Skattestyrelsen må nu hente data om betalinger hos udvalgte e-money-virksomheder
En kendelse fra Skatterådet giver nu Skattestyrelsen adgang til at samle oplysninger om borgere og virksomheders brug af af betalingskort, der er bundet op på såkaldte udenlandske ‘e-money-konti’ fra ti udvalgte udbydere.
De såkaldte e-money-virksomheder er ny kategori af banker, der opererer digitalt på tværs af landegrænser, og som ikke benytter sig af fysiske filialer. Bankerne lever af overførsler til og fra udlandet og mistænkes af de danske myndigheder for i nogle sammenhænge at skjule eksempelvis sorte penge, eller andre former for mystisk økonomisk aktivitet.
Med muligheden for at indhente oplysninger kan Skattestyrelsen kigge efter »mulige ikke-beskattede indtægter og formuer, der er skjult i udlandet,« som styrelsen skriver i en pressemeddelelse.
»Vi har længe kontrolleret internationale overførsler til og fra de traditionelle banker med et godt resultat. Med fremvoksningen af de nye e-moneyvirksomheder, er det kun naturligt, at vi også ser nærmere på dem, da vi vurderer, at der er risiko for, at de kan blive misbrugt til forskellige former for skatteøkonomisk kriminalitet. Det vil tilladelsen fra Skatterådet nu give os mulighed for at undersøge,« siger underdirektør i Skattestyrelsen, Kim Tolstrup.
Indsatsen skal ses som en del af Skattestyrelsens arbejde for at bekæmpe skattesvig, kriminalitet og hvidvask, skriver styrelsen, der nu vil bede om at få udleveret data på baggrund af anvendelse af kreditkort fra de ti e-money-virksomhederne for at skabe et såkaldt ‘digitalt kontrolspor', der kan vise vej til, hvilken borger eller virksomhed, der har foretaget transaktionerne, og om der er grund til nærmere efterforksning.
Dataindsamlingen foregår løbende og Skattestyrelsen forventer, at man kan høste frugterne ved udgangen af næste år.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.