Skattevæsnets it-systemer kan ikke tale sammen: Nu kan 100.000 danskere miste deres nummerplader
230.000 danske bilejere skylder staten 750 millioner kroner, fordi de ikke har betalt deres motorafgifter. Det skyldes manglende kommunikation mellem it-systemer i Motorstyrelsen, Skattestyrelsen og Gældsstyrelsen og i politiet, som ellers skulle understøtte opkrævningen af regningerne.
Det skriver DR Nyheder.
Kørte opkrævningen som normalt, ville Motorstyrelsen opgøre afgifterne, hvorefter de ville sende regningerne til Skattestyrelsen. Skattestyrelsen ville så forsøge at opkræve pengene f.eks. med rykkere og i værste fald sende registreringsnummeret til politiets systemer, for at nummerpladen kunne blive inddraget.
Var regningen stadig ikke betalt, ville den blive sendt videre til inddrivelse i Gældsstyrelsen.
Men inddrivelsessystemet PSRM mangler stadig at kunne tale sammen med hundredvis af fordringshavernes it-systemer, og derfor ligger 130.000 ubetalte motorafgifter og samler støv i Gældsstyrelsen.
Samtidig har Skattestyrelsen ikke sendt misligholdte motorafgifter til nummerpladeklipning hos politiet siden 2012, fordi it-systemerne ikke kan snakke sammen.
»Der ligger nogle it-systemer, som i sig selv er gamle, og de skal tale sammen med et it-system hos Motorstyrelsen, hos Skattestyrelsen og hos Gældsstyrelsen, som så skal tale sammen med et it-system ovre hos politiet, og det har givet store udfordringer,« siger Peter Thorgaard, underdirektør i Skattestyrelsen, til DR.
Derfor arbejder Skattestyrelsen indtil videre manuelt for at få sendt registreringsnumre til nummerpladeklipning hos politiet. Indtil videre er der sendt 1.000 registreringsnumre af sted ud af de 100.000, der risikerer at få deres plade klippet.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.