Skatteministeren sætter skandaleramt EFI-system på standby

1 kommentar.  Hop til debatten
EFI-systemet har ulovligt opkrævet gæld til det offentlige, og derfor bliver systemet nu sat på pause, indtil dets endelige skæbne er afgjort.
9. september 2015 kl. 12:10
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Skats skandaleramte it-system til inddrivelse af danskernes gæld til det offentlige skal ikke længere bruges til automatiske opkrævninger. Det har skatteminister Karsten Lauritzen beordret, efter en rapport fra Kammeradvokaten har afdækket, at opkrævningerne i visse tilfælde har været ulovlige.

»Hverken Skat eller jeg som skatteminister kan leve med, at inddrivelsen foregår på et ulovligt grundlag, og derfor er det en nødvendig beslutning at suspendere den automatiske inddrivelse,« udtaler Karsten Lauritzen ifølge en pressemeddelelse.

Ifølge Kammeradvokatens rapport, som Version2 og flere andre medier har fået udleveret, har EFI-systemet, der kun er taget delvist i brug, været skyld i, at der i flere sager eksempelvis er blevet inddrevet gæld, som skulle være faldet for forældelsesfristen.

Systemet har også lagret personlige oplysninger om borgere, som ikke længere har en gæld til det offentlige, og det er også ulovligt, fordi disse oplysninger kan få konsekvenser i eventuelle senere sager for borgerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Kammeradvokatens rapport skyldes problemerne den mangelfulde implementering af EFI-systemet, som er flere år forsinket og har kostet mindst 608 millioner kroner og formentlig nærmere 750 millioner på nuværende tidspunkt.

Skat har taget dele af EFI i brug, men manglerne i systemet betyder, at Skat har måttet omgå visse funktioner ved eksempelvis manuelt at korrigere for fejl eller undlade at anvende visse af de automatiske funktioner.

Imidlertid er disse manuelle korrektioner også en potentiel fejlkilde, påpeger Kammeradvokaten.

Version2 har gennem længere tid forsøgt at få oplyst fra Skat og Skatteministeriet, hvilke dele af EFI der er taget i brug, og hvilke dele der endnu ikke er fuldt implementeret. Skat henviser til ministeriet, som afventer en større rapport fra Accenture, der i foråret blev hyret til at gennemgå systemet.

Ifølge Kammeradvokatens rapport blev Skat bedt om en opgørelse over kendte fejl i systemet, men sådan en opgørelse kunne Skat ikke udlevere inden for den givne tidsfrist.

Politiske kilder har peget på muligheden for, at EFI skal skrottes enten helt eller delvist og erstattes af et nyt system. Det kan imidlertid vise sig at være vanskeligt, da systemet har været i delvis drift siden 2013, og de systemer, Skat anvendte før EFI, ikke er opdateret i forhold til den nyeste lovgivning.

Problemerne med EFI har ud over de ulovlige inddrivelser af forældet gæld også betydet, at Skat har måttet opgive at inddrive gæld, der var forældet. Alene i 2013 blev det anslået til et tab på 900 millioner kroner.

EFI er en del af Skats store systemmodernisering, som blev sat i gang i 2004. Den første fase af moderniseringen blev forsinket på grund af blandt andet problemer med én af hovedleverandørerne, og den forsinkelse påvirkede også den anden fase, som EFI er en del af.

Samlet set har systemmoderniseringen kostet Skat 1,5 milliarder kroner ifølge en rapport fra Rigsrevisionen fra december 2014. Heraf anslog Skat, at EFI havde kostet 608 millioner kroner, men det var frem til juni 2014. Siden da er der kommet yderligere konsulentregninger, udvikling samt driftsomkostninger på systemet.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger