Skatteministerens it-tilsyn under angreb: Mistænkes for farlig dobbeltrolle
It-tilsynet på skatteområdet skulle hjælpe skattevæsenet tilbage på sporet i den bunke af fejlslagne projekter, der har præget forvaltningen de seneste mange år. Men nu er tilsynet kommet under voldsom beskydning. Det drejer sig om, at et af tilsynets medlemmer, Lars Frost Mathiesen, både er associated director hos Deloitte og har været tilknyttet ejendomsvurderingssystemet, som selvsamme tilsyn udgav en rapport om i juni.
Det skriver Børsen.
Netop Deloitte har været genstand for en del omtale, efter det kom frem, at rådgivningsvirksomheden har scoret 215 millioner kroner på at arbejde på netop ejendomsvurderingssystemet i 2019 og 2020. Derfor undrer det også eksperter som erhvervsavisen har talt med, at tilsynet i sin rapport om projektet peger på Kammeradvokaten og udgifterne hertil som en belastning for projektet.
»For mig er det uomtvisteligt, at Deloitte i et eller andet omfang har en betydelig økonomisk interesse i de anbefalinger, som tilsynet kommer med om netop dette system. Derudover er det bestemt tænkeligt, at Lars Frost Mathiesen har en personlig interesse i, hvordan hans rådgivning bliver fremstillet. Når det ikke er sket, rejser det tvivl om tilsynets og Lars Frost Mathiesens habilitet,« siger Erik Frøkjær, der er lektor emeritus på Datalogisk Institut på Københavns Universitet til Børsen.
Lars Frost Mathiesen har været en del af Statens It-råd og har i mange år beskæftiget sig med stribevis af offentlige it-projekter, ligesom han har været en stemme i debatten om brugen af konsulenter i det offentlige. Over for Børsen afviser Lars Frost Mathiesen, at han skulle være inhabil.
Heller ikke formand for tilsynet Lilian Mogensen mener, at Lars Frost Mathiesens engagement i forhold til at rådgive om ejendomsvurderingssystemet ”støjer”. Skatteminister Morten Bødskov (S) skriver i en mail til Børsen, at han er særdeles glad for tilsynets arbejde, som han mener har skabt et bedre grundlag for arbejdet med systemet.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.