Skjult turbo-teknologi kan 20-doble nethastigheden i næste iPhone

Ved at udnytte multipath-TCP teknologi kan mobile enheder gå på nettet via wifi og 4G samtidig, hvilket kan gøre båndbredden 20 gange større. Apple har allerede lagt teknologien i iPhone 5S, men kun stemmestyringen Siri får lov at bruge den.

Snart kan det være slut med svigtende streaming af Youtube-videoer på mobilen, når du sidder i toget eller befinder dig på en befolket café. Med multipath TCP-teknologi kan telefonen jonglere med datapakker på tværs af forskellige netværk, så den udnytter tilgængelige netværk til fulde.

En amerikansk undersøgelser har nu vist, at multipath TCP kan øge hastigheden med op til 20 gange, og udnyttelsen af teknologien er ikke bare lige om hjørnet - den er faktisk allerede tilgængelig i Apples nyeste iPhone, skriver Technology Review.

Tilgængelig er måske så meget sagt, for det eneste i telefonen, der gør brug af teknologien, er iPhones indbyggede stemmestyring Siri. Ifølge Technology Review skyldes det formentlig de omfattende beregninger, det kræver at flette pakker fra flere forskellige netværk sammen til eksempelvis en sammenhængende Youtube-film.

Problemerne starter med forskellen på fysiske afstande mellem sendemaster til 4G og accespoints til wifi. Når enheden oven i købet er på farten, og disse afstande ændrer sig, bliver det en indviklet øvelse at holde styr på de mange datapakker. De komplicerede regneoperationer, kan i sidste ende betyde, at hastigheden i stedet bliver nedsat.

Men der findes et teknologisk fix, der kan rette op på problemerne med flervejs-TCP. Det kaldes ‘netværkskodning’ og gør brug af algoritmer til elegant at kombinere TCP-pakkerne. Det var ved hjælp af netværkskodning, at amerikanske forskere var i stand til at booste overførselshastigheden med op til 20 gange.

Ifølge Muriel Medard, professor på MIT, har flere organisationer licenseret teknologien, men hun vil ikke sige hvem.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jesper Utoft

De tyve gange må da kun være relevant i et laboratorie. Hvordan skal en telefon kunne overfører data mellem sig selv og en server 20 gange hurtigere når dataen kun kan spredes ud på 4g og wifi. At det kan tyve dobles fordi han har en server med 20 netforbindelser forbundet til en anden server med 20 netforbindelser har vel ikke noget med iPhone at gøre.

Det kunne dog være smart at kunne hente filer over trådløs og kablet net på en bærbar samtidig.

 • 0
 • 0
#4 Johnny Olesen

Fedt hvis det også virker i praksis.

Sjovt nok er kommer der noget lignede med LTE-advanced - blot at det er selve netværket som laver tricket.

Med LTE-A kan man f.eks. modtage og sende data fra flere mobilmaster på engang og derved opnå en forøgelse af hastigheden og/eller bedre overførselshastighed i udkanten af mobilmastens dækningsområde.

Kombineret med små celle (HetNets), så vil man også kunne opnå en markant højere hastighed.

 • 0
 • 0
#7 Johnny Olesen

Har ladet mig fortælle at 4G nettet allerede er ved at være godt belastet hos nogle udbydere. Jeg vil gerne se dem opnå 20 gange mere hastighed hvis det i forvejen er masterne der sætter begrænsningen :-)

Ja, der er tryk på LTE netværkene hos Telia/Telenor, men det handler mere om, at de har andre prioriteter lige nu. Jeg har dog ikke hørt, at det skulle være et stort og udbredt problem.

De danske teleselskaber har masse af ledig kapacitet, hvis de opgraderer nettene til at håndtere trafikken. Telia og Telenor kører f.eks. næsten udelukkende LTE på 20 MHz på 1800 MHZ, mens de stort set ikke benytter de 40 MHz på 2600 MHz og 10 MHz på 800 MHz, som de har til rådighed til FD-LTE.

Samtidig så er det langt fra alle Telia/Telenor mobilmaster som kører med LTE endnu.

Ergo så har teleselskaberne masser af ubrugt kapacitet. Det kombineret med de forskellige nye mulighed, som bliver introduceret med LTE-Advanced og TD-LTE gør at teleselskaberne sagtens kan levere langt højere hastigheder end der i dag opleves. Om vi lige kommer op på 20 gange højere hastighed, det tror jeg ikke på, men den gennemsnitlige down/upload hastighed kan sagtens blive både 3 og 4 gange højere end i dag, når teleselskaberne for alvor begynder at satse på LTE. I øjeblikket er det stadigvæk 3G, som har selskabernes primære fokus.

Men det er da yderst intessant at man også på selve telefondelen vha. software kan give højere hastigheder og bedre brugeroplevelse.

 • 0
 • 0
#8 Jens Jönsson

Det er ofte ikke masternes kapacitet mellem mobil og antenne der er et problem. Det er fra masten og videre der er kapacitets problemer. Har set nogle 4G/LTE master der kun har radiolink på 36 Mbit/s. Det vil da være underligt, hvis selskaberne ikke opgraderer disse link med tiden. Men det er jo nok et spørgsmål om $

 • 0
 • 0
#9 Johnny Olesen

Re: Har ladet mig fortælle at 4G

Det er ofte ikke masternes kapacitet mellem mobil og antenne der er et problem. Det er fra masten og videre der er kapacitets problemer. Har set nogle 4G/LTE master der kun har radiolink på 36 Mbit/s. Det vil da være underligt, hvis selskaberne ikke opgraderer disse link med tiden. Men det er jo nok et spørgsmål om $

Hvilke selskaber har du set det ved? Og er du sikker på, at radiolinket ikke bare fungerer som backup, mens den primære forbindelse kører over fiber?

Jeg ved ikke hvordan det er med TDC og 3, men de fleste radiolinks, der benyttes som primære forbindelser til 3G/4G hos Telia og Telenor er i dag på 155 Mbit/s.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere