Skatteministeriet blev advaret om EFI allerede i juni 2014

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Den ulovlige skatteinddrivelse med it-systemet EFI kunne være standset langt tidligere. Skatteministeriets Interne Revision råbte vagt i gevær allerede i juni 2014.

Skatteministeriets Interne Revision (SIR) advarede allerede om det ulovlige it-system EFI i juni 2014.

Det skriver Politiko.

EFI-systemet har blandt andet inddrevet forældet skattegæld, og 8. september reagerede skatteminister Karsten Lauritzen (V) ved at lukke dele af det ned. Men skandalen kunne altså være bremset langt tidligere, da Skatteministeriets Interne Revision i en rapport dateret 27. juni 2014 advarede om, at systemet var på kant med loven.

»SIR anser det for en væsentlig trussel mod retssikkerheden, at Skat foretager inddrivelses­indsatser på ikke retskraftige krav,« hedder det i rapporten.

Læs også: Teknisk rapport: EFI bør skrottes helt

Alligevel blev de fejlbehæftede dele af EFI først lukket ned knap 15 måneder senere, og det er dybt kritisabelt, mener Jørgen Albæk Jensen, der er professor i offentlig ret ved Aarhus Universitet.

»Dette er umiskendeligt en kraftig advarsel, som en myndighed skal reagere på. Ved man, at noget er ulovligt, skal det stoppes. Det følger af grundlæggende regler og principper i vores retssystem. Forvaltningen må ikke handle imod lovgivningen,« siger han.

Karsten Lauritzen meldte fredag ud, at EFI og sidesystemet Debitormotor Inddrivelse skal udfases helt og erstattes af nye it-systemer. I alt kan fejlene i EFI have kostet statskassen 14 milliarder kroner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Albert Jensen

Meget underholdende at det i 2004 var den daværende borgerlige regering der startede EFI. 11 år senere er det en ny borgerlig regering der lukker systemet efter at det har kostet samfundet 14 mia. kr. Men i det hele taget har de borgerlige altid haft det svært med (at skulle betale) skat. Allerede i 1989 tog daværende økonominister Anders Fogh Rasmussen det første spadestik, da han fyrede selskabsligningen og dermed åbnede en ladeport for virksomheders fiflerier med skat. Jeg er ikke sikker på der nogensinde er nogen der har regnet på, hvor meget den afskaffede selskabsligning har kostet statskassen. EFI er et symptom på de sidste 15-20 års stærke politiske krav om besparelser indenfor den offentlige forvaltning. Det var disse krav fra regeringen til Skat om at spare der medførte, at de ansatte der udførte inddrivelsesarbejdet blev fyret før der overhovedet var et nyt system. Denne forkrøblede ideologi har nu kostet 14 mia. kr. Alene på EFI.

  • 5
  • 5
#3 Peter Stricker

Hvor kom disse tal dog fra - EFI har været en dyr løsning fra Skat, men om det har kostet 14 mia., synes jeg ikke at kunne læse nogle steder.

Mon ikke de 14 mia skal tages som et foreløbigt estimat på tabt skatteprovenu forårsaget af EFI-havariet.

Dertil skal selvfølgelig lægges den pris, som leverandøren har fået for ulejligheden, samt udgifter til masser af undersøgelser, granskninger og rapporter.

De sidstnævnte udgifter er nok de letteste at opgøre, men til gengæld kan man frygte, at de i sidste ende blot vil udgøre en negligerbar post i det samlede regnskab.

  • 1
  • 0
#4 Finn Christensen

..det har kostet 14 mia., synes jeg ikke at kunne læse nogle steder.

de '14 mia.' er heller ikke tabt endnu. Beløbet er kun et skønnet tab, som både DR og medier hyper - forsinkede/manglende/uerholdelige opkrævning af alle restancer set over tid. Måske er tallet i stedet for 19,4 mia. - ingen kender beløbet.

Dvs. af den totale mængde XX mia. forventer man at ZZ mia. aldrig vil blive betalt [usikkerhed 1]

Af det resterende mia. mener man at YY mia. kan hentes hjem [usikkerhed 2] og pga. manuel opkrævning/forsinkelser/EFI-problemer vil de resterende (14 mia.) måske tabes. [usikkerhed 3]

Der er tabt mange mia. og flere tabes, men medierne er så ringe til tal, at de gerne blander fortid, nutid og fremtid.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere