Skatteministeren om it-kaos: »Mega utilfredsstillende« at borgerne ikke kan indbetale skattegæld
Det er ikke tilfredsstillende for borgerne, at de ikke kan betale deres gæld til skattevæsenet. Det medgiver skatteminister Jeppe Bruus (S) i DR Deadline, og erkender tillige, at »det ikke er holdbart« og »mega utilfredsstillende.«
Læs også: 138.000 skyldnere ville betale gæld til staten - men Gældsstyrelsen ville ikke tage imod dem
Forklaringen på problemerne er, at det handler om gamle it-systemer, og Skat er i gang med at få de nødvendige værktøjer til at nedbringe gælden, sagde ministeren i tv-programmet. I dag ligger den nominelle gæld på omkring 150 mia. kroner.
»Vi er i gang med at udrulle et nyt gældsindrivelsessystem, som skal være i fuld drift i 2030. Det er mange år ude, og man kan se den gældsophobning, der foregår i de her år. Desværre er det også udtryk for, at man tidligere troede at man kunne lave et fælles inddrivelsessystem – det gamle EFI – hvor man kunne på tværs af gamle systemer holde det hele sammen – og dengang havde man en tiltro til, at det kunne man gøre – og det viste sig så, det var ekstremt fejlslagen, og har været en ekstremt dyr omgang for samfundet, fordi det har taget mange år at rulle det nye system ud. Der betyder at der ligger ting i gamle it-systemer.«
Men som Version2 tidligere har skrevet, oplevede medarbejderne at miseren blandt andet skyldtes opdelingen af Skatteforvaltningen fra én til syv styrelser i midten af 2018, som kastede grus i arbejdet med at udvikle og implementere inddrivelsessystemet PSRM.
Læs også: Tidligere ansat: Nedlægning af Skat blandt de største problemer for EFI-afløseren
Skats tidligere skandaleramte system EFI, blev lagt i graven i efteråret 2015, og begrundelsen var, at systemet ikke kunne opfylde lovgivningen. Efter professor Søren Lauesens mening var det dog muligt at rette fejlene i systemet og få det til at køre videre. Det samme mente leverandøren bag EFI.
»Jeg kan ikke trylle en løsning frem«
I dag er det nye system ret langt i forhold til at være at være fuldt indfaset, mener skatteministeren. Det nye system virker godt, men der er udfordringer blandt andre med skattevæsenet selv, som har svært ved at sende poster, der skal inddrives, over i det nye system.
Som Version2 tidligere har afsløret, kom omtrent 80 procent af den samlede gæld i 2021, som ikke er parat til inddrivelse, fra skattevæsenets egne it-systemer. På grund af datafejl kan sagerne ikke sendes ind i det nye PSRM-system, men ender i stedet i det gamle system DMI. Ved udgangen af 2021 indeholdt DMI over 13 mio. fejlramte gældsposter, hvilkede svarede til over halvdelen af alle gældsposter i systemerne i april sidste år.
Læs også: Datafejl koster staten milliarder: 80 procent af fejlene stammer fra Skat selv
I 2030 skulle inddrivelsessystemet gerne være i fuld drift, siger ministeren til Deadline, men påpeger også: »Jeg kan ikke trylle en løsning frem.«
Mange af de problemer, man har i dag, bygger på de ældre it-systemer, man har brugt i forvaltningen, lyder forklaringen:
»Og i det hele taget i det offentlige. Dem hænger vi lidt på i dag, og det har givet os enorme udfordringer. Der er ikke nogen nemme løsninger - det er det, man kalder for legacy.«
Selvom Rigsrevisionen vurderer, at det nye PSRM blandt en række kritisable fejl ikke kan håndtere den volumen, som systemet skal, så forventer ministeren at det vil blive muligt på et tidspunkt.
Ministeriet har tidligere meldt til Rigsrevisonen, at det nuværende lovgrundlag er så komplekst, at det ikke er forsvarligt at løse udfordringerne ved at videreudvikle PSRM. Ministeriet undersøger i stedet, om der er andre muligheder for sagsbehandlerne, og løsninger ved at ændre lovgrundlaget.
Skatteministeren skal med mødes med Statsrevisorerne i dag.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.