Skattevæsnets it-systemer kan ikke tale sammen: Nu kan 100.000 danskere miste deres nummerplader

8. maj 2019 kl. 08:4715
Skattevæsnets it-systemer kan ikke tale sammen: Nu kan 100.000 danskere miste deres nummerplader
Illustration: Kim Matthäi Leland.
Mens Udviklings- og Forenklingsstyrelsen forsøger at få skatte-systemerne til at køre på skinner, gennemgår Skattestyrelsen manuelt de danske bilejeres misligholdte gæld.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

230.000 danske bilejere skylder staten 750 millioner kroner, fordi de ikke har betalt deres motorafgifter. Det skyldes manglende kommunikation mellem it-systemer i Motorstyrelsen, Skattestyrelsen og Gældsstyrelsen og i politiet, som ellers skulle understøtte opkrævningen af regningerne.

Det skriver DR Nyheder.

Kørte opkrævningen som normalt, ville Motorstyrelsen opgøre afgifterne, hvorefter de ville sende regningerne til Skattestyrelsen. Skattestyrelsen ville så forsøge at opkræve pengene f.eks. med rykkere og i værste fald sende registreringsnummeret til politiets systemer, for at nummerpladen kunne blive inddraget.

Var regningen stadig ikke betalt, ville den blive sendt videre til inddrivelse i Gældsstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men inddrivelsessystemet PSRM mangler stadig at kunne tale sammen med hundredvis af fordringshavernes it-systemer, og derfor ligger 130.000 ubetalte motorafgifter og samler støv i Gældsstyrelsen.

Samtidig har Skattestyrelsen ikke sendt misligholdte motorafgifter til nummerpladeklipning hos politiet siden 2012, fordi it-systemerne ikke kan snakke sammen.

»Der ligger nogle it-systemer, som i sig selv er gamle, og de skal tale sammen med et it-system hos Motorstyrelsen, hos Skattestyrelsen og hos Gældsstyrelsen, som så skal tale sammen med et it-system ovre hos politiet, og det har givet store udfordringer,« siger Peter Thorgaard, underdirektør i Skattestyrelsen, til DR.

Derfor arbejder Skattestyrelsen indtil videre manuelt for at få sendt registreringsnumre til nummerpladeklipning hos politiet. Indtil videre er der sendt 1.000 registreringsnumre af sted ud af de 100.000, der risikerer at få deres plade klippet.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
10. maj 2019 kl. 19:53

Det lyder da forkert. Skattestyrelsen sender restancer til Gældstyrelsen, og så er det ude af verden set fra Skattestyrelsens side?

Det må være Gældsstyrelsen, der skal sende det til Politiet?

Men indtil videre er det ikke lykkedes at få et klart svar fra nogen, om hvilke ansvar/ regler der gælder styrelserne imellem. Heller ikke fra Ankestyrelsen eller fra Retssikkerhedschefen.https://skat.dk/skat.aspx?oid=2273293De ved det åbenbart ikke. Det var desværre, hvad man kunne frygte: syv styrelser med syv * syv umulige regler og konflikter - det bliver uoverskueligt for borgeren. Hvem skal man henvende sig til? Skattestyrelsen sender hemmelige beskeder til Gældstyrelsen? Er det ikke i strid med aktindsigten.

12
10. maj 2019 kl. 12:58

Mig bekendt er der tale om at folk ikke har betalt de fremsendte regninger og at restancen derfor skal overføres til gældsinddrivelse.

Faktisk er det ikke så simpelt endda - for som andre har skrevet, så har Skat også klokket godt og grundigt i det - det kan bla. betyde at man kan risikere at regninger som burde være tilmeldt betalingsservice slet ikke er det, og der efterfølgende intet er sket.

Jeg vil klart anbefale alle at gå deres gamle betalingsservicekvitteringer igennem for at være helt sikker på at der ikke er noget der er smuttet - og husk, systemet viser ingen nåde, selv om det er det der har begået en fejl.

11
10. maj 2019 kl. 11:47

Så simpelt

Mig bekendt er der tale om at folk ikke har betalt de fremsendte regninger og at restancen derfor skal overføres til gældsinddrivelse.</p>
<p>Det er det sidstnævnte som er problemet. Ikke at de ikke er blevet bedt om at betale.

Jeg tror ikke, at folk der ignorerer regningen udgør alle 230.000. Jeg vil endda formodet, at det er et pænt nøk under halvdelen. Det er estimeret at der kører cirka 50.000 køretøjer (biler knallerter motorcykler m.m. ) rundt uden ansvarsforsikring i Danmark. Og man kunne formode, at der er en sammenhæng mellem dette antal og folk der ikke vil betale deres registreringsafgift.

Oven i de 50.000 kan man så formode at der en en pæn sjat, der tager chancen fordi det ikke har nogen umiddelbar konsekvens, lige nu at køre uden at have betalt. Men Jeg har stadig meget svært ved at se dette tal nærme sig 230.000. Som forresten nok er cirka 10% af alle bilejere.

Jeg mener at huske at omkring ~4% af alle danskere er registeret som dårlige betalere. Så også der er der indikationer af en forskel.

Jeg tror at langt størstedelen, skyldes enten simple forglemmelser, eller at man er så vant til at 'tingene kører automatisk' så folk simpelt hen ikke er klar over, at de ikke har betalt.

Igen så er det sku' også lidt tosset at det pengeflow, der er mellem borgerne og det offentlige skal være så kompliceret. Det er bare at gå i sin netbank og checke, hvor mange forskellige betalings aftaler og automatiske overførsler man har.

Ejendomsskat, børnehave, frugtordning i børnehave, bleordning i børnehave, renovation, børnepenge, registrerings afgift, licens, bskat virksomhed, tilbetaling af for meget skat ..., klub mv..

Det kan nemt løbe op i hundrede postering for en famlie.

Så måske skulle man bare få orden i sagerne ?

// Jesper

10
8. maj 2019 kl. 22:29

Desværre nej: Skat har klokket i det. Selvfølgelig er det mærkeligt at folk ikke selv tænker over det og moralsk har man selv pligt til at følge med. Det skæve opstår, fordi Skat har fjumret med det, og nu så oven i opkræver 8% p.a. for 2 år - uden at der overhovedet har været en rykker eller påmindelse. Med e-Boks og andet forventer vi nok efterhånden en del mere end i gamle dage. Tilmed kan jeg konstatere, at Skat posterer de opdagede fejl tilbage i tid til det tidspunkt, de skulle have været bogført? Dette er i mine øjne direkte fup og fordrejning - jeg har bedt den ramte om at få aktsindsigt og dokumentation på det skete - men der er ikke kommet noget data? Kun fordrejning og forøg på at snakke uden om-

9
8. maj 2019 kl. 16:15

Mig bekendt er der tale om at folk ikke har betalt de fremsendte regninger og at restancen derfor skal overføres til gældsinddrivelse.

Det er det sidstnævnte som er problemet. Ikke at de ikke er blevet bedt om at betale.

8
8. maj 2019 kl. 15:44

Det er værre end de fleste tror. Der er sket fejl og der er ikke udsendt opkrævninger i flere år efter. Herefter udsendes restance krav fra Gældsstyrelsen med pålæg af meget høje strafrenter -** man bruger 8%** for fejl som Skat selv har begået. Motorafgiften har hele tiden været under Skat i modsætning til mange andre systemer. Borgerne bliver straffet, og jo der er frister. Har du ikke klaget inden 3 måneder nægter Ankestyrelsen at behandle dette fup og fordrejning pga forældelse. Retssikkerhed er ukendt i Skat - det er noget man markedsfører for at se godt ud, men ikke noget man vil respektere og efterleve. Trist at velfærdsstaten nu er afhængig af fup og fordrejning for at løbe rundt. Flere detaljer om hvor skrækkeligt borgerne bliver kørt over: (Og ingen gider gøre noget ved det. Samme ligegyldighed som i sagen om udbytter og meget andet.)http://skat-uret.dk/ret/2019-skats-fup-og-svindel-med-din-konto.aspxom hvordan Skat fordrejer din konto.

7
8. maj 2019 kl. 14:45

Burde jeg have købt et nyt samtalekøkken, istedet for at betale ejendomsskat, licens, vægtafgift, m.m.? Er det sådan man gør nutildags?

I denne sag, drejer det sig om 3-4 tusinde kroner pr. person, det får man SQ ikke meget køkken for, i dag.

Men det løber jo op, hvis man lægger sammen, og blandt de største poster, der mangler inddrivelse, er børnebidrag. Her blegner selv udbytteskat sagen. Men det der skulle klippes her, går nok ikke ;)

6
8. maj 2019 kl. 14:25

Hvor mange år ligger dette tilbage i tiden? Er jo regler for forældelse! Bliver de fulgt og kontrolleret?

Mvh

5
8. maj 2019 kl. 13:50

"Den er jo allerede høstet."

Og næsten inden træet var plantet...

2
8. maj 2019 kl. 10:37

Jeg føler mig total til grin. Alle mine regninger bliver betalt via pbs, og jeg skylder ikke staten noget.

130.000 ubetalte motorafgifter

Burde jeg have købt et nyt samtalekøkken, istedet for at betale ejendomsskat, licens, vægtafgift, m.m.? Er det sådan man gør nutildags?

1
8. maj 2019 kl. 10:20

Men inddrivelsessystemet PSRM mangler stadig at kunne tale sammen med hundredevis af fordringshavernes it-systemer, og derfor ligger 130.000 ubetalte motorafgifter og samler støv i Gældsstyrelsen.

Vi lever i et digitaliserings samfund betyder det ikke, at manuelt arbejde er umuligt.