, XP tillader kun en bruger ad gangen. Jeg ved ikke hvordan det forholder sig med Vista og W7. Men, jeg er ikke sikker på der er server-understøttelse af RDP i Home-udgaverne (så du kan nok kun installere og køre en RDP-klient)

 • 0
 • 0
#256 Martin Bøgelund

At En undersøgelse af skolebørns erfaringer med Ms pakken falder ud til fordel for denne må jo tages for hvad det er. Det er tankevækkende under alle omstændigheder. At jeg så yderligere udtrykker at jeg skam kan genkende denne erfaring, efter at have brugt O.O. i længere tid, betragtes åbenbart som noget meget odiøst.

Ikke odiøst, men énsporet.

Det ses tydeligt at hvis du har en undersøgelse der påstår at der er nogen der foretrækker MSO, og du samtidig selv gør det, så er det den absolutte sandhed.

Intet tyder på at du forstår at 1) Undersøgelser kan konstrueres til at give et ønsket resultat 2) Undersøgelser kan via uheldige omstændigheder presse konklusionen hen imod et ønsket resultat 3) Andre mennesker kan have andre præferencer og erfaringer, der gør at de foretrækker noget andet end du gør 4) Officepakker er allesammen udstyret med den nødvendige basisfunktionalitet, så valget må i høj grad skulle afhænge af pris

Tror du selv på at OpenOffice ikke kan skrive + og -, sådan helt generelt? Tror du selv på at alle mænd på jorden er forelskede i den samme kvinde? Tror du kommuner og skoler har et pengetræ de kan plukke af, så de bare kan vælge officepakke uden at tænke på økonomi?

Du mangler i høj grad perspektiv - du tror jo fortsat at dine egne personlige præferencer for MSO er afgørende i en større samfundsøkonomisk og uddannelsesmæssig diskussion!

Hvis du mener at det er en eller anden absolut sandhed at MSO er "bedst", så har du absolut intet forstået af denne diskussion.

Og selv hvis eleverne foretrækker én officepakke fremfor en anden, er det slet ikke sikkert at den er det optimale indkøb for en kommune eller en skole. Det må en cost-benefit analyse give svaret på, ligesom man må stille nice-to-have og need-to-have-kriterier op for dette valg.

Jeg håber at du nu er lidt tættere på en forståelse af, at det ikke er dine præferencer, Microsoft, eller de stakkels elever som er målet for kritikken.

Det er den helt igennem naive holdning at bare fordi man kan pege på nogen som synes om den ene eller den anden officepakke, så er den det bedste valg, for altid og for alle.

 • 0
 • 0
#257 Jesper Poulsen

"Det kan man da også med Remote Desktop på Windows (er installeret som standard)."

Sidst jeg checkede efter krævede det Windows i begge ender.

Fjernadministration af en *NIX-maskine kræver ikke en *NIX-maskine i begge ender.

 • 0
 • 0
#258 Carsten Sonne

Nu er det vel sådan med RDP at man kun kan overtage maskinen, ikke logge ind parallelt med den bruger der allerede er på.

Der kan køre et vilkårligt antal desktoppe over RDP på maskinen. Det er udelukkende et licensspørgsmål.

Sidst jeg checkede efter krævede det Windows i begge ender.

Der findes udmærkede Terminal Services klienter på Linux og ganske fine VNC serverer (deamons) på Windows.

 • 0
 • 0
#259 Christian Nobel

Sidst jeg checkede efter krævede det Windows i begge ender.

Ret skal være ret - det er ikke korrekt.

F.eks. er der en (faktisk ganske ok) RDP klient i en Ubuntu out-of-the-box.

Men det ændrer selvfølgelig stadig ikke på det faktum at en Windows i ikke-server-udgave kun tillader en desktop åben ad gangen.

Og den anden vej er også ret simpel, nemlig med Putty.

/Christian

 • 0
 • 0
#260 Jesper Poulsen

"Der kan køre et vilkårligt antal desktoppe over RDP på maskinen. Det er udelukkende et licensspørgsmål."

Og der hang ideen så. RDP er ikke løsningen for fjernadministration.

"Der findes udmærkede Terminal Services klienter på Linux og ganske fine VNC serverer (deamons) på Windows."

Det er desværre en båndbredde-ineffektiv løsning.

Jeg kan administrere adskillige maskiner via SSH over selv min beskedne internetforbindelse.

 • 0
 • 0
#261 Jesper Mørch

Der findes udmærkede Terminal Services klienter på Linux og ganske fine VNC serverer (deamons) på Windows.

Carsten, VNC er ikke RDP. Der findes RDP-klienter til div. operativsystemer som Christian Nobel også er inde på, men, som jeg nævnte lidt højere oppe i tråden, er RDP-serveren fjernet i WinXP-Home. Nu kan jeg ikke huske om der er tale om en Vista eller en XP-installation, men som Per Hansen er inde på herover, er RDP ikke en sikker protokol - selvom den understøtter TLS på Vista. Til gengæld vil den typisk blive forsøgt udnyttet af uønskede elementer, hvis den svarer... Det er jo nærmest en gavebod for indehavere af botnet. Derudover kan du ikke logge på ældre versioner af RDP-services end den RDP-version din klient benytter sig af. VNC kan på samme måde køres igennem en krypteret strømpe, men det er stadig ikke optimalt.

 • 0
 • 0
#262 Jesper Poulsen

"Og den anden vej er også ret simpel, nemlig med Putty."

Putty og WinSCP er mine stærkeste Windows-værktøjer når jeg er hjemmefra. Med disse to programmer kan jeg administrere mine Linux-maskiner derhjemme og overføre filer til/fra - over en sikker forbindelse.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere