Skattevæsnets it-systemer kan ikke tale sammen: Nu kan 100.000 danskere miste deres nummerplader

Illustration: Kim Matthäi Leland
Mens Udviklings- og Forenklingsstyrelsen forsøger at få skatte-systemerne til at køre på skinner, gennemgår Skattestyrelsen manuelt de danske bilejeres misligholdte gæld.

230.000 danske bilejere skylder staten 750 millioner kroner, fordi de ikke har betalt deres motorafgifter. Det skyldes manglende kommunikation mellem it-systemer i Motorstyrelsen, Skattestyrelsen og Gældsstyrelsen og i politiet, som ellers skulle understøtte opkrævningen af regningerne.

Det skriver DR Nyheder.

Læs også: Skat: Skattegæld for milliarder er klar til inddrivelse med EFI-afløser

Kørte opkrævningen som normalt, ville Motorstyrelsen opgøre afgifterne, hvorefter de ville sende regningerne til Skattestyrelsen. Skattestyrelsen ville så forsøge at opkræve pengene f.eks. med rykkere og i værste fald sende registreringsnummeret til politiets systemer, for at nummerpladen kunne blive inddraget.

Var regningen stadig ikke betalt, ville den blive sendt videre til inddrivelse i Gældsstyrelsen.

Men inddrivelsessystemet PSRM mangler stadig at kunne tale sammen med hundredvis af fordringshavernes it-systemer, og derfor ligger 130.000 ubetalte motorafgifter og samler støv i Gældsstyrelsen.

Samtidig har Skattestyrelsen ikke sendt misligholdte motorafgifter til nummerpladeklipning hos politiet siden 2012, fordi it-systemerne ikke kan snakke sammen.

Læs også: Professor i it-projekter tvivler på succes med EFI-afløser: »Det er for indviklet«

»Der ligger nogle it-systemer, som i sig selv er gamle, og de skal tale sammen med et it-system hos Motorstyrelsen, hos Skattestyrelsen og hos Gældsstyrelsen, som så skal tale sammen med et it-system ovre hos politiet, og det har givet store udfordringer,« siger Peter Thorgaard, underdirektør i Skattestyrelsen, til DR.

Derfor arbejder Skattestyrelsen indtil videre manuelt for at få sendt registreringsnumre til nummerpladeklipning hos politiet. Indtil videre er der sendt 1.000 registreringsnumre af sted ud af de 100.000, der risikerer at få deres plade klippet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Helge Svendsen

Men inddrivelsessystemet PSRM mangler stadig at kunne tale sammen med hundredevis af fordringshavernes it-systemer, og derfor ligger 130.000 ubetalte motorafgifter og samler støv i Gældsstyrelsen.

Vi lever i et digitaliserings samfund betyder det ikke, at manuelt arbejde er umuligt.

 • 15
 • 0
#2 Thomas Jensen

Jeg føler mig total til grin. Alle mine regninger bliver betalt via pbs, og jeg skylder ikke staten noget.

130.000 ubetalte motorafgifter

Burde jeg have købt et nyt samtalekøkken, istedet for at betale ejendomsskat, licens, vægtafgift, m.m.? Er det sådan man gør nutildags?

 • 17
 • 0
#7 Tommy Calstrup

Burde jeg have købt et nyt samtalekøkken, istedet for at betale ejendomsskat, licens, vægtafgift, m.m.? Er det sådan man gør nutildags?

I denne sag, drejer det sig om 3-4 tusinde kroner pr. person, det får man SQ ikke meget køkken for, i dag.

Men det løber jo op, hvis man lægger sammen, og blandt de største poster, der mangler inddrivelse, er børnebidrag. Her blegner selv udbytteskat sagen. Men det der skulle klippes her, går nok ikke ;)

 • 2
 • 0
#8 Knud Larsen

Det er værre end de fleste tror. Der er sket fejl og der er ikke udsendt opkrævninger i flere år efter. Herefter udsendes restance krav fra Gældsstyrelsen med pålæg af meget høje strafrenter -** man bruger 8%** for fejl som Skat selv har begået. Motorafgiften har hele tiden været under Skat i modsætning til mange andre systemer. Borgerne bliver straffet, og jo der er frister. Har du ikke klaget inden 3 måneder nægter Ankestyrelsen at behandle dette fup og fordrejning pga forældelse. Retssikkerhed er ukendt i Skat - det er noget man markedsfører for at se godt ud, men ikke noget man vil respektere og efterleve. Trist at velfærdsstaten nu er afhængig af fup og fordrejning for at løbe rundt. Flere detaljer om hvor skrækkeligt borgerne bliver kørt over: (Og ingen gider gøre noget ved det. Samme ligegyldighed som i sagen om udbytter og meget andet.) http://skat-uret.dk/ret/2019-skats-fup-og-svindel-med-din-konto.aspx om hvordan Skat fordrejer din konto.

 • 2
 • 0
#10 Knud Larsen

Desværre nej: Skat har klokket i det. Selvfølgelig er det mærkeligt at folk ikke selv tænker over det og moralsk har man selv pligt til at følge med. Det skæve opstår, fordi Skat har fjumret med det, og nu så oven i opkræver 8% p.a. for 2 år - uden at der overhovedet har været en rykker eller påmindelse. Med e-Boks og andet forventer vi nok efterhånden en del mere end i gamle dage. Tilmed kan jeg konstatere, at Skat posterer de opdagede fejl tilbage i tid til det tidspunkt, de skulle have været bogført? Dette er i mine øjne direkte fup og fordrejning - jeg har bedt den ramte om at få aktsindsigt og dokumentation på det skete - men der er ikke kommet noget data? Kun fordrejning og forøg på at snakke uden om-

 • 2
 • 0
#11 Jesper Frimann

Så simpelt

Mig bekendt er der tale om at folk ikke har betalt de fremsendte regninger og at restancen derfor skal overføres til gældsinddrivelse.

Det er det sidstnævnte som er problemet. Ikke at de ikke er blevet bedt om at betale.

Jeg tror ikke, at folk der ignorerer regningen udgør alle 230.000. Jeg vil endda formodet, at det er et pænt nøk under halvdelen. Det er estimeret at der kører cirka 50.000 køretøjer (biler knallerter motorcykler m.m. ) rundt uden ansvarsforsikring i Danmark. Og man kunne formode, at der er en sammenhæng mellem dette antal og folk der ikke vil betale deres registreringsafgift.

Oven i de 50.000 kan man så formode at der en en pæn sjat, der tager chancen fordi det ikke har nogen umiddelbar konsekvens, lige nu at køre uden at have betalt. Men Jeg har stadig meget svært ved at se dette tal nærme sig 230.000. Som forresten nok er cirka 10% af alle bilejere.

Jeg mener at huske at omkring ~4% af alle danskere er registeret som dårlige betalere. Så også der er der indikationer af en forskel.

Jeg tror at langt størstedelen, skyldes enten simple forglemmelser, eller at man er så vant til at 'tingene kører automatisk' så folk simpelt hen ikke er klar over, at de ikke har betalt.

Igen så er det sku' også lidt tosset at det pengeflow, der er mellem borgerne og det offentlige skal være så kompliceret. Det er bare at gå i sin netbank og checke, hvor mange forskellige betalings aftaler og automatiske overførsler man har.

Ejendomsskat, børnehave, frugtordning i børnehave, bleordning i børnehave, renovation, børnepenge, registrerings afgift, licens, bskat virksomhed, tilbetaling af for meget skat ..., klub mv..

Det kan nemt løbe op i hundrede postering for en famlie.

Så måske skulle man bare få orden i sagerne ?

// Jesper

 • 1
 • 0
#12 Christian Nobel

Mig bekendt er der tale om at folk ikke har betalt de fremsendte regninger og at restancen derfor skal overføres til gældsinddrivelse.

Faktisk er det ikke så simpelt endda - for som andre har skrevet, så har Skat også klokket godt og grundigt i det - det kan bla. betyde at man kan risikere at regninger som burde være tilmeldt betalingsservice slet ikke er det, og der efterfølgende intet er sket.

Jeg vil klart anbefale alle at gå deres gamle betalingsservicekvitteringer igennem for at være helt sikker på at der ikke er noget der er smuttet - og husk, systemet viser ingen nåde, selv om det er det der har begået en fejl.

 • 0
 • 0
#13 Knud Larsen

Det lyder da forkert. Skattestyrelsen sender restancer til Gældstyrelsen, og så er det ude af verden set fra Skattestyrelsens side?

Det må være Gældsstyrelsen, der skal sende det til Politiet?

Men indtil videre er det ikke lykkedes at få et klart svar fra nogen, om hvilke ansvar/ regler der gælder styrelserne imellem. Heller ikke fra Ankestyrelsen eller fra Retssikkerhedschefen. https://skat.dk/skat.aspx?oid=2273293 De ved det åbenbart ikke. Det var desværre, hvad man kunne frygte: syv styrelser med syv * syv umulige regler og konflikter - det bliver uoverskueligt for borgeren. Hvem skal man henvende sig til? Skattestyrelsen sender hemmelige beskeder til Gældstyrelsen? Er det ikke i strid med aktindsigten.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere