Skatteministerens it-tilsyn under angreb: Mistænkes for farlig dobbeltrolle

Skatteminister Morten Bødskov (S) er tilfreds med tilsynets arbejde. Illustration: Skatteministeriet
Et af medlemmerne af it-tilsynet kan have haft en betænkelig dobbeltrolle, vurderer flere eksperter, der peger på, at det svækker tilsynets autoritet. Ministeren er tilfreds med tilsynets arbejde.

It-tilsynet på skatteområdet skulle hjælpe skattevæsenet tilbage på sporet i den bunke af fejlslagne projekter, der har præget forvaltningen de seneste mange år. Men nu er tilsynet kommet under voldsom beskydning. Det drejer sig om, at et af tilsynets medlemmer, Lars Frost Mathiesen, både er associated director hos Deloitte og har været tilknyttet ejendomsvurderingssystemet, som selvsamme tilsyn udgav en rapport om i juni.

Det skriver Børsen.

Netop Deloitte har været genstand for en del omtale, efter det kom frem, at rådgivningsvirksomheden har scoret 215 millioner kroner på at arbejde på netop ejendomsvurderingssystemet i 2019 og 2020. Derfor undrer det også eksperter som erhvervsavisen har talt med, at tilsynet i sin rapport om projektet peger på Kammeradvokaten og udgifterne hertil som en belastning for projektet.

Læs også: SKAT har på to år brugt 215 millioner på Deloitte-konsulenter til ejendomsvurderinger

Lars Frost Mathiesen har blandt andet brugt mange år som medlem af Statens It-råd. Illustration: Lars Mathiesen

»For mig er det uomtvisteligt, at Deloitte i et eller andet omfang har en betydelig økonomisk interesse i de anbefalinger, som tilsynet kommer med om netop dette system. Derudover er det bestemt tænkeligt, at Lars Frost Mathiesen har en personlig interesse i, hvordan hans rådgivning bliver fremstillet. Når det ikke er sket, rejser det tvivl om tilsynets og Lars Frost Mathiesens habilitet,« siger Erik Frøkjær, der er lektor emeritus på Datalogisk Institut på Københavns Universitet til Børsen.

Læs også: Efter kritik fra It-tilsynet: Skatteministeren er klar til opgør med Kammeradvokaten

Lars Frost Mathiesen har været en del af Statens It-råd og har i mange år beskæftiget sig med stribevis af offentlige it-projekter, ligesom han har været en stemme i debatten om brugen af konsulenter i det offentlige. Over for Børsen afviser Lars Frost Mathiesen, at han skulle være inhabil.

Læs også: It-folkene går fri: Staten fyrer management-konsulenter for millioner kroner

Heller ikke formand for tilsynet Lilian Mogensen mener, at Lars Frost Mathiesens engagement i forhold til at rådgive om ejendomsvurderingssystemet ”støjer”. Skatteminister Morten Bødskov (S) skriver i en mail til Børsen, at han er særdeles glad for tilsynets arbejde, som han mener har skabt et bedre grundlag for arbejdet med systemet.

Læs også: Udviklings- og Forenklingsstyrelsen ansætter i hundredevis, men problemerne med ejendomsvurderingerne fortsætter

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

????? Ufatteligt.

Og hvordan kan Bødtskov være tilfreds med dette????? Ufatteligt.

Partistøttekasser... VL-klubber...

Måske begynder det at være knapt så ufatteligt, at det er umuligt at få styr på SKAT....

Vi er for naive...Sæt Transparency International til at rydde op i SKAT....

(Hvem har udpeget IT-tilsynets medlemmer?)

 • 11
 • 0
#2 Anne-Marie Krogsbøll

"De sager, som ser dagens lys i Danmark, betegnes oftest ikke som korruption, hverken af myndighederne eller medierne. Omend de falder inden for rammerne for korrupt adfærd, som beskrevet af internationale institutioner som FN og OECD. De ses som individualiserede lovovertrædelser. Dermed risikerer de at forblive enkeltstående i vores opmærksomhed. "

"Vi kunne starte med at reformere offentlighedsloven, der mørklægger indsigt i statens beslutninger og forhindrer informeret debat, som er grundlaget for aktivt medborgerskab. Vi kunne følge Europarådets (GRECO) anbefalinger og opstille klare krav for offentliggørelse af politikeres økonomiske forhold og interessekonflikter i henhold til konkrete lovforslag. Vi kunne sætte betingelser for dobbeltroller og svingdørsansættelser mellem det offentlige og det private. Der kan opstilles mere ambitiøse mål i det internationale samarbejde; Open Government Partnership, der skal give borgerne indsigt i statsbudgettet og dets anvendelse."

"Uddannelsen af offentlige institutioner og private aktører er i mange lande, herunder Sverige, uddelegeret til uafhængige anti-korruptionsinstitutioner, der italesætter korruption, og hvordan den forhindres. Vi har endnu ikke en lignende organisation i Danmark – det kunne være, vi havde brug for en?"

https://www.berlingske.dk/kronikker/korruptionsforsker-nej-danmark-er-ik...

Jeg siger ikke, at der faktisk er foregået korruption i denne sag. Men at nogen/vi/Danmark overhovedet kan finde på at acceptere en sådan kasketsammenblanding som her, og at den ansvarlige minister er tilfreds - det rejser i høj grad advarselsflagene. Vi skal have ryddet op i den slags, inden det er for sent, og Danmark ender med at være ligeså korrupt, som en stor del af verden.

 • 12
 • 0
#3 Børge Svingalius

Og vi gør klogt i at få øjnene op for det skred der sker i vores samfund, hvis vi vil gøre os forhåbninger om at genvinde noget af den mistede retssikkerhed og demokratiske goodwill, som Danmark har brystet sig af tidligere.

Det her er et ikke et enkeltstående tilfælde. Det her er ikke en 'ups'er. Det her er endnu et eksempel på at der i dansk politik og i den offentlige forvaltning, i vores "velfærdsstat" er moralske problemer der ikke bare tilfældigvis eksisterer i toppen, men som KOMMER fra toppen.

Uden indblanden er/bliver Danmark et polariseret, menneskerettighedskrænkende, forskelsbehandlende, udemokratisk, koldt, kontollerende, lukket, fremmedfjendsk, banalt, neandertalsk og selvdestruerende land.

Vi skal kræve forandring nu, vi skal have nye partier og nye mennesker, nye værdigrundlag og ikke mindst nyt håb.

 • 9
 • 0
#4 Louise Klint

Fra tid til anden har jeg holdt lidt øje med jobopslag i forskellige brancher. Ikke fordi jeg havde planer om at søge disse fag (politiet, fx.), men fordi det har vist sig at være en kilde til indsigt.

Fx. har jeg senest bidt mærke i, at man er begyndt at skrive – om lægesekretærer, der søges til hospitalerne – at de skal være kreative. Det undrede mig nu alligevel.

Jeg ved ikke, hvorfor jeg kommer til at tænke på det i denne sammenhæng.

 • 6
 • 0
#6 Jens Frederik Dalsgaard Nielsen

apropos Borgen.

De har alle gået på en af to-tre uddannelser. De har alle gået gennem ungdomsversioner af partierne. Tit og ofte overhaler de tro partisoldater der ikke har universitetsbogen i orden (læs ikke gået på cand polit/../... ) De har haft studenterjob på Borgen (pottetræning)

Det sjove er at de ender i lidt forskellige partier.

Indspisthed, mangel på insigt i Danmark uden for Holmen osv nej da nej da hvem kan tro et (ironi kan forekomme)

Se det er et problem for alle os.

Og ja der er også nogle der ikke falder ind under det ovenfor, men hvor mange af de 175 ?

 • 7
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere