Skift af internetudbyder kan gøre IPv6 til et akut problem

De fleste virksomheder har ikke travlt med at blive klar til at skifte til IPv6, men hvis man skal skifte internetudbyder, kan man få brug for at blive klar, før man forventede det.

Selvom de europæiske internetudbydere snart har opbrugt den europæiske pulje af IPv4-adresser, er der ikke udsigt til akut mangel på IPv4-adresser inden for de næste år. Medmindre man står over for at skulle skifte udbyder.

Når den europæiske administrator af IP-adresser, Ripe, løber tør i løbet af i år, vil de fleste internetudbydere have reserver af IPv4-adresser, men de reserver skal man ikke satse på at få del i.

»Hvis man har en aftale med en internetudbyder, hvor man har leaset sine IPv4-adresser, kan det skabe en vis 'sense of urgency', hvis man skifter til en ny leverandør,« siger teknisk direktør Peter Larsen fra Netdesign til Version2.

Læs også: Slutspil i gang: Det er nu, du skal hamstre IPv4-adresser

Når internetudbyderne inden for det næste års tid begynder at spare mere på IPv4-adresserne, kan man nemlig ikke vide sig sikker på at kunne få tildelt den samme mængde IPv4-adresser eller betale den samme pris, som man gør i dag.

Derfor vil et udbyderskifte kunne gøre det mere akut at træffe beslutningen om at skifte til IPv6.

Læs også: Danske virksomheder nøler med IPv6

Det samme kan gøre sig gældende for virksomheder, som udvider internationalt med afdelinger i Asien, hvor mange internetudbydere allerede nu kun tilbyder IPv6-adresser.

Og det kan være en god idé at forberede sig i god tid, inden man står i den situation, anbefaler Peter Larsen.

»Man skal ikke undervurdere opgavens størrelse. Man skal have en realistisk længde og budgetcyklus, for projektet kan løbe over en tre- til femårig periode,« siger Peter Larsen.

Mange virksomheder er i dag slet ikke parat til IPv6, fordi de mangler overblik over, hvilke services i it-organisationen der understøtter IPv6.

»Når vi har lavet undersøgelser hos kunder, kan vi godt blive rystede over de ikke kender til omfanget af skiftet til IPv6 og betydningen for hardware og applikationer. Der er så at sige en masse postkasser, der skal have nye adresser,« siger Peter Larsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Du har naturligvis ret, IP-adresser er en delt ressource som man ikke ejer, og derfor hverken kan sælge eller lease ud, men det bliver nok en krig på ord, og vi er tæt på at man leaser dem.

Jeg begynder at høre priser på offentlige IP på ~$350 ude i Asien, og priserne i DK er også begyndt at stige :-(

Man hører - i Danmark: Vi har rigeligt med IP'er, orrrrk vi har MANGE!1111 ingen problemer

I praksis hører man dernæst udbydere, måske ikke de samme, men aligevel gængse udbydere: 1) VI har ikke nok IP'er, du får derfor en RFC1918 på ydersiden af din firewall/router - dobbelt-NAT .... men hvis du betaler 250kr i oprettelse og 40kr/md så kan du få Global-IP/Offentlig IP osv.

2) Mobiludbydere har næsten pr tradition brugt private RFC1918 - men der er (har været?) mulighed for at få tildelt en offentlig IP ved at bruge andre indstillinger, bredband.tre.dk vs data.tre.dk hos udbyderen 3.dk.

3) Du får eeeen IP tildelt med DHCP, du kan få Global IP hvor der er 4 adresser: "Global IP-adresse indeholder 4 IP-adresser, hvor 3 af adresserne skal bruges til netværk, router og broadcast. Den sidste IP-adresse er til fri disposition." fra Telenor

Vi ser også at man har mulighed for at låne sine IP'er til andre, overdrage dem kan man også men hvorfor ikke blot samle IP-adresser i firmaer som så står for routing, og derved er vi tæt på begrebet leasing i min bog, man har adgang til IP-adresserne, men man ejer dem ikke.

I USA, eller indenfor ARIN området er det begyndt at blive populært at købe firmaer som har IP adresser, se eksempelvis "Microsoft has just paid $7.5 million to buy some 666,000 addresses from the assets of the bankrupt Canadian networking company Nortel." fra en tilfældig artikel om en af de mere åbne sager. Årsagen til at de betaler og ikke bare requester er at med transfer skal man blot lave en adresseplan for 2 år, mens nye request skal bruges hurtigere. (iflg ARIN står der vist "provide data demonstrating a 50% utilization rate of the requested block within one year")

Så ja, leasing er bestemt en mulighed ;-)

BTW hvis du står og mangler adresser står det dig også frit for at blive medlem af RIPE, det koster nogle 1.000 EUR i oprettelse og årligt medlemsskab, men så har du formentlig også en /21 at gøre godt med, der kan bruges af andre! http://www.ripe.net/lir-services/member-support/become-a-member ;-)

Der er allerede børser som handler med IP adresser ...

Kilder og mere info: "RFC1918 Address Allocation for Private Internets" er et Request for Comments internet dokument der beskriver adresser som alle må bruge, du kender det fra 192.168.0.0/24 som mange bruger hjemme. Dette kan ligesom alle andre der starter med 192.168 (dvs 192.168/16) bruges af alle, men må ikke bruges direkte på internet. Andre reserverede adresserum er 10/8 og 172.16/12.

ARIN, en af de 5 Regionale Internet Registries, vi er i RIPE regionen i DK, men LACNIC, APNIC og AfriNIC er de andre. APNIC har brugt flest adresser og RIPE er den der er tættest på at "løbe tør", som betyder at man kommer ned og bruger af den sidste /8 som de fik tildelt i starten af 2011.

 • 6
 • 0
#8 Baldur Norddahl
 • 0
 • 0
#9 Baldur Norddahl

Operativsystemerne er klar. Det meste software er klar, der er dog enkelte undtagelser (Skype har f.eks. ikke IPv6 support).

Der sælges stadig mange routere der ikke er klar. Men der er efterhånden også en del som er klar. Hvis man kigger efter det, så er det ikke noget problem at købe en router der er IPv6 klar.

Du kan ikke bruge de sædvanlige interne IP-adresser. IPv6 er en anden protokol med et andet adresseformat. Til at starte med vil de fleste køre IPv4 og IPv6 sideløbende, således at dine maskiner har både en IPv4 adresse (her kører du "de sædvanlige interne IP-adresser") og en IPv6 adresse (her får alle tildelt et enormt antal offentlige adresser så der er ingen grund til at køre med "interne" adresser).

 • 2
 • 0
#11 Peter Rasmussen

Også her... Jeg har ikke levet op til retningslinjerne. Min egentlige intention står i skyggen af min amatøragtige tilgang. Pointen er at få feedback på, om en IPv4 frontend kunne være en god idé. Det er ikke det mest udbredte debatemne, så jeg har søgt efter folk der vil debattere - beklager den første indgang på version2. Venlig Hilsen Peter

 • 0
 • 0
#12 Baldur Norddahl

Din kommentar er vist svar på noget vi andre ikke kan læse. Gætter på at nogen har klaget over at du linker til dit eget produkt, uden at fortælle at du selv står bag?

Uanset, så er ideen nok mindst 10 år før sin tid. Det giver kun mening for at servicere folk der kun har adgang til IPv6, og sådanne findes ganske enkelt ikke. Og der går nok ganske lang tid, før at man kan sælge internetadgang, hvor der ikke automatisk følger en eller anden form for IPv4 gateway med i købet.

Det modsatte findes og er mere nyttigt. Du kan f.eks. bruge CloudFlare http://da.cloudflare.com/ til at IPv6 enable dit site, uden at du behøver implementere IPv6 på din server. Man kan også bruge NAT64 til formålet.

 • 0
 • 0
#13 Peter Rasmussen

Spot on. Det er nu ikke mig der står bag opfindelsen, sitet, eller besidder den fornødne viden om IPv4 vs IPv6 transition. Det som jeg rigtig gerne vil, er at åbne debatten igen og bringe Netiter løsningen i spil. Det er svært at finde ud af hvor og hvordan opfindelsen kan bringes til nytte. Det er det jeg forsøger at hjælpe med. Dit svar er en god indikation på, at det vi har oplevet indtil nu omkring problemstillingen, stemmer overens med din opfattelse. Tak for dit indput.

 • 0
 • 0
#14 Kasper Dupont

Og der går nok ganske lang tid, før at man kan sælge internetadgang, hvor der ikke automatisk følger en eller anden form for IPv4 gateway med i købet.

Fremadrettet kan vi forvente at de fleste internetopkoblinger bruger en eller anden form for CGN for at opnå adgang til servere på IPv4. Det kan evt. være baseret på NAT64, DS-lite eller 4rd.

Men den type løsninger kan kun bruges til udgående forbindelser. Servicen der linkes til er beregnet til forbindelser i den modsatte retning, hvor CGN ville komme i vejen.

 • 0
 • 0
#15 Baldur Norddahl

Men den type løsninger kan kun bruges til udgående forbindelser. Servicen der linkes til er beregnet til forbindelser i den modsatte retning, hvor CGN ville komme i vejen.

Den er beregnet til en server, som kun har IPv6, men som skal kunne bruges af brugere, som kun har IPv4. Virksomheder med servere vil være de sidste, der ikke har råd til en IPv4 adresse. Målgruppen må være private med en hjemmeserver, der fået tildelt en offentlig IPv6 men kun en privat IPv4 med CGN.

Til det kan ideen måske nok virke.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere